Hoi hoi, Een vriendin van me, van Turkse afkomst is zwanger. Haar baby wordt geboren binnen 300 dagen na de scheiding van haar ex man, die niet de vader is. Volgens de Turkse wet zal haar baby de naam van haar ex krijgen en nu is ze ten einde raad. De vader is niet in beeld en ze wil dat haar kind bij geboorte direct haar achternaam krijgt. Dat moet toch mogelijk zijn? Ze heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
Hoi, In belgie is het net zo. Tot 300 dagen na de scheiding of overlijden vader is het kind van hem. Simpel gezegd de vader is altijd dan de man van de moeder. En daar kan je bijna niet onderuit, zelfs als de ex-man zegt dat het idd niet van hem is en gerust wil tekenen voor afstand ed kan het nog niet. Ik zo hiervoor toch een advocaat zoeken en dan wel eentje die echt hierin gespecialiseerd is. Maar ik vrees er een beetje voor
Hier in NL kun je volgens mij kiezen ook al is de vader in beeld. Tenminste toen wij vorig jaar ons zoontje gingen aangeven werd er gevraagd of hij de achternaam van papa of mama kreeg. Maar hoe dat in het buitenland gaat dat weet ik eigenlijk niet.
Ik dacht in NL precies dezelfde regel geldt.Binnen zoveel dagen na scheiding de ex de wettelijke vader. Maar helemaal zeker weten doe ik het niet hoor. Meende ooit zoiets te hebben opgevangen.
zo das mooi shit dan als dat echt zo is.. nooit gehoord wist dat helemaal niet.. maar begrijp ik het nu goed dat ze NET in die periode valt? stel ze bevalt een week later dan is dit niet aan de orde? das wel heel cru dan zeg..
als ze in nl woont is er geen enkel probleem dan kan ze gewoon aangeven dat ze gescheiden is, echter in turkije is dit wel een probleem en krijgt de kleine onomstotelijk de achternaam van de ex
Ja daarom vroeg ik het me ook af. Want als ze in NL woont, lijkt me dat dan de NLse wetgeving telt, niet de Turkse. Hoewel het weer anders ligt misschien omdat ze niet de NLse nationaliteit heeft. Pff ingewikkeld. Ik zou als ik haar was echt goed advies gaan inwinnen ergens, dat geeft meer rust!
Volgens mij is het zo dat als ze in NL bevalt hier niet de Turkse regels gelden. Het kind is dan immers wel van Nederlandse Nationaliteit. ( en Turks ) En als ze dan hier aangifte gaat doen de Nl'se regels gelden. Zou dus idd de gemeente even bellen kijken wat die zeggen.
ja ik zou ook de gemeente vragen. Maar het lijkt mij ook al heeft ze de turkse nationaliteit dat het gaat zoals de regels in nl zijn, het kindje is wel nl dan toch??
en bedacht ik mij: hoe zit het met achternaam wijzigen?? Misschien wel kostbaar, maar ik begrijp dat het heel belangrijk voor haar is?? Mijn vriendinnetje vroeger heeft ook na een paar jaar achternaam van moeder gekregen.
dat hoop ik ook voor haar, want dat lijkt me nogal een impact hebben als de ex moeilijk doet.. zou dan al niet naar turkije durven met het kind want zelfde geld heeft ex kwade bedoelingen en daar staat hij dan in zijn recht .. maar goed misschien is zoiets helemaal niet aan de orde (dat hoop ik) zou het alleen zelf alles behalve prettig vinden als dit zo loopt, ze is tenslotte niet voor niks gescheiden succes met uitzoeken hopelijk vinden jullie een oplossing voor haar!
Welke natiomaliteit is de ex. Hier in belgie geldt die voor de nationaliteit van het kind. Anders gezegd: als het kind in nederland geboren wordt met een franse moeder dan krijgt het kind voor de belgische wet sowieso de belgische nationaliteit. Mss navragen als de ex ook een Turk is (ivm turkse wetgeving)
zij woont in nl en is hier wel gewoon legaal (misschien brutale vraag) maar dan zou ik me geen zorgen maken want dan geld gewoon de nederlandse wet, ze moet zelfs nog apart in turkije haar kindje aangeven mocht ze willen dat de baby beide nationaliteiten krijgt, en dan worden de gegevens van NL overgenomen hier in nl gewoon aangeven vader onbekend