Meiden wie helpt me, ben al een tijdje bezig om 621 te vermijden, gaat redelijk. Maar elke zondag eten wij soep en dat is lastig.. Ik heb al eens recepten gelezen hier, heb een keer geprobeerd met mergpijp, ook met bouillon kruidenbuiltje, ik heb nu zelfs een potje bouillonpoeder zonder 621/gistextract, maar het blijft zoeken.. Ik vind het gewoon niet lekker! kippensoep ben ik helemaal nog niet aan begonnen, ik ben niet zo van het vlees maar daar zal ik wel niet onderuit kunnen. Ik vind dat het zo smakeloos blijft, echt water met groente zeg maar. Heb er al zout (en losse kruiden) bij gedaan, maar dan is het een beetje weerzinwekkende smaak, kan niet anders zeggen.. Alleen toen ik er een scheut tomatenpuree bijgedaan had vond ik het lekker maar daar is mijn man weer niet zo dol op. Ligt het nou aan mij, of ben ik gewoon verwend met die (zoute) honig?
ik koop bouillon bij de biologische winkel en daar zit wel smaak aan...zit niet van die rommel in! verder doe ik er anders veel peppermix in, knoflook (fairtrade winkel, vroeger bij AH maar is er niet meer helaas) verder nog olijfolie...
Voor groentensoep trek ik zelf de bouillon van een biefstukje. Dan gebruik ik een biologisch bouillonblokje voor de extra smaak. Zout en peper en op het laatst de groentes toevoegen en dat is hier altijd wel een succes.
Het zal aan je bouillon liggen denk ik. Ik lees een beetje dat je de zoutige of hartige smaak mist. Ik zou je aanraden om eerst een bouillon te gaan maken die je lekker vindt, dus helemaal naar je eigen smaak. Dat is moeilijk aan te geven op het internet maar hier zijn een paar tips: - Kippenbouillon is vaak iets hartiger maar ook wat 'vettiger' van smaak - Ik vind zelf boullon van merg etc erg lekker, vaak lekkerder dan gewoon vlees, maar ik hou van wat 'vettige smaken'. Als je niet van vettige smaken houdt kun je als basis een groente bouillin maken, of mager vlees gebruken zoals biefstukjes. - Hartig op smaak maken kan met zeezout (zit volgens mij geen E621 in), en ik gebruik ook vaak asnjovis om iets te zouten. In de bereiding verdwijnt de vis zelf en de smaak wordt heerlijk 'vol' zoutig. -Op smaak maken met kruiden naar smaak. Voor een extra smaak gebruik ik vaak een heel klein beetje 'pul biber', gedroogde chili vlokken. Als je een goede basisbouillon hebt kun je die gebruiken om soepen te maken, daarna is het een eitje. Maar in de basis: als je pakjes bouillon lekker vindt zul je meer zout of hartige smaken in je eigen bouillon moeten gebruiken, want pakjes zijn heel zout.
Ik begin altijd, wat voor soep ook, met het maken van een beginbouillon. Dat houdt in dat ik een stuk vlees in het water leg, kip of rund, en dat een uur laat koken. Dan doe ik er wat zout bij en ui of prei en dat laat ik ook een uur staan en dan doe ik de rest erbij en dan nog een tijd doorkoken. De pan staat dus zeker drie uur op het gas Als op de achterkant van een pakje geen E621 staat, moet je ook alert zijn op de verborgen E621, onder andere de naam gistextract. Geen idee of dat wel in Knorr zit.
Hallo meiden, late reactie, maar dat heb je met deze dagen. iedereen bedankt voor zn tijd dat je geen gistextract moet hebben wist ik wel, en werkelijke álle bouillonblokjes en andere dingen van de supermarkt hebben dat, of 621 erin. Dat wordt m dus niet. Trouwens, ook die van de natuurwinkel hebben dat, mn de kippenbouillon. daarom ga ik eerst maar voor de groentesoep omdat ik daar inmiddels poeder voor heb zonder toevoegingen. Ik ga sowieso dit weekend met vlees en mergpijp proberen, en dan de groente op het laatst erbij. Of groente in grote stukken meekoken en er uit vissen. Maar dan is het weer zo 'ongevuld' zal ik maar zeggen. Las ik iets over knoflookpoeder? Dat heb ik gehaald vanmiddag, lijkt me wel lekker er door. Is zeezout behalve de e-nummers (?) ook anders van smaak, of is dat een domme vraag
Ik verdiep me normaal nooit in alle E en andere nummers maar ging eens googelen waarom mensen E621 vermijden en vond hetvolgende Smaakversterkers (MSG) gevaar voor onze gezondheid 5 interessante YouTube filmpjes met uitleg waarom het schadelijk zou zijn.
Wat ik me nog bedacht - misschien kun je wel fond zonder smaaktoevoegingen vinden? Is ook lekker als basis van soep.
Ik vind zeezout wat 'zouter' smaken, gebruik het zelf echt altijdf. Of rotszour, nog lekkerder en zouter, maar ook duurder
@Daantje, heb ik gezien ja. ga jij er nu ook op letten? @juul, bedankt. Ga ik dat een keer proberen. @Eylem wat bedoel jij precies, fond??
Euh ja fond is een soort aangemaakte bouillon...te koop in potjes, dus het is zeg maar vloeibare bouillon . Beetje kromme uitleg he? Staat in de supermarkt gewoon bij de andere soepen, waarschijnlijk zit er alsnog smaakversterker in maar je zou kunnen kijken.
ik lees mee hier, dit is een item dat mij ook erg aanspreekt. Ik gebruik nu die van zonnatura met gistextract helaas. per liter 1 blokje, dus dat is al de helft van de 'aanbevolen' hoeveelheid.
Lastig hè? Ik heb het met soep eigenlijk een beetje opgegeven (dus dan toch maar gewoon gistextract) en probeer met koken gewoon alle vormen van bouillon te mijden en in plaats daarvan vers te kruiden...want ook in vrijwel alle producten van reformwinkels zit gewoon gistextract! Maar er staan hier wel wat handige tips, ik geloof best dat je op basis van kip/zeezout/knoflook/ui/tuinkruiden een lekkere bouillon kan trekken! En de tip van ansjovis klinkt ook best logisch. Gewoon eens proberen!
ik gebruik zelf altijd de groenteboullion van vetara, dit is te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel.
http://www.natuurlijkgezondeten.nl/downloads/Gistextract%20artikel.pdf dit kwam ik tegen na een zoekopdracht via google. erg verhelderend !