hoi hoi, wij wonen in een ruime flat met onder een gezamelijke fietsenkelder. de buitendeur van deze kelder is erg slecht en gemakkelijk open te krijgen. hoewel wij al herhaaldelijk hebben aangegeven bij de vve dat dit gemaakt moet worden (en we per flat ruim 200 euro per maand betalen!) is er nog niets aan gedaan. ondertussen wordt er massaal gejat en is mijn fiets vannacht vernield. wij (de bewoners) zijn het zat en willen de vve aansprakelijk stellen voor de geleden schade. weet iemand of dit kan of heeft iemand het ooit gedaan? we hebben een rechtsbijstand verzekering dus die ga ik sowieso raadplegen, maar wie weet vind ik hier al wat tips/antwoorden
Ik snap niet zo goed wie jij denkt dat de VVE is? Want als het goed is, zijn alle bewoners samen lid van de VVE, die vormen jullie dus zelf. Jullie zouden dan jezelf aansprakelijk stellen, en dat kan natuurlijk niet...
ik zou de reglementen van jullie VVE eens nalezen, waar je dus voor betaald. Vaak is dit voor nieuwe kozijnen etc. Maar daar staat wel in wat je er van kunt verwachten. En idd, de VVE dat zijn jullie (de bewoners) zelf.
Maar dan nog. De beheergroep doet de administratie en zo, maar is toch niet verantwoordelijk voor het onderhoud? Als jullie als bewoners vinden dat er iets MOET gebeuren, dan geef je daar een opdracht voor. Zolang je die opdracht niet hebt gegeven, denk ik dat je weinig poot hebt om op te staan... (al kun je het altijd proberen, niet geschoten is altijd mis)
Volgens mij moeten jullie dit zelf aanpakken... Het laten repareren en de kosten via jullie penningmeester laten betalen. Hoe doen jullie dat dan als er nieuwe kozijnen oid inmoeten?
Dit is wel het geval als het is afgesproken in het contract met de beheergroep. Wij hebben dit zelf ook. Wij geven opdracht aan onze VVE beheerder (is een bedrijf) en deze zorgt voor de uitvoering. Helaas moeten we er wel vaak achteraan zitten omdat het niet altijd snel/tijdig wordt opgepakt.
Het bestuur is ondergeschikt aan de VVE. Jullie - alle bewoners samen - vormen de VVE en dienen het bestuur dus de opdracht te geven de nodige reparaties uit te voeren. Je geeft zelf aan dat jullie dit al herhaaldelijk aan hebben gegeven en er desondanks nog niks gebeurd is. Het bestuur kan wel degelijk aansprakelijk worden gesteld door de VVE. Het bestuur kan namelijk tekortschieten in zijn taak. Elke bestuurder is tegenover de rechtspersoon (in dit geval de VVE) gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak (dit is terug te vinden in art. 9 van Boek 2 Burgerlijk Wetboek). Het lijkt mij duidelijk dat als de VVE al enkele malen duidelijk heeft aangegeven dat een fietsenkelder gerepareerd moet worden en dit vervolgens niet gebeurt, dat dan het bestuur zijn taken niet behoorlijk nakomt. Echter, het bestuur is niet zomaar schadeplichtig. Daarvoor legt de wet aan de VVE eerst twee verplichtingen op: - de VVE dient binnen bekwame tijd nadat zij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijze had moeten ontdekken te protesteren bij het bestuur (dit is wel gebeurd, aangezien jullie al diverse malen hebben aangegeven dat de buitendeur van de fietsenkelder gerepareerd moest worden); - daarna dient de VVE het bestuur schriftelijk in gebreke te stellen en een redelijke termijn te geven om alsnog hun verplichting na te komen. Dit laatste hebben jullie naar mijn idee nog niet gedaan. Dus ik zal jullie aanraden om dat alsnog zo snel mogelijk te doen: een schriftelijke aanmaning sturen en het bestuur daarbij in gebreke stellen. Geef ze daarbij een redelijke termijn (bijvoorbeeld 1 maand) om alsnog de reparatie uit te voeren. Daarna kan het bestuur eventueel aansprakelijk worden gesteld (maar dan niet meer voor de vernielde fiets, want dat is dan al gebeurd voordat het bestuur in gebreke werd gesteld). Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!
hé, een jurist in ons midden. Kun je überhaupt een nalatig bestuur aansprakelijk stellen voor vervolgschade (vernieling, diefstal) die door derden is aangericht? Ik bedoel, zij hebben die fiets niet gestolen. Enne... je kunt wel tegen een bestuur zeggen je moet dit of dat doen, maar als zij de opdracht daartoe niet hebben aanvaard (dus niet hebben gezegd: oke, dat doen we en wel per dan en dan tegen die en die kosten (als dit niet wordt gedekt uit de normale bijdragen)), kun je dan veronderstellen dat zij het tóch moeten doen?' Bij ons is de situatie duidelijk anders dan bij TS. Onze VvE is zelf heel actief en heeft alleen een extern bureau voor de administratie en het notuleren van vergaderingen. Voor de rest regelen we het zelf, het bestuur wordt ook gevormd door leden van de VvE, dus "m'n buren". Zo'n lakse houding komt hier dus ook niet voor; het bestuur zou er zelf ook de dupe van zijn.
Nee, dat kan volgens mij niet, want de beheergroep doet alleen het beheer, en de vereniging (dus de bewoners tijdens de bwonersvergadering) nemen de beslissingen. daarbij werkt de beheergroep deze meestal van tevoren uit, maar de vereniging blijft verantwoordelijk.
In dit geval heeft de VVE geen opdracht gegeven aan de beheersgroep, zoals ik het lees, maar alle TS, als indicidueel persoon. Dat is geen opdracht van de vereniging (dus van de rechtspersoon) aan de bestuurder. Indien er geen ledenvergadering is vertegenwoordigen het bestuur van de VVE (dus niet de beheersgroep, maar de voorzitter, secretaris en pennignmeester) de VVE. Die kunnen opdracht geven aan de beheersgroep om iets aan te laten passen. Niet een indivuduele bewoner. Zou een mooie chaos worden in de financieen dan.
@Bri, dat kan dus oopk niet. Wat andreams zegt is dat je een bestuurder van een rechtspersoon aansprakelijk kunt stellen ivm nalatigheid. Echter, de beheersgroep is geen bestuur van een VVE, voor zover ik weet moet er altijd een door de ledenvergadering gekozen vertegenwoordiging zijn, dus minimaal een voorzitter. Tenzij ze het helemaal uit handen hebben gegeven aan een beheersgroep en deze statutair bestuurder hebben gemaakt van de VVE, maar dat lijkt me sterk. Ben ik nog nooit tegen gekomen.
@ Bri Ik heb niet goed gelezen (een doodzonde voor een jurist , maar het gaat hier dus om een beheergroep en niet om een bestuur. De vraag is hier dan of de beheergroep tevens tot bestuurder benoemd is door de VVE. Is dat het geval, dan geldt mijn verhaal gewoon zoals ik hierboven beschreven heb. De relatie VVE - beheerder wordt dan beheerst door de eisen die de wet stelt aan statutair bestuurders. Is dat niet het geval, dan dient de relatie VVE - beheerder (niet zijnde bestuurder dus) uitsluitend te worden beoordeeld aan de hand van het contractenrecht. Vervolg van je vraag: ja, een nalatig bestuur kan aansprakelijk worden gesteld voor vervolgschade. Als aansprakelijkheid wordt aangenomen, dient de omvang van de schade vastgesteld te worden. De VVE dient vervolgens te stellen en te bewijzen dat bepaalde vermogensschade niet zou hebben plaatsgevonden indien het bestuur wel aan zijn verplichtingen had voldaan (de fiets zou dus niet zijn vernield/gestolen indien de deur van het fietsenhok zou zijn gerepareerd). Verder is het bestuur verplicht besluiten van de VVE uit te voeren. Zij heeft niks wel of niet te accepteren. De VVE is het hoogste en besluitende orgaan. Het bestuur is slechts de uitvoerder van de door de VVE genomen besluiten. Als de VVE dus besluit dat de deur van het fietsenhok gerepareerd moet worden, dan moet het bestuur daarvoor zorgdragen. Gebeurt dat niet, dan kan het bestuur aansprakelijk worden gesteld (weer op grond van dat art. 2:9 wat ik hiervoor al noemde).
Dank je voor je uitleg. (fijn om te zien, ook juristen zijn net mensen... ) Ik ben zelf bestuurskundige en heb ooit in een verenigingsbestuur gezeten, dus ik had er ook wel wat vanaf moeten weten, maar ik was wat in verwarring of het nou bestuur of beheergroep was, of dat dit samenviel. Dat een vereniging het besluitvormend orgaan is weet ik, het bestuur dient de besluiten van de vereniging uit te voeren. Meestal worden die besluiten in een algemene ledenvergadering genomen. Daar heb ik van TS niets over gehoord, op wat voor manier en door wie die beheerder is gezegd iets te doen aan die fietsenkelder.
Even voor de duidelijkheid: Zij zijn verantwoordelijk voor de reparaties en wij hebben herhaaldelijk hier opdracht voor gegeven. Deze reparatie wordt al zeker 2 jaar toegezegd. Zij doen het facalitair beheer en wij zijn het bestuur.
Nou snap ik het helemaal niet meer. Ben jij lid van het bestuur van de VvE en hebben jullie als bestuur opdracht gegeven tot het doen van die reparaties (binnen een bepaalde termijn)? Dan kun je die lui van het facilitair beheer zéker in gebreke stellen, want zij komen dan hun afspraken niet na.
hoi allemaal. ik ben zelf secretaris voor onze vve, als jullie de beheerders schriftelijk opdracht hebben gegeven en dit ook zwart op wit staat ( ik neem aan dat de notulen van de vergadering iedere volgende vergadering worden goedgekeurd of aangepast ) dan hebben zij de plicht in opdracht van de eigenaren van het pand deze verbetering aan te brengen. op het moment dat dat zelfs een groter bedrag is dan moet daarover gestemd worden door jullie voordat deze kosten mogen worden gemaakt of het moet zelfs in het onderhoudsplan zijn opgenomen...( dit plan hebben jullie dan ook zelf goedgekeurd ) allemaal zaken die je dan zwart op wit hebt staan... als bestuur is er ook sprake als het goed is van een bestuurdersannsprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering ( als jullie je als vve tenminste goed hebben verzekerd maar volgens mij is dat zelfs verplicht als het om een extern bureau gaat ) kijk je kunt van het bestuur van buitenaf niet verwachten dat zij zelf jullie pand inspecteren op dit soort dingen, dus jullie moeten dit zelf en via de juiste weg aangeven. is dat niet gebeurd dan heb je geen poot om op te staan maar ben je uberhaupt zelf niet tegen inbraak verzekert, hang en sluitwerk van je eigen berging is voor jezelf toch? ( bij ons wel en gezamelijke toegangsdeur is voor vve ) had je dan zelf ook geen deugdelijk slot? indien dat wel zo is ben je niet zelf voor diefstal ( er zijn dan toch sporen van inbraak) verzekert? gr Jose