Maar waarom bij een koekje, of snoepje? En hoe leg je aan een jong kind uit dat netjes vragen dus MOET, maar in sommige gevallen dus echt not done is? Aan het einde van de dag vraag ik ook aan mijn oma of ik een snoepje uit de snoeppot mag pakken, of aan mijn schoonmoeder of ik een blikje cola voor mezelf mag pakken. En stel ik krijg acuut last van een lage bloedsuikerspiegel aan de kassa, dan zou ik ook vragen of ze het erg vind dat ik er één meepik .
Precies! Hij heeft ook wel eens aan het blok gestaan, al dreinend van "ik wil een koekjeeeee". Het is natuurlijk geen heilige , het blijft een kleuter en hij is ook ooit nog eens een peuter geweest, haha. Dus nee accepteren deed hij ook niet altijd. Maar in zo een geval maak ik er ook gelijk korte metten mee om zelf te zeggen van... nou ammenooinie! Zo zeggen we dat niet en op deze manier krijg je inderdaad helemaal niets. Maar dat geldt ook voor wanneer hij dat tegen mij doet, of tegen zijn vader, bijvoorbeeld.
In principe ben ik van "vragen staat vrij" zolang het op een nette manier gedaan wordt. Al vind ik wel dat er situaties zijn waarin een kind hoort te leren dat het niet gepast is om bepaalde vragen te stellen. Om een voorbeeld te geven in de wachtkamer van de dokter vroeg een jongen aan iedereen die binnen kwam wat ze kwamen doen. Hij vroeg het dan wel op een nette toon, maar ik zou mijn kind er wel op aanspreken dat dit niet de bedoeling is.
"Wie vraagt wordt overgeslagen" komt uit het jaar nul. Wie niet vraagt wordt overgeslagen... En de cassière waa onaardig en eigenlijk ook wel gemeen. Misschien kun je hem beter uitleggen dat mensen verschillend zijn en sommigen zijn ronduit onaardig. En dan wijs je naar de dame. (En dan pak je twee koekjes en ga je lekker weg bij dat mens)
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb hier de uitdrukking ook veranderd naar 'wie zeurt komt niet aan de beurt'. Dit omdat ook ik van mening ben dat kinderen die netjes afwachten in deze maatschappij het meest overgeslagen zullen worden en dus het meest teleurgesteld zullen worden. Ik zeg mijn kinderen ook altijd dat als ze iets willen ze het moeten vragen, dingen komen niet aanwaaien.
Niks mis met vragen. Beetje assertief zijn is wel fijn hoor in deze maatschappij. Jammer dat de kassajuffrouw er anders over denkt, maar dat is gewoon zo. Volgende keer beter.
Wat raar, dat zinnetje werd bij ons altijd als grapje gezegd! Nooit serieus, maar als je aan het zeuren was -20x vragen- dan werd er wel gezegd 'he wie vraagt wordt overgeslagen he!'. En dan wist je dat je aan het zeuren was. Hield je dan op, dan kreeg je alsnog je snoepje of whatever. Nee hier is dat echt een 'grapje', om een punt te maken, maar niet bij een simpele vraag.
Bij ons werd dit ook gezegd als je aan het zeuren was of als er meerdere kleuren waren van iets en je dan direct om een bepaalde kleur vroeg. Ik vind dat je zoontje beloond had moeten worden om zijn beleefdheid, dit zie je nog maar weinig! Complimenten voor jou/jullie opvoeding
Ik ben het met jou/je opvoeding eens. Dat wil ik mijn kind ook leren. Hij moet alles kunnen vragen op een nette manier en leren dat hij dan ook een antwoord moet krijgen wat hem niet aanstaat. Wie zeurt komt niet aan de beurt vind ik een goeie👍
Ten eerste natuurlijk te erg voor woorden dat de kassière zo reageerde Ik ben het met je eens dat een kind alles moeten kunnen vragen. Dus dat "gezegde" gaat nergens over. Zolang een kind netjes vraagt is er niets mis mee. Moet vervolgens niet gaan zeuren
De reactie van de cassiere had absoluut vriendelijker gekund, maar ik ben het er wel mee eens dat ik het niet netjes vind. Ik sta er anders in dan de meesten zie ik maar ook al is het beleefd dan vind ik nog niet dat je overal om mag vragen. En iets bij de bakker, slager, kassa is dus zeker een situatie waar we niet vragen. Ik vind dat zelf echt onbeleefd. Ook bij anderen thuis, hoe vaak er hier wel niet door een ander kindje om iets gevraagd wordt: mag ik een snoepje, mag ik een koekje, mag ik nog een stuk taart (als ze dus al gehad hebben). Ik vind zoiets dus echt brutaal en ja ik weet dat een kind een kind is en doe daar niet lelijk over, maar ben hoogst verbaasd als dit dus niet door ouders gecorrigeerd wordt. Heb dochter ook geleerd dat ze op speelafspraakjes nergens om mag vragen, behalve een glas water, want drinken is nu eenmaal belangrijk.
Ik vind dat mijn kind thuis alles mag vragen, maar bij een ander niet. Ik leer ze dat als mensen ze iets willen geven, ze het vanzelf krijgen. Dit betekent trouwens niet dat ze zich hier altijd aan houden hoor haha. Maar zo leer ik ze het wel. Wat betreft de cassiere: volgens mij moet ze de kassa beheren ipv jouw kind. Vind haar opmerking brutaler dan de vraag van je kind.
Ben het met je eens! Wat een gekke ouderwetse uitspraak eigenlijk! Ik vind beleefd zijn ook erg belangrijk, maar voor mijn zoon die eerder voor zichzelf moet leren opkomen en terughoudend is zou zo'n opmerking enorm afremmen. Natuurlijk leer ik hem wat sociaal wel of niet gewenst is. Maar ook tijdens een speelafspraakje zeggen dat je dorst of honger hebt vind ik niet heel gek. We wilden toch zo graag dat ze dorst en honger duidelijk aangeven? Dan mag dat wat mij betreft ook bij andere mensen. Dreinen en zeuren natuurlijk niet. Netjes vragen wel.
Ik vind helemaal niet dat kindjes altijd maar overgeslagen moeten worden als ze iets vragen. Maar ik leg mijn kinderen wel altijd uit dat het veel leuker is voor iemand die iets geeft (snoepje, koekje, cadeautje) als dat spontaan mag. Ze gingen dit weekend naar de bioscoop met mijn moeder en toen zaten ze helemaal van "krijgen we dan ook popcorn?". Toen heb ik wel echt uitgelegd dat het veel leuker is om te zeggen "wie wil er popcorn?" en dan "jaaaaaa!" als antwoord te krijgen, dan alleen maar "ja" te mogen zeggen op een vraag. Hoe beleefd die vraag ook is.
Maar als je nou normaal gesproken altijd een koekje aangeboden krijgt? Dat is bij ons wel zo en dus vraagt mijn dochter het ook wel als het een keer niet zo is. Niks mis mee...
Precies. Zo mogen ze hier ook om een extra boterham vragen (ook bij een ander), ik vind dat vergelijkbaar met om een glas water vragen (of dus een extra glas water). Dat het niet zo netjes is bij een ander om een koekje, snoepje, of zelfs een tweede te vragen dat onderscheid leren ze wel, maar in eerste instantie geven wij ze mee dat vragen altijd mag en domme vragen niet bestaan.