witlof...

Discussie in 'De lounge' gestart door Linana, 27 apr 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Linana

    Linana Niet meer actief

    Gisteren vol overtuiging 2 witlofjes gekocht, een pakje beenhamreepjes en een ham/kaassausje. Nu wil ik dus vandaag witlof maken met gegrilde aardappelpartjes en verse worst. MAAR... normaal gesproken doet mijn vriend de witlof in de oven (eerst ff koken, ham erop, sausje erop, geraspte kaas en hup ff de oven in)

    En ik heb geen zin in die variant. Weet iemand hoe je witlof lekker klaar kan maken? Het liefst heb ik de witlof klein gesneden ipv halveren en dan de oven in....;)

    Iemand? :D
    Ik heb dus hamreepjes en een hamkaassausje in huis, verder ook wel standaard dingen als ui, knoflook, etc.
    (heb geen zin de deur uit te gaan, voel me een beetje ziekjes)
     
  2. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

    Ik lees mee ben ook benieuwd!
     
  3. baby2011

    baby2011 Fanatiek lid

    15 aug 2010
    1.883
    395
    83
    heb je bloem, boter en kaas in huis?
     
  4. lenka

    lenka Bekend lid

    13 aug 2009
    754
    0
    0
    NULL
    NULL
    je witloof koken en in een bechamelsausje doen?
    En de ham doe je morgen maar tussen je boterham :D
     
  5. baby2011

    baby2011 Fanatiek lid

    15 aug 2010
    1.883
    395
    83
    zoja dan,

    in 1 pan je witlof even koken (klein of geheel wat jij wil) en goed heel goed uit laten lekken

    andere pan:
    boter smelten, bloem erbij als dat wat dikker is gelijk melk erbij (bechamell suas heet het geloof ik) daar redelijk wat van maken
    ham en kaas erbij zorgen dat kaas smelt

    witlof in schaal saus erover en dan kan je er nog wat kaas over heen doen of gekruimeld beschuitje.

    en dan in de oven :D smullen :D
     
  6. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij snijden de witlof op stukjes en koken of stomen deze gaar.
    Als deze bijna klaar is maken we een kaassausje voor erdoor.
    Klontje boter smelten, bloem erbij (goed erdoorheen roeren), dan voorzichtig wat melk erbij en wat laten koken tot je een dikke saus hebt.
    Dan doen de we daar geraspte kaas doorheen en je hebt je kaassaus.
    De witlof goed uit laten lekken en dan de kaassaus door de witlof roeren.

    Echt heerlijk!

    (even nog waarschijnlijk overbodige informatie, maar vergeet niet om het bittere middendeel uit je witlof te snijden;))
     
  7. Linana

    Linana Niet meer actief

    eerste 2 = ja
    kaas; alleen een blok komijnenkaas :D
     
  8. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    Koud: in stukjes snijden en vinaigrette of mayo erover eventueel met een tomaat.
    Witloofsoep: uitje snijden, witloof in stukjes, liter water , bouillonblokjes en laten koken. Met geraspte kaas opdienen
     
  9. Lola86

    Lola86 Fanatiek lid

    12 jan 2010
    1.660
    0
    0
    Witlof halveren in reepjes snijden.
    Bakken in een pan samen met de reepjes en evt een uitje.
    Sausje maken en die bij servere.
     
  10. Linana

    Linana Niet meer actief

    Baby eb Youbri: klinkt beide echt heerlijk!
    Wordt lastig kiezen zometeen :D
     
  11. Linana

    Linana Niet meer actief

    Koud was ik dus nooit op gekomen :)

    En ui door de witlof? Is dat geen rare smaakcombi?
     
  12. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Witlof grillen in een grilpan en dan balsamico azijn er over heen.
     
  13. Lola86

    Lola86 Fanatiek lid

    12 jan 2010
    1.660
    0
    0
    Nog ff een witlofsalade er tegenaan gooien :)

    Witlof in reepjes
    Uitje kleine stukjes
    Appel kleine stukjes
    Tomaat in partjes, of zongedroogde
    Kaas in blokjes
    Komkommer in halve plakjes

    Dressing van 2 el yoghurt en 1 el mayo peper en zout

    Zo lekker!
     
  14. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    ui in de witloofsoep is lekker hoor (in het kookboek van de boerinnebond: het kookboek dat alle vlaamse vrouwen hebben staat het er zo in). Kan het witloof ook door venkel vervangen.
    Koud witloof eten wij ook veel (ventlief lust het alleen maar zo) maar wel opletten het wordt vlug bruin, dus direct azijn of mayo oid opdoen
     
  15. Rozeroos

    Rozeroos Niet meer actief

    Maak er een overschotel van. witlof onder met ham (evt gehakt ook erg lekker) en aardappeltjes erboven. Heerlijk korsje maken met kaas en parneer.

    Wat ik zelf het lekkerste vind is een witlof salade. Rauwe witlof, met blokjes ham en kaas, komkommer, tomaat, mandarijn en perzik. wortel en een slasausje. Maak er een maaltijdsalade van door er aardappelpartjes doorheen te doen.
     
  16. Linana

    Linana Niet meer actief

    Eerst wist ik niet wat ik met de witlof moest doen en nu nog steeds niet; kan niet kiezen haha
    Ff de kerel des huizes straks maar vragen wat hem het lekkerst lijkt (ik denk witlof uit de oven met een krokant laagje....)
     
  17. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    Met geitenkaas en honing eroverheen in de oven, lekker!!! Volgens mijn Weight watchers coach die ook kok is: als je de witlof in de lengte doorsnijdt is het niet bitter.

    Lekker is ook een rauwe witlof salade:
    In stukjes snijden, eitje, banaantje, mandarijn en appel erdoorheen. Hmmmmm!!!
     
  18. Linana

    Linana Niet meer actief

    @ Marieke
    Hoe kan dat dan? In de lengte niet bitter? Ben ik wel benieuwd naar :p
     
  19. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

  20. Marni

    Marni Bekend lid

    26 apr 2007
    770
    17
    18
    ik maak ook altijd een witlofsalade op deze manier, lekker met fruit erdoor heen en slasaus, dan vindt m'n zoontje het ook nog wel lekker
     

Deel Deze Pagina