Hoi allemaal, Wij zijn het afgelopen jaar de gelukkige ouders geworden van twee mooie en lieve dochters. Mijn man is een kinderfysiotherapeut en gelukkig wist hij daardoor heel veel over de ontwikkeling. Het is prettig wanneer je zelf weinig van kinderen af weet, dat er dan iemand in huis is die veel weet. Waar ik me vaak over heb verbaasd is dat veel hulpmiddelen niet bedoeld zijn voor het gebruik wat vaak wel zo gedaan wordt. Zo vaak, dat ik niet beter wist dan dat dat normaal was. Zo wordt bijvoorbeeld door hem geadviseerd om een aankleedkussen niet dwars voor je neer te leggen om voorkeurshoudingen te voorkomen. Dit wordt ook door een goede kraamhulp verteld, maar ons werd er niet bij verteld waarom. Het dwars leggen is zelfs zo normaal dat de standaard commodes niet diep genoeg zijn om een aankleedkussen veilig op te leggen. Hier heb je dan wel weer speciale planken voor, maar deze passen weer niet op alle commodes. Nog een voorbeeld is een wipstoeltje. Hier is mijn man vanuit zijn beroep geen fan van. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van spullen die dagelijks gebruikt worden, houdingen enz. enz. Nu mijn punt. Doordat wij vaak van die "oh echt waar?!" momenten hadden samen zijn wij om ons heen (familie/vrienden/kennissen/straat) op gaan letten, en zagen daar veel gebeuren wat ik zelf ook zou hebben gedaan. Wij trokken wel eens de vergelijking, eigenlijk wel gek dat we voor onze hond een puppycursus hebben gedaan, zodat we konden leren hoe we deze goed op konden voeden, en dat we voor ons kind meteen "los" werden gelaten. Nu hebben we bedacht dat mijn man hier cursus over kan gaan geven. Over hoe je je kind kan helpen om deze fysiek zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Voor jullie de vraag of jullie interesse zouden hebben (of hebben gehad) in een dergelijke cursus? En zou je deze liever in de zwangerschap al volgen, of misschien liever als je kindje er al is? Of misschien denken jullie dat er geen interesse voor zal zijn? Of misschien heb ik andere cursussen over het hoofd gezien waar dit ook wordt besproken? Wij zouden jullie mening op prijs stellen!
Ja, absoluut een gat in de markt! Jullie zouden zelfs een boek kunnen schrijven (nog handiger) of een online cursus.... Ik wist het wel van het aankleedkussen, desondanks toch een voorkeurshouding hier maar dat heeft dus medische redenen en geen verzorgingsredenen. Ik heb een bevriend fysiotherapeute weleens gevraagd om een overzichtelijk wat ze wanneer kunnen en waar ik mijn zoontje dan mee zou kunnen helpen. Zo las ik na wat Google avondjes dat een Baby mobiel boven de box ook een afrader is voor de fysieke ontwikkeling omdat ze hierbij 'niks' motorisch hoeven en dus niet leren. Ik zou ook erin meenemen welke (loop) fietsen aan te raden zijn en welke niet. Er zijn vast wel cursussen voor kdv personeel hierover, ik heb weleens een website voorbij zien komen van een fysiotherapeut die cursussen aan professionals gaf. Ik zou het tijdens en na zwangerschap aanbieden! Succes !
Ja hier ook interesse. Ergens vreemd dat iedereen zomaar ouders kan worden met alleen maar zwangerschapscursussen en geen verplichte (!) opvoedcursussen! Hoewel ik wel vind dat je ervoor moet oppassen om alles niet zo zwart-wit te brengen. Er is ook veel grijs! Voorbeeld: aankleedkussen dwars neerleggen is niet verkeerd als je kindje geen voorkeurshouding heeft. En je kunt ook hulpmiddelen inzetten, zoals een spiegel aan de muur, of een haak waar je steeds speeltjes aan hangt, evt die bewegen zodat je kindje ook die kant op kijkt. Wij zijn inderdaad al vroeg dwars gaan leggen, zodat we het verschonen op die manier al gewend waren als ze te groot werden voor het recht neerleggen van het kussen. Wipstoeltjes en die schommels.... inderdaad her gaan ze er maar een kwartiertje max in. Enkele keer langer, maar mensen moeten dan niet bang worden gemaakt dat hun kind meteen heupafwijkingen krijgt. En over dat mobiel boven de box... als je dat niet elke keer doet is dat toch niet erg? En daarom doen we toch ook aan buikligging? Ik ben zelf geen fan van zo'n loopstoeltje... maar ik baal dus een beetje dat de zaken als goed of slecht worden bestempeld. Ik vraag mij wel eens af waar het gezonde boerenverstand gebleven is. Alles met mate.
Nee, ik zou niet weten waarom 'normale' kinderen zo'n cursus nodig hebben. Ieder kind ontwikkelt zich anders en op zijn/haar eigen tempo. Dit heeft geen sturing of stimulatie nodig, anders dan de gewone huis tuin en keuken dingen. Pas als een ontwikkeling uit de pas loopt zou ik aan de bel trekken. De vergelijking met een puppy vind ik dan ook een verkeerde. Een hond is een 'wild' dier en zal van nature geen kopieer-gedrag vertonen. Om een hond te kunnen handhaven in een 'mensenwereld' is een cursus idd handig. Een baby is van het gelijke 'ras' als de ouders en kent dit kopieer gedrag gelukkig wel. Daarbij zijn er boeken over opvoeding te over. Maar ja, wie ben ik? Als anderen er wel mee geholpen zijn...
Op een verschoonkussen kun je ook de ene keer linksom verschonen en dan weer rechtsom om een voorkeurshouding te voorkomen (of om juist een baby met bv een voorkeur voor links juist naar rechts te 'lokken'). Overdwars is niet slecht. Maar ik heb 1 boek over zwangerschap en babyverzorging, daar staan dit soort dingen gewoon helder in hoor? Ik neem aan dat veel nieuwe ouders wel wat lezen over babyverzorging. Hier stimuleerde een mobiel juist motorisch wel, ze ging er naar zwaaien en trappelen
Al deze dingen werden mij door de kraamhulp en deels ook door CB verteld eigenlijk. Ik zou er geen belang bij hebben iig, had heel veel zelf ook al wel gelezen, meeste wat kraamzorg en CB me vertelden was niet echt nieuw ofzo... Mogelijk dat je beter resultaat zou hebben als je man een cursus zou geven om kraamhulpen en medewerkers CB bij te scholen/op te frissen?
Ik zou daar ook geen behoefte voor hebben eerlijk gezegd. Ik vind ook niet dat het allemaal zo zwart/wit is. Ik denk wel dat je op moet passen dat je niet de zoveelste leergang creëert waarin iets totaal wordt gepromoot en iets anders totaal wordt afgeschreven enkel omdat het niet in de gedachtegang van de docent past. Ieder kind is anders en ieder kind heeft behoefte aan andere dingen.
Ik zou er geen behoefte aan hebben gehad, mijn inziens is er heel veel informatie voor handen en is het gewoon kijken wat je fijn vindt. Als het echt nodig is (door bijv. een voorkeur/afwijking/etc) krijg je die begeleiding over het algemeen wel van degene die ondersteuning/hulp biedt.
Ik zou er zelf ook niet echt behoefte aan hebben - ik heb hier 5 totaal tegenstrijdige boeken thuis liggen waarbij de ene dit zegt, de ander dat en het is toch passen en meten. Nog meer informatie hoeft echt niet.
Ik denk dat mama's er ook juist onzeker van kunnen worden, want wat als babylief iets nog niet doet wat jullie aangeven? Er wordt al zoveel aangegeven wat baby's en kindjes op een bepaald moment "moeten" kunnen... Laat ze lekker gewoon hun gang gaan en in de meeste gevallen komt het allemaal goed. Het andere aspect, van de "hulpmiddelen", daar ben ik het wel mee eens, ik ben ook altijd heel voorzichtig geweest. Maarja, als het te koop is in NL, wie zou ik dan zijn om me er tegenaan te bemoeien, zou ik denken...
Absoluut niet, wat een kul maar....daarmee is gelijk ook het bewijs geleverd dat het waarschijnlijk een gat in de markt is.. de grootste kul verkoopt vaak het beste
Nee, ik zou totaal geen interesse hebben. Het hele idee wekt zelfs een negatief gevoel bij me op. Dit is niet alleen op basis van dit idee hoor, maar meer dat ik in het algemeen niet goed wordt van alle cursussen, testen, observaties, opvoedmethodes, verkoopverhalen etc etc. Ik vind het allemaal een beetje veel worden. Laat een kind met veel liefde en met grenzen in een relaxte omgeving opgroeien en dan komt het bij de overgrote meerderheid vast helemaal goed!
Ik zou er geen interesse in hebben in de vorm van een cursus. Maar gewoon een boekje met informatie en goede tips hierin zou ik wel leuk/handig vinden om te lezen. En in welke fase (zwangerschap of na de geboorte) een ouder dit aanschaft moeten ze dan gewoon zelf beslissen als ze het in de winkel zien liggen. De een vind het fijn van te voren al wat te lezen en de ander pas als het aan de orde is zeg maar.
Zou er ook geen behoefte aan hebben. Misschien wel voor artsen, cb, kraamhulp dat ze tenminste allemaal hetzelfde zeggen en niet die dat en een andere zegt precies het tegenovergestelde. Af en toe weet ik ook echt niet meer wat het nou is heel verwarrend.
Ik vind een cursus niet nodig, maar wat meer voorlichting op dit punt kan geen kwaad. Op het CB heb ik weinig voorlichting gehad hierover. Wat ik opvallend vind om te zien, is dat in mijn omgeving er aardig wat mensen zijn die hun baby met 3/ 4 maanden op de voetjes neerzetten. (Bijna constant) Of met 5 maanden tegen de tafel laten staan (leunen). Dat soort dingen. Toen dacht ik wel even "weet je dan niet dat dit niet zo goed is..?" Ik zie dus wel in mijn omgeving dat er wat onwetendheid is.
Degene die zulke dingen doen zullen niet geïnteresseerd zijn in opvoedboekjes/cursussen gok ik zomaar. Zelf ben ik daar overigens ook niet van, de opvoedmethodes/deskundigen/cursussen schieten als paddenstoelen uit de lucht...bij een hoop dingen is het gewoon gezond verstand gebruiken en mocht je ergens op vastlopen: lang leve internet. Maar kom hier ook tegen die er misschien wel gevoelig voor zullen zijn dus tja, wie weet slaat het aan...
Nee geen behoefte aan, ik volg gewoon mijn eigen gevoel en met logisch nadenken kom je al een heel eind..
Ik ben het met de meeste eens, wat niet wegneemt dat mensen met misschien een wat minder breed netwerk er wel behoefte aan kunnen hebben. En als jullie er van overtuigd zijn dat dit het beste is voor de ontwikkeling van onze kindjes dan zou ik het zeker proberen.
Er zullen inderdaad altijd mensen blijven die er wel behoefte aan hebben. Zelf niet echt, ik heb zelf hier al 7 maand fysio over de vloer om onze dochter te volgen bij haar ontwikkeling. Aan het begin werd ik er erg onzeker van, net alsof je het zelf niet goed genoeg kon (of mijn dochter wat ernstigs mankeerde ofzo).... maar nu weet ik wel beter. Ze is gewoon wat traag in haar ontwikkeling en spurt nu al haar leeftijdsgenoten voorbij, dus ach.....