Onze dochter is best terug getrokken en heeft het nu net goed naar haar zin op de peuterspeelzaal en die zit dus bij de kleine school (op 300m afstand) Dat speelt dus ook mee voor mij, ze kent het gebouw, schoolplein, juffen, kindjes etc.. Juist omdat ze zo terug getrokken is lijkt mij de stap naar een hele grote nieuwe school nog groter.. Of denk ik nu heel raar?
Wij waren het vrij snel eens. Er zijn hier drie scholen. Eentje heeft mijn man zelf op gewerkt en die zou het sowieso niet worden. De andere twee hebben we bezocht en toen waren we het gelijk eens over welke het zou gaan worden. Dit is overigens een christelijke school. Best wel heel christelijk, maar dat geeft niet, zijn we zelf ook. Dat was niet helemaal doorslaggevend, maar we vonden deze school ook op de andere gebieden wat beter dan de tweede optie, dus de achtergrond was mooi meegenomen.
Wij hebben gekeken naar een aantal zaken: Een school in de buurt had de voorkeur. Dat is makkelijk met het vervoer (je moet er zelf toch 2x per dag heen en dat jaren lang). Maar de meeste buurtkinderen gaan daar ook heen. En je kind krijgt ook contacten met kinderen die in de buurt van de school wonen. Als jij een school kiest die verder weg is zijn de afspraken en feestjes etc ook altijd ver weg. Verder een school die niet te groot maar ook niet te klein is. Bij een te grote school gaat je kind op in de massa en kennen de docenten alle kinderen vaak niet eens. Een te kleine school heeft vaak geen voorzieningen en combinatieklassen (en dan niet omdat het bij de methode hoort maar uit noodzaak). Verder gekeken naar de cito scores. En naar de extra voorzieningen. Heeft de school aandacht voor minder- en meerbegaafde leerlingen? Krijgen kinderen (deels) les op eigen niveau. Zijn er vakleerkrachten of special progamma's (Engels vanaf een jonge leeftijd etc.
We weten nog niet waar we tegen die tijd wonen, maar het zal heel waarschijnlijk toch in een grote stad zijn waar je al snel moet beslissen (denk eigenlijk voor de geboorte al, maar bij een jaar sowieso al aanmelden). Nog geen specifieke school gekozen dus, maar ik weet dat we veel van dezelfde dingen belangrijk vinden. Mijn vriend vindt het idee van het normale onderwijs eigenlijk sowieso al niks, kinderen die de hele dag in een lokaaltje aan een tafel zitten en tegenwoordig ook nog naar een scherm moeten staren. Ik vind veel beeldschermen ook niet goed, dus we willen allebei geen school waar de focus ligt op digitaal onderwijs. Gek genoeg wordt dat in veel schoolgidsen juist heel trots vermeld, terwijl beeldschermen voor kleine kinderen helemaal niet goed zijn. Ook willen we graag dat een kind ruimte heeft, spelend leert, nog echt pauzes heeft waarin hij naar buiten kan. Montessori onderwijs spreekt me ook aan. Ik heb zelf op een katholieke school gezeten en vind het belangrijk dat er op een school ook aandacht is voor iets van religie of spiritualiteit, niet geforceerd en heel dogmatisch maar wel dat je er wat van meekrijgt en zou daarom dus eigenlijk nooit kiezen voor een gewone openbare school.
We zaten zeker op 1 lijn. Wij hebben bij 3 scholen gekeken, 2 in de buurt en 1 op 10 minuten fietsen. Uiteindelijk hebben we voor de verste school gekozen ivm het onderwijsconcept (Jenaplan). Daarnaast scoorde die school ook nog eens zeer goed (exellente school) bij de inspectie, maar dat gaf voor ons niet de doorslag.
wij zitten zeker op 1 lijn, wij willen onze dochter naar een 04nt school doen, er zijn er 5 in de stad, allemaal niet heel dicht in de buurt maar we willen met een jaar of 5 toch verhuizen naar een ander deel van de stad vanwege het ruimtegebrek in huis. de school hier vlakbij spreekt me totaal niet aan, heel groot en massaal en gewoon het algehele gevoel is gewoon niet goed. Nu is er in de nieuwbouwwijk hier redelijk in de buurt ook een nieuwe school geopend die ons enorm aanspreekt, we willen binnenkort dan ook gaan kijken op deze school, ook zijn we al bij een andere school geweest maar kwam het enorm rommelig over allemaal. alle scholen met onze voorkeur zijn op ongeveer 10 minuten met de auto. mijn man begint nooit vroeg dus een vso zal niet nodig zijn. maar om een lang antwoord kort te maken, wij waren er al snel over uit hoe en wat qua scholen
Dankjewel voor al jullie reacties. Maar letten jullie dan vooral op gevoel of een school je aanspreekt of kijken jullie ook naar scores.. Dat vind ik dus het lastige.. dat hele massale spreekt me niet aan, maar organisatorisch kwamen die wel een stuk beter over. En ik heb gister de gemiddelde cito scores van de scholen bekeken en dan scoort de kleine school (die voor mijn gevoel de voorkeur heeft en waar ze nu op de peuterspeelzaal zit) 10 punten lager! Echt nog wel flink onder het landelijk gemiddelde.. maar in hoeverre tel je dit mee.. uiteindelijk zitten ze natuurlijk ook op school om te leren..maar ja dat is natuurlijk niet het enige. Mijn vriend heeft zelf op de kleine school gezeten.. en zit dus erg met het niveau "in zijn maag". Al had hij vroeger wel een citoscore van 540. Hij was dus een van de weinige.. al blijf ik er bij dat het ook maar een moment opname is. Op de open dag konden ze op een van de grote scholen onze vragen ook duidelijker beantwoorden.. dus qua verstand ben ik het eens met mijn vriend.. maar qua gevoel dus nog niet Al met al zit ik er best wel mee..
We waren er vrij snel over eens we wilde een kleine school voor oks dochter en toen bleef de vrije school en een chrostelijke school over. Gezien we zowieso verhuizen en naar andere buurt was regulier onderwijs op dit moment beter en kiezen we voor de christelijke school! Als we verhuizen gaat ze waarschijnlijk naar kleine montessori school gezien de opvoedkundige visie me erg aanspreekt en ook zij een kind voor is
Even uit interesse.. wat spreekt je dan precies aan van de visie? En hoe weet je dat je kind daar "geschikt" voor is? Ik heb me daar eigenlijk heel weinig in verdiept omdat ik weet dat mijn vriend daar absoluut niet voor open staat.
Min of meer, maar niet eens per se. Ik heb zelf op een reguliere katholieke school gezeten en daar lag toen de nadruk nog niet op alsmaar toetsen, kleutertjes aan de cito, elke dag sowieso buitenspelen enz. Zoiets zoek ik dus ook in een school, dat ze niet helemaal gefocust zijn op presteren en toetsen.
Toen onze dochter naar school ging, lagen er 5 scholen in de buurt (allemaal 10 minuten met de auto). Het besluit voor school is vooral gekomen uit het gevoel dat we bij de scholen hadden. Nu zijn we laatst verhuisd en moesten we dus een nieuwe school zoeken. Er bleek hier om de hoek een klein schooltje te zitten en dit sprak ons onmiddellijk aan. We hadden al gemerkt dat onze dochter heel erg overprikkeld werd door alle drukte op haar oude en grotere school. Een kleinere school was dus een pluspunt. De betrokkenheid is heel groot, en ook nog eens dichtbij. Keuze was op die manier makkelijk gemaakt.
Maar als je niet weet wat het is, hoe weet je dan dat je vriend er niet voor open staat? Denkt hij dat alles buiten het echte standaard onderwijs 'raar' en niet goed is?
Zoiets, hij heeft er een beeld van, maar dat berust niet helemaal op de werkelijkheid denk ik. Ik wil gewoon alle opties uitzoeken voordat ik er een mening over vorm.
Ik zou wat voorwerk doen, afspraken maken met de scholen van jullie voorkeur en dan samen een paar scholen bezoeken. Die websites zeggen weinig over de sfeer, de rust in de klas, hoe de directie en leraren met jullie en je kind omgaat, de mate waarin ze bijv. met een bepaalde geloofsovertuiging omgaan etc. Staar je niet blind op een bepaald type school (regulier/Montessori/Dalton/Jenaplan/....), want die scholen verschillen onderling ook. Maak een vragenlijst, vraag buren en vrienden hoe de scholen van hun kinderen bevallen etc. Sommige scholen zijn echte wijkscholen, bij andere scholen komen kinderen uit allerlei wijken of soms zelfs uit verschillende plaatsen.
Jo79 Dankjewel voor je reactie. We zijn al bij 3 scholen wezen kijken, waarvan 1 sowieso al af viel.. heb vrijdag een mail gestuurd naar een andere school om een keer te komen kijken.. zo gaan we het inderdaad maar rustig allemaal bekjken
Wij zijn het wel eens. Hebben gewoon gekeken naar wat het beste bij onze dochter past. 10 min. langer fietsen vinden we niet erg.
Wij hebben 2 scholen in de buurt, echt letterlijk naast elkaar dus allebei even ver. Maar de ene is wat specialer qua onderwijssysteem (werken met projecten en zo) en de andere is het klassieke systeem. Mijn vriend zag die eerste school wel zitten maar vond de tweede ook wel goed. Ik zag de eerste echt niet zitten en ben dus blij dat hij de 2de ook wel wou. Daar gaat onze zoon dus volgend jaar heen.