Hoe weet je dat je omvormers uitgeschakeld zijn? Wij krijgen over een paar maanden een huis met zonnepanelen dus zou dat graag weten
Ik wil jullie alvast bedanken voor de uitgebreide antwoorden! Het lukt mij nu niet om op iedereen te reageren. Ik ga dit vanavond met mijn man allemaal doornemen.
Ik denk dat het vooral erg van je situatie afhangt of het investeren in zonnepanelen de moeite waard is. Heb je een laag energieverbruik en lage energiekosten, dan duurt het enorm lang voor je het terugverdiend hebt (los van het feit dat ik wel geloof dat zonnepanelen de toekomst zijn ). Wij zijn erg blij met onze zonnepanelen, we hebben er 30 op het dak liggen. Een flink aantal, maar we hebben behoorlijk wat vloeroppervlakte in ons huis én een all-electric warmtepomp. De energierekening is in principe 0.
Dat kan je in je opwek app zien. Normaal als de zon schijnt dan zie je dat er opgewekt wordt en wanneer ze uitgeschakeld zijn zie je dat niet . Als je dan apparaten aan hebt staan dan zie je ook dat er stroom verbruikt wordt.
Oke, dankjewel. Wij wonen in het zuiden en hebben geen zwarte lijn op die kaart dus hopelijk valt dat hier dan mee.
Wij hebben 10 panelen, goed voor max 3950 opwekken. We hebben deze maand al 687 kwh opgewekt, dit gebruiken we oa voor het verwarmen van onze boiler, dus geen warm water via de cv ketel (alleen nog verwarming). Afgelopen jaar kregen we 1000euro terug van onze energiemaatschappij. Ik ben benieuwd wat dit jaar het gaat doen. Zelf zou ik 11 k ook veel te veel vinden, dus of je ligging is zo slecht, je woont heel groot of je wordt gewoon opgelicht. We hebben onze panelen voor 5.500 euro aangeschaft en laten installeren (met op elke paneel een monitor). Binnen 5,8 jaar hebben wij de investering eruit, maar ik denk dat het al veel eerder is, omdat we nu ook gebruik maken van de boiler.
Bij ons is het verschil niet zo groot hoor. Vooral omdat de panelen in de zomer warmer worden en dan minder opwekken, juist van mrt - juni en sept- nov wekken bij boven verwachting op.
Maar ik lees dat jij je panelen dus al bijna 6 jaar hebt liggen. Ook dit is allemaal duurder geworden natuurlijk. Edit: ik lees het misschien verkeerd, ik las hem dus dat je de panelen er nu al uit hebt maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk. Ik had eerder een topic geopend over zonnepanelen en daar lees je toch dat de prijzen behoorlijk uiteenlopen.
Wij hebben net 6 XL panelen laten plaatsen, en waren alles incl. €2300 kwijt, bij ons kan het zeker uit!
Omdat ik dat kan zien in de statistieken. Zie bijlage van een perfect zonnige dag. Op sommige dagen is het zo'n uur per dag uitgeschakeld.
Nog wat extra info: Ik heb begrepen van onze zonnepaneelman, dat bij afbouwen van de salderingsregel er wel nog altijd binnen 24 uur wordt 'gesaldeerd'. Oftewel, alle stroom die je binnen 1 dag opwekt, mag je gratis gebruiken op die ene dag. Je hoeft dus niet real-time de stroom te verbuiken. (oftewel, stel 's ochtends schijnt de zon, dan kun je die opgewekte stroom diezelfde avond gratis gebruiken voor verlichting, was draaien etc). Zo kun je bv op een koude maar zonnige dag in februari toch nog best wat stroom opwekken voor je hybride pomp savonds aan te zetten.
dit is niet de bedoeling! Wij hebben een paar mnd geleden ook nieuwe zonnepanelen gehad. Bij ons sloeg de omvormer steeds af na een bepaalde tijd (raakte overbelast) en startte dan weer op, om vervolgens weer na ee ntijdje af te slaan. Wij hadden dus van die 'gaten' in onze grafiek. De zonnepaneelman is toen langsgekomen en erachter gekomen dat de kabel die hij gebruikte overbelast oid werd (heb me er niet mee bezig gehouden). Hij heeft toen een nieuwe kabel speciaal ervoor getrokken en nu is het probleem verholpen.
Dat is niet het voorstel van de 1e kamer. Dat kan enkel alleen als je een thuisaccu hebt. Je zal als de salderingsregeling afgeschaft wordt real time moeten gaan gebruiken, er wordt niet binnen 24 uur op een dag weggestreept. Zou wel heel top zijn, maar helaas is dat niet de regeling die voor ogen is bij de kamer.
Bij ons ligt het echt aan het netwerk en overproductie op de 'lijn'. Dit hadden we de eerste vier jaar niet maar sindsdien zijn er hier in de omgeving heel veel grote parken bijvoorbeeld langs de snelwegen in gebruik genomen. Netbeheerder en zo ook installateur geven aan dat het door overbelasting komt. Daardoor komt er een piek op de kabels en worden omvormers automatisch uitgeschakeld. Omvormers zijn ook geprogrammeerd om uit te schakelen bij piekbelasting. Wettelijk is dat ook verplicht. Solar Magazine heeft er het afgelopen jaar oook best veel aandacht aan besteed.
Is dat dan alleen in het “zwarte” netwerk een probleem? Ik houd het hier (“blauw”) niet echt bij, maar heb even terug gekeken de afgelopen weken en ik zie hier eigenlijk nergens midden op de dag dat we niets hebben opgewekt, meestal het meest tussen 12 en 13 uur en soms zijn er duidelijk wat meer wolkenvelden en gaat het een beetje op en neer, maar doen ze wel wat.
is ook heel erg afhankelijk van je dak, op een plat dak moet vaak nog een constructie komen voor de panelen, dat loopt ook op in de kosten.
Ik ga er vanuit dat er op termijn toch wel betaalbare accu's gaan komen waarmee je je opgewekte stroom kunt bewaren.
Nee het is een wasmachine met beladingssensor, dus hij weegt de was en past daar het waterverbruik op aan. Het is sowieso al een zuinige wasmachine die max 43 liter gebruikt voor een volle belading. En ja ik laat de wasmachine dus draaien met 2 of 3 kledingstukken erin.
In mijn geval gaat het denk ik heel lang duren voordat ik zonnepanelen terugverdiend zou hebben. Op de afgelopen jaarrekening had ik een verbruik van zo'n 1200kWh. En ik woon in een wijk waar we al van het gas af zijn en dus stadsverwarming hebben. Dan kan ik wel zeggen gebruik de stadsverwarming veel minder, maar dan zal ik toch op een andere manier het huis moeten verwarmen. En de buurvrouw heeft nog een extra verdieping waardoor er op mijn plat dak dus sowieso ook al meer schaduw is. En leveren panelen dan minder op.