Hoe doen jullie dit met speelgoed? We hebben nu ongeveer alles in bakken, dus een bak barbies, een bak piny pon, een bak prinsessenplaymobil etc... Dit is zo ongeveer allemaal van onze oudste dochter en is in principe voor algemeen gebruik. Maar jongste heeft inmiddels leeftijd bereikt dat ze ook hetzelfde soort speelgoed krijgt, dus officieel is nu deze my little pony van E en een andere pony van N... etc. Gooien jullie gewoon alles op 1 hoop (in 1 bak) of houden jullie het gescheiden (dit is van ene, dit is van andere)? Of houden jullie een bepaalde gedeelte gescheiden? Mijn oudste dochter is nogal van 'dit is van mij!' , en jongste dochter is soms nog een beetje lomp (per ongeluk iets stuk maken)... Waar oudste dan boos/verdrietig van wordt en wil dat zusje 'niet aan haar spullen komt'.
Het meeste hier gebruiken ze gewoon samen, maar er zijn ook dingen die van een van twee gezien worden, zeker als het net nieuw is. En ook als ze er allebei mee spelen, weten ze vaak nog wel wie wat gehad heeft. Prima lijkt me.
Nog geen ervaring, de jongste is nog te klein, maar ik zou wel dingen apart houden, niet alles, maar dingen die belangrijk zijn voor de oudste, of die ze voor haar verjaardag heeft gekregen ofzo. Want ik snap haar wel. Ik zou het ook niet cool vinden als iemand aan 'mijn' iPad gaat zitten of er een kras opmaakt bijvoorbeeld. En dingen als duplo, playmobiel, stiften, klei zou ik als algemeen speelgoed zien denk ik. Maar dat zou ik dan ook tussendoor kopen en niet speciaal voor een verjaardag.
Alles gescheiden houden is echt geen doen meer zodra de jongste wat mondiger wordt. Ik ben er hier al lang geleden mee gestopt, want het is alleen maar ruzie anders. Nou schelen ze hier wel minder in leeftijd, dat maakt natuurlijk wel verschil. Ze schelen nog geen 2 jaar en spelen eigenlijk altijd samen en houden ook van dezelfde dingen. Dingen als barbies, duplo, lego, my little pony, knutselspullen zijn allemaal gezamenlijk hier. Krijgen ze een kleurboek ofzo, dan krijgen ze natuurlijk wel allebei een eigen. En sommige knuffels zijn duidelijk van iemand, maar die wisselen ze zelf ook weer uit. Ze slapen ook op één kamer. Ik vind het veel prettiger zo. Scheelt een hoop ruzie. En ja, ik koop dus ook wel soms expres twee van hetzelfde, daar ontkom je bijna niet aan met twee meiden.
Nou, bij ons was het een beetje lastig omdat de oudste van heel ander speelgoed hield/houdt dan de jongste. De oudste speelde vooral met dino's en autootjes en robots bijvoorbeeld, terwijl de jongste meer met prinsessen en poppen etc. Had. Dus delen konden ze niet echt. Nu spelen ze vaak samen met lego, omdat je de robots kan combineren met de prinsessen. Haha!
Hier eigenlijk alles bij elkaar. Ze krijgen ook dingen hetzelfde, als het knutselspulboeken zijn zetten we de naam erin. Of ze krijgen net een andere kleur zodat ze weten welke van wie is. Als ze echt iets hebben wat ze niet willen delen (lievelingsknuffels, dagboekje enz) dan houden we dat ook echt apart en mag de ander er niet mee spelen.
Hier 3 jongens en alles gaat op de grote hoop. We hebben bakken vol lego en bakken vol playmobil. Dat hebben ze ooit allemaal wel eens apart voor bijv. verjaardagen gekregen, maar het ligt allemaal door elkaar. Ze weten zelf nog wel wat van wie was, maar doen daar verder niet moeilijk over. Mijn zusje en ik hadden vroeger ook heel veel barbiespul, dat was wel van een van ons, maar we speelden er toch altijd samen mee, dus alles lag door elkaar.
Hier ook alles bij elkaar. De lego-boekjes bewaar ik, daarop schrijf ik wel wie het wanneer waarom heeft gekregen.
alles gezamenlijk in de speelkamer, waar de ander echt niet aan mag zitten zet je of op je kamer of hoog als het om de jongste gaat
De meeste dingen zijn algemeen gebruik. Alleen qua lego hebben ze wel wat spullen die ze echt van zichzelf vinden. Maar duplo is algemeen en allerlei auto's ook. Wel let ik er daarbij op dat de jongste het niet makkelijk kapot kan maken. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat dat een issue is. Vandaar ook de lego-scheiding, daardoor werd jongste ook voorzichtiger.
Hier ook op een hoop zeg maar. Eerste dagen ff apart en als nieuwe eraf is, is het ook ok voor beiden. Zelden dat ze er moeilijk om doen. Wat echt van zichzelf is op eigen kamer houden ma af dat is niet veel.
Er ligt speelgoed beneden en daar mogen ze beiden mee spelen. Daarvan is veel van de oudste, maar de jongste heeft inmiddels ook het nodige verzameld. Zo hebben ze samen bijvoorbeeld een behoorlijke hoeveelheid duplo. Dat houd je toch niet meer uit elkaar op Eem gegeven moment. Wat boven op de eigen kamers ligt, is echt voor henzelf. Alle lego van de oudste staat bijvoorbeeld op zijn kamer. (Daar vind ik de kleine broer ook echt nog te jong voor.) Ook bepaalde aut's en verkleedspullen waarvan de oudste echt niet wilt dat zijn broertje er,de speelt, liggen boven op zijn kamer. Maar beneden ga ik het niet gescheiden houden hoor. 't Is al moeilijk genoeg om het een beetje opgeruimd en geordend te houden.
Hier is de jongste nog een baby maar die pakt nu ook speelgoed van de oudste. De afspraak is dat de baby aan al het speelgoed mag komen wat in de huiskamer ligt. Als kleuter iets voor zichzelf wil houden moet hij het op zijn eigen kamer bewaren.
Hier schelen ze 2,5 jaar; alles gaat bij elkaar. Alleen klein spul ligt nu nog op de kamer van de oudste, maar verder is alles gezamelijk.
Hier heeft ieder een paar dingen die echt van degene zijn, de rest is gezamenlijk. Ik hou überhaupt niet van 'mijn/jouw' ed
Hier hetzelfde. De oudste is wel wat zuiniger op haar spullen dan de jongste. Dus sommige dingen houden wij apart, of worden apart gelegd als de jongste er niet fatsoenlijk mee om kan gaan.
Hier alles op een hoop. Behalve wat ze op hun eigen kamer hebben... Maarja, daarmee spelen ze nog samen. De ene keer bij de ene op de kamer en de andere keer bij de andere Soms willen ze gewoon het gevoel hebben 'dat is van mij' haha en dat hebben ze dan met de spulletjes op hun eigen kamer.
Hier alles op een hoop. Maar er zijn wel een paar dingen waar vooral de oudste erg aan gehecht is. Dat ligt op haar kamer en mag ze dus boven mee spelen.