Vind ik helemaal geen rare opmerkingen. Er zijn echt genoeg vk's die niet weten wat rauw is en wanneer listeria een issue is of een andere (veel minder kwalijke bacterie). Zo was hier op het forum een vk die dacht dat rauwe ham echt rauw was en die raadde dus bijvoorbeeld parma ham af. Parma ham is een bewerkte ham die met mate (vanwege het zout gehalte) gewoon gegeten kan worden. Het antwoord op de ei vraag is hier al 100 x gegeven: ja, je kan gewoon een zacht ei eten (geldt ook voor spiegelei). De kans dat je in Nederland een legionella bacterie oploopt is erg klein. Je bent niet vatbaarder als je zwanger bent (behalve als je een kip of ei fetisj ontwikkeld en dus heel veel kipproducten gaat gebruiken ) maar je kan er wel zieker van worden omdat je weerstand verminderd is. Het is zowiezo wat betreft cholestorol niet verstandig om heel veel ei te eten... De reden waarom het voedingcentrum het niet aanraadt is omdat de salmonella bacterie je erg ziek kan maken en dit is altijd vervelend maar nog veel vervelender als je zwanger bent omdat je dan ook minder makkelijk (snel) hersteld. Kijk met kip altijd (dus ook als je niet zwanger bent) uit voor kruisbesmetting. Dit betekent dat bestek of servies wat in aanraking is geweest met de rauwe kip niet in aanraking moet komen met de bereide kip. Ook dan is salmonella is (klein) risico. Milkshakes (van de Aldi of niet) kan je gewoon gebruiken. Bij snackbars e.d. let er een beetje op dat de machine veel gebruikt wordt en drink er niet dagelijks vier.. 1) je groeit harstikke dicht 2) je krijgt relatief veel zout binnen... Verder? Vooral met dit weer lekker genieten van softijs en milkshakes!
Niet sinds ik weet dat ik zwanger ben nee. Omdat je dan al genoeg aan je hoofd en lijf hebt, en er zieker van bent en het langer duurt voor je beter bent, omdat je een verminderde weerstand hebt (ik ben nu sinds ik zwanger ben ook al 2 keer flink verkouden geweest en heb 1 keer buikgriep gehad terwijl ik anders bijna nooit ziek ben (afkloppen!!), op een verkoudheidje per jaar na. Dus mijn weerstand is in ieder geval een stuk lager.) Dus nu doe ik het niet. En halfrauw gebakken eieren waar het eigeel van afdruipt ga ik sowieso van over mijn nek, dus da's handig...
Ik doe het toch liever niet hoor!De een zegt mag wel ,de ander zegt beter van niet. Ik wacht ook nog wel een paar maandjes. En ik mis een broodje filet trouwens veeeel erger dan een zacht gekookt eitje!hahaha.
@Linda1979: Waar zie je het "overal" staan dan? Zijn kennelijk de andere lijstjes dan die ik ken! Ik ben ook voorzichtig hoor, zo zal ik geen rauw vlees eten ivm de kans op toxoplasmose en geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk ivm de kans op listeria. Die overigens veel groter is dan de kans dat in Nederland een ei besmet is met salmonella, die is bewezen klein! @Suzie83: nee, dat is geen rare opmerking! Ik heb hier echt heel domme en onware beweringen van vk's langs zien komen! Let wel dat zij geen voedingsspecialist of arts zijn! En het is een feit dat rauw ei een paar jaar geleden van de lijst met don'ts af is gehaald! Vandaar dat ik grapte over bijscholing! Check de site van het Voedingscentrum, die is een goede leidraad. @Zwaantje: duidelijker kan niet!
Snap wel wat je bedoeld, dat sommige vlk nog steeds dingen handhaven die volgens andere 'regels' niet meer kloppen. En het zijn idd geen voedingsspecialisten of artsen, maar als ik het mag vragen, jij wel? En denk dat hun ervaring meer zegt dan iets dat je hier van internet kan halen. Begrijp me niet verkeerd, wil niet zeggen dat je ongelijk hebt over vb ei eten. Maar die richtlijnen zijn ooit niet uit het niets ontstaan. En snap dat sommige vlk beter het zekere voor het onzekere willen nemen en toch dat advies nog aanhouden. Maar goed, iedereen zijn mening
bleeh geen ei voor mij.. ben dol op eieren maar niet tijdens de zwangerschap.. bij de eerste had ik dat ook en nog veel erger als nu.. nu kan ik het nog wel hebben in de spinazie of door iets heen maar niet zo.. normaal uit me werk en eitje koken maar nu kokhals ik van het idee haha rare zwangerschapshormonen hoor haha
Ik lees dat ik het mag hebben.....?! YEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS ik snak er nogal naar!!! Ik ga gelijk een eitje koken...
Op de lijst van het voedingscentrum staat nog steeds: Niet doen/oppassen met: (Gerechten met) eieren die niet goed gaar/niet hard gekookt zijn
Zat even mee te lezen maar hoe verder het verhaal vordert hoe feller de discussie, bijna een welles nietes gedoe. Beetje jammer of niet? Ik denk dat iedereen voor zich heel goed kan bepalen wat je wel of niet eet tijdens je zwangerschap. Ik wist niet of het mocht ja of nee maar ik zal wel een zacht gekookt eitje eten denk ik. Ik eet niet zoveel eieren. Heb gisteren een milkshake gedronken van de Mc, is dat dan echt zo fout. Kan me het niet voorstellen.