Herkenbaar, mijn zoontje is 18 maanden en ik heb me ook zorgen gemaakt. Ik heb een prelogopediste gecontacteerd en die gaf mij als tip dat gebaren leren kunnen helpen en de oortjes checken. Maar vooral dat er wel wat vooruitgang in moet zitten, maar dit hoeft geen grote vooruitgang te zijn. Mijn zoontje zegt ook nog geen mama maar wel sinds paar weken papa! En net als jouw zoontje wat andere woorden, maar maakt dus niet uit als jij ze alleen herkent dat is heel normaal nog! Op insta volg ik bouwenaantaal en zij geeft aan dat kindjes van deze leeftijd tussen de 10-50 woordjes gemiddeld kennen. Maaarr daar tellen ook dierengeluiden bij, hmmm, oh oh, brrr etc. Het hoeft nog niet duidelijk verstaanbaar te zijn, je mag alles rekenen wat hij altijd gebruikt voor iets specifieks aan te duiden. Mijn zoontje maakt blijkbaar weer meer geluiden dan de kindjes die al meer woordjes spreken, maar die geluiden mag ik dus ook meetellen. En hij lijkt nu wel wat vaker bepaalde woorden proberen na te zeggen dus ik maak me inmiddels al wat minder druk. bouwenaantaal heeft wel veel goede tips vind ik!
Herkenbaar van zoon. Brabbelde niet, sprak laat. Je zag wel ontwikkeling maar laat en langzaam. Nu 3,5 en is helemaal bijgetrokken. Hij was en is motorisch sterk en qua taal iets minder. veel voorlezen (had zoon overigens heel weinig interesse in en liep altijd weg haha), naar de opvang/pzs en woordgebruik stimuleren. Meer kun je niet doen. Bij het kiezen van broodbeleg bijvoorbeeld vragen ‘wil je pindakaas of appelstroop’, ipv ‘wil je die of die’. Bij verkeerde uitspraak niet verbeteren als in ‘nee het is bal’ maar het woord herhalen met de juiste uitspraak. ‘Ja daar is de bal’. bij twijfel kun je ook het consultatiebureau inschakelen die kan doorverwijzen naar logopedist, hou er rekening mee dat de wachtlijsten enorm zijn, dus beter op de wachtlijst en er later weer vanaf dan tot het laatste moment wachten. Wij hadden met 2,5 een extra consult, daar bleek zijn woordbegrip groter dan gemiddeld en kon hij bepaalde klanken goed uitspreken (gieter, kip, dat hij pik zei ipv kip maakte dan weer niet uit haha) waardoor de conclusie was dat het wel goed kwam. Als zijn woordbegrip goed is zou ik me ook niet zo druk maken, ik kreeg steeds te horen dat dat echt het belangrijkste is.
Mijn jongste had 1 woordje met 18 mnd. Zij heeft tussen 2j3m en 2j6m jaar een inhaalslag gemaakt van 10-15 woordjes naar 3 woord-zinnen (leeftijdsadequaat). Er is een categorie kinderen dat laat start met praten, maar dan voor 2,5 jaar inhaalt, vandaar dat er vaak tot 2,5 jaar wel wordt afgewacht (tenzij duidelijke aanwijzing dat er iets speelt of taalbegrip slecht is). De taalontwikkeling van jongste was een beetje 'anders' maar nooit echt zorgwekkend, vooral nog lang problemen gehad met verstaanbaarheid, maar achteraf gezien is dit heel begrijpelijk met de diagnoses die ze later kreeg (m.n. weinig imiteren en dyspraxie). Mijn oudste had duidelijke achterstand in taalontwikkeling, maar viel ook vooral op door gebrekkig taalbegrip. En ook dat was heel begrijpelijk met de diagnoses die hij later kreeg.
Het is zo verschillend, lees je veel voor? Ouders die voorlezen hebben kinderen meteen grotere woordenschat. Dus lekker voorlezen en kletsen. Hij begrijpt wat je zegt en dat is belangrijk. Wij hebben 1 kind dat de oren van je hoofd kletst. In het begin al zinnen maar niet voor iedereen verstaanbaar omdat het snel was Niet mee vergelijk want we hebben een vlotte knul. Inmiddels 8, stopt alleen met praten wanneer hij eet of slaapt We lezen nog steeds voor