Ik twijfel nog steeds, of het nu gas koken keramisch koken of inductie koken gaat worden. Wat hebben jullie: *waarom *voordelen/nadelen *hadden jullie liever toch iets anders Help me een keuze te maken. Dank jullie!!
Wij hebben nu volgens mij geen inductie, maar wel zo'n plaat. Inductie is toch als het snel warm wordt? Of ben ik nu in de war? Maar goed, in ieder geval geen gas. Het bevalt op zich wel oke. Nadeel vind ik dat die plaat zo onderhoudsgevoelig is. Ik ben altijd bang er krassen op te maken. Wij overwegen dus om de volgende keer toch gewoon voor gas te gaan. Vind ik wat robuuster. Voordeel is wel dat je pannen er niet vanaf vallen. Dat had ik bij mijn moeder (gas) wel vaak namelijk (naja, niet echt, maar wel bijna).
Inductie is dat het geen wat op de plaat staat verwarmd wordt, er moet goed contact gemaakt worden door de pan met de plaat. (Let op; ook de plaat wordt warm!) Keramisch is dat het verhit wordt vanuit de plaat.. Wij hebben inductie.. Waarom? Omdat wij in een wijk wonen waar geen gas bestaat Ik vind het prima koken. Voorheen hadden wij keramisch en dan moest je voordat het ging koken de plaat al zachter zetten. Met Inductie is dit niet, dit reageert veel sneller. (OH! En het gaat sneller.. Aardappelen op gas 20min koken, op inductie/keramisch hooguit 10min)
Ik heb het beide gehad. Het voordeel van inductie is dat de plaat wel een stuk schoner te houden is dan gas. Echter hebben wij in onze nieuwe keuken toch voor gas gekozen. Toch wat meer gevoel bij het koken met gas. Ook inderdaad veel minder krasgevoelig dan inductie.
@yukl: dat is inductie wat je hebt. Heb altijd gas gehad maar heb hier nog een keuken staan met inductie, die is nog niet aangesloten. Voordat we het aanrechtblad gaan verzagen aan een opening voor inductie wil ik graag weten wat anderen erover denken.
inductie gaat sneller en gelijkmatiger, vond het altijd leuk om te zien dat bij inductie de worst in de pan overal dezelfde kleur had bijvoorbeeld. Okk is het zo dat bij inductie alleen waar de pan staat warm wordt en niet er buiten. Ik vond het juist makkelijk schoon te maken met van dat speciale schoonmaakmiddel en een vaatdoen wrijf je het zo shcoon. Het grote nadeel, je hebt ene aparte groep in je stoppenkast nodig voor de inductie, en de pannen zijn erg zwaar.
@neeltje: dan zal ik wel keramisch hier hebben liggen. heeft 4 van die ronde vlakken erop. Dus er is ook nog verschil tussen inductie en keramisch.
Inductie is absoluut ideaal! Dit is al mijn 2e inductieplaat, wil nooit meer wat anders. In mijn eerste keuken zaten wel gaspitten, maar wat was ik blij met de inductie! *Het is net zo snel warm als gas, *Als je de hittebron zachter of uit zet koelt het gelijk af net zoals gas *De plaat koelt redelijk snel af, net zoals gas *IDEAAAAAL SCHOONMAKEN!!!! Geen pitten schoonboenen, geen restjes ergens tussenweg pulken. Hoppaaaa natte doek erover heen en klaar! *Eens in 3 maand een keer met vitroclen inwrijven en je houdt hem net zo mooi! Nadeel; Je kunt je pannen die je ooit op gas hebt gebruikt niet meer op inductie gebruiken omdat die op gaspitten aan de onderkant iets krom getrokken zijn. Voor inductie heb je pannen nodig die helemaal aansluiten op de plaat. Ik had vorig jaar voor een weekend weg lekker Chili con Carne gemaakt voor 15 personen. Thuis klaargemaakt in 2 grote pannen en meegenomen naar de camping! Heb ik ze daar op de gaspitten bij mijn schoonmoeder in de caravan opgewarmd... toen ik thuis die pannen weer wou gebruiken kon het niet meer, ze waren niet meer helemaal vlak aan de onderkant. Kon dus 2 nieuwe pannen kopen. Maar eigenlijk, als je daar gewoon rekening mee houdt, vind ik er alleen maar voordelen aan zitten!
Wij hebben inductie sinds een half jaar. Voordelen: heel makkelijk schoonmaken, reageert even snel (warmer/kouder zetten) als gas, ik kan echt samen met mijn kinderen koken (zet ze er pal naast, met gas kan dat natuurlijk niet). Nadelen: kan ik zo nog niet bedenken, ben er echt heel blij mee.
Wij koken met inductie, niet omdat we dat wilde, maar omdat we alleen elektrisch kunnen koken omdat er geen gas is in onze nieuwbouwwijk. Inmiddels wel helemaal om. Inductie koken werkt in principe net als met gas, maar de pannen kunnen idd nog warmer worden waardoor het sneller gaat . Ik vind het veel veiliger voor kleine kinderhandjes en ovenwanten die nog wel eens in de fik vlogen . Ik vind de inductieplaat veel schoner te houden dan ons voormalig gasfornuis. Wel ben ik bang voor krassen, maar dat valt tot op heden (na 11 mnd) erg mee . Een nadeel, wij hadden een mooie pannenset opgebouwd, maar tot vorig jaar dus altijd op gas gekookt. De meeste pannen (op 1 nauwelijks gebruikt steelpannetje na ) waren niet meer bruikbaar op de inductie plaat. Dus we konden een hele nieuwe pannenset kopen.
Keramisch is qua schoonmaken hetzelfde als Inductie. Voordeel van inductie is dat het vrij snel afkoelt, en het kookt hetzelfde als gas. Als je dus je hittebron iets lager zet, dan past de temperatuur zich gelijk aan. Bij keramisch blijven de hittebronnen heet.
Wat is veliger met kids naderhand? (ervaringloos) Hubbie zegt dat als ze een vlam zien er bij uit de buurt blijven en bij inductie dat niet zien. (wil ze toch uit de buurt houden ervan, maar deze vraag kan geen kwaad) heb ik dan nu inductie of keramisch? heeft draaiknoppen volgens mij en vier van die ronde vlakken helemaal vlak in de plaat. (gaat in de garage kijken )
Wij hebben dan keramisch. Oh ja, ander nadeel is dat ik het vaak niet door heb gehad als ik de kookplaat nog aan had staan. Bij gas hoor je dat. Alleen is gas dan denk ik wel weer gevaarlijk als je dat open laat. Ik vind gas trouwens ook mooier inderdaad. Dat is ook een reden waarom we toch weer voor gas kiezen.
zoiets heb ik Marktplaats.nl > Pelgrim kookplaat TEAB!! - Witgoed en Apparatuur - Kookplaten en Gasstellen
Inductie! Ik vind het helemaal geweldig. Mooie vlakke plaat, die je ook nog kan gebruiken als ruimte om te snijden o.i.d. Als je nog niet aan het koken bent (wij hebben niet zo'n grote keuken dus dat is dan wel makkelijk), makkelijk schoon te houden, na 5 jaar nog geen krasje te zien, kinderslot (vooral makkelijk om dat de poes er nog wel eens overheen loopt en dan gaat de plaat niet aan), snel reageren en hij wordt niet zo warm (je moet niet meteen je hand er opleggen als je de pan er af haalt). Tja de pannen zijn wel wat zwaarder en duurder.
Wij hebben gewoon lichte pannen hoor? Of is het voor inductie anders dan voor keramisch wat pannen betreft?
Goede vraag, ik vond het volgende: Kookplaat en keukenapparaten Volgens mij scheelt het elkaar niet zoveel dus.