Een topic voor iedereen die willen koken zonder pakjes en zakjes.

Discussie in 'De lounge' gestart door Eerised90, 20 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. #1 Eerised90, 20 mrt 2013
    Laatst bewerkt: 20 mrt 2013
    Bij deze begin ik een topic voor iedereen hier die wil koken zonder pakjes en zakjes.
    Lijkt me leuk om een geordend lijstje te hebben, met lekkere recepten, tips, en wat moet je echt in huis hebben om zonder pakjes en zakjes te koken.

    Ik ben nog op zoek naar recepten voor:
    lasagna
    lekkere sausjes voor over groentes en vis, maar ook bijv. peperroomsaus e.d.
    spaghetti
    nasi
    kip kerrie
    etc etc.
    Maar ook lekkere toetjes. Dus kom maar op ;)

    Het liefst ook niet duur ofzo, gewoon normale prijzen.
    Want het is gewoon voor alle dagen.

    Ik ben er pas sinds kort bewust mee bezig..
    Ik heb prikkelbare darm, en al die E nummers en onnodige troep in die pakjes ben ik meer dan zat. En mijn darmen al helemaal.

    De recepten aub wel met hoeveelheden neer zetten. Al is het maar ongeveer.

    --------------------------------------------------------------

    Hier mijn gerechten alvast.

    Gestoofde zeezalm met tomaat

    4 ons zeezalm:
    1 ui:
    1 teentje knoflook:
    2 eetlepels olijfolie:
    1 borrelglas dr. witte wijn:
    2 dl gepur. tomaat
    zout, peper en basilicum naar smaak

    Fruit de ui+knoflook in 1 el olie en vet de ovenschaal in met 1 el olie.
    Beleg de schaal met gelijke stukken zalm en giet de wijn erover heen.
    Bestrooi naar smaak met peper, zout en basilicum.
    Verspreid de ui en de knoflook over de schaal.
    Bedek het geheel dan met de gepureerde tomaat.
    Zet in een oven van 250 graden met een vel aluminiumfolie over de schaal.
    Na ongeveer 25 minuten is het klaar.

    Lekker met:
    Brocolli en een sausje
    Zelfgemaakte aardappelpuree en een jusje
    Salade en patatjes

    -----------
    Lekkere ovenschotel (makkelijk voor grotere groep)

    1 kilo aardappelen
    1 aubergine
    1 courgette
    2 rode uien
    struikje venkel
    bolletje knoflook, in teentjes gesplitst
    garnituur naar smaak uitkiezen: cherry tomaten, pepertjes, olijven, verse kruiden, champignons, zongedroogde tomaten, gegrilde paprikas

    Was alle groentes en snijd ze met schil en al. Pel de uien, en meng met de garnituren in de ovenschaal.
    Steek de knoflookteentjes met schil er her en der tussen.
    Overgiet met een halve kop olijfolie en een halve kop bouillon.
    Zet dan in een matig warme oven en laat langzaam garen.
    Controleer af en toe of er nog bouillon bij moet.

    Serveer met warm turks brood en gebakken vis.

    -----------------
    Griekse Kofta

    750 gram lamgsgehat of half om half
    450 gram tomaten uit blik of verse tomaten
    5 eetlepels tomaten ketchup
    1 eetlepel maizena of zetmeel
    1 theelepel zout
    2 theelepels (riet)suiker
    1 grote ui, gesnipperd
    2 eetlepels komijn poeder
    1 eetlepel knoflook, vers of poeder
    naar smaak peper uit een molen
    2 theelepels gedroogd tijmblad
    2 theelepels laurier gemalen
    2 eetlepels oregano
    2 theelepels kaneel gemalen
    1 courgette of een ½ aubergine (in stukjes, eventueel even in magnetron)
    verse peterselie naar smaak

    Voorbereiding: Vermeng het gehakt met het zout en de ½ van de rest van de kruiden. Laat een aantal uren, het liefst de hele nacht staan in de koelkast.

    Bereidingswijze gehaktballetjes: Rol gehaktballen 2x zo groot als soepballetjes. Bak op zacht vuur aan, en dan gaar laten worden.

    De saus: Snijd de ui, niet té fijn. Even aanbakken in olijfolie.
    Bij gebruik van verse knoflook, nu de knoflook toevoegen, doe de tomaten erbij en laat het goed heet worden. Maak de tomaten klein, maar niet te klein.
    Voeg de courgette/aubergine toe, dan de rest van alle ingrediënten, behalve de maizena.
    De saus moet uiteindelijk een zelfde soort structuur hebben als erwtensoep.
    Maak het dikker met maizena, of dunner met water.
    Voeg de saus toe aan de gehaktballen en laat 10 minuten staan, zorg dat het niet gaat koken.

    Serveer met witte rijst, tzatziki, stokbrood en griekse salade (komkommer en tomaat in dunne schijven, rode ui in ringen, olijven, fetakaas, olijfolie, tikje mosterd, oregano en basilicum)


    -----------
    Spaghetti met zalmreepjes

    300 gram spaghetti
    2 courgettes
    2 eetlepels olijfolie
    250 gram cherry tomaten gehalveerd
    250 gram zalm
    250 ml kookroom
    peper, zout en andere kruiden naar smaak.

    Kook de spaghetti beetgaar.
    Halveer de courgette in de lengte en snijd de twee helften in plakken.
    Verhit de olie in een hapjespan en bak de courgette 3min.
    Voeg de tomaat en de zal toe en bak dit ook 3 min mee. Schenk de de kookroom erbij en verwam 3 á 4 min. Breng op smaak met peper zout en andere kruiden naar smaak.
    Meng de spaghetti erdoor en verwarm nog 1 min.
     
  2. mijnhumpie

    mijnhumpie Actief lid

    12 jul 2012
    417
    1
    0
    NULL
    NULL
    Leuk topic! Ik heb geen recepten maar lees graag even mee :)
     
  3. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Nasi:

    Kip koken en daarna kleingesneden in de wok doen.

    Plakjes ham erdoor snijden, een gebakken ei, roerbaknasigroenten of vers,

    Op smaak maken met zout, chilipeper en flink wat kerriepodere.

    dan natuurlijk rijst erbij en kroepoek van c1000 zonder 621.
    satesaus koop ik zon vierkant bakje is onder 621 maar wel andere dingen.
     
  4. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Spaghetti;

    *paprika
    *uien
    * knoflook
    * rundergehakt
    * pesto
    *tomatenpuree
    *eventueel verse tomaatjes
    * basilicum en strooikaas

    Uien fruiten samen met de paprika. Daarna het rundergehakt erbij voegen en rullen. Als het gehakt bijna geruld is de verse knoflook en de pesto erbij(lekker veel knoflook en pesto)

    Als het gehakt gaar is dan doe je het blikje tomatenpuree erdoorheen en laat je het even op middelmatig vuur staan. Als je het heel sauserig wilt kan je er ook nog verse tomatenblokjes doorheen doen en weer laten pruttelen.

    Dan de saus over je spaghetti heen doen en bestrooien met kaas en verse basilicum blaadjes :)

    Voor lasagne zelfde recept alleen dan blikjes tomatenblokjes toevoegen voor extra saus!
     
  5. Leuk Mijnhumpie!!


    Ik ben er sinds kort echt heel erg mee bezig omdat mijn darmen echt veuuuul protesteren de laatste tijd en het ook gezonder is voor de kleine.

    Nu zijn wij ook wel van het stukje vlees, aardappeltje en groente.
    De kleine is dol op worteltjes, spinazie etc. Alleen nu vind ik verse worteltjes nooit zo lekker, want wil er ook niet teveel zout op doen.
    Iemand miss tips voor welke kruiden dan lekker zijn?
    En meneer hier in huis, die houdt niet van verse spinazie. Dus eten we a la creme. Maar is ook niet bijster gezond.

    Dus lekkere gezonde recepten voor kinderen zonder pakjes en zakjes..... Ook welkom :D
     
  6. sneeuwpop

    sneeuwpop Fanatiek lid

    11 feb 2010
    2.273
    0
    0
    kroepoek eigen merk dan? de wit met rode zak?
    welke satehsaus is dat dan? merk
     
  7. PJO1983

    PJO1983 Actief lid

    27 okt 2011
    437
    0
    0
    Noord Holland
    Abbo! Leuk topic, zal eens even nadenken of ik een lekker recept heb liggen:
     
  8. MamaG

    MamaG Fanatiek lid

    24 mei 2008
    1.298
    0
    36
    Omg Nijmegen
    Spaghetti Carbonara

    Ingrediënten
    240 g Pasta (ongevuld), ongekookt, spaghetti
    8 plak(ken) Ontbijtspek, in stukjes geneden
    1 klein(e) Lente-ui, gesnipperd
    1 teentje(s) Knoflook, geperst
    1 middelgroot/middelgrote Ei, geklopt
    200 g Roomkaas light
    125 ml Melk, mager
    20 g Parmezaan, geraspt
    2 eetlepel(s) Peterselie, gehakt
    1 hoeveelheid (naar smaak) Zout
    1 hoeveelheid (naar smaak) Peper
    Instructies
    Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook volgens de instructies gaar. Giet de pasta af en houd warm.
    Verhit een pan met antiaanbaklaag op gemiddeld vuur. Voeg het ontbijtspek, het lente-uitje en de knoflook toe. Bak gedurende 5 minuten tot het spek uitgebakken is en de uitjes beginnen te kleuren.
    Roer het geklopte ei door de roomkaas. Voeg de spekjes samen met de gefruite knoflook en de lente-ui toe en roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg de melk, de helft van de Parmezaan en de peterselie toe. Breng op smaak met zout en verse peper.
    Roer het eimengsel door de pasta en zet het vervolgens weer op laag vuur. Verwarm al roerend nog 2 tot 3 minuten totdat het geheel ingekookt is.
    Strooi de resterende Parmezaan over de spaghetti en serveer.
     
  9. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Rijst met soort gehaktbrood en aardappel:

    * rundgehakt
    *blikje tomatenpuree
    * aardappel
    *uien
    * kerrie kruiden
    * zout en peper

    Gehakt kruiden met kerrie kruiden peper en zout. Een ui raspen en ook door het gehakt kneden.

    Het gehakt zonder olie in een koekenpan drukken zodat het de hele koekenpan vult. Op middelmatig vuur zetten met een deksel op de pan. Na 5 minuten tomatenpuree over het gehakt smeren en schijfjes rauwe aardappel erop leggen en de deksel terug op de pan zetten. Het laten staan totdat de schijfjes aardappel gaar is en tot je denkt dat het gehakt ook gaar is. Eventueel daarna op hoog vuur zonder deksel om het vocht te laten verdampen.


    Serveren met basmati rijst en een lekkere salade :)
     
  10. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    22 jun 2012
    1.423
    125
    63
    Gister een saus gemaakt voor een macaroni ovenschotel. Kan vast ook wel met andere soorten pasta.

    Gehakt rullen en een gewone en rode ui meegebakken.
    Courgette in kleine blokjes erbij en een bakje champignons.
    Als dat allemaal lekker meegebakken is een blikje tomatenblokjes erbij doen en een half/heel (ligt eraan hoeveel macaroni je er in doet) blikje water (is voor het garen van de macaroni in de oven)
    Ik heb het gekruid met italiaanse kruiden, zout en peper.

    2/3 deel in de ovenschaal doen. Daar hussel ik de ongekookte macaroni doorheen. Dan de rest eroverheen. Lekker met geraspte kaas en zo de oven in. Bij mij was de macaroni toen binnen 20 minuten gaar.

    Ideaal als je 's middags geen tijd hebt om te koken. Dan maak je dit 's ochtends als klaar.
     
  11. @tjees en Mina, hebben jullie misschien ook hoeveelheden e.d.?


    @Mamag, heb m gelijk overgenomen.. :)
     
  12. o0melis0o

    o0melis0o Actief lid

    29 jun 2012
    471
    6
    18
    Vrouw
    Dierenartsassistente Paraveterinair - in wording
    Heerlen
    Ik gebruik graag recepten van 24kitchen, dat is ook allemaal zonder pakjes en zitten een hele hoop lekkere recepten tussen wat ook nog eens makkelijk te maken zijn, vind ik dan als leek in de keuken haha :D
     
  13. henkie24

    henkie24 Niet meer actief

    mijn spaghettisaus

    rundergehakt rullen, flink kruiden met peper, knoflook,paprikapoeder, klein beetje chillipoeder. lekker veel groente erdoor zoals prei, ui, paprika, of restjes uit de groentela. pakje gezeefde tomaten erdoor ( zit alleen beetje zout in) voor de liefhebber een scheut rode wijn ( wordt de saus wat voller van) en daarna flink wat italiaanse kruiden erdoor.


    chilli con carne

    gehakt rullen, kruiden met chillipoeder,paprikapoeder,peper,evt klein scheutje ketjap, 3 blikjes tomatenpuree, pot bruine bonen. heerlijk!
     
  14. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83
    Pasta met kip en champignonsaus.

    Pasta
    Kip
    champignons
    Uitje/ bosui.
    Slagroom

    Pasta koken.
    Kip op smaak brengen en gaarbakken kip uit de pan halen en knoflook dezelfde pan zonder schoonmaken maken ui en champignons bakken als de ui glazig is slagroom erbij en in laten koken.

    Pasta op een bord kip er op en een beetje saus er over heen
     
  15. Kuona

    Kuona Fanatiek lid

    7 dec 2007
    1.258
    6
    38
    Zilvervliesrijst met aubergine/tomatenmengsel (heb er even geen smakelijke naam voor :p)

    Zilvervliesrijst bereiden
    1 aubergine, 2 uien, 1 teen knoflook klein snijden (ui + aubergine in blokjes)
    Aubergine 10 minuten bakken
    laatste 4 minuten de ui en knoflook meebakken
    Blikje tomatenblokjes toevoegen
    Op smaak brengen met zout en peper.

    Dit is een recept van AH, hebben wij gisteren gegeten. Ik vond het erg lekker.

    Je kunt er vlees naar keuze bij serveren. (wij doen dit niet, we zijn vegetariërs)
     
  16. Kuona

    Kuona Fanatiek lid

    7 dec 2007
    1.258
    6
    38
  17. Mammietammie

    Mammietammie Fanatiek lid

    18 jan 2012
    1.567
    0
    36
    Zuid-Holland
    Mijn lasagne:

    350 Gr. Rundergehakt
    2 blikken tomatenblokjes (of verse + puree)
    2 gesnipperde uien
    2 tenen geperste knoflook
    1 winterpeen in dunne plakjes
    2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
    Gedroogde oregano
    geraspte kaas
    Lasagnebladen
    Melk 700 ml
    Boter
    Bloem

    Oven voorverwarmen 200 graden. Gehakt rullen, ui, knoflook, peen en bleekselderij erbij fruiten. Daarna tomaat en oregano erbij. Deksel erop en kwartiertje stoven.
    Ondertussen roux maken van bloem en boter, daarna melk erbij en laten koken (niet te dik laten worden). Met peper en zout de bechamelsaus op smaak brengen.
    Laagje groentesaus in ovenschaal, dan lasagnebladen, groentesaus, bechamelsaus, bladen, groentesaus, bechamel, etc. Bovenop flinke laag geraspte kaas. 40 min in de oven en smullen maar!
     
  18. 2jees

    2jees Niet meer actief

    ehm ik doe alles op de gok voor ons drieen.

    maar ik denk:
    1 kipfilet
    3 plakken ham
    1 ei
    klein pakje nasigroenten 250gram??
    eetlepel kerriepoeder
    theelepel zout


    ja rood-witte zak kroepoek
    sattesaus kijk ik ff of ik die nog heb.
    Ben nu aan het voeden ;)
     
  19. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.387
    2.241
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
    Mijn lasagne,

    Ingrediënten:
    Knoflook (2 tenen)
    Gezeefde tomaten (2x of 15 ontvelde tomaten in stukjes)
    ui
    paprika
    Champignons
    Verse spinazie
    Mozzarella
    Parmezaan
    50 gr bloem
    50 gr boter
    500 ml melk
    Kruiden naar smaak
    Lasagnabladen

    Rul het gehakt, voeg de knoflook en groenten toe en bak totdat het zacht is. Voeg de tomaten toe en 1 tl suiker.
    Was de spinazie en zorg dat de dikke stelen eruit zijn
    Maak bechamelsaus door de boter te laten smelten, beetje bij beetje de bloem erbij te doen en dan nog even een minuutje door te bakken, zodat de bloem wel gaar wordt. Let op, de boter/roux mag niet kleuren!
    Dan de melk er in kleine beetje bij en goed roeren zodat je geen klontjes krijgt, op smaak brengen met zout en peper.

    De lasagna opbouwen. Begin met een laag lasagnabladen, daarop wat tomatensaus, daarover een laag spinaziebladeren, dan de bechamelsaus, dan parmezaan.
    Volgende laag weer hetzelfde, maar dan mozzarella ertussen ipv de parmezaan. Dan de laatste laag en die afmaken met parmezaan en mozzarella.

    Eet smakelijk!
     
  20. 2jees

    2jees Niet meer actief

    kippensoep:

    2 soepkippen in 2,5 liter water, 2-3 schepjes zout erbij en twee maggi builtjes voor kippen soep.
    -een halve prei, halve winterwortel, stengel bleekselderij en een ui erbijin grote stukken.

    Alles 2 uur op laten staan

    dan gooi je het door een zeef of vergiet, je hebt nu bouillon.

    Maak af met soepgroenten, (vers kan ook) vermicelli en stukjes kipfilet.

    Bij de supermarkt heb je soeppakketten, soepkip met groente, in de vleeskoeling.
     

Deel Deze Pagina