Het is er weer weer voor! We vinden het hier ook heerlijk, maar nu ben ik op zoek naar lekkere en goedkope recepten voor vlees, salades en dergelijke voor bij of op de barbecue.
Pasta salade: Pasta Paprika komkommer ui augurk uitgebakken spekjes Mayonaise yoghurt kerriepoeder Alles in stukjes snijden en door elkaar. Heerlijk!
Kipfilet in blokjes snijden. Een beetje ketjap, sambal, en olie door elkaar mengen en daar de blokjes ongeveer een uur in laten marineren, en dan o satestokjes doen. Kipfilet of dunne varkenslapjes in stukjes snijden. Zure yoghurt, knoflook, zout, peper en een beetje olie door elkaar doen, en welke verse kruiden je zelf lekker vindt. Marineren en aan een satestokje rijgen. Paprika en courgette in grove stukken snijden. Een plastic zak vol olie den, alle verse kruiden de je kunt vinden zoals tijm, rozemarijn etc. Ik dieet echt handenvol in. Een paar teentjes. Knoflook kneuzen en erbij in doen. Wat zout en peper. Paar uur marineren en dan lekker zo op de bbq. Of rauw opeten, is mijn dochtertje ook dol op.
als je zelf spiesjes maakt met kip bijv. er veel groentes tussen doen. Het lijkt daardoor meer, is gezond en kost minder als vlees.
Dat doe ik juist nooit want groente heeft een andere baktijd dan vlees. Dus dan krijg je ofwel ongaar vlees ofwel verbrande groente. En ik vind het vlees vaak ook wat minder lekker doordat te nat van de groente in het vlees trekt. Dus hier altijd apart!
Wat wij hier altijd doen: Kip marineren in ketjap manis, ketjap marinade en kipkruiden en dan aan spiesjes doen. Diepvrieshamburgers gewoon de goedkoopste die eigenlijk voor de frituurpan zijn zegmaar. Die zijn echt goddelijk op de bbq. Aardappels schillen en in blokjes snijden. In warm water doen en daar allerlei kruiden in doen (thijm, rozemarijn, oregano, paprikapoeder, chilipeper, bbq kruiden, aardappelkruiden en verder alles wat je maar lekker vindt) Aardappeltjes erbij, 4 minuten laten koken en dan wokken in olie, een beetje ketjap en paprikapoeder. Heeerlijk. Smaakt ongeveer hetzelfde als de barbeque minikrieltjes die voor 700 gram 1,89 kosten in de winkel. Afbakbroodjes en satesaus. Salade maken we hier zo: zakje gemengde sla, paar lepels uit potje zuur van keuhne. Zit paprika, ui en augurk in. Appel en komkommer. Even laten rusten in de koelkast en heerlijk frisse salade. Als er veel fruit in de aanbieding is maken we een lekkere fruitsalade van meloen, aardbei, ananas, mango etc.
Zou een pastasalade, normale salade, een salade met van alles en nog wat en lekkkere dressing, mais, een aardappelgerecht of gepofte aardappel van de barbeque met sausjes en de salades die klaar staan om ze te vullen. En wij eten alleen halaal, dus van de Marokkaanse slager bijv: merquez (zijn een soort gekruidde worstjes) erg lekker, kipspiesjes met groente er tussen, en kleine hamburgertjes. Op zo'n manier dat het vlees echt voor erbij is, en andere dingen voornamelijk lekker opvullen.
Gehakt kruiden met kruiden die je zelf lekker vindt en hamburgers van maken, kost ook lekker weinig! Sowieso veel minder dan kant en klare hamburgers!
Wat eigenlijk al genoemd is: Je houdt het goedkoper, door veel zelf te maken: Kipsaté, hamburgers... Ik maak vaak köfte voor op de BBQ, maar daarmee moet je uitkijken dat je ze niet te droog bakt. - Gehakt - Geraspte uit - Paneermeel/beschuit - Ei - Versgehakte peterselie (Turkse winkel of toko! Dan krijg je een grote bos i.p.v. zo'n bietje) - Paprikapoeder - Beetje komijnpoeder / djinten - Beetje gemalen kaneel Heerlijk met zelfgemaakte knoflook-yoghurtdip: - Bak Turkse of Griekse yoghurt - Knoflook - Evt. munt, zout, peper of paprikapoeder toevoegen
Zelf kleine gehaktballetjes (platgeslagen) maken, ik maak ze altijd als köfte op z'n Turks, dus zeg 350 gram rundergehakt, 1 fijngesneden ui, een ruime hand fijngesneden platte peterselie, 1 ei, handje paneermeel, teentje knoflook fijngesneden en zout peper paprikapoeder. Goed mengen. Echt heerlijk! Zelf kip marineren doe ik met olie, citroensap, ketjap, gember (daar moet je dan wel van houden ), zout....Hele nacht laten intrekken en dan aan spiesjes rijgen. Erg lekker! De kant-en-klare kipspiesjes die ze bij de Lidl verkopen in de diepvries zijn ook érg lekker en handig omdat je ze zo uit de diepvries trekt als je ineens wil barbecuen (zo gaat dat bij ons altijd haha). Erbij stokbrood of vers Turks brood, met zelfgemaakte knoflookboter: roomboter even zacht laten worden in de magnetron en daar geperste knoflook, zout en veel bieslook doorheen roeren. Heerlijk!! Ook lekker, niet erg gezond, maar goed: sucuk (Turkse knoflookworst) in de lengte doorsnijden, even op de barbecue en dan lekker in brood....heerlijk. Yoghurtsausje, lekker en gezond: Turkse yoghurt losroeren met pepervlokken (pul biber), zout en gedroogde munt. Erg lekker bij de köfte. Of een andere variant: Turkse yoghurt losroeren met een paar fijngesneden bosuitjes, fijngesneden platte peterselie munt en dille en zout. Salade bij de barbecue maak ik meestal van tomaat, komkommer, ui, groene peper en peterselie. Alles fijnsnijden en aanmaken met olijfolie, citroensap en zout. En doordat je alles zelf maakt is het behoorlijk budget
Voor de groente gebruiken wij vaak zo'n aluminium bbq schaaltje. Daar doen we grove stukken ui, courgette, champignon en paprika in, beetje olijjfolie en italiaanse kruiden erover en 10 minuten op de bbq. Je kunt er ook minikrieltjes bij doen.
Haha LadyXochi, we posten tegelijkertijd (bijna) hetzelfde En inderdaad, platte peterselie bij de Turkse winkel, waar je bij de AH 3 lullige steeltjes krijgt voor meer dan een euro krijg je daar een bos waar ik een maand mee kan doen.
Hier hetzelfde als BeingMommy. Ik zou denk ik lekker zelf kofta's maken, kipvleugels lekker marineren en wat hapjes/salades/sausjes/broodjes voor erbij!
Salade Spitskool-kerrie Spitskool (evt voorgesneden) pot erwten klein blikje ananas mayo kerrie zout en peper was de fijngesneden spitskool en giet de erwten af (niet koken, gewoon koud) en gooi deze door de spitskool, vervolgens de ananas afgieten en goed laten uitdruppen, anders wordt het zo'm natte bedoeling. deze er ook onderdoen. Vervolgens flink wat mayo toevoegen en flink wat kerriepoeder. alles goed husselen en verder met peper en zout afmaken. Deze doet het bij mij al jaren goed op bbq's en op verjaardagen waar veel volk blijft eten.
Die heb ik ook een keer meegenomen maar viel hier in huis niet in de smaak (ik eet het zelf niet dus geen idee verder ). Ik vond hem wel veel dunner dan de gewone Turkse. Wij hebben altijd dat blauwe emmertje (suzme van Yayla).