Ik heb een vraag voor degenen die meer weten over de oorzaak van (herhaalde) miskramen. Ik heb 3 kindjes gekregen, daarna 3 miskramen achter elkaar en daarna weer een gezond kindje. Ik heb nooit laten onderzoeken of er bij mij een bepaald probleem was. Maar volgens mijn vk toen, is er elke keer gewoon weer een nieuwe kans op een gezonde zwangerschap. Nu heb ik zo'n voorgevoel, door omstandigheden, dat mijn huidige prille zwangerschap weer een miskraam zou kunnen zijn. Wat ik me afvraag: als de oorzaak bijv chromosomale afwijkingen ofzo zou zijn (of een andere aanwijsbare oorzaak); is dat in ons geval wel een mogelijkheid gezien het feit dat we tussendoor ook weer een goede zwangerschap hebben gehad? Of kun je ondanks een bepaalde oorzaak "geluk" hebben en er toevallig een goede zwangerschap tussen hebben zitten? Ik vraag me gewoon serieus af hoe groot de kans is dat ik de laatste jaren gewoon relatief veel "toevallige" miskramen heb gehad... of dat er iets anders kan spelen. Zo jammer dat ik daar nu alweer over zit te piekeren. In mijn omgeving heeft wel eens iemand een miskraam ertussen zitten, maar ik heb gewoon het gevoel dat ze bij mij erg vaak voorkomen. Word er nu alweer verdrietig van als ik eraan denk, want wéér een rits miskramen wil je ook niet opnieuw meemaken...
Hee, mij heb zelf 2 miskramen gehad en een vroeggeboorte. Ik heb toen het herhaalde miskramen onderzoek gedaan. Daar kwam uit dat ik tpo anitistoffen heb. Dat betekent dat je schildklier niet werkt. Op dat moment had ik nog een goede functie en hoefde ik geen medicatie te slikken (2.6) echter een jaar later was ik nog niet zwanger en zijn we naar een fertiliteitskliniek gegaan. Daar werd ons verteld dat voor een goede doorgaande zwangerschap de sxhilllier onder de 2 moet zijn en het liefst tussen de 1-2. Ik ben toen medicatie gaan slikken en inmiddels zit ik op de 1.2. Ik ben (nog) niet zwanger. (Eerste iui is afgelopen donderdag geweest) maar ik heb wel hele goede hoop dat het nu gaat lukken omdat ik medicatie slik voor mijn schildklier. Wellicht zou je eens kunnen vragen bij een ziekenhuis bij je in de buurt of ze dit onderzoek willen doen. Daar valt ook dna onderzoek onder.
Na mijn ervaring op dit gebied weet ik dat het van heel veel factoren af hangt. Wat ze vaak vragen is of je weet of directe familie, moeder, tantes, oma, nichtjes ook miskramen hebben gehad. Is dit niet het geval vermoeden ze geen erfelijke factor. Je kunt altijd een bloed onderzoek aanvragen, uitslag laat vaak een paar maanden (kan ook weken zijn) op zich wachten, en word van beide gedaan. Het kan ook prima "pech" zijn (rot woord, ik weet het) leeftijd, afwijking baarmoeder, bloed/schildklier, laag microbioom, eicelkwaliteit, sperma kwaliteit, DNA, aanleg enz zijn. Het is aan jezelf of je dit wilt laten onderzoeken. Na 3 miskramen mag je dat doen. Hoop heel hard dat dit een mooie en goede zwangerschap is en dat de onderzoeken niet nodig zijn.
Ik heb 7 vroege miskramen gehad. Allemaal tijdens de medische molen. Ze zeggen dat de kans wel groter is. Heb ook onderzoeken gedaan maar blijkt niks uit te komen. Het is ongelofelijk zwaar een miskraam. Vooral zoveel, maar ik hoop dat het bij jou goed blijft gaan.
Bedankt voor jullie reacties. ♡ Maar wat ik dus niet snap is dat ik ook een goede zwangerschap ertussen heb gekregen. Je zou zeggen, als er een probleem is dan gaat het niet "toevallig" gewoon goed? Dan zou ik dat toch blijven hebben? Echt zo vervelend om steeds mee te moeten maken... het houdt me echt bezig.
Even out of the box; Ik zie in jouw onderschrift 4 blauwe hartjes staan. Heb je 4 zonen? In dat geval zou het zo kunnen zijn dat er iets aan de hand is waardoor alleen meisjes het niet redden. Ik ken 2 voorbeelden in mijn omgeving waarbij dit zo is. Mijn oudtante heeft 3 zoons, en heeft meerdere miskramen gehad, het onderzoek was toen niet als zodanig, maar haar is toen verteld dat ze geen meisjes kon krijgen. Een goede kennis van mij precies andersom, zij heeft 3 dochters, en 1 zoon die met 20 weken still geboren is. Zij kan wel zoons krijgen, maar die zijn zodanig gehandicapt dat ze tijdens de zeangerschap of na de bevalling overlijden. (2 van haar dochters hebben ook deze aandoening, maar omdat het meisjes zijn hebben ze hier in veel mindere mate last van). Dat is dus een mogelijkheid, maar het kan ook gewoon pech zijn. Zie mijn onderschrift, ik denk dat wij onder de noemer 'pech' vallen (ook bij de miskraam van 7,5 week was al een goede zwangerschap met kloppend hartje e.d. gezien....)
@Nixter Klopt. Echter ik daar eens iets over gelezen en begrepen dat dat eigenlijk onmogelijk is bij meisjes, wel bij het dragen van jongens. (Op genetisch vlak) En dat de meeste miskramen jongetjes zouden zijn. Ik ken ook een aantal gezinnen die na zoveel zonen alsnog een dochter krijgen, dus eerlijk gezegd betwijfel ik of dat wel zou kunnen... wie had dat dan tegen jouw oudtante gezegd? En om wat voor reden? Het lijkt me ook sterk dat de 3 opeenvolgende miskramen allemaal meisjes zouden zijn geweest... ik weet het natuurlijk niet zeker maar apart is het wel. Hoop dat iemand hier meer van weet... Ik had ook idd 2x een kloppend hartje, 1x een lege vruchtzak.
Wat naar van je miskramen. Het is inderdaad zwaar. Ik kan er over meepraten. Tussen de eerste en tweede heb ik 4 miskramen gehad. Na de miskramen dus nog twee gezonde dochters mogen krijgen. Ik heb geen erfelijkheidsonderzoek laten doen. Zelf wel een schilklieraandoening, maar dat was bij mij niet de oorzaak. Wel goed om even te laten checken. Het enige wat ik bij de laatste twee goede zwangerschappen anders heb gedaan is kinderasprine slikken. Ik had geen aangetoonde stollingsafwijking, maar dat zit wel veel in mijn familie. Dus in overleg met gyn toch op eigen initiatief geslikt. Maar of dat het was? Geen idee. De eerste is er zonder gekomen. Heel veel sterkte. Het is super zwaar al die miskramen. Ik probeerde me vast te houden aan de gedachte dat het wel kon, want ik had al een dochter.
Genetisch gezien kan er iets zijn wat op bepaalde wijze overerft. Waardoor je dus ook goede zwangerschappen kan hebben. Heb zelf met nieuwe partner al 4 miskramen achter de rug. Mijn theorie is dat er genetisch iets zit op x chromosoom..geen van zijn broers heeft een meisje gekregen, allemaal jongens. En bij 1 oom daar hebben zijn neven ook alleen maar jongens gekregen. We hebben dat nooit uit laten zoeken want we hebben er niks aan om het te weten want ik zou nooit aan embryoselectie etc doen. Hier is uit de standaard bloedtesten verder niets bijzonders gekomen. Maar het kan wel degelijk dat er genetisch iets is en dat het dus 1 op de zoveel zwangerschappen wel/niet goed gaat..
Ik neem aan dat al je kinderen en miskramen met dezelfde partner zijn (geweest)? Ik denk dat het heel goed is dat zijn sperma onderzocht wordt. Want bv DNA schade aan sperma kan ook een boosdoener zijn voor het krijgen van miskramen. De kwaliteit van een eicel is belangrijk, maar uiteraard ook van een zaadcel. En bv leefstijl kan die kwaliteit beïnvloeden. https://fertiliteitszone.nl/vruchtbaarheid/invloed-sperma-bij-miskramen/#:~:text=Een%20baby%20maak%20je%20samen.&text=Je%20hebt%20er%20een%20zaadcel,een%20miskraam%20is%20ongeveer%2015%25.
Dankjewel @Marlau... lief! @Minimensje83, oh ook al zoveel miskramen... maar wat betreft het x-chromosoom: is dat niet lastig te concluderen? Mijn oma had ook meerdere miskramen, 5 jongens en als 6e uiteindelijk een meisje. Maar de meeste mensen hebben natuurlijk niet zoveel kinderen nu, dus is het lastig te kunnen zien of ze werkelijk alleen maar jongens "kunnen" krijgen lijkt me... @WWJD Bedankt voor het artikel. Inderdaad met dezelfde partner. Dat wist ik niet. Mijn vk zei altijd dat er bij onderzoek meestal toch niks uitkomt en het niet abnormaal is om miskramen te krijgen, dat dit vaker voorkomt. Zo van, volgende ronde een nieuwe kans...
Ik vind van de in totaal 9 kinderen 9 jongens toch wel bijzonder te noemen Het is maar een theorie hoor, mocht ik nu een meisje krijgen is de ketting doorbroken haha.
Ohh dat is idd veel, erg benieuwd of je nu dan zwanger zou zijn van een meisje heb ook al eens iets gelezen over dat vrouwen een bepaald dieet volgen omdat ze hun lichaam dan gunstiger voor een bepaald geslacht willen maken, m.a.w. dat het lichaam van de vrouw als het ware bepaald welk zaadje ze toelaat, afhankelijk van de conditie waarin ze verkeert. Ook weer zo'n theorie :-D.
Helaas mocht het niet zo zijn. Weer een leeg gebleven vruchtzakje. Een 4e miskraam... ergens had ik nog hoop dat het misschien wel goed zou komen, maar diep van binnen had ik al zo'n "gevoel", door die vreemde cyclus, dat er iets niet klopte. Intuïtief lijk je het te weten maar je probeert hoop te blijven houden. Echt zo verdrietig dat ik dit nu al de 4e keer meemaak. Ik zie er zo tegenop, weer dat bloedverlies te moeten afwachten en de onzekerheid wanneer het gaat beginnen. De vorige miskraam met alleen een leeg vruchtzakje was wel het snelste voorbij van alle miskramen, hopelijk gaat het nu ook weer vlotjes eens mijn lichaam door heeft dat het eruit moet. Mag je in de cyclus erna weer gewoon proberen?
Ach, wat verdrietig. Het was ook een vreemde situatie al met al. Hopelijk pakt je lichaam het inderdaad snel op. En volgens mij mag je meteen door met proberen daarna. Sterkte!
Dankjewel. Mag je gewoon direct na het bloedverlies weer doorgaan? Of kun je beter wachten tot er een nieuwe menstruatie is geweest en erna pas?