Ik zou zelf toch ook wachten met die erkenning tot je kind 1 jaar is ofzo en eerst kijken hoe het loopt. Erkenning kan altijd, maar het terugdraaien is bijna onmogelijk. Ik zeg niet dat je je kind niet mag laten erkennen, maar ik heb je verhaal een beetje gevolgd, opstartster, en ik zou toch eerst kijken hoe de vader er tegenover staat eens het kind geboren is.
Hoe zit het met een eventuele erfenis als een kind wel / niet erkend is? Als pa overlijdt dus. Ik neem aan dat een erkend kind het kindsdeel krijgt of toch minimaal de legitieme portie? Hoe is dat geregeld als een kind dat niet erkend is?
En naar mijn weten wordt de erkende vader ook geïnformeerd over de naamswijziging. Mijn zwager kent zijn echt vader niet. De vader van mijn man heeft hem destijds erkend als zoon en kreeg daarmee zijn achternaam. Schoonmoeder en vader gingen uit elkaar en schoonma is hertrouwd. Ruim 25 jaar later wil zwager de achternaam van de hertrouwde man van schoonma. Wettelijk gezien heeft de vader van mijn man, zwager erkend. Bij naamswijziging werd hij geïnformeerd dat zwager de achternaam wilde veranderen in de achternaam van hertrouwde man. Snapje 'm nog? Mijn zusje idem dito. Ze kreeg bij de geboorte de achternaam van haar vader. Na 2 jaar gingen ze scheiden en mijn moeder wilde graag dat ze haar achternaam kreeg. Hij moest akkoord gaan met de naamswijziging.
Excuus voor de late reactie. De baby laten erkennen komt vanuit mij ik vind dat belangrijk. Enerzijds gevoelsmatig omdat ik graag wil dat er een pappa bekend is anderzijds ook financieel. Ik vind dat ons kindje net zo goed recht heeft op een kindsdeel erfenis als zijn andere kinderen. Zijn leeftijd is al wat hoger en ik moet eerlijk zeggen dat ik het risico ook niet wil lopen dat hij straks overleid en het kind dan ook geen alimentatie meer krijgt. En nee ik kan zelf een prima basis bieden maar dat beetje extra geld zorgt er wel voor dat ons kindje net iets meer krijgt dan dat ik hem alleen kan bieden. Wat betreft alimentatie dat kan en wil hij gewoon betalen zoals we het er nu over gehad hebben. Daar maak ik me geen zorgen over. Maar als ik het goed begrijp kan de vader de baby altijd opeisen als deze erkent is en is dit eigenlijk juridisch lastig dicht te timmeren. Ik ga nog eens bedenken hoe ik dit het beste kan regelen. Oh gezag blijft bij mij baby krijgt mijn achternaam. Overigens probeer ik alles in goed overleg te doen. Dus we delen wel het een een ander maar ik wil ook gewoon met m'n kind naar het buitenland kunnen voor vakantie zonder dat hij er elke keer toestemming voor moet geven.
Ja, dat wist ik wel. Als ik hem plechtig beloof geen alimentatie meer te willen zou hij wel akkoord gaan denk ik. Nu sta ik op het punt om het LBIO op hem los te laten. Maar volgens mij kan een rechter ook vervangende toestemming geven als hij weigert. Bijvoorbeeld omdat hij geen contact heeft met zijn kind. Het kost me wel een hoop geld en het risico om zo'n groot bedrag voor niets kwijt te zijn
Nee, hij kan je kind niet 'opeisen'. Hij kan wel een verzoek indienen tot gezamenlijk gezag, maar alleen als dit in het belang van het kind is. Als het kind 'verloren of klem' zou komen te zitten, dan krijgt het niet het gezag. Maar dat bepaalt de rechter. De rechter kan bijvoorbeeld de raad van de kinderbescherming een onderzoek in laten stellen om te kijken wat het beste is voor het kind
Klopt dat vader gevraagd wordt om zijn 'mening', dat zijn ze verplicht. Maar ook als vader niet akkoord gaat betekent het niet automatisch dat het niet doorgaat. Ook dan wordt er alsnog gekeken of je aan de andere voorwaarden voldoet en of het in het belang van het kind is. Een stap naar de rechter voor vervangende toestemming werd door mijn advocaat aangeraden vanwege de situatie en er niet verwacht wordt dat vader akkoord gaat. (Hij raakt daar dermate de 'macht' mee kwijt aangezien zl zijn achternaam draagt en het dus extra controles oplevert bij bijv vakanties maar ook inschrijving op school, bij geen gezag zou het betekenen dat je steeds recente gezagspapieren nodig hebt, bij wel gezag ook nog eens een schriftelijke toestemming met kopie id-kaart/paspoort, etc). Qua erfenis, hij kan je kind niet volledig onterven in Nederland, wel kan hij in zijn testament laten opnemen dat het kind alleen het wettelijke kindsdeel krijgt. Helaas betekent erkenning theoretisch wel dat hij ook een financiële plicht heeft maar in de praktijk betekent het helaas niet dat hij er door een rechter altijd toe verplicht wordt.
Dat klinkt wel logisch en duidelijk. Nu krijgt het kindje mijn achternaam dus in dat geld dan hopelijk niet voor mij
Dat probleem heb je dan in ieder geval niet, gaat hij wel akkoord met de erkenning? Of weigert hij dat ook?
So far vind hij dat prima. Gelukkig neemt hij wel z'n verantwoording. Van de week ook nog even inkopen wezen doen voor de laatste frutsels. Dus hij investeerd wel een beetje in de kleine en helpt met boodschappen doen enzo. Maar ik ben van mening dat hij gezag en een achternaam moet verdienen
Je kunt dit via de site van de rechtspraak regelen en dat is gratis. Hier heb ik een aantal maanden een topic met link over geopend toen ik op mijn werk van deze nieuwe manier hoorde. Van de week is hier ook een topic over geweest en volgens mij is de link daar ook geplaatst. Bedenk dat het gezag regelen na de geboorte zo geregeld is. De achternaam laten wijzigen is een kostbaar iets.
Dat wist ik niet dat er al een topic over was. Vader vd baby vind het prima dat het kindje mijn naam krijgt denk ik. Vind het in onze situatie ook wel normaal daarvoor te kiezen. Maar als ik het zo zie kan ik het beste die formulieren via de site indienen. En eventueel iets samen met vader en degene die dan de voogdij zou krijgen op papier zetten. Uiteraard staat voorop dat zoveel mogelijk hetzelfde moet blijven voor een kindje. Dus ook een eventuele regeling met z'n vader. Maar goed het beste is natuurlijk gewoon gezond en in leven blijven zodat het niet nodig is 😁 Ik denk dat we er wel uit gaan komen op deze manier
Ja ik zou met de person die dan voor jouw kindje gaat zorgen goed afspreken wat jouw wensen zijn mocht dit gebeuren. Waar je wel bij stil moet staan, je bent alleen dus de kans dat je een andere partner krijgt en eventueel nog meer kinderen is aanwezig. Mocht het zo ver komen vergeet dan niet je nieuwe partner aan te stellen mocht hij dit zien zitten. Het gebeurd vaak dat mensen denken het is geregeld en het dan ook los laten. Maar mocht het zo ver komen zou het heel fijn zijn als ook dit kindje in het gezin zou kunnen blijven.
uh nee gewoon via die site, heb daarna de aanvraag wel geprint, maar vraag me af of ik dat ook via de post krijg beetje onduidelijk uitgelegd..