Sinds mei dit jaar heeft mijn schoonzus de diagnose MS gekregen. Met kerstmis maakt ieder een stukje van het feestmenu. Ikzelf maak naar jaarlijkse gewoonte het dessert. Mijn schoonzus mag dus niet alles meer eten en ik wil voor haar graag een dessertje maken zodat ze ook iets anders kan eten dan het standaard fruit of fruitslaatje. Ik heb al direct een vraag of erytrithol mag ipv kristalsuiker? Iemand een lekker receptje voor een dessertje wat veilig is voor mijn schoonzus of wat ik kan aanpassen? Ze mag geen dierlijke producten, geen chocolade, geen verzadigde vetstoffen, kokosnoot. Van vetstof heeft ze enkel onthouden dat ze olijfolie mag. Wie kan me verder helpen?
Wat lief dat je dit wil doen. Dat zal ze vast heel erg kunnen waarderen. Ik heb geen tips. Wel een vraag. Mijn zusje heeft MS, maar eet echt alles. Wat zou ze niet mogen eten den?
Mijn schoonzus mag bv geen verzadigde vetten eten, geen chocolade. Geen dierlijke eiwitten. Geen zuivelproducten Van ei enkel het eiwit. Verder kan ik enkel de tip geven dat jou zusje het bespreekt met een arts of diëtiste gespecialiseerd in voeding bij MS. Ik ken er zelf eigenlijk niets van.
Dank je. Dat zal ik zeker tegen haar zeggen. Ze heeft het al jaren. Heel dat dit nooit ter sprake is gekomen. Of ze is zo eigenwijs dat ze zich er gewoon niet aan houdt.
Je kunt een soort van pudding maken met amandelmeel, maizena en plantaardig melk (amandelmelk of havermelk bijv.) En dan dan leuk versieren met nootjes en kaneel en bijv. verbrijzelde schuimpjes (eiwit + 'suiker').
het sorbetijs van de ah? ik weet dat dat erg lekker is. melk -en glutenvrij, 0% vet. https://www.ah.nl/zoeken?query=sorbetijs%20ah lekker met vers fruit
Ik heb 2 mensen vrij dicht bij mrt ms, maar nog nooit gehoord dat ze bepaalde dingen niet mogen eten? Kan dat verschillen dan per persoon?
Hoi, ik heb zelf MS en weet dat er een programma Anders Eten bij MS bestaat. Zelf eet ik alles wat ik lekker vind. Voel me prima gelukkig. Misschien vind je iets terug op de site andersetenbijms.nl ? Succes!
Zal wel een doet volgens een orthomoleculair arts oid zijn. Ip zijn er namelijk geen voedselbeperkingrn. Hooguit een paar dingen die misschien niet handig ivm de verschillende medicatie die gegeven wordt.
Voeding kan heel veel uitmaken bij sommige MS-patienten. Hoewel veel artsen er lachoniek over doen...
Er is niet zoiets als een erkend MS dieet. MS anders, zoals hierboven al genoemd, probeert te onderzoeken of zo onbewerkt mogelijke voeding met langzame koolhydraten een gunstig effect heeft, maar de echte data zijn er bij mijn weten nog niet. Er zijn meerdere restrictieve diëten in omloop, die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan qua regels. Ik heb nog nooit gehoord van een bewezen vegan-met-nog-meer-restricties MS dieet. Wat ze precies wel en niet mag volgens wie dit voor haar bedacht heeft, moet ze daar maar navragen. Dat kunnen wij niet invullen. Sowieso heeft ze bij een dieet als dit echt goede begeleiding nodig. Mijn man met MS voelt zich juist niet goed bij vegan Of zelfs vegetarisch. Hij heeft behoefte aan enkele keren per week gevogelte of vis. Rund valt verkeerd op zijn klachten, lam kan hij met mate eten, als "rood" vlees heeft hij het liefst kalkoen. Hij is zuinig met witte koolhydraten en eet veel groente en fruit. Hij zou van een "gewoon" dessert een kleine portie nemen. Hij krijgt energie van gember. Meer ontopic, je schijnt prima meringue te kunnen maken van aquafaba, het water van ingeblikte kikkererwten. Heb het zelf nog nooit geprobeerd. Dan zou je een pavlova met fruit kunnen doen.
Dat klopt, ik maak er bv ook zelf mayonaise mee, je kan er op veel verschillende manieren ei mee vervangen. Hoewel ik alleen zelfgeweekte en -gekookte kikkererwten gebruik (en nooit uit blik) maar dat moet geen verschil maken.
Bij ekoplaza hebben ze kokosyoghurt van abbot kinney. Ik vind de mango erg lekker. https://www.abbotkinneys.com/recepten/
Iedereen bedankt voor de reacties Ik heb besloten om een fruitige rijstpap te maken met appel en kaneel. Ik vind dit wel passen bij de winterse kerstsfeer. Ipv gewone melk ga ik deze met rijstmelk maken en de suiker vervangen door een beetje honing.
Goed plan, ik zou het wel even uitproberen want melk heeft natuurlijk een heel andere samenstelling dan rijstmelk. Maar aangezien je ook pap kan maken van water, zal het wel los lopen.