dat is per kind verschillend. Ik vond mijn oudste, die met 6,5 in een combiklas zat (groep 1-2) met zijn broertje van 4, te lang kleuteren. Hij is erg slim, maar hij loopt achter qua taalontwikkeling. Nu hij leert lezen in groep 3, begrijpt hij de uitspraak van de woorden beter omdat de letters nu visueel worden. Wat mij betreft had hij wat eerder mogen leren lezen.
Ja, dit is per kind verschillend inderdaad. Daarom is het fijn als er goed naar het geheel gekeken wordt. Sommige kinderen zijn heel voorlijk en zijn eerder rijp. Vaak zie je dat ze er tegen het eind van het schooljaar ook echt wel aan toe zijn. Dat was bij mijn zonen ook zo. Maar ik heb dan liever dat ze eerder wat óver hebben, wat vaak nog wel op te lossen valt met wat creativiteit, dat wat te kort, doordat ze te vroeg zijn gegaan.
Ik mag hopen dat dit een onzin artikel is toch? Wat een bullshit. Ik hoorde vandaag op het nieuws ookal dat ze kleutertjes alvast Engels willen gaan geven. Ik kan daar echt met mn hoofd niet bij. Ze zijn op die leeftijd nog vol bezig met de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Moeten ze zich dan echt ook al op een andere taal gaan focussen. Het lijkt wel of ze onze kinderen in een soort van robots willen veranderen. Ik word er misselijk van. Laat kinderen toch lekker kind zijn. Kleuters horen te spelen!
Er zijn ook kinderen die niet blij worden van knutselen of blokken bouwen de hele tijd. Het is maar een voorbeeld, ik hoopte niet dat iemand 1 voorbeeld zo zwart-wit zou benaderen. Als je een kind hebt dat hoopt op school eindelijk te mogen gaan leren, en het blijkt een verlengde te zijn van psz/ kdv (want veel anders wordt over het algemeen niet gedaan in kleuterklassen, welke school je ook kiest), is dat jammer. Hij werd pas blij toen ze lessen op locatie kregen ('stage' lopen bij de bakker, koeien verzorgen op de boerderij, les over kunst in een museum, op bezoek in een lab enz) Maar dat wordt tegenwoordig ook benadrukt als 'er wordt zoveel verwacht van kleine kinderen', ze 'moeten' in groep 1 al leren over verschillende kunststromingen. Net als dat geklaag over Engels leren, het zijn meestal wat liedjes/spelletjes die samen worden gedaan in het Engels, sommigen doen alsof kleuters woordenlijstjes moeten opdreunen
Het hele stuk komt op mij over alsof mevrouw vroeger zelf nooit mocht meespelen in de zandbak. Wat een frustratie lees ik in haar stuk. Wat een onzin weer, peuters zijn er nog niet op ingesteld om zich te richten op een arbeidsmarkt. Ze moeten zich nog vormen als mensen. Laten we eerst daaraan werken en dan pas op de toekomst als werknemer. Als je als dreumes en peuter al gezien wordt als werknemer die gekneed moet worden, dan ben je in mijn ogen eerst een nummer en dan pas een mens.
Maar toch maar even op het artikel zelf reageren. Hier zaten ze op kdv al aan de vergadertafel De leidster zette 4 peuters aan een tafel en legde een aantal badeendjes op tafel. Vervolgens vroeg ze aan kinderen om samen groepjes te maken. We kregen als ouders het filmpje te zien. Het was geweldig om te zien hoe peuters hun best doen om elkaar hun mening te verwoorden, en deze te verdedigen. Eentje vond dat alle gele eendjes 1 groep vormen, de andere wilde van ieder kleur 1, de derde wilde alleen grote eenden bij elkaar en de vierde wilde een gezinnetje eendjes maken. Na een paar minuten kwam de leidster weer erbij en hebben ze samen nog lang gekletst over 'groeperen', en over dieren, kleuren, groot-klein enz. Kinderen vonden het geweldig! En dit is ook de wijze waarop kleuters leren op school, door te spelen en te ontdekken. Of wij hebben het enorm getroffen met de leerkrachten of hebben sommigen hele bijzondere ideeën hoe een schooldag verloopt in een kleuterklas. ..
Dat heeft dan niks met jullie vorm van onderwijs te maken hoor. Want hier gaat het dus precies zo. Toetsresultaten en resultaten in de klas waren prima om naar groep 3 te gaan. Echter haar meneer meende dat hij onze dochter erg ongelukkig zou maken om al naar groep 3 te gaan en mocht ze dus nog een jaar extra kleuteren. Ze is nu een paar weken in groep 3 bezig en wordt bijna 7. En ze is de enige niet. En ik geloof helemaal niks van die faalangst als gevolg van het 'moeten' presteren op een bepaald niveau. Een kleuter weet helemaal niet op welk niveau hij moet presteren. Faalangst komt zeker voor, maar niet door de handelingsplannen die door de leerkrachten gemaakt worden. Overigens..mijn kind is een echt speelkind, ze mist de poppenhoek nog altijd (en de juf springt daar gelukkig op in door de barbies af en toe te voorschijn te halen) maar zij was 1 van de weinigen hoor. De meeste klasgenootjes wilden wel die letters en cijfers leren en doordat dat nog weinig aangeboden wordt op onze school vonden zij dat zelfs saai. Ik denk niet dat je onze kleutertijd kan vergelijken met die van onze kinderen nu. De tijd is verandert en de mens ook. Ik denk dat alleen de primaire basisbehoeften gelijk blijven, maar verder zijn we ook gewoon als mens ontwikkeld.
Lekker weer Toch maar even een 2e kop koffie erbij gepakt. Hopelijk gaan mijn ogen daar wél van open. Zucht. Hoe dan ook, de laatste 2 weken ben ik er wel extra mee bezig, misschien dat het artikel daarom ook kwaad bloed zet bij mij. Wij zijn nu druk bezig met de psz en basisschool van onze zoon. Onze overtuiging past niet bij een openbare school, maar we moeten natuurlijk wel alles onderzoeken. Is onze overtuiging nog hetzelfde als een half jaar geleden, nu alles dichterbij komt etc. Ik heb gekeken naar scholen in onze omgeving en daar moet je in de kleuterklas al Engels leren. De kleuters krijgen talen mee die je moeten doen per dag, of per week. Zelf beslissen wat ze een dag later gaan doen en dat ook uitvoeren. Ik kan mij daar niet in vinden. Onze gekozen school begint met leren lezen ook later. Pas echt in groep 3. (klas 1 bij ons) In de kleuterklassen werken ze niet met woorden leren. Niet om te schrijven tenminste. De scholen die ik ken doen dat wel. Waarom? Waarom niet eerst werken aan het mens-zijn en dan pas aan hun vaardigheden? Ik merk dat veel kinderen minder sociaal zijn dan vroeger. Kinderen hier in de buurt praten met elkaar alsof ze vol woede zitten. Ze schelden, zijn snel gefrustreerd en manieren zijn ver te zoeken. Niet zo gel als je bedenkt dat ze van alles moeten, zonder even tot rust te komen. De druk wordt gewoon te hoog. Ik hoor zoveel moeder klagen, maar vanuit school kan er niks mee gedaan worden. Regels van bovenaf. Ik snap sowieso die prestatiedrang niet. Je moet al zoveel later, een goede basis zorgt ervoor dat je dat later ook allemaal aankan.
Het is inderdaad heel belangrijk om naar elke individuele school te kijken. Goede onderwijs begint met de leerkracht dat je kind krijgt, die is bepalend. Maar wat krijgen ze dan aan talen per dag/week? Lijst met woorden om te leren? Ik probeer me concreet voor te stellen wat je bedoelt, want dat lijkt me inderdaad bizar? Of bedoel je weektaken? Ietsbin de trent: deze week maken we een knutselwerk met herfstbladeren, het kind bepaalt zelf welke dag die zijn knutselding maakt. Daarmee wordt over het algemeen gestart in groep 2, zodat kinderen heel rustig kunnen wennen aan leren plannen. Ik zou ook niet kiezen voor een school waar ze in de kleuterklas actief leren lezen en schrijven. Ik dacht dat alle methodes daarmee beginnen in groep 3, maar anders zou ik ook niet voor die school kiezen.
Dit was op haar oude school. Op deze school maken ze geen toetsen bij de kleuters. Ze doen ook niet aan leerwerkjes. Dat is fijn, dat daar goed naar gekeken is bij jullie dochter. Was ik ook blij om toen want ik was bang dat ze zouden vinden dat ze best door zou kunnen. Was ook heel blij met de kleuterjuf daar op zich. Ze was het zelf ook niets eens met veel dingen maar werd ook gedwongen. M'n nichtje is bijvoorbeeld wel heel vroeg doorgegaan naar groep 3, ze was 5. Maar nu komt ze emotioneel wel in de knel en m'n zusje wil dat ze een jaar overdoet om die reden, ook al kan ze qua leerstof wel mee. Of de school dat ook zo ziet is te bezien, m'n zusje wil zich er wel hard voor maken in elk geval. Ik zie dan liever een jaar langer kleuteren en gewoon stevig genoeg in hun schoenen staan om naar groep 3 te gaan. Maar scholen hebben ook vaak juist te maken met ouders die perse willen dat hun kind naar groep 3 gaat terwijl de leerkracht denkt dat ze beter nog een jaartje zouden kunnen kleuteren.
Maar Lotuss, ik blijf het toch maar proberen, hou niet van wollige uitspraken omdat mensen vaak langs elkaar heen blijven praten. Welke activiteiten in een kleuterklas noem jij 'leerwerken'? Gewoon concreet?? Aangezien jij in dit soort termen blijft praten, ga ik even opsommen wat onder 'werkjes' hier op een reguliere school worden gedaan in groep 1 en 2: - knutselen, tekenen, kleuren, knippen, plakken, verven, modelleren/kleien, kralenplankjes, liedjes zingen, vertellen over je weekend, bakken, dansles, themaactiviteiten op locatie en nog meer van dit soort dingen. Wie daar geen zin in heeft gaat spelen. Dus op die school doen ze niks van het bovenstaande? Wat doen ze dan concreet wel in een kleuterklas? Ben ik echt benieuwd naar, serieus.
Niet? Nou vind het vreemd. Mijn zoon heeft leren lezen in groep 2. Twee keer per week ging hij samen met oudere kinderen a-boekjes lezen en deed het zo goed dat hij op een gegeven moment b-boekjes kreeg. Qua rekenen wordt er gewerkt met rekentuin (Online rekenen oefenen met 20.000 opgaven | Rekentuin). Het dus zeker niet alleen maar spelen maar spelend leren.
Maar dat is toch inspelen op individuele kinderen? Of moesten alle kleuters leren lezen in groep 2? (En zo ja, dat is echt niet standaard gebruikelijk, normaal gesproken beginnen ze echt nog steeds in groep 3 met leren lezen)
Rekentuin is standaard voor iedereen, daar moesten ze ook elke dag op. En leren lezen doen ze door in de groep letters te behandelen, elke week een nieuwe letter of klank. Voor zover ik het weet gingen bijna alle groep 2 leerlingen "lezend" naar groep 3, een was wat verder dan een andere. I.i.g. gingen alle groep 2 kinderen samen met oudere kinderen 2 keer per week dus boekjes lezen. Mijn zoon was zeker geen uitzondering, hij was wel wat verder dan de rest samen met nog een paar meiden Ik zit zelf niet in het onderwijs maar heb van een andere moeder begrepen dat "onze" school hiermee veel verder is dan andere scholen.
Amarens, prima als een school hiervoor kiest en er ouders zijn die daar in mee willen gaan (mijn keuze is het duidelijk niet), maar stel... Je kind kan eind groep 2 nog geen boekjes lezen of meekomen met het rekenonderwijs. Is dat op jullie school dan ook een reden om te blijven zitten? Dat zou ik echt wel te extreem vinden namelijk.
Ik herken echt heel weinig in wat de meesten schrijven over het onderwijs in de kleuterklas. Ben dus erg blij met onze schoolkeuze . Mijn jongste zit in groep 2, kent de helft van het alfabet, zichzelf aangeleerd en nu leert ze langzaamaan ook alle letters op school, 1 letter per 2 weken, er wordt aandacht aan besteed door bv de lettermuur, superleuk! Thuis lezen we met haar makkelijke boekjes en op haar kamer hangt ook een letter (andere dan in de klas). Vind dat een prima aanvulling op school en niet iets dat school moet oppakken ofzo. Verder knutselen ze leuke dingen in de klas, elke paar weken een ander thema en ze doen ook werkjes waar ze echt wat van leren. Aan het einde van groep 2 is het de bedoeling dat ze alle letters kennen en sommigen kunnen al korte woordjes lezen (en sommigen al heel goed ). Komt door het hakken en plakken wat ze al wel een beetje leren en veel kinderen automatisch al doen. In groep 3 gaan ze dan echt leren lezen, ook de dubbele klanken en de sch enzo, dat gaat redelijk rap maar is goed te doen als ze eind groep 2 op schema liggen. Hier kijken ze ook naar het kind ipv alleen de resultaten. Onze oudste kon qua niveau prima naar groep 2 destijds maar sociaal emotioneel echt nog niet, dus heeft ze nog een keer groep 1 gedaan en heeft zo 2,5 jaar gekleuterd. Is heel goed voor haar geweest.
Nee, hoor dat is dan geen reden om te blijven zitten. Volgens mij blijft het kind zitten als het groep 3 sociaal emotioneel nog niet aankan.
Ja, zo gaat het hier ook. Je zal echt verbaasd zijn hoe snel kinderen het lezen oppikken. Ik dacht ook dat het letters kennen en spelenderwijs leren lezen standaard is in kleutergroepen.
En ik denk dat het verschil niet aanwezig is en ze weer gelijk lopen, omdat tussen de meeste scholen of het nu openbaar of vrije school onderwijs gaat, niet zo veel verschil aanwezig is. In methodiek zal bij de ene vorm van onderwijs net een andere nadruk worden gelegd dan bij de andere, maar de basis blijft praktisch hetzelfde. Zeker die eerste kleuterjaren. Mijn oudste is net gestart op een reguliere openbare school en tijdens een info avond werd wel heel duidelijk dat het allemaal draait om spelen. Natuurlijk leren de kinderen vaardigheden zoals op de beurt wachten en samen werken, maar ze leren dit terwijl ze dit zelf vooral niet door hebben. Hier hetzelfde.