Mijn moeder denkt te herinneren dat ik nooit waterpokken heb gehad maar ze weet het niet zeker, aangezien ik nu een zoontje heb vind ik het toch belangrijk om te weten of ik het nou wel of niet heb gehad want als we voor een tweede gaan (nu nog even niet) dan kan het riskant zijn tijdens de zwangerschap als ik dan plots waterpokken krijg. Dus, weet iemand of het ergens geregistreerd staat als je er geen papieren meer van hebt? Of is er een manier om er achter te komen? Bloed controleren op antistoffen of zo of het virus geïnjecteerd krijgen? Ik noem maar wat...
ja dat zat ik ook te denken, maar ik vraag me af of zoiets wel in het dossier staat...ik dacht ook dat ik misschien juist het consultatiebureau moet bellen...? Geen flauw idee..
Ik zou de huisarts even bellen. Vaak staat het niet in een dossier. Ik weet dat we het van mijn zoontje ook niet bij de HA of het CB hebben gemeld. En dat doen zoveel ouders niet.. Dus voor de zekerheid kun je beter een bloedtest laten doen..
Helaas wordt dat nergens geregistreerd, dus indien je ouders het niet meer weten (zoals bij mij het geval) is de enige optie bloed prikken. Dat wordt dan gecontroleerd op anti stoffen en het duurt maximaal 2 weken voordat je de uitslag hebt. Ik heb zelf een week geleden bloed laten prikken omdat ik in contact ben geweest met een meisje dat later waterpokken bleek te hebben. En helaas weet niemand in mijn omgeving zeker of ik het wel of niet heb gehad. Ik had het er nog met de verloskundige over dat het toch wel jammer is dat je op dit soort dingen niet voor je zwangerschap gecontroleerd wordt....
Dit kun je op internet vinden: Weliswaar zijn de ziekteverschijnselen bij zwangere vrouwen vaak heviger dan bij kinderen, zoals in het algemeen geldt voor volwassenen, maar verreweg het grootste deel van de bevolking heeft antistoffen tegen het waterpokken-virus aangemaakt als de leeftijd van 15 jaar is bereikt: 90 % wereldwijd en meer dan 95% in de westerse wereld. Het (zeer besmettelijke) waterpokken-virus is in ons land alom aanwezig, wat meestal in de vroege kindertijd reeds leidt tot infectie, die overigens ook onopgemerkt kan verlopen. Dientengevolge zijn eerste infecties met waterpokken tijdens de zwangerschap zeldzaam en komen de complicaties daarvan (middenoorontsteking, longontsteking of hersenontsteking) gelukkig weinig voor. Dit geldt in Nederland in nog sterkere mate voor het congenitale varicella-syndroom (besmetting van de foetus in de eerste helft van de zwangerschap). Áls zwangere vrouwen zonder afweerstoffen (sero- negatieve vrouwen) al worden geïnfecteerd met waterpokken (zeldzaam!) , dan leidt dit slechts zeer zelden tot besmetting van de foetus. Afgezet tegen het zeer geringe percentage sero-negatieve vrouwen in Nederland, mag de over-all kans voor een willekeurige zwangere op het congenitale varicella-syndroom na contact met het waterpokken-virus tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap verwaarloosbaar klein geacht worden. Het is dus vervelend als je het krijgt (tijdens je zwangerschap), omdat het bij volwassenen altijd erger is dan bij kinderen. Maar het heeft dus geen zin om te controleren of je het gehad hebt ja of nee. En misschien heb je wel "geluk" en word je nog voor een eventuele 2e zwangerschap aangestoken door je zoontje! Wat wel kwaad kan (voor de baby) tijdens zwangerschap is 5e ziekte (hier doen de VK/gyn overigens ook niks mee, gewoon afwachten je hebt 10% kans op miskraam. Zelf meegemaakt deze zwangerschap, maar geluk gehad) en de rode hond, maar daar worden meisjes tegenwoordig allemaal voor ingeent. Sorry voor het lange verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
weetje je kan het laten testen maarja enten kan niet. dus dan? ga jeje wens voor een 2de links leggen omdat je eerste nog geen waterpokken heeft gehad? het kan maar zo zijn dat hij ze helemaal niet krijgt. mijn moeder heeft 3x waterpokken gehad en dat kan ook een keer met 1,5 een keer met 3 en 1 keer met 10 jaar. het is gewoon heel lastig. en je eerste vermijden gaat ook niet die heeft ook gewoon zijn knuffels en kusjes nodig.
Hoi, Ik heb het als kind nooit gehad, en daar ik in de kinderopvang werk, heb ik het toen opgezocht in de GGD-map. Het kan inderdaad hele nare gevolgen hebben als je het in je zwangerschap doormaakt/ besmet raakt. Ik heb de huisarts toen gebeld (toen was ik nog niet zwanger ) en er is toen bloed afgenomen. Het bleek dat ik de ziekte wel heb doorgemaakt, maar het heeft zich niet geuit. (bofte ik even, haha) Maar als dit niet zo was geweest had ik een injectie moeten halen, en dan was het ook opgelost. Het is dus vrij simpel. Even je huisarts bellen. Succes!