Mijn man en ik gaan scheiden. Wij hebben een aantal jaar geleden een huis gekocht op zijn loon, maar wel op beide namen. Hij is altijd de enige die dit huis betaald heeft enz. Nu wil hij in ons huis blijven wonen. Prima ik wil t huis toch niet. Nu word mij gezegd dat ie mij moet uitkopen. Maar is dat wettelijk verplicht? Want ik zou nie weten war hij dat van zou moeten doen. Hij kan hier blijven wonen omdat ie dat financieel wel kan. Maar uitkopen zou ik niet weten hoe. Ik wil nie dst hjj het huis hier om zou moeten verkopen. Ik gun hem zijn huis en de kids komen dan weekends ook in een vertrouwd huis. Wie kan mij vertellen of uitkopen wettelijk verplicht is of niet???
Uitkopen is niet wettelijk verplicht. Je zorgt er alleen op deze manier voor dat jij ook wat geld krijgt om opnieuw te starten. Je hebt dan niet meebetaald in de hypotheek, maar vast wel in de boodschappen en andere zaken. Als jij je niet laat uitkopen sta jij met lege handen en heeft hij alles. Maar het kan.. Als je dit wilt.
Inderdaad.. Jullie hebben samen een huishouding gevoerd.. Doordat hij het huis betaalde, betaalde jij weer andere dingen.. Daarom heb je rechten. Vraag even goed na bij een advocaat of het ook andere consequenties heeft als jij dit zou weigeren.
het scheelt volgens mij ook of in je gemeenschap van goederen bent getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden ..
Je hebt er recht op maar is niet verplicht. Toen mij ouders gingen scheiden heeft mijn moeder aangegeven dat ze geen aanspraak wilde maken op haar deel van het huis zodat mijn vader daar kon blijven wonen. Omdat het huis op beide namen staat zal hij wel de hypotheek moeten omzetten. Uitkopen is trouwens alleen van toepassing als er overwaarde op hetbhuis zit. Hetbhuis wordt dan getaxeerd en jij krijgt de helft van deoverwaarde en hj sluit dan de hypotheek opnieuw af. Mocht het huis minder waard zijn geworden, wat natuurlijk wel kan in deze tijd, zal jij de helft van de restschuld moeten betalen als de hypotheek overgeslagen wordt.
Als jij al een woning voor jezelf hebt, en er is geen overwaarde op je huis dan is het geen punt om je naam van de akte te laten halen en het huis op zijn naam de laten zetten. Er is dan niets om "uit te kopen zeg maar" Is er wel overwaarde dan zou ik als jou was je toch echt wel laten uitkopen. Anders heb je geen rooie rotcent en heeft je ex alles. Mijn vriendin zit in zo'n situatie maar zij gaat haar huis echt niet uit. Haar ex man wil het huis hebben en zet haar liefst vandaag nog de deur uit met haar 2 kids. Maar als zij het huis verlaat staat ze op straat!! Ze is geen doorstromer en moet dan opnieuw woonduur gaan opbouwen. Dan is ze hier de eerste 5 a 10 jaar niet aan de beurt. De rechter moet nu gaan beslissen hoe verder.
Het is niet verplicht... Ik heb er ook vanaf gezien, ookal had ik ook dik 2 jaar meebetaald aan alles.. Bij mij was het toen ook dat hij mij niet uit kon kopen, en dan het huis in de verkoop zou moeten doen. Wij hadden dan weliswaar geen kinderen dus dat scheelde emotioneel een heel stuk. Ik heb besloten hem het huis te geven, heb alleen mijn eigen spulletjes meegenomen en de helft van ons spaargeld. Ik ben toen tijdelijk bij m'n moeder gaan wonen en een halfjaar later heb ik mijn eigen huisje gezocht.. Ik wens jou heel veel succes!!
Wij gaan goed uitelkaar. Geen ruzie of dergelijke gelukkig. Hij wil dit huis houden en kan dat financieel ook makkelijk doen. Ik vind dat wel best want ik heb helemaal niks met dit huis. Ik wil hier graag weg. Hij mag dit huis dus zo van mij hebben. Hij hoeft mij niet uit te kopen ook al is dat wel normale doen van zaken. Hij heeft het er al moeilijk genoeg mee en wil hem niet teveel belasten verder. Ik neem wat spulletjes van mij mee en that's it. De rest mag ie van mij allemaal hebben. Vind het ook fijn als dit huis hier blijft want dan komen de kinderen iniedergeval in een vertrouwd huis thuis als ze bij hun vader zijn. Dan zijn ze in hun eigen plekje.....Ik heb verder niks betaald, geen rekeningen en dergelijke, want ik heb al 9 jaar geen inkomen meer. Dus wij leven echt op zijn geld....Ik heb dus helemaal niks betaald dus dat gaat hier ook niet op. Hij krijgt de auto, het huis en wat spullen. En ik neem me eigen zooi mee met de kids....Ik krijg een huis met urgentie van de woningbouw dat is al geregeld gelukkig. Dus zodra er een huis vrij komt hier wat groot genoeg is voor mij en de kinderen dan is dat ook geregeld.... Er komt heel wat kijken bij een scheiding daar ben ik wel achter pff. Maar het gaat tussen ons gewoon niet meer, dus het is klaar....Gelukkig kunnen we wel goed uitelkaar ook vanwege de kinderen die in het spel zijn....
Hoi, Jou uitkopen hoeft niet perse. wel zou je kunnen regelen dat hij je financieel ondersteund bij het inrichten van je eigen woning bijv. Ook omdat dit veel minder kosten zijn voor hem, kan hij dan in deze woning blijven. En hebben jullie kinderen ook meteen 2 fijne plekken om naar toe te gaan. kennissen van mij hebben dit ook zo gedaan. sterkte ermee!!
Ik denk dat jullie het dan goed geregeld hebben zo. Het is fijn (zeker voor de kinderen!) dat jullie op zo'n manier uit elkaar gaan. Je hoort wel eens anders. Sterkte!!
Nu denk je misschien ik hoef niet zoveel, maar ik zou wel wat mee meenemen dat dat jij beschrijft. Daar krijg je misschien later wel spijt van hoor. Ok het huis blijft bij hem, maar dan heb jij toch ook minstens wel recht op wat meer van de inboedel of de auto. Succes en sterkte, een scheiding is niet leuk ( en ik spreek helaas uit ervaring)
Gelukkig dat jullie het zo in "goede harmonie" kunnen oplossen!! Het is allemaal al pijnlijk genoeg inderdaad. Sterkte ermee!!
Ik neem mee wat van mij is en ik nodig heb, voor de rest mag hij het hebben. Ik heb gelukkig hele lieve ouders waar ik ook eventueel nog op terug kan vallen mocht het nodig zijn. Ik hecht geen waarde aan spullen hier in huis. Ik wil toch straks echt mijn eigen plekje hebben met mijn eigen spullen.... Het is zeker fijn dat we normaal uitelkaar gaan. Ik vind dat gewoon heel erg belangrijk voor de kinderen. Die zullen er al genoeg aan moeten wennen dat ze niet elke dag hun vader meer bij hun hebben. De kinderen kunnen gelukkig na hem toe waneer ze willen, dus ze kunnen hem altijd zien. Maar goed hij is niet meer degene die straks elke keer thuis komt s'avonds en mee eet en ze op bed brengt samen met mij. En dat zal vast wennen worden, maar goed daar komen ze ook wel weer boven, omdat ze hun band met hun vader gewoon kunnen behouden zoals t is..... Dank jullie wel!!!
Weet je zeker dat er overwaarde is? Veel huizen zijn namelijk flink minder waar geworden. Misschien is er wel 'onder waarde' en moet jij hem betalen....hoop het natuurlijk niet voor je. Zou mooi zijn als jou naam gewoon van de eigendons akte kan!
Ohh dat weet ik niet, of dat er is....Maar waarom moet ik hem betalen voor onderwaarde. Hij houdt het huis toch. Ik heb nooit een cent betaald voor alles. Ik vraag het toch ook niet om te betalen als er overwaarde is. Is dat met onderwaarde dan wel weer verplicht?
Dat is maar net wat jullie onderling regelen of hoe het op papier staat. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Jullie kunnen onderling best regelen dat je man het huis houd en jij er afstand van doet, dat is geen probleem, maar als er geen overwaarde is op het huis, maar een restschuld bijvoorbeeld, (na taxatie) dan hangt het van je man af wat hij wil. Hij kan jou namelijk verplichten om de schuld te delen, dat is namelijk de voorwaarde van gemeenschap van goederen. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het er helemaal vanaf hoe het op papier staat bij de notaris.
Maar er is toch geen restschuld? Hij houdt het huis gewoon, hij blijft alles gewoon betalen. Alleen mijn naam gaat van papier af...Hoe kan er dan een restschuld blijven?
Zo makkelijk werkt het niet altijd. Als jullie het huis samen hebben gekocht moeten jullie het nu samen weer verkopen. In dit geval aan je partner. De waarde van de woning moet hiervoor opnieuw beoordeeld worden. Er moet bekeken worden of je man de financiering volledig op zijn naam kan krijgen. Maar informeer eens bij de notaris hiervoor en bij de bank. Die kunnen je het beste vertellen wat er moet gebeuren. Daarom ook mijn vraag of de hypotheekakte op jullie beider namen staat, want zoja, dan moet jouw naam daar van af en moet de notaris nieuwe aktes maken.
Ze gaan kijken wat is het huis waard en hoe hoog is de hypotheek. Is je hypotheek 150.000 en je huis 180.000 wAard zou hij jou normaal bijv 15.000 moeten geven. ( en soms deel wat al is afgelost) Is de hypotheek 150.000 euro maar het huis nog maar 120.000 waard is er een restschuld bij verkoop en die zou dan gedeeld moeten worden door bijde partijen. Het is tenslotte jullie huis. Wie betaald is niet van belang. Het huis wordt in principe verkocht aan je partner en er komt een bank of hypotheek adviseur bij kijken. Daarom zit je met overwaarde en of restschuld. Ik denk echter als ik het zo lees jullie dit vast prima samen kunnen regelen. Even naar de bank, die beslist of hij de laste alleen kan dragen en zo ja neemt partner de hypotheek over op alleen zijn naam en wordt jij er uit geschreven. Waarschijnlijk moeten jullie bijde tekenen dat jij afstand doet van alle rechten of lasten van het huis en dan is het verder in orde. Laat dit zwart op wit zetten. Succes en vind het netjes hoe het geregeld wordt. Zo kan het ook ipv elkaar willen kaal plukken en elkaar niks gunne