Even een vraag: Ik begreep dat als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, je je kind voor de geboorte of na de geboorte samen kunt aangeven bij de gemeente. Maar nu hoorde ik dat je dus ook wat moet regelen stel dat mij iets overkomt tijdens of na de bevalling dan heeft mijn vriend geen ouderlijk gezag en moet hij om het kind te houden dit aanvechten bij de rechter? Dus als ik het goed begrijp kun je dus beter gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Wat zijn jullie ervaringen hier mee? Alvast bedankt voor jullie reacties.
Erkennen van het kind kan je vriend ook doen maar hoe dat precies zit met bijv overlijden van de moeder durf ik niet te zeggen. Ik zou er even contact over hebben met bijv ene gemeente of je vk (die weten het vast wel)
Je moet hebben: Erkenning: dit doe je op het gemeentehuis. Dat is alleen maar samen een briefje ondertekenen en dan geef je aan welke achternaam je kind krijgt. Gezag: Dit is een formulier van het kantongerecht. Dit vul je in en voegt een officiële kopie van de geboorteakte bij en dit stuur je op naar de rechtbank. Dat formulier hebben ze vaak ook wel bij het gemeentehuis. Ze hebben daar ook folders erover.
Dank jullie wel voor jullie antwoorden. Ik zal het als het zo ver is vragen of ze zo'n formulier voor me hebben.
Wij gaan binnen kort naar de gemeente om het ongeboren kind te laten erkennen door de vader. Omdat wij niet eens willen trouwen, ( wij geloven niet in trouwen vandaar ) gaan wij wel een samenlevings contract aan. in dit contract kan je clausules in laten sluiten met betrekking tot eventeel alimitatie ect ect bij het uit elkaar gaan. Daar kan je ook een clausule met betrekking tot de rechten van de vader of moeder inzetten indien bij overleiden... athans is mij verteld en dat willen wij dus ook gaan doen. Maar daarvoor moet het wel erkent zijn door de vader. Men geeft aan dit beter is om het te doen als het nog niet geboren is, zodat de vader het kindje ook zonder problemen kan aangeven na geboorte. bij de erkenning kan je ook aangeven welke achternaam het kindje mee krijgt.
het is gewenst om te regelen rond de 20 weken, en kost een kwartiertje / half uurtje ongeveer dus niet te ver uitstellen..
ik zal het inderdaad op tijd regelen. Wij hebben ook een samenlevingscontract en een testament laten opmaken (dit om bijzondere redenen) ik zal dit eens goed nalezen wat hier in staat vermeld over eventuele kinderen.
Wat heeft Wuppy het vreemd omschreven! In elk geval.. Voor ons hoefde het trouwen niet perse, omdat we toch zeker wisten dat we bij elkaar zouden blijven. maar wij hebben goed nagedacht over welke gevolgen het kon hebben om niet te gaan trouwen (erfrechten) en welke voordelen het ons gaf om wel te gaan trouwen. Onder andere omdat we graag een gezin/ eenheid wilden zijn met een dezelfde achternaam, hebben we toen ik 12 weken zwanger was besloten om met 20 weken zwangerschap te gaan trouwen Ik ben achteraf echt superblij dat we die keuze hebben gemaakt. De bruiloft was echt super geweldig (ook al was het low budget), het betekende toch meer voor me dan ik van te voren had ingeschat. Ook ben ik erg blij omdat Toen ik 26 weken zwanger was, het mis ging.. ik kreeg bloedverlies en werd acuut opgenomen in het ziekenhuis tot aan de bevalling. Zo fijn om te kunnen zeggen `Mijn man` tegen de verpleegsters inplaats van `mijn vriend` dat klinkt zo los, alsof je het niet aandurft met elkaar of dat je nog niet zo lang bij elkaar bent. Ook een prettig idee dat, mocht er wat misgaan met mij tijdens de bevalling, dan zou het kindje gewoon zijn kindje zijn, en dan mocht hij er voor zorgen. Ik ben dus ook heel blij dat we niet te lang hebben gewacht met het nemen van het besluit, omdat ons kindje veel te vroeg is geboren. dat kan iedereen overkomen, en geloof me, er zijn veel vrouwen die bevallen van een extreem prematuur kindje. ik heb er heel wat gezien! succes met het maken van je keuze.
Wij hebben gekozen voor een geregistreerd partnerschap. Erkennen moet de vader dan wel, maar later hoeft mijn vriend niet het ouderlijk gezag aan te vragen. Dat moet wel als je niet gehuwd bent of een partnerschapsregistratie hebt. De partnerregistratie kan trouwens ook onder huwelijkse voorwaarden (partnerschapsvoorwaarden). Bovendien mag jij dan evt. ook de achternaam van je vriend aannemen als je dat wilt. Hebben wij niet. Hoe dat gaat bij vroegtijdig overlijden van de moeder weet ik niet. Wellicht dat je bij de notaris een voorlopig document kan vastleggen? Zo werkte het wel toen de koop van onze woning rond was, maar de overlijdensrisicoverzekering nog niet.
Gewoon kind laten erkennen tijdens de zwangerschap. Mocht je wat overkomen, kan hij gewoon aangifte doen en dan krijgt hij een brief mee voor het gezag etc. En je hoeft je kind niet samen aan te geven, kan je vriend ook alleen.
Hier staat alles heel duidelijk http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/familie-jeugd-en-gezin/samenwonen-huwelijk-en-geregistreerd-partnerschap/algemene-informatie-samenlevingsvormen/welke-gevolgen-hebben-huwelijk-samenwonen-of-partnerschap-bij-de-geboorte-van-een-kind.html
Het is gewenst om de erkenning zo snel mogelijk te regelen. Vanaf het moment dat het kind erkent is, is hij of zij erfgenaam van de man. Dit betekent dat als tijdens de zwangerschap de papa komt te overlijden, het ongeboren kind erfgenaam is (ook wanneer paps overlijdt in week 9 ofzo...) Niet vergeten: bij de erkenning moet je ook bedenken welke achternaam je kindje zal gaan dragen. Alle kinderen die je binnen die relatie krijgt, krijgen dezelfde achternaam. Trouwens ook als er vreemd gegaan wordt...