Ik heb net even zitten rekenen op toeslagen.nl over als ik 24 of 32 ga werken. We verliezen dan aan zorg en kindgebonden budget ruim 200,-. Maar hoe zit het dan met de belasting toeslag voor je hypotheek? Gaat die ook na beneden, of blijft dat hetzelfde ongeacht wat er verdiend word? Kan daar namelijk net weer niets over vinden. Zit dit allemaal even te berekenen omdat ik wil kijken hoe en wat we overhouden als ik ga werken. Wil namelijk wel weer graag werken, zit alleen te kijken wat we gaan verliezen, en dus van mij loon zal af gaan kwa toeslagen, de kinderopvang, en wat we dan nog overhouden van mijn eventuele loon.....
De hypotheekrente aftrek is een aftrekpost en geen toeslag. Deze is afhankelijk van het belastingtarief dat je over je inkomen betaalt. En niet van je inkomen. Als je in hetzelfde tarief blijft (als je nu 1 inkomen hebt zal dit niet wijzigen omdat je vriend/man zijn inkomen niet wijzigt) dan verandert de aftrek niet.
Dat vind ik juist niet zo plausibel. Het ligt natuurlijk aan hoeveel je verdient en hoeveel je vriend/man verdient, maar ik denk dat als je 24-32 uur gaat werken, je juist wel in een hogere schijf komt. Heb de schijven even gekopieerd van de BD: t/m 18.945 33,1% Vanaf 18.946 t/m 33.863 41,95% Vanaf 33.864 t/m 56.491 42% Vanaf 56.492 en hoger 52% En hoe hoger de schijf, hoe meer je inkomstenbelasting hebt betaald, dus hoe hoger de aftrek (en teruggave) zal zijn. Daarnaast.. je hebt nu wrs "aanrechtsubsidie".. je werkt niet toch. Dat vervalt dan natuurlijk.. is iets van 1900 euro.. dus dat moet je ook meerekenen.
Is die schijf per persoon of wat je samen verdiend? Dus hoe meer procent je betaald hoe meer je terug krijgt? Ja ik krijg 1x per jaar zo 2200,-. Ik weet dat dat dan vervalt, maar hoe moet ik dat meerekenen dan?
Als je fiscaal partner bent (en dat zal wel zo zijn), dan gaat de schijf over wat je samen verdient. Het gaat om de combi van inkomen en aftrekposten. Volgens mij is het zo dat de hypotheekrenteaftrek onder de aftrekposten valt. Door de aftrekposten daalt je netto inkomen.. het verschil tussen wat je al hebt betaald (automatisch elke maand via de werkgever) en wat je af had moeten dragen na de aftrekposten, is dan het bedrag dat je terugkrijgt. Hoe hoger je zit, hoe hoger dan volgens mij ook het terugkrijgbedrag is. De algemene heffingskorting.. die krijg je nu uitgekeerd omdat je geen inkomen hebt (dat geef je zo op in je opgave). Als je gaat werken, kan je die post dus niet meer opgeven en vervalt dat bedrag sowieso.. in plaats daarvan geef je loon door werken op.
Die schijven zijn toch per persoon, ook als je fiscaal partner bent? Alleen de aftrekposten kun je verdelen tussen de partners.
Dat klopt niet. Men noemt het de aanrechtsubsidie maar het heet officieel de 'algemene heffingskorting'. Die ontvang je ook wanneer je werkt, de heffingskorting wordt dan in mindering gebracht op je loonheffing. Ook is het interessant om de inkomensafhankelijke combinatiekorting mee te nemen in je berekening. Dit kan je honderden euro's opleveren wanneer je gaat werken.
Is je hypotheekrente aftrek afhankelijk van je inkomen? Dat wist ik niet, ik dacht dat dit afhankelijk was van de hoogte van de hypotheek.