Tja wat voedingen betreft klopt ook. Bij fv moet je consequent zijn en liever (bij reflux) vaker maar kleiner flesjes. Dus beter 10x per dag elk 2 uur dan 5x elk 4/5uur. Dus wat ze zegt klopt ook deels. Bij kma/kea sympthomen lijken op alles en enige manier dus het weten is voeding veranderen. Begin eerst met pepti en dan zie je wel verder met kinderarts. Sommige kinderen hebben duidelijke sympthomen sommige dan weer ni'et. Mijn dochter dus lijkt verkouden al is ze dat niet, ze snurkt, hoest, huilt uren lang ontroostbaar, poept goed maar ze heeft erg heftige krampen ook ze heeft wel meer kans op allergie omdat het in familie zit...
Als ik dit lees vind ik het allereerst erg dat jouw KA je zo behandelt. Ik herken vreselijk veel in jouw verhaal. Mijn dochter bleek verborgen reflux te hebben. Hier hebben we nexium voor gekregen. Echter bleef zij verkouden, slechte ontlasting (maar ook dun en veel ontlasting is een kenmerk) en weinig eczeem. Toch wilde de kinderarts kijken of het geen koemelkallergie was omdat reflux een sympthoom is van KMA. Ik ben begonnen met een KMA dieet omdat ze bv kreeg. Ik heb Pepti gekregen en ze knapte gelijk helemaal op. Echter na 2 weken weer terug last. Pepti was niet "sterk"genoeg er zit nog steeds koemelkeiwitten in. Daarna heb ik nutramigen gekregen, hetzelfde. Inmiddels ging het met de bv zonder melk, soja en ei beter. Een hele andere meid. Omdat de bv terugliep ben ik gaan afbouwen (na anderhalf jaar fulltime kolven) en kreeg ze neocate. Ze doet het hier top op!.. maar zodra ze iets krijgt is ze onrustig. Ik werd gelukkig wel erg serieus genomen en mijn KA zei elk kind is anders en moet je de opties bij langs. Ik zou anders zelf Pepti proberen. sluit je anders aan bij een facebookgroep reflux en KMA daar zijn ook mensen die de overgebleven Pepti of nutramigen aanbieden dan kun je kijken of het helpt. Want het klinkt mij erg bekend in de oren.. en wij hebben nu een tevreden, vrolijk, blij meisje.. Zoek anders een andere kinderarts|!!
Klopt wat je zegt hoor. Maar als ze dat nou tegen mij had gezegd had ik het begrepen. Nu ging het hele gesprek niet over haar, maar kwam ze alleen met een folder aanzetten over rust en regelmaat. Daar staat in dat je een vaste volgorde moet aanhouden, op verzoek moet voeden enz. Ik kwam daar omdat ze ergens last van heeft en dat is niet serieus genomen.
Dankje voor je verhaal en tip. Ik zal het in gedachten houden om zelf pepti te geven. Ze heeft nu medicijnen gekregen en wil eerst zien of dat helpt. Ik kan altijd nog zelf andere voeding gaan geven en met mijn bevindingen terug naar de kinderarts.
Ja ik snap het alleen je denk dat je dichter allergisch is zonder dat het daadwerkelijk hoeft te zijn. Mijn oudste was precies wat je schreef en toch echt niet allergisch. Je heb nog niet alles uitgesloten: osteopaat (kiss), reflux (medecijn), lichte intolerantie (pepti), kraampjes (probiotica), hooggevoelligheid (rust en regelmaat). Omdat van al die bovenstaande symptomen hetzelfde zijn is lastig weten komen wat ze heeft. En allergisch kan uiteraad maar de meeste artsen gaan dat niet snel gelijk erop omdat % kans meer dat het iets anders is. Ik zou indd zoals je zegt stap voor stap doen. Eerst reflux afhandelen, dan pepti. Osteopaat en probiotica kan je tegelijkertijd doen is alleen goed kan geen kwaad Sterkte!
Jammer dat je het zo ervaren hebt! Wat eerder is gezegd klopt, voor babys (eigenlijk alle babys maar babys met reflux nog meer) is kleine flesjes beter dan grote flesjes. Hier was het op deze leeftijd 7 a 8 flesjes van 90/3. Dit is ook 1 van de leefregels, net als rust en regelmaat. Want ondanks dat jij nu aangeeft dat rust en regelmaat niet nodig is cq niet het probleem is hebben heel veel babys juist wel baat bij rust en regelmaat. Rust en regelmaat zegt niet; Je moet voeden om 7, 10, 13, 16, 19 etc uur, maar rust en regelmaat zegt hou zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan en zorg voor zoveel mogelijk rust. Dus niet de hele dag een tv of radio aan etc. Vaak is het juist een combinatie van veel leefregels bij elkaar het geen wat zorgt voor minder last. En ook bij medicatie zijn die leefregels belangrijk. In je begin post gaf je aan dat je het advies leefregels al had gekregen. Mijn vraag is nu dan ook; ken je deze? En misschien heb ik het fout, maar ik vermoed van niet. Juist vanwege je reactie over de rust en regelmaat en de grote wisselingen in flesjes. Ik wil je het volgende adviseren; -> geef de medicatie nu 2 weken de tijd icm -> volg de leefregels op, ik wil en kan je deze zo geven met evt uitleg. Mocht er over 2 weken geen verschil zijn, ga dan eens pepti proberen. Maar ook dit moet je 2 weken de kans geven voordat je er iets over kunt zeggen.
Even voor alle duidelijkheid. Ik weet heel goed wat de leefregels zijn voor reflux. Ook ben ik juist heel erg van de rust en regelmaat en pas deze dan ook al vanaf haar geboorte toe. Ik weet heel goed dat kleinere flesjes en dan vaker voeden belangrijk zijn voor kindjes met reflux. Ik geef ook steeds standaard 90/3 per flesje. De ene keer drinkt ze maar bijv 50cc en de andere keer heeft ze daarna nog echt honger. Ze krijgt de hoeveelheid die ze zelf wilt. Is dat dan raar? Moet ik dan het eten erin proppen als ze niet wilt of voeding gaan weigeren als ze nog honger heeft? Ook maak ik haar niet wakker voor een voeding, maar let op haar signalen. Daarom drinkt ze de ene dag bijv 6 flesjes en de dag erop 8. Begrijp ik dan iets niet goed? Mijn frustratie komt doordat ik zie dat mijn meisje na de voeding onrustig wordt. Ze krijgt het benauwd, voeding komt omhoog en gaat dan krijsen. Er wordt niet gevraagd wat mijn dochter laat zien tijdens/na een voeding, maar wel wordt er gevraagd hoeveel drinken ze krijgt. Als ik zeg dat dat per dag verschillend is wordt het afgedaan als 'gebrek aan rust en regelmaat'. Ik kom daar voor de verdenking van reflux, maar daar is totaal geen aandacht aan geschonken.
Je schreef eerder in je bericht 4 tot 8 flesjes. Ja ik vind 4 flesjes te weinig. Als ik zie 4 (tot 8) flesjes, dan denk ik "te grote flessen". Want of je 800cc in 8 flessen (100cc per keer) of 800cc in 4 flessen (200cc per keer) geeft is immers een groot verschil. Ik neem aan dat je namelijk met 4 flessen geen 400cc geeft, want dan zou je veel te weinig voeden. Nee je hoeft geen voeding erin te proppen, dat schreef ik niet en dat bedoel ik ook niet. Ik ben er niet bij geweest, maar ik kan ergens de reactie van de ka wel voorstellen als ik daar zou zitten en hoor "4 tot 8 flessen per dag". En ergens heeft de ka wel geluisterd naar je, je hebt immers medicatie gekregen. Ik snap je frustratie, ik denk dat je je ook echt ongehoord voelt na het gesprek met de ka. Ik wil dit niet wegvegen als niet waar of niet nodig oid. Jouw gevoel is er. Je hebt nu medicatie, medicatie die in iedergeval kan helpen. Blijf de leefregels volgen, maar probeer wel op 6 tot 8 flesjes uit te komen. Ik liet er overdag meestal maximaal 3 uur tussen zitten. En ja dan maakte ik hem gewoon wakker. Als je over 2 weken geen verschil of te weinig verschil ervaart kan je altijd nog op eigen houtje pepti geven. En 2 weken lijken nu heel lang te duren, te lang voor een kindje met pijn. Maar je moet de medicatie wel de tijd geven. Welke afspraak staat er met de ka?
Dan blijf ik iets niet snappen. Ze krijgt 4-8 flessen met een totaal van 500 tot 700cc. Ze krijgt standaard 90/3 flesje. Ik voed haar op verzoek dus maak haar niet wakker. De ene keer zit er 2 uur tussen de fles en de andere keer bijv 4 uur. Als ze na 2 uur wakker wordt en geeft aan dat ze eten wilt, dan is het toch logisch dat ze minder eten wilt. En als ze na 4 uur wakker wordt wilt ze vaak meer en maak ik 30/1 erbij. (4x 135ml=540ml). Ik snap ik het probleem niet wat is daar zo verkeerd aan? Tis een baby van 8 weken, daar zit toch geen schema in? Een baby kan toch prima zelf regelen wanneer ze honger heeft? Daarnaastbstaat in de folder van rust en regelmaat dat je een baby nooit wakker moet maken voor een voeding, omdat de onrust groter wordt. Ik vind het gewoon zielig om haar wakker te maken voor haar voeding als ze eindelijk lekker ligt te slapen. En als ik nou borstvoeding had gegeven, dan had het niet uitgemaakt? Want dan weet je immers niet hoeveel voedibg ze binnen krijgt toch? Ik snap ook best dat de ka het aankaart, want het is ook een goed middel. Maar hoort ze niet te vragen waar ze dan last van heeft? Misshien heeft ze helemaal geen reflux maar last van haar kleine teen (bij wijze van dan he) Inderdaad heeft ze medicijnen gekregen. Gister was een goede dag. Ze heeft veel tussen de voedingen door geslapen! Ze huilde bijna niet, alleen 's avonds even. Dit geeft mij heel veel hoop dat het beter zal gaan met haar. Verder hebben we volgende week weer een afspraak staan. Er is verder niets afgesproken
Juist bij bv is het ook een van de adviezen om juist niet te lang tussen 2 voedingen in te laten zitten. Wakker maken voor een voeding hoeft absoluut niet voor extra onrust te zorgen. Je moet er juist ook voor waken dat je kindje niet te lang zonder voeding laat. Te weinig voeding geeft namelijk ook medische problemen. De jongste heb ik echt op verzoek gevoed, maar soms ging dat gewoon op mijn verzoek. En als ik zag dat er te lang tussen kwam maakte ik hem gerust wakker om te voeden, overdag althans. En die folder ken ik niet, maar op de klok voeden en nooit wakker maken lijkt mij redelijk onmogelijk. Althans de ervaring die ik met mijn 2 kinderen heb Ik ben niet bij het gesprek geweest, dus ik weet niet wat de ka wel en niet gevraagd heeft. Wel heeft ze reflux medicatie voorgeschreven, dus zodanig naar jou geluisterd en op jou als moeder vertrouwd. (anders zou zij immers nooit medicatie voorschrijven) Ik lees jouw verhaal en ik lees tegenstrijdige berichten. Wat ik lees is een moeder die ongerust is en een moeder die zich ongehoord voelt. En zo hoort het niet te zijn. Een baby hoort geen pijn te hebben en een moeder hoort zich gehoord te voelen bij een arts. Wacht dit weekje af. Probeer neutraal in de volgende afspraak met de ka te staan. Denk jij dat de medicatie niet voldoende werkt, hoor je het eigenlijk nog wel een week de tijd te geven. Maar je kan wel proberen een afspraak met de ka te maken. Dus "nog 1 week proberen en dan wil ik pepti geven om kea uit te sluiten", of waar jij je goed bij voelt. Wil de ka daar niet aan kun je het zelf kopen en 2 weken proberen. Werkt dat en wil de ka er niet mee in gaan, zoek dan een andere ka.
Volgens mij is er niets tegenstrijdigs aan mijn verhaal, maar dat is misschien meer hoe ik het ervaar. Maar eigenlijk zeg ook jij dat het misschien beter is om meer volgens schema te voeden, begrijp ik je dan goed? Kan je mij misschien uitleggen wat daar dan het voordeel van is? Ik heb alles voor mijn meisje over, dus als dat een oplossing zou kunnen zijn wil ik het best proberen.
Bij ons hielp het zowel bij de oudste als bij de jongste ontzettend goed. Wij beginnen de dag om 08:00 uur ( heb een uitslaper) met 200 cc melk om 09:00 uur naar bed Dan om 10:00 uur een fruithap 12:00 uur de fles en op bed 14:30 a 15:00 uur is ze wakker en krijgt ze weer een fruithap (als ze hem nog niet op heeft) 16:00 uur de fles 18:00 uur warm eten 19:30 uur de fles en om 20:00 uur slapen. Dit kan weleens variëren met een half uurtje speling maar we doen wel echt aan regelmaat. Ik weet niet hoe oud jouw kindje nu is.
Jij zit er in, jij kent jouw verhaal. (uiteraard ) Ik lees alleen, dus wie weet is het een combinatie? Opzich is het niet per definitie op schema volgen, maar wat ik deed; Ik gaf een voeding - boeren/ omhooghouden (circa 30 minuten) - afhankelijk van hoe moe nog even box/wipper/grond etc - naar bed (hij had medicatie, dat hielp dus hij kon ook in bed slapen, eerder ging hij in de draagdoek) - laten slapen. Dan keek ik altijd even maar afhankelijk van of hij zich melde of niet liet ik er 2,5 tot 3,5 uur tussen. Melde hij zich, dan kreeg hij een voeding. Melde hij zich niet maakte ik hem uiterlijk 3,5 uur na de voeding wakker. En dan begon het weer opnieuw. Toen hij ouder was liet ik er langer tussen, maar zeker zo jong vond ik het belangrijk dat hij 1 genoeg voeding kreeg en 2 niet groter dan 90/3 kreeg. Ik zeg niet dat dit de enige juiste methode is. En misschien moet je nu vooral even afwachten wat de zantac doet. Dat is ook iets wat alleen jij kan beoordelen. Maar ik heb gemerkt dat als er overdag te weinig voeding binnen kwam ik de nacht of dag erop daar problemen mee kreeg. Niet altijd, maar wel vaak genoeg. Gebruik je trouwens jbpm? (als in nutriton of tammi of voeding met jbpm) Soms geeft jbpm juist meer klachten dan dat het goed doet. Ook zijn de meningen over jbpm zelf erg verdeelt en ook de meningen over jbpm icm medicatie. Ik hoor steeds meer dat dit niet samen gaat.
@Wachtend: dochter is 8 weken oud. Bij mijn oudste bracht hij na 3 maanden zelf regelmaat/schema en zag het er ongeveer hetzelfde uit. Ik ga het gewoon maar proberen om beter naar haar voeding te kijken. Het is het proberen waard. Maar zoals jij omschrijft doe ik het ook: wakker-schone luier- voeden-rechtop houden/boeren en na eerste vermoeidheidssignaal naar bed. Het probleem is meer dat ze na haar voeding het heel benauwd krijgt. En soms als ik haar naar bed breng valt ze zelf in slaap om na ongeveer een kwartier krijsend wakker te worden. Of ze gaat al krijsen na haar voeding. Overstrekken, je hoort de voeding omhoog komen, krampen en 9 van de 10 keer de hik. Ook krijgt ze inderdaad pure jbpm. Deels omdat de voeding omhoog komt, deels omdat ze haar fles heel snel leegdrinkt. Nu doet ze er 15-20 minuten over, anders is het binnen no time op.
Met 8 weken zit je toch op 6 a 7 voedingen om de 3 uur als ik het mij nog goed herinner? 07:00 uur wakker fles 90/3 Even spelen 08:00 uur op bed 11:00 uur wakker fles 90/3 12:00 uur slapen 14:00 uur fles 90/3 15:00 uur slapen 17:00 uur 90/3 18:00 uur slapen en vaak hebben baby's dan nu vaak hun wakker uurtje dus bleven ze bij mij in de box vonden ze leuker 19:00 a 19:30 uur fles 90/3 Daarna naar bed 23:00 uur 90/3 (bij de laatste fles mag er 4 uur tussen) Soms komt je kleintje nog voor een nacht voeding die heeft die dan ook gewoon nodig! Wat hier heel erg hielp bij haar was inbakeren viel ze in een wat diepere slaap overdag en was ze ook meer uitgerust. De Kinderfysiotherapeut zei ook tegen ons als kinderen slapen oefenen ze niet en als ze goed uitgerust zijn dan kan je kindje beter oefenen. En wat ook erg goed hielp is juist nu al een vast ritueel in te bouwen dan word het herkenbaar. Wat betreft het oprispen betreft er zijn veel spelletjes die je met de baby zittend op je knieën kan doen zo speel je wel samen maar heeft de baby toch kans om de voeding te laten zakken.
Inbakeren doen we ook al en een vast ritueel doen we ook. Bij alles wat we doen hebben wij een vast ritueel zodat het allemaal voorspelbaar is. Ik ga eens nadenken over een 'schema'.
Welke fles met welke speen gebruik je? De artsen lijken erover verdeelt. De ene zegt dat jbpm wel in combinatie met medicatie kan en een andere arts zegt dat jbpm de werking van de medicatie negatief beinvloed, dus minder goed werkt. Als medicatie goed werkt is het omhoog komen van voeding doorgaans niet meer erg. Vervelend voor de ouders, meer was, maar niet meer pijnlijk. Zantac zorgt ervoor dat de maag minder zuur aan maakt. Ik vertel je dit zodat je het weet. Stel dat de onrust weg gaat, maar niet voldoende heb je dus nog deze optie. Stel dat de medicatie niet optimaal werkt kan het mogelijk hierdoor komen.