Hoi (werkende) moeders, Sinds de komst van mijn oudste dochter (bijna 2.5 jaar geleden) ben ik een huismoeder. Inmiddels begin ik me behoorlijk opgesloten te voelen, alhoewel ik natuurlijk ontzettend van mijn kinderen geniet. Toch ben ik ook toe aan wat sociale contacten. Nu zit ik eraan te denken om parttime te gaan werken (20 tot 24 uur). Mijn vriend werkt fulltime in 2 ploegen (1 week van 05.50tot13.50 / 1 week van 13.50tot 21.50). Nu vraag ik me af hebben wij recht op kinderopvangtoeslag van de belasting en is dit genoeg om ook iets van mijn salaris over te houden of ga ik dan echt alleen maar werken om de opvang te betalen? Ik kan niet terugvallen op opa's en oma's omdat die of te ver weg wonen of er niet meer zijn, dus ik kan de opvang niet compenseren met een oppas. Groetjes Seheira
als je werkt houdt je altijd wat over. De opvang is wel duurder geworden maar het is niet zo dat je bv maar 100 euro overhoud per maand. als je heeeel veel verdient samen dan moet je de opvang wel voor een groot deel betalen maar dan houdt je ook nog over natuurlijk
Het ligt er helemaal aan hoeveel uur je afneemt en hoeveel uur je werkt. Als jij bijvoorbeeld 24 uur over 4 dagen gaat werken en je dus 4 hele dagen kinderopvang inkoopt, kom je niet uit en zul je een hoop uren zelf moeten betalen. Recht op kot heb je altijd als je beiden werkt, de hoogte ervan hangt af van jullie inkomen.
De kinderopvangtoeslag wordt berekend over het aantal uren dat de minst werkende partner werkt. Als je 3 dagen gaat werken, kun je dus maximaal toeslag krijgen voor 3 dagen. Afhankelijk van wat jullie samen gaan verdienen is de toeslag weinig of nog minder.
Ik weet niet wat jij onder heeeel veel verstaat, maar wij moeten bijna driekwart zelf betalen en het is hier echt geen vetpot!
Meestal krijg je wel iets terug. En soms is t zo minimaal dat t inderdaad lijkt alsof je werkt om je opvang te betalen. Maar jouw voornaamste reden om te werken is nu toch 'sociaal contact' hebben. Dus dan krijg je dat er extra voor terug. En dat is niet in geld uit te drukken!
Je kan hier een proefberekening maken: Proefberekening toeslagen Dan kan je het inkomen van je man invullen, en het geschatte inkomen van jou. Natuurlijk houd je wat over, maar je moet zeker ook wat zelf betalen. Het aantal uur waarvoor je toeslag krijgt is afhankelijk van het aantal uur dat degene die het minste aantal uur werkt, werkt.
Wij zitten boven modaal en betaal maar 1 derde zelf. Dus met drie kwart zit je toch wel 2x modaal (minstens) lijkt me. Dat is voor de meesten toch wel heeeel veeel.
Leuk dat je weer aan de slag wilt. 20-24uur is goed te doen met twee kids lijkt me. Bedenk dat je misschien best wat aan kinderopvang betaald, maar door te werken bouw je ook pensioen, ww recht, wao etc. op. Je heb als tweeverdieners ook recht op een korting op je inkomstenbelasting via de inkomensafhankelijke combinatiekorting...dat kan ook best een leuk bedrag per maand opleveren (hoe meer de minstverdienende verdient hierbij hoe meer je krijgt). Nu krijgen wij voor 1 kind amper kot, maar als de tweede er straks is en ook naar de opvang gaat dan krijgen we voor het tweede kind wel weer een aanzienlijk bedrag aan kot. Kortom ff n proefberekening maken, succes!
Je kan nooit voor meer uren kot krijgen dan de uren die de minstwerkende werkt. Daarnaast klopt het wat Zonn zegt, als werkende bouw je ook pensioen e.d. op. Het is natuurlijk niet alleen het geld waarvoor je gaat werken, als je thuis zit is je wereld een stukje beperkter dan als je werkt, je hebt meer energie voor je kinderen als je thuis bent door de variatie (werk en prive), voor je toekomst is het belangrijk om in het arbeidsproces te blijven, je krijgt geen gat in je cv wat prettig is als je later weer ft wilt gaan werken vergroot je zo je kansen. Wij werken beide fulltime. De kosten voor opvang is dermate hoog en de kot die wij krijgen zo minimaal dat om alles te kunnen betalen we beide ft moeten blijven werken. Uren inleveren woog niet op tegen het voordeel van de kosten. Om die reden hebben wij ook gekozen voor een gastouder, puur omdat een kdv gewoonweg veel te duur is.
Van heel veel mensen lees ik dat ze zo weinig terug krijgen terwijl ze niet veel verdienen. Dit kan gewoon niet kloppen. Wij verdienen modaal, wel iets meer zelfs maar betalen op inderdaad nog geen derde zelf, misschien wel 1/4. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste gegevens en dan bedoel ik vooral qua inkomen, opgeeft. Veel mensen maken de fout om hun inkomen van zichzelf en hun toeslagpartner op te geven terwijl het gaat om je verzamelinkomen. Dit laatste bedrag is aanzienlijk lager, zeker als je aftrekposten als een eigen huis hebt. Let op, goed invullen dus want er is verder niemand die je daarop wijst.
Bij mij kan het zeker uit dat ik werk (goedbetaald en 1 kind 2 dagen op de opvang). Ik vind alleen wel dat het omslagpunt steeds lager komt te liggen lijkt het wel. Als ik bereken dat ik als ik niet meer werk: - geen kinderopvang hoef te betalen - onze studieschuld minder hoef af te lossen - zorgtoeslag krijg - huurtoeslag krijg (ik niet ivm duur huis maar anderen..) - aanrechttoeslag ...en wat er verder nog te verzinnen valt. Dan moet je ook haast wel goed verdienen om financieel beter te worden van werken. Dit is ook geen goede motivatie voor vrouwen, als ze met niet werken gezamenlijk op hetzelfde inkomensniveau blijven.
Je krijg 140% van wat de minst werkende werkt aan uren. Ze hebben er nog net wel over nagedacht dat je ook nog naar je werk moet reizen en dat je tussen de middag ook nog een pauze hebt
Hier zou ik werken voor de opvang. Nu ben ik nog thuis, wel aan het solliciteren maar voor ongeveer 8 uur. Deze vangen mijn ouders dan op. 2 kinderen 1 dag op de opvang was die dag voor niks werken. Nou dan ben ik liever thuis
Wij hebben een hele goede boekhouder die alles berekend en het is in sommige gevallen echt zo. Ons verzamelen inkomen is blijkbaar hoog, want we krijgen echt wel terug maar te weinig om te lonen
Ik vind het sowieso lonen om te werken. Ik ben financieel volledig onafhankelijk dus mocht er ooit wat gebeuren met mijn vriend dan red ik me ook prima. Ik bouw een pensioen op en ontwikkel mezelf meer en mijn leven buiten het moeder om zijn is beter. Echter kost het tijd zonder mijn zoontje maar de oppas is goed geregeld. Wij verdienen samen ruim boven modaal en het kdv kost ons echt geen gigantisch vermogen. Ik vind het allemaal prima te doen.
Wat je zou kunnen doen is kijken of je, voor nu, een baan kunt vinden op de uren dat je man thuis is. Of dat je een flexibele gastouder kunt vinden. Dan hoeft je kindje op jouw werkdagen geen hele dag naar de opvang, dan kan je man haar (hem? ik weet het even niet) halen of brengen als hij gaat werken. Voor de uren dat je man dan thuis is hoef je geen opvang te regelen. Ik werk in de zorg en mijn werkgever is redelijk flexibel. Ik werk elke donderdag, dat is onze vaste opvang dag. De rest van mijn uren (16 per week) verdeel ik over 1 à 2 weekenden per maand en eventueel (als ik maar 1 weekend werk) nog 2 à 3 dagen doordeweeks. Mijn man kan dan thuis blijven, dat scheelt een hoop.