Hallo allemaal! Mijn dochtertje is al vanaf de geboorte aan het rommelen met voeding. Ze begon met reflux en nadat ze de flesvoeding bijna volledig ging weigeren zijn we na veel omzwervingen uitgekomen op Nutramigen icm Zantac. Toen ze ongeveer anderhalf jaar was zijn we langzaam met een dietiste overgestapt op gewone melk en hebben we de Zantac afgebouwd. Dit leek een paar maanden goed te gaan maar daarna klaagde mijn dochtertje steeds over buikpijn en had af en aan diaree. De huisarts vermoedde een darminfectie maar in de kweek werd niks gevonden. Bij het uitsluiten van koemelk leek het iets beter te gaan (dit adviseerde de huisarts ivm verdenking van een darminfectie), bij reintroductie weer slechter. Dus we verdachten toch weer koemelk. Echter er zijn een aantal vreemde dingen: - ze reageert soms meteen en dan weer pas erg laat op melk (bij mijn schoonouders per ongeluk melk door de andijvie gegeten en 2 dagen later buikpijn, echter op een danoontje reageert ze na een paar uur) - ze heeft geen uitslag/exceem etc., toch zie ik het wel aan haar koppie (grotere ogen, bleke huidskleur) - ze reageert met name met buikpijn klachten maar ook erg in haar gedrag! ze wordt echt een kleine draak en superonrustig (dit is trouwens herkenbaar uit haar babytijd), het is gewoon een ander kind - ze geeft de buikpijn duidelijk op 1 plek aan, bovenin de buik en niet lager bij haar darmen (ik dacht zelfs weer even aan maagzuur...) Toen ze klein was zei mijn gevoel heel duidelijk dat ik het moest zoeken in de richting van melk/lactose, nu weet ik het even echt niet meer... Zou het kunnen zijn dat ze toch (hoe zeldzaam ook) lactose intolerant is (mijn eigen vermoeden)? Is er iemand die het bovenstaande verhaal herkent? Een afspraak bij de huisarts staat alweer gepland, maar mijn ervaring van haar babytijd is dat artsen zo weinig kunnen doen, dus ik roep even deze hulp in . Alvast bedankt! mamakarlien
Hoi Mijn zoontje kan geen koemelk hebben. Vanaf we hem koemelk gaven (net een jaar oud) kreeg hij last van hele harde ontlasting. Echt vreselijk om hem te zien dan. Wij elke keer naar de arts maar ze konden niks vinden en hij kreeg laxeermiddel na laxeermiddel. Die hielpen wel maar zodra we stopten was het weer feest. Toen ben ik gestopt met de melk omdat dat het enigste was dat aan zijn voeding was veranderd en ging over op soyamelk. En violaaa nergens last meer van. Hij is nu 2 jaar en heeft nog altijd keiharde ontlasting als hij ook maar een druppel melk binnenkrijgt. het is dus niet de bekende lactulose intolerantie maar gezien de klachten van jouw kindje zou het best zo kunnen zijn. Heb je al geprobeerd haar geen melk te geven?
Naar mijn weten bouwt een tollerantie zich op, dus is het zeker mogelijk dat ze daar op reageert, dat verklaart ook het waarom ze van de andijvie een beetje reageerde maar van de danoontje direct. Merk je ook verschil tussen melk en yoghurt/karnemelk? In het 1e zit namelijk meer lactose als in de aangezuurde verwanten. Ik heb zelf een lactose intollerantie. Als baby van 4 maanden oud ( Wat als baby inderdaad zeldzaam is! ) kwamen ze erachter en naarmate ik ouder werd, kon ik het iets beter verdragen. Vanaf mn 12e ongeveer kan ik wel iets zuivel hebben.
Mijn zoontje heeft het ook enigszins. Hij kan geen pure koemelk verdragen, maar wel aangezuurde zuivel. Hij drinkt nu geitenmelk.
Wat gek dat je huisarts je nog niet heeft doorgewezen naar de kinderarts na zo'n lange tijd van klachten! Mijn zoontje heeft soortgelijke klachten (gehad) maar de ka dacht nooit aan een lactose-intolerantie omdat die zeer zeldzaam is bij zeer jonge kinderen. Hier staat waarom: 4. Bij wie komt lactose-intolerantie voor? Baby's nuttigen (vrijwel) uitsluitend melk als voeding en hebben voldoende lactase bij de geboorte om lactose te splitsen. Wanneer ander voedsel dan melk in het menu wordt opgenomen neemt de lactase productie bij het grootste deel van de wereldbevolding langzaam af. Dit is dus een normaal en natuurlijk verschijnsel. Bij uitzondering blijven blanke Europeanen wel goed in staat om lactose in de darm te splitsen. In Noordwest Europa komt lactose-intolerantie dan ook bij slechts 2% van de blanke bevolking en dit is meestal erfelijk bepaald. In Zuid Europa, Azië en Afrika ligt het percentage lactose-intolerantie hoger. Bij mensen met een beschadiging van de darmwand, bijvoorbeeld ontstaan door ziekte of een operatie, kan de productie van lactase (tijdelijk) sterk zijn verminderd. Ook dan kunnen klachten van lactose-intolerantie onstaan. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan op latere leeftijd lactose-intolerantie ontstaan. Hier staat te lezen hoe het is vast te stellen: 5. Hoe wordt lactose-intolerantie vastgesteld? Als iemand na het nuttigen van melk en/of melkproducten last krijgt van misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid en/of diarree dan is deze persoon wellicht lactose-intolerant. Om na te gaan of het inderdaad lactose-intolerantie is, kan een waterstofademtest worden gedaan. Dit kan aangevraagd worden bij de huisarts die mogelijk doorverwijst naar een internist of gastro-enteroloog (maag-darm-lever arts). Bij de waterstofademtest wordt de hoeveelheid waterstof in de uitademingslucht bepaald op verschillende tijdstippen voor en na het nuttigen van een bepaalde hoeveelheid lactose. Stijgt de hoeveelheid waterstof in de uitademingslucht dan wordt de lactose niet goed verteerd. Bij zuigelingen is de waterstofademtest onbetrouwbaar. Door de zuurgraad van de ontlasting te meten kan een arts toch vaststellen of een zuigeling lactose-intolerant is. Het is denk ik raadzaam om een verwijzing te vragen voor de ka en/of een dietist. Die kan dan meerdere voedingsmiddelen elimineren en weer provoceren bijvoorbeeld. Het beeld dat je schept hoort ook bij Coeliakie, alleen is er dan meestal tevens sprake van een groeiachterstand. Is die er? En er zijn ook heel nare parasieten die voor dit soort klachten kunnen zorgen. Die zijn echter alleen op te sporen dmv zg, TFT-tests en niet middels een gewone kweek. Succes ermee!
We zijn al regelmatig bij de kinderarts geweest, nu al een tijdje niet meer omdat het goed leek te gaan, maar wie weet komen we daar na het huisarts bezoek van vrijdag toch wel weer terecht. Een groeiachterstand heeft ze niet, ze is wel mini voor haar leeftijd maar groeit keurig in de curve mee, tot nog toe tenminste. Ik ben benieuwd wat de huisarts vrijdag zegt! Bedankt alvast voor alle reacties en meer is zéér welkom! Liefs mamakarlien
Ik ken wel iemand die een kindje heeft met een echte lactose intolerantie. Pas bij 1 jaar hebben ze de diagnose gesteld (werdt veeeel uitgesteld omdat het idd zeldzaam is en dus al snel in de ogen van artsen onmogelijk is). Hij had echt mega mega mega veel diarree (zeker 20 spuitluiers op een dag) en heeeeel veel spugen ook. Klaagde altijd over buikpijn enzo.