Het gaat niet zo goed met mn schoonvader. Hij vergeet de simpelste dingen,is heel warrig in zn praten enz. Veel symptomen van beginnende dementie. Door de kinderen (mijn man en zn zussen) wordt er onderling veel over gepraat en uitten ze hun zorgen naar elkaar toe. Met mn schoonouders wordt alleen niet gepraat. Ik vind dat dat wel moet. Waarschijnlijk hebben zij er ook zorgen om. Mn schoonmoeder is vooral vaak boos omdat mn schoonvader veel vergeet, veel dingen niet meer doet omdat hij er niet meer overheen ziet enz. Mn schoonvader is een man die absoluut niet praat,tenminste niet over zn gevoelens. Hoe zouden jullie hier mee om gaan? Misschien mensen met ervaring?
Mijn moeder heeft Alzheimer en korsakov. Allebei heeft het met geheugen te maken. Bij ons viel het erg op nadat mijn vader plotseling weg viel. Hij hield veel onder de pet begrijp ik nu. Via de huisarts zijn er toen onderzoeken gestart bij oa neuroloog en geriater. Oa ct scan en mri. Ook geheugentests zijn gedaan. Het wordt steeds erger inderdaad. Ze woont nu in een woonvorm omdat het alleen al lang niet meer gaat. Mocht je vragen hebben mag je altijd PBen.
Hallo, het is heel moeilijk maar zal toch erover praten nu hij jullie nog kent.. praat goed met je schoonmoeder want die zal het pijnelijk ervaren.. alsje geliefde zo ziet achter uitgaan. betreft de kids leg uit wat het inhoud en laat hun gevoelens uiten na opa. veel sterkte ermee ik ken het op me werk.. kan zich uiten op verschillende manieren en weten slles over vroeger maar nemen niks meer op wat er vandaag gebeurt. gr, bambe
Is de huisarts/geriater betrokken? En is er al een diagnose? Als er echt iets aan de hand is, is het belangrijk om een diagnose te stellen om zo de juiste hulp te kunnen bieden. Maar het is lastig/onmogelijk als er niet wordt gecommuniceerd. Is je man daarvan te overtuigen? Het zou zonde zijn als schoonmoeder haar energie blijft steken in boos en gefrustreerd zijn, terwijl haar man er misschien helemaal niks aan kan doen. Sterkte met de situatie.
Wij hebben ook in zo'n situatie gezeten. Mijn schoonvader begon ook dingen te vergeten zoals hoe de afstandsbediening van de tv werkt, de telefoon enz. Nu was er met mijn schoonmoeder een bijzondere situatie omdat zij ooit toen zij klein was een auto ongeluk heeft gehad waarbij ze in coma heeft gelegen. Ze heeft toen alles weer opnieuw moeten leren en zij had door het ongeluk geen korte termijn geheugen meer. Mijn schoonvader was haar korte termijn geheugen dus. Toen dat ook mis ging begonnen we ons zorgen te maken. Draaien ze het gas wel dicht, laten ze de kraan niet lopen. Het begon met kleine dingen maar uiteindelijk gingen we elke dag kijken en was het aan het einde van de dag een puinhoop omdat ze vergeten waren om rommel weg te gooien en op te ruimen. Toen hebben we thuiszorg ingeschakeld en die bracht eten tussen de middag en gingen 3 keer per dag langs om alles in goede banen te leiden. De thuiszorg gaf uiteindelijk aan dat zij meer zorg nodig hadden dan wij konden bieden en zodoende zijn we in het ziekenhuis terecht gekomen. Daar heeft mijn schoonvader onderzoeken gehad waaruit bleek dat hij alzheimer en de ziekte van parkinson had. Zij zijn toen samen verhuist naar een aanleunwoning met veel zorg. Uiteindelijk ging dat ook niet goed en zijn zij samen verhuist naar het verpleegtehuis waar de aanleunwoning bij hoorde. Mijn schoonvader is 2 jaar geleden overleden en inmiddels is mijn schoonmoeder ook zo vergeetachtig dat ze ons meestal niet meer herkent. Ze heeft bijvoorbeeld helemaal geen herinnering aan het sterfbed van mijn schoonvader en denkt dat hij nog leeft. Wij zijn blij dat ze in een verpleeghuis zit met alle goede zorg en we zijn blij dat ze tot einde samen zijn gebleven. We gaan elke dag langs of halen haar op voor een kopje koffie bij ons thuis.
Wat een lastige situatie. Ondanks dat het misschien lastig is, is het denk ik wel erg belangrijk dat dit bespreekbaar gemaakt wordt bij je schoonouders. Mocht er idd sprake zijn van een ( beginnend ) dementieel beeld, dan is het belangrijk dat hij, na verwijzing van de h.a., wordt onderzocht door een geriater. Zij kunnen diagnosticeren of er sprake is van dementie en om welke vorm van dementie het mogelijk zal gaan. Vanuit hun bevindingen kan er evt. een behandelplan komen en is er in de toekomst een heldere indicatie voor het inzetten van passende zorg en begeleiding/ ondersteuning. Sterkte!