Ik heb een naam die erg weinig voorkomt. Ken ook niemand met dezelfde naam. In principe vind ik het niet erg, ook al moet ik altijd mijn naam spellen omdat ie net iets anders is als de standaard versie. Ik ben het ook gewend om bij de afkorting genoemd te worden, als mensen me naam niet kunnen onthouden zeg ik altijd ; zeg maar ... das makkelijker.
Ik heb een normale naam met een afwijkende spelling. In mijn spelling komt de naam 702 keer voor in heel Nederland. Dat lijkt veel, maar in de twee "normale" spellingen komt mijn naam 5200 en 15107 keer voor. Vooral die laatste wordt altijd geschreven als ik me voorstel. Ik zeg mijn naam, zij schrijven het verkeerd op, ik corrigeer: "nee, het moet met een Y". En wat doen ze? Veranderen ze de J in een Y ipv de I. Dus ik moet het altijd letter voor letter spellen en zelfs dan komt het voor dat iemand niet begrijpt wat ik bedoel. Of inderdaad wat ik vaker genoemd zie worden: ik sluit een mailtje af met mijn naam en in de aanhef van het antwoordmailtje is mijn naam verkeerd gespeld. Inmiddels ben ik in staat degene die kan onthouden hoe mijn naam gespeld wordt een bos bloemen aan te bieden . Een unieke naam is best mogelijk, er zijn genoeg unieke namen waarvan spelling en uitspraak gewoon duidelijk is. Maar als het echt een abracadabra-naam is zou ik het laten... Edit: oja, ik zou ook geen unieke naam kiezen die qua klank lijkt op een veel voorkomende naam. Zo vond ik vroeger Evalie heel mooi en wist ik zeker dat ik mijn kind later zo zou noemen. Tot mijn moeder me erop wees dat iedereen waarschijnlijk Evelien gaat verstaan en zeggen.
Bedankt voor de wisselende reacties. Het is heel verschillend, persoonlijk en hangt af van de naam zelf blijkt wel. In ons voordeel is dat dé naam slechts 2 lettergrepen heeft. Geen onuitspreekbare klanken, en snel te spellen. Daarnaast lijkt het ook niet op een andere meer voorkomende naam, dus die verwarring is ook uitgesloten. Denk aan iets als "Balik", geen idee of het een naam is maar als je het hoort is het best duidelijk. Ik zoek nog verder, maar aangezien de deels negatieve reacties in dit topic me niet meteen afschrikken, denk ik dat we toch deze naam gaan geven.
Mijn naam komt 35 keer voor in Nederland. Ook redelijk uniek dus. Ik moet m'n naam redelijk vaak spellen en ze verwarren het vaak met namen die wel vaker voorkomen. Mijn naam is echt Gronings en hier in het noorden wordt er nooit raar van opgekeken. In het westen of zuiden is dat weleens anders. Vroeger op de basisschool vond ik het wel eens jammer dat ik geen 'normale' naam had. Maar nu vind ik het eigenlijk wel heel bijzonder. Wij hebben voor onze dochters ook expres geen Top 20 naam gekozen. Vriendlief heeft een aam die 35 jaar geleden heel populair is en vindt het soms wel vervelend dat er 4 anderen zijn met zijn voornaam in de vriendengroep, ze hebben dan ook allemaal bijnamen voor elkaar.
Mijn zoon heeft een niet zo vaak voorkomende naam, hij lijkt hier geen problemen mee te hebben en heel af en toe wordt zijn naam met een I geschreven ipv een Y maar daar blijft het dan ook wel bij. Mijn dochter heeft een zeldzame naam, tot nu toe is (voor zover wij het kunnen bekijken) ze de enige met deze naam (is een unisex naam) Af en toe moeten we spellen maar we zullen zien wat de toekomst brengt. Onze achternaam moeten we ook altijd spellen dus dat zijn we wel gewend.
Mijn naam, Drieka dus, komt ook zelden voor in Nederland en andere landen volgens mij helemaal niet . Vroeger vond ik het niet zo leuk maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik mijn naam ging waarderen en tegenwoordig vind ik het erg prettig dat je mijn naam gewoon nooit hoort.
De naam van mn zoon hoor je ook heel weinig, Jarvi. Onze dochter gaat ook een naam krijgen die je niet vaak hoort. Die naam ga ik nu niet zeggen ivm meelezers
Ik zou liever een zeldzame naam hebben als een populaire naam. Niks erger als je in een klas of groep zit en hebben nog drie kinderen dezelfde naam.. Dan krijg je al snel een bijnaam of korten ze je achter naam af zoals bijv kleine Piet of Pietje K..
Dat zegt niets, ik kreeg laatst een klassenlijst onder ogen van een groep 3 van komend schooljaar (dus kinderen geboren 2008/2009) met in die klas 2 x Valentino. Terwijl die naam in die jaren (en nu nog steeds) echt niet zo vaak per jaar wordt gegeven. Daan zat 1 keer in een klas en Julia ook 1 keer. Andere topnamen als Emma, Sophie, Sem, Milan kwamen in de 6 klassenlijsten (4 x groep 1/2 en 1 x groep 3) helemaal niet voor. Wel twee keer Deveny in twee verschillende klassen. Hoe vaak komt die naam nu voor? Daarnaast heeft maar zo'n 0,6% van alle kinderen die in een jaar geboren worden de populairste naam. Valt hartstikke mee. Dus nee, doe mij maar Emma of Sem, dan hoeft niet iedereen te reageren met "watte?" en "hoe spel je dat?".
Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van wat voor type je bent. Ik ken iemand met een zeldzame roepnaam en zij vindt het vreselijk; ze is een type dat liever op de achtergrond blijft en door haar naam valt ze meer op dan ze zelf zou willen. Ze stelt zich tegenwoordig meestal voor met een afkorting die wel heel bekend en normaal klinkt. Het is overigens geen bizarre naam, gewoon een bestaande en normaal te spellen naam, maar een die niet veel mensen hebben. Zelf zou ik prima kunnen leven met een bijzondere naam, omdat ik het niet erg vind om op te vallen. Desondanks heb ik er geen probleem mee dat ik géén bijzondere naam heb. Dus naar mijn idee kun je beter een 'normale' (bekende) naam hebben, dan zit je gauw goed, ongeacht wat voor type je kind is.
Mijn naam komt niet heel veel voor maar is ook niet enorm zeldzaam (in 2014 1250 meiden met dezelfde naam) maar ik krijg er wel heel vaak complimentjes door. Ik ben dus ook wel blij dat ik een niet veel voorkomende naam heb, ik hou wel van complimenten Mijn naam is niet mijn nickname trouwens
Mijn naam is maar 56 x gegeven Ik heet Dinanda, maar hoe vaak ik al niet jolanda ben genoemd, zo Irri. Nu heb ik de regel ik zeg 2x mijn naam, word er daarna nog he? of wat of verkeerd gezegd dan is het zeg maar Dina, das makkelijker.
Tot ongeveer 10 jaar geleden was ik bijna de enige met de naam L.o.l.a. Ik vond het altijd leuk en kreeg vaak complimenten. Mensen onthouden je altijd! Nadeel was dat met de komst van social media je wel erg makkelijk te vinden bent voor oude bekende. Zit letterlijk met een facebook page vol oude kennissen die via mijn destijd unieke naam oud klas genoten opzoeken. :-s
Mijn naam is op zich niet bijzonder, helaas zijn er wel vele schrijfwijzen mogelijk (4 zelfs). Heel vaak schrijven mensen mijn naam verkeerd, zelfs nog collega's, familieleden of mensen die mijn email beantwoorden met mijn naam dus verkeerd overgenomen. Ik vind het vooral gewoon dom dat mensen niet eens de moeite nemen om mijn naam op de juiste manier te schrijven, zeker voor familieleden en andere bekenden of mensen die mijn email beantwoorden waarbij ik dus mijn naam voluit bij de afsluiting geschreven heb. Mijn dochtertje heeft een naam die niet moeilijk is en waarvan in principe maar één schrijfwijze is.
Mijn man heeft een (roep)naam die weinig voorkomt. Hij vindt dat soms wel lastig, inderdaad altijd spellen, vaak verkeerd verstaan worden, vaak verkeerd opgeschreven, enz. Onze kinderen hebben ook namen die niet heel veel voorkomen, vooral die van de jongste. Van hen heb ik tot nog toe geen klachten gehoord. Hun namen kun je overigens ook allebei op minstens drie andere manieren schrijven. En het grappige is dat veel van die andere schrijfwijzes vaker voorkomen en de namen toch heel vaak goed geschreven worden. Zelf heb ik een veel voorkomende naam met de meest voorkomende schrijfwijze (ik heb rond de 9000 naamgenoten rondlopen waarbij de naam op dezelfde manier geschreven wordt en dan nog ongeveer 1000 waarbij de schrijfwijze anders is) en toch wordt mijn naam ook regelmatig verkeerd geschreven. Overigens hebben we allemaal namen die in mijn oren heel normaal klinken en er ook op papier heel normaal uitzien.
Mijn vriend heeft ook een naam die je bijna nooit hoord,mensen schrijven net altijd verkeerd ,en zijn achternaam komt ook niet veel voor.dus dat is altijd spellen whaha
Mijn oudste zoon van 18 heeft 2 namen die weinig gegeven zijn in Nederland. Zijn roepnaam 102x, zijn 2e naam nog minder. Niemand die weet hoe je hem uitspreekt of schrijft Maar dat maakt voor hem niet uit: Hij is superblij met zijn naam, juist omdat je hem nooit hoort. Ik zou hem zelf niet meer geven, dat dan weer niet, hahaha
Ik heb een zeldzame naam en niet in het caliber spijker of djenelinkia . Er zijn in totaal 4 vrouwen in NL met de zelfde naam. Kreeg en krijg altijd complimenten. Verder geen bijzonderheden, behalve dat ik mijn naam vrijwel altijd moet spellen.
volgens de nederlandse voornamen bank komt mijn roepnaam minder dan 5x voor in nl. Hij wordt erg vaak fout geschreven. Een 'r' te veel of een 'e' erachter, een 'd' erin. Het kan allemaal. Ook die varianten komen bijna niet voor. Ik heb het nooit vervelend gevonden. Ik heet gewoon zo. Zelfs mijn man spreekt hem anders (verkeerd) uit. En zo moeilijk is hij toch echt niet hoor.
Ik heet 'gewoon' Danielle, en hoe vaak mij wel niet gevraagd is dat te spellen... Vooral "is dat met 1 'L' of 2?" ehhh... Mijn achternaam moet ik wel altijd spellen, dus dat ben ik wel gewend. Maar vond m'n naam als kind zo saai! Zeker omdat m'n 2e naam en achternaam ook met een D beginnen (vandaar m'n nick ook ). Maar goed, das voor iedereen persoonlijk en aan zowel populaire, gewone en unieke namen zitten voor- en nadelen. Dus, zoals hier al vaker is geroepen, zolang het niet in het kader 'vreemd uniek' valt en jullie het dé naam vinden, why not!