Met de zomer in mijn bol krijg ik ineens meer trek in wijn! Lekker in de tuin met wat te knabbelen erbij, heeerlijk! Ik ben alleen niet een echte kenner, dus ik zit met een paar vragen. Wellicht kan iemand ze beantwoorden: - Hoelang kan je geopende wijn bewaren? Witte wijn en rosé bewaar ik sowieso in de koelkast, maar waar bewaar je een geopende fles rode wijn? - Heeft wijn een houdbaarheidsdatum? Nou weet ik dat bepaalde wijnen hoe ouder hoe beter worden, maar geldt dat ook voro supermarktwijn? Of die wijn uit kerstpakketten? - Is er kwaliteitsverschil tussen wijn in een fles met kurk en wijn in een fles met draaidop? - Wat kan je absoluut niet eten met wijn? Hoe zit het met zout/zoet? Zo even een paar vraagjes over wijn. IK ben benieuwd naar de antwoorden.. Ow, sorry voor alle zwangeren onder ons, hoop niet dat ik jullie hiermee de ogen uitsteek, maar over een tijdje mogen jullie weer!
- Wijn drink je best zsm op, anders gaat het oxyderen en dat is niet lekker. Gewoon voor thuis kun je het best ong. 2 dagen houden, maar langer niet. Voor RW geldt hetzelfde maar dan buiten de koelkast. Wel altijd afsluiten met de kurk! (Als je mousserende wijn na opening wilt bewaren, kun je een theelepeltje in de fles doen, zodat het steeltje in de fles hangt. Das een vreemd trucje waardoor de bubbels blijven) -Doorgaans zijn de wijnen uit de supermarkt en kerstpaketten etc. gemaakt op een dusdanige manier dat ze snel gedronken kunnen/moeten worden. Je hoeft ze echt niet binnen een paar maanden op te drinken hoor, maar het zijn geen 'bewaarwijnen' (die hun tijd nodig hebben voor ze 'op dronk'zijn) -kurk is schaars en duur. Daarom gebruiken ze voor de wijnen die snel gedronken kunnen worden vaak schroefdoppen. Dit heeft eigenlijk veel voordelen. Makkelijk, goedkoop en de wijn kan niet de ziekte '' kurk'krijgen. - Tja das heeel moeilijk en ingewikkeld om uit te leggen. Je moet in ieder geval altijd een beetje een balans vinden tussen wijn en eten. De wijn mag het eten niet overheersen en het eten de wijn niet. Bij een frisse salade drink je bijv. geen zware rode wijn, en bij een stuk wild geen fruitige witte wijn, snap je? Je kunt gewoon zelf proeven en expirimenteren maar voor thuis zeg ik altijd: niet te moeilijk doen en genieten van wat je drinkt Om te proeven wat je vd combinatie vind neem je altijd eerst een hapje eten, dan een slok wijn en dan weer een hap eten. Het is ook veel op gevoel hoor Enne.... Bedankt voor het jaloers maken
En een tip om wijn ietsje langer te bewaren dan 2 dagen als de fles open is: zo'n vacuum-pompje en dop. Blijft het ongeveer een week goed.
Misschien wel DE tip voor mousserende wijn, Het werkt echt.. Zet een lepel met de steel naar beneden in de hals van de fles, en met de lepel er dus bovenuit. Zo blijven de bubbels er langer in.
Misschien heb je iets aan de boekjes van Nicolaas Klei, liggen volgens mij oa bij de AH, Jumbo en Hema... ( http://www.supermarktwijngids.com/page.ocl?pageID=1) Rode wijn ligt er een beetje aan; soms is het na een dag of twee niet meer te drinken, soms gaat het na vier vijf dagen nog prima.... In elk geval niet in de zon zetten en dopje erop anders zit 't vol met vliegjes... Witte wijn kan een paar dagen in de koelkast. Wijn is om te drinken ... Sommige worden beter met de jaren maar de meeste die je koopt zijn gewoon gemaakt om op te drinken Doorgaans droge witte wijn = bij licht eten en vis, maar ook lichte rode wijnen (bijvoorbeeld duitse, waar niet superveel zon is zoals in zuid frankrijk) Rode wijnen bij iets zwaardere gerechten (rood vlees e.d.) Erg lekkere wijntjes: (vind ik ) Thandi (witte, van de AH) Spy Mountain van de Aldi ( 5 nogwat) Portugese Rose van de AH, weet effe de naam niet... zit in een soort steenachtig kruikje en staat een beetje onderin...
Wij kun je in principe 1a2 dagen bewaren. Tip is wel de vacuvin. Dat is een dop die je op de wijn plaatst en vervolgens trek je de wijn vacuum met een pompje. Erg handig. Dan kun je de wijn wel een dagje langer bewaren. Wijn in principe zo snel mogelijk consumeren. Je spreekt enkel over bewaarwijnen als het echt om topwijnen gaat. (bijv. een chablis, meursault van topkwaliteit) Ook een tip als je wijn komt. Koop hem zo jong mogelijk. Als je dus in de supermarkt staat gewoon opzoek gaan naar een fles uit 2007. Wijn rijpt in de fles verder, en bij een lekkere terraswijn wil je geen rijpe wijn maar gewoon een frisse. Ook bij rode wijn niet al te lang bewaren. Enkel met een wijn met veel tannine's. Dit heeft weer te maken met houtrijping ja of nee en nog een miljoen andere factoren. Betaalbare wijn uit de supermarkt gewoon snel opdrinken. Verschil tussen kurk en schroefdop. Schroefdop is redelijk nieuw en heeft veel voordelen. HIerboven al genoemd. Het probleem met kurken is dat de kwaliteit ervan niet betrouwbaar is. Veel wijnboeren maken daardoor ook gebruik van min. 20 leveranciers voor kurken. Dit om de kans te verkleinen dat hun gehele oogst verkloot wordt. Maar ik zou niet willen spreken over kwaliteitsverschil. Het is vaak ook gewoon de voorkeur van de wijnboer. Wijn/spijs adviezen geven is erg moeilijk. Als ik nl. vertel dat een bepaalde wijn goed gaat met pasta en jij maakt de pasta met 2 andere kruiden, dan klopt het al volledig niet meer. In grote lijnen kunnen ze het meestal wel bij de slijter vertellen, en AH heeft in de winkel wat kaartjes hangen met kleuren. HIerop staat ook aangegeven wat waarbij kan. (ook weer in grote lijnen) Ik hoop dat je hier wat mee kunt. (Ik heb ervoor geleerd )