Dat eerste moet wel lukken hoor. Cliënten werken geregeld ook en je kunt dan bij een deel alleen in de avonden of weekenden langs. Op een woongroep ondersteun je ze nog net iets meer met dagelijkse dingen zoals bijv aankleden, ontbijt/lunch/avondeten, mensen op tijd richting evt dagbesteding sturen, ruzies in de kiem smoren, sommigen helpen met het naar bed gaan etc. Veelal alleen sturend en echt begeleidend, soms meer verzorgend. Ligt ook heel erg aan de instelling en of je met licht verstandelijk beperkten werkt of bijv meervoudige, of met jongeren etc etc.
Pfff veel info en meningen zo weer he. Vind het lastig om de juiste keuze te maken. Maar er MOET iets gebeuren, dus wil binnenkort ook echt de knoop doorhakken. Is het trouwens nog een beetje goed verdienen of valt dat tegen? Ik verdien nu met mijn administratieve baan ongeveer 1050 voor 21 uur per week. En vinden jullie het ook allemaal leuk werk?
Als je in schaal 40 komt verdien je ongeveer datzelfde incl ort. Ik vind het wel leuk werk maar heb ook gemerkt dat het heel erg afhankelijk is van de doelgroep en je collega's. Je moet er tegen kunnen dat je weinig waardering krijgt, vaak te maken hebt met agressie, onregelmatig werkt (savonds een late dienst hebt tot 22 of 23 uur en de volgende ochtend vroege om 7 uur, feestdagen werken), slechte cao (4 weken vakantie per jaar), en in verhouding tot dat alles een laag salaris. Dus weeg dat af. Maar nu lijkt het alsof er niks leuk is aan het werk Dus positief: zonder jouw begeleiding zouden de mensen niet kunnen leven zoals ze dan doen, het is leuk als je merkt dat er vooruitgang is hoe klein ook, blijk van waardering van familie voor wat je betekent voor hun kind/familielid.
Zojuist gebeld met 2 hele grote instelingen hier in de regio en beide werken ze niet met NCOI of andere klassikale instellingen. Alleen de ROC. Valt me op dat ze helemaal niet zo happig zijn om nieuwe stagiaires aan te nemen. Ze zitten tot het voorjaar van 2014 al helemaal vol zeiden ze...
ik werk als persoonlijk begeleidster binnen het voortgezet speciaal onderwijs. heb een sportopleiding gedaan. daarna nog wel intern opleiding gedaan na 2 jaar. het is ook wel geluk hebben af en toe. ik ben er zo ingerold.
Ik heb MBO niv.4 gedaan (verpleegkundige opleiding). Ik ben nu PB'er binnen de gehandicaptenzorg. Ik zit in schaal 45 vanwege de zware zorggroep (EMB cliënten). Bij ons is er vrijwel geen verschil tussen iemand met een HBO of een MBO opleiding, voeren dezelfde taken uit.
Mijn ervaring is ook dat de hbo ers vaak gevraagd worden voor de zwaardere zorggroepen.. Spw is dus voldoende om op een gewone groep te staan als pb er..asr als je meer de kant van ernstig probleem gedrag op wil is hbo beter...
dat klopt wel inderdaad!] Ik werk nu wel op een groep met 2 clienten met zwaar probleemgedrag, helaas is dat (nog) niet anders . En idd geen verschil in taken, 1 collega is zelfs arts, maar zit in dezelfde schaal omdat ze hetzelfde werk doet.
Het gaat niet altijd op dat ze voor zwaardere groepen kijken naar je opleiding. Mijn vriend werkt met veel agressie en probleem gedrag en het is 1 van de zwaarste groepen van de stichting. Alleen hij heeft gewoon super veel ervaring. Hij heeft overigens SPW 4 wionbegeleiding werken en leren gedaan.
Hier nog een pb'er, met spw en sph diploma. Andere pb'ers op mn groep hebben de vroegere Z opleiding afgerond. Beetje tussen mbo en hbo in. De roc'ers die ik begeleid heb zouden na hun 4 jarige mz opleiding zo pb'er kunnen worden binnen onze instelling. Succes met je keuze!
Het wordt me nu wel heel lastig gemaakt als instellingen niet met NCOI/Scheidegger willen werken. Ze zien het als schriftelijke studies, ondanks dat je toch echt wekelijks les hebt, net als de ROC en hogescholen. Erg jammer dit, want ik durf het risico nu niet te nemen om ontslag te nemen en 2 jaar lang werken en leren te doen.
Belangrijk bij dit werk is eigenlijk ervaring en het opdoen van praktijk kennis. Bij NCOI/Scheidegger doe je geen praktijkervaring op geloof ik? Juist door de praktijkevaring kom je in situaties die je van te voren niet kan bedenken en dan leer je pas werkelijk te reageren. Dit werkt doet namelijk ook veel met je als persoon. Dat klinkt heel zwaar, maar dat is het minder hoor Maar ze zeggen niets voor niets dat werken met mensen en zeker met gehandicapte het net een spiegel is die je word voor gehouden. Zij reageren op hoe jij op hen reageert. Dat is een wisselwerking die je moet ervaren en waarin je een stukje professionaliteit aangeleerd krijgt die je niet krijgt via theorie.
Maar NCOI is niet anders dan een ROC. Je gaat bij beide naar stage en wekelijks naar school. Heb dat ook aangegeven bij beide instellingen, maar ze wilden er niets van weten. Zij zien het als schriftelijke studies.
Werk op een afdeling met sglvg jongeren. De drie meest extreme cliënten van zhz zitten op mijn (zzp 7 is eerder regel dan uitzondering, werken dan ook 1 op 2) Echter ik ben de enige HBO geschoolde binnen mijn team. Heb dan ook wel meer en andere taken, maar mijn collega's zijn ook gewoon persoonlijk begeleider.
ik heb een spw 4 diploma en ben nu begeleidster maar met mijn diploma mag ik ook zorgcoördinator zijn, zal denk ik hetzelfde zijn als persoonlijk begeleider. ikzelf vind de collega's die jarenlang dit werk doen en veel ervaring hebben beter in hun werk dan mensen die vers van een opleiding komen maar wel een HBO opleiding hebben gedaan. ik werk met mensen met een verstandelijk beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag trouwens, ook bij ons hebben alle cliënten zzp7.
Hoe zit het trouwens met leeftijd in de gehandicaptenzorg. Kom je als 35 jarige wel snel aan een baan of hebben ze liever jonkies die net 20 zijn?
Ik heb SPW4 gedaan en volgens de instelling waar ik werkte, een persoonlijk begeleider. Denk er wel goed over na, of je dit nu wil doen. Er wordt namelijk flink bezuinigd.. Helaas weet ik er alles van, ik ben buiten gedonderd een jaar terug. En kom nu nergens aan bak, omdat ze allemaal Helpende (IG) zoeken..
Is er echt zo weinig werk in dan nu? Ik lees overal dat er juist steeds meer vraag komt naar hulpverleners....!