Vandaag werd er door co-assistenten gedemonstreerd, een volgende stap in de jarenlange pogingen van co-assistenten om een stagevergoeding te krijgen. De minister houdt vooralsnog vast aan haar standpunt dat dit niet nodig is, omdat een co-schap geen stage is en de co-assistenten later toch wel genoeg gaan verdienen. Op beide punten valt veel af te dingen. De acties van de co-assistenten worden breed gesteund, maar niet door de NFU, federatie van universitair medische centra. Nu ben ik toch wel benieuwd naar hoe het in andere opleidingen gaat. Dus vandaar een kleine enquete: Welke opleiding heb jij gedaan? MBO/HBO/WO? Krijg of kreeg jij stage-vergoeding in je opleiding? Om wat voor bedrag ging dat ongeveer? Was dat bedrag ergens vastgelegd vanuit een overkoepelend orgaan, of bepaalde de instelling of het bedrijf waar je stage liep dit bedrag? Was je "arbeidsproductief": als je de tijd en het geld dat je stagegever investeerde in je onderwijs en begeleiding afweegt tegen de bijdrage aan de productie en/of het werk dat je anderen uit handen nam, droeg je dan netto veel bij?
Uh ja op reisbureau echt top bedrag! Not! 50 euro per maand voor fulltime stage En mijn school had die graag ook gewild. Zij zouden zorgen voor stage en dan met papieren invullen zou je hun moeten aangeven als ontvangende voor vergoeding... Heb hem zelf geregeld dus dat was voor mij en daarbij wat moet school met geld wat voor mij bedoeld is!? Ik moest mijn bijbaantje opzeggen omdat ik ook koopavond weekend en zondag ingepland kon worden want dat hoorde bij het reisbureau leven
Wo sociologie. Incl reiskosten 865 5 dagen wel. Ik doe zelfstandig onderzoek. Ik vul dagen/ uren zelf in. Ik ben niet 5 dagen dus op kantoor/ veld. Wissel deze 2 af. Ik ben alleen bezig met mijn onderzoek en loop af en toe mee met vergaderingen, zonder input.
HBO opleiding gedaan, 3 stages: - zorginstelling een meewerkstage: geen vergoeding - klein hotel in het buitenland: inwoning in het hotel (geen eten e.d.), geen vergoeding. Samen met een andere stagiaire runde ik het hotel. Anders hadden ze dus personeel moeten hebben. Maar was ern topervaring dus ik zou het zo weer doen. - afstudeeronderzoek bij commerciële organisatie: ik dacht 200 (10 jaar geleden). Leverde geen bijdrage aan productie/omzet. De situatie van de co-assistenten ken ik niet goed genoeg om een mening over te hebben. Ik vind een stage vergoeding echt niet standaard (dat was in mijn tijd tenminste niet). Nou weet ik niet of zij al zelfstandig spreekuren draaien (haal co's, aios/anios altijd door elkaar). Want dan nemen ze natuurlijk veel werk uit handen van de specialist en mag daar best een vergoeding tegenover staan. Het argument: ze gaan later toch wel genoeg verdienen, vind ik belachelijk en staat los van het feit of ze wel/geen vergoeding moeten krijgen.
Hbo gedaan richting horeca toerisme en evenementen. 2 stages en afstuderen. Allemaal 1,95 per uur. Vastgesteld door de bedrijven. Eis vanuit school was wel een vergoeding.
Nope. Heb 5 lange stages gelopen en volledig onbetaald. Ik ben voor om een redelijke vergoeding te geven. Ongeacht je opleiding. Oh ik had 3 dierverzorging en 2 paraveterinair (dierenartsassistente) stages.
Mbo doktersassistent, geen vergoeding. Eerste jaar was ik nog 17 en had geen ov en was vooral veel geld eraan kwijt vanwege reiskosten.
WO Master psychologie, 3 dagen per week gedurende een jaar. Volledig meedraaiend als lid van het team. Geen stage- en geen reiskostenvergoeding.
Bij al mijn stages heb ik een vergoeding gekregen. Dit was geen verplichting, maar wel gebruikelijk. Bij de laatste stage was de vergoeding 500 euro per maand voor 2/3 dagen werk per week. Het bedrijf heeft er zeker iets aan gehad, want de opdracht was een verplicht onderzoek. Dus anders hadden ze het zelf moeten doen of een externe partij moeten inhuren. Ik heb overigens de HBO opleiding Personeel & Arbeid gevolgd.
Geen verzorgend beroep maar vroeger (lees 22 jaar geleden) deed ik een opleiding tot afdelingssecretaresse. Ging hierbij 1 dag in de week naar school en de overige 4 dagen liep ik stage/werkte ik. Ik kreeg gewoon volledig betaald door de "werkgever" voor het aantal dagen dat ik daar werkte/stage liep. Maar nu ik dit schrijf denk ik niet dat dit is wat je bedoeld
Ik heb stage gelopen in de thuiszorg waarbij ik al werkte in de huishouding. Doorgestroomd tot leerling verzorgende ig (mbo 3) en daarom ook een leerling salaris (en contract) gekregen die net zo hoog was als mijn salaris als in de huishouding.
Welke opleiding heb jij gedaan? MBO/HBO/WO? Mbo4, onderwijsassistente Krijg of kreeg jij stage-vergoeding in je opleiding? Nee. Om wat voor bedrag ging dat ongeveer? Net Was dat bedrag ergens vastgelegd vanuit een overkoepelend orgaan, of bepaalde de instelling of het bedrijf waar je stage liep dit bedrag? Nvt Was je "arbeidsproductief": als je de tijd en het geld dat je stagegever investeerde in je onderwijs en begeleiding afweegt tegen de bijdrage aan de productie en/of het werk dat je anderen uit handen nam, droeg je dan netto veel bij? Zeker. M'n eerste stage was ik misschien nog niet heel zelfstandig, maar logisch. Later in mijn opleiding wel, ik deed dingen die volgens mij niet zouden mogen, maar ik vond het leuk en het scheelde me dus niets. Denk aan leerkrachten vervangen en een paar dagen lesgeven als de leerkracht een lang weekend weg ging bijvoorbeeld. Lekker goedkoop voor de school, zo'n stagiaire dan voor de klas zetten ipv invallers.
Mbo verzorgende niveau 4 en 3 (stap terug gedaan) Stage 1 verzorgingshuis ja Stage 2 kraamzorg nee Stage 3 verpleeghuis ja Bedragen weet ik niet meer.
HBO, docent in opleiding. Een stage voor een heel schooljaar, twee dagen per week. 550 euro per maand inclusief reiskosten.