witlof

Discussion in 'De lounge' started by DutchDiamond, Apr 14, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Kari

    Kari Fanatiek lid

    Sep 21, 2006
    1,363
    5
    38
    Bladeren van de (rauwe) witlof trekken. Op een schaal leggen en opdienen.

    1 of 2 pakjes Castello Blue au bain marie smelten.
    Hier de witlofbladeren in dopen en opeten. Is een tapas gerecht. Wel slecht maar heeeeeeeeeeeeeeel lekker!!
     
  2. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    Apr 16, 2013
    4,184
    1
    0
    Witlof met ham en kaassaus

    Ofwel maak ik het gestoofd (witlof in 2 of in 4 snijden) met gekookte of gebakken aardappelen en iets van vlees of vis.
    Of ik snij het fijn en stoof het met een appeltje bij.

    Bij stoofvlees (hachee?) serveer ik het rauw in stukken.

    En bij een feestje gebruik ik de buitenste bladeren en leg daar garnaaltjes / garnaalsla in.

    Ik verwijder de kern eigenlijk ook nooit. Alleen het achterste stukje wel en eventueel als de buitenste bladeren niet meer fris zijn.
     
  3. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    Feb 1, 2013
    3,690
    2,398
    113
    Female
    Broek
    Wat ook lekker is: witlof in stukjes roerbakken en dan op t laatst een beetje ketjap erbij en dan geroosterde sesam (sesamzaadjes in een pan even bakken tot ze verkleuren) er over heen strooien. Nog lekkerder met spruitjes ipv witlof! En minder calorieën dan met ham en kaas (al blijft dat ook lekker).
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief

    ik eet hem alleen rauw, want gekookt of uit de oven vind ik het net snot:D

    Rauwe witlof in stukjes, met stukjes appel, mandarijn, rozijntjes en dan met wat yoghurt een dressing erbij.
     
  5. Kellebel1987

    Kellebel1987 Fanatiek lid

    Mar 20, 2013
    2,583
    16
    38
    NULL
    NULL
    Altijd als ik witlof voorkook en het zeker een uur laat uitlekken in een vergiet dan heb ik alsnog heel veel vocht in de schaal! :(
     
  6. Feye

    Feye VIP lid

    Nov 26, 2013
    6,468
    3,914
    113
    Female
    Dat heb ik ook... Heel irritant!

    Witlofsalade met witlof (duh), appel, gekookt eitje, geraspte wortel, walnoten of andere noten, rozijnen, hamreepjes en een dressing van yoghurt, yogonaise en honing.
     
  7. minon

    minon Niet meer actief

    Ik stoom het altijd (zonder het binnenste stronkje) met aardappels en op de laatste vijf minuten een of meerdere appels erbij stomen. Uitlekken, doorstampen met rukgebakken gehakt. Lekker hoor.
     
  8. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Onze favoriet is chorizo in blokjes aanbraden. Daar de witlof in stukjes bij roerbakken en afblussen met kookroom. Heerlijk bij pasta en supersnel.

    Verder is stoofvlees erg lekker met witlof. Gewoon de laatste 10 minuten de witlof erbij doen. Gekookt aardappeltje en smullen maar.
     
  9. mam1991

    mam1991 VIP lid

    Jan 17, 2013
    10,071
    2,096
    113
    Hier net zo! :D maak er altijd een salade van met fruit en een zelfgemaakte yoghurt dressing.
     
  10. Marlijn82

    Marlijn82 Fanatiek lid

    Mar 28, 2012
    1,968
    0
    0
    Overijssel
    Witlofoverschotel

    witlof stomen en dan in ham rollen
    aardappelpuree maken, hou hem een beetje droog de witlof komt vaak nog veel vocht uit
    half zakje geraspte kaas door de aardappelpuree stampen, dit over de witlof verdelen
    Rest van de kaas erover en in de oven maar tot de korst mooi bruin word.

    Ik snijd trouwens altijd het kontje van de witlof af zodat de bladeren eraf vallen, dit herhaal ik elke keer tot hij bijna op is. Gegarandeerd geen bittere kern in je schotel.
     
  11. mamalap

    mamalap Niet meer actief

    Jaaaa met bladerdeeg!! lekker en feestelijk.
    Heel simpel zoals bovenstaande maar dan bladerdeeg uitrollen met deegroller en het witlofrolletje inpakken in de bladerdeeg. beetje eigeel erop en dan in de oven.

    Maar ik mis ook nog de klassieke witlof die ik van mij moeder kreeg.
    Witlof snijden koken in de pan en dan als laatste maizenapapje erbij. :D
     
  12. DutchDiamond

    DutchDiamond Niet meer actief

    wow dames wat een heerlijke reacties allemaal zal er volgende week eens een proberen
     
  13. BabyAngel

    BabyAngel VIP lid

    Dec 21, 2011
    17,861
    14
    38
    Ik kook hem altijd in bouillon,en verder niks...hmmmmm heerlijk!
    Met een sausje of uit de oven met ham en kaas is ook smullen!!
     
  14. masami

    masami Fanatiek lid

    Jul 27, 2011
    4,248
    802
    113
    Female
    Witlof in stukjes snijden en voorkoken.
    Aardappelen schillen en in blokjes ook voorkoken (allebeide ongeveer 10 minuten)
    Gehakt rullen.

    Dit doe je in een ovenschaal in laagjes eerst de aardappelen, dan de witlof en als laatste de gehakt.

    Dan maak je een eigen kassaus.
    Een roux maken van bloem en boter, daan water of bouillon toevoegen.
    Hier doe je genoeg plakjes of geraspte kaas in zodat de saus een lekkere smaak heeft.

    Dit giet je erover en doorheen.
    Dan 30 minuten in de oven op 200 graden.

    Heerlijk.
     
  15. Aagje90

    Aagje90 Bekend lid

    Apr 25, 2012
    911
    335
    63
    Female
    Plakjes bladerdeeg op de bakplaat van de oven. Besmeren met creme fraiche. Witlofringetjes, mozarella, rode ui en geraspte kaas eroverheen doen. Dan even 15-20 minuten in de oven op 225 graden. Is zoo lekker!
     

Share This Page