Hoi allemaal, Wij hebben een switchhypotheek. Wat inhoud dat we een deel sparen en een deel aflossingsvrij en beleggen. Ongeveer komt dat neer op 50/50. Nu kunnen we 'boete-vrij' we zitten bij Obvion wisselen. We kunnen nu overgaan tot 100% sparen. Wat dus meer zekerheid geeft en inhoud dat we na nu 25 jaar helemaal klaar zijn. Dus geen risico's dat de beleggingen etc. slecht gaan. MAAR nu komt dus de maar: we gaan er in maandlasten wel op achteruit ongeveer netto 130 euro moeten we extra betalen als we overgaan tot 100% sparen. Wat zouden jullie doen? We zouden het wel kunnen betalen. Alleen sparen we dan straks niet meer maandelijks bijv. 300 maar 150 euro. Nog niet evt. winstuitkeringen, vakantiegeld meegeteld. Wat zou jij doen? Iets meer betalen maar dus voor zekerheid óf meer risico maar wel 130 euro minder maandlasten? Thanks alvast. gr vruchtje
Wij hebben deel spaar en deel aflossingsvrij, denk dat de verhouding ongeveer 70/30 (meeste dus spaar). Ik zou altijd een deel aflossingsvrij doen als het erg veel scheelt in wat je per maand overhoudt (130 euro is voor de één meer dan voor de ander, het hangt er dus erg vanaf hoeveel je overhoudt). Ik zou geen 130 euro per maand meer willen betalen, omdat dat hier zou betekenen dat we veel minder 'leuke dingen' zouden kunnen doen en veel beter zouden moeten opletten met uitgaven. Als je een (klein) gedeelte aflossingsvrij doet, heb je dus na de looptijd van je hypotheek wel een restschuld, maar dat wordt dan een nieuwe hypotheek met verhoudingsgewijs dus ook maar een hele kleine maandlast. Daar hebben wij echt bewust voor gekozen.
Tjah, het blijft heel persoonlijk. Als je van plan bent om je huis nog een keer in de toekomst te verkopen dan hoef je in principe niet af te lossen, want je lost dan je hypotheek af met opbrengst van je huis. Wisselen naar een volledig spaarhypotheek is handig als je er minstens net zo lang wil blijven wonen als de doorlooptijd van je hypotheek. Dan ben je er zeker van dat je na 30 jaar hypotheek vrij bent. Maar hoe dan ook, er is voor alle gevallen wel wat te zeggen. Ik denk dat voor alle voors en tegens je moet laten adviseren door een adviseur.
Ja ik denk niet dat we in dit huis voor altijd blijven. We hebben net wel een 2e verdieping laten plaatsen dus gaan hier de 1e 15 jaar ook niet weg. We weten het gewoon niet. We hebben een hypotheek van 278 en waarvan 75000 aflossingsvrij. Geen idee of dat een erg groot bedrag is? Ik weet ook dat het opzich toch belastingtechnisch helemaal niet gunstig is om je hypotheek helemaal afgelost te hebben? We moeten voor 31 dec beslissen dus kunnen nog wel contact opnemen met ons adviseur.
Ik vraag me af tot hoeverre ze tegenwoordig nog 100% kunnen garanderen dat dr uit je hypotheek komt wat afgesproken is. Als de economie nog verder instort, banken nog slechter dr voor komen te staan etc. Ik denk dat ze zich dan niet aan hun beloftes kunnen houden en de klant hiervan de dupe gaat worden. Wij hadden laatst de discussie over de levensverzekering dat vrijkomt bij overlijden van 1 van ons...... als het goed is tenminste want als de betreffende verzekering op dat moment geen cent heeft kunnen ze ook niets uitbetalen. De hele hypotheekwereld is momenteel erg onzeker.
Nee, ik zou daar niet voor kiezen, omdat je denk ik momenteel niet de garanties kunt krijgen dat er daadwerkelijk 100% staat. Als je dr toch nog een jaar of 15 wilt blijven wonen mag je dr vanuit gaan dat tegen die tijd de hele handel wel weer is aangetrokken en dus ook de huizenprijzen etc weer zijn gestegen, hierdoor heb je overwaarde welke je dan kunt gebruiken voor je rest aflossing. Als je terugkijkt in het verleden heeft de huizenmarkt wel vaker onder druk gestaan, maar is daar altijd sterker weer uitgekomen. Voor hetzelfde geld zie ik het helemaal verkeerd, maar dat is wat mn gevoel om dit moment zegt.
Het gaat erom wat jullie willen. Willen jullie na 25 jaar nog met een restschuld zitten of wil je dat alles afgelost is? Dat is de allereerste vraag. Als jullie het niet erg vinden om met een restschuld te zitten, dan kun je een gedeelte aflossingsvrij nemen en dus een eindkapitaal af te spreken voor het gedeelte spaar. Je kunt samen de adviseur bespreken wat jullie verantwoord vinden. Je gaat meestal (iets) meer betalen als je je beleggingen omzet naar 100% spaar (uiteraard geldt dit bij behoud van op te bouwen kapitaal). Maar je hebt dan uiteraard wel zekerheid van het eindspaarbedrag op einde looptijd.
Paar jaar geleden zei de adviseur van ons dat het niet heel erg is als je met een (kleine) restschuld zit. Belastingtechnisch is helemaal niets aan hypotheek overhouden na 30 jaar ook niet handig. En als je huurhuis hebt betaal je immers ook je hele leven huur. Dat deel rest van je dan betaald is in ons geval dan 75000, maar als je beleggingen het wel goed doen kan je toch dat daar ook weer mee aflossen?? Zo niet dat heb je nog een klein hypotheekje na 30 jaar. Maar hoe zit het als we nu wel kiezen voor zekerheid en 130 euro maandelijks meer betalen (voor ons toch veel extra geld/kosten) en je gaat over 15 jaar verhuizen. Je speelt kiet of maakt winst. Dan heb je toch al die tijd voor niets die 130 euro "extra" betaald? Of snap ik het niet ?
Meid een hypotheek is zo persoonlijk. Wat voor de een de juiste oplossing is, hoeft voor de ander niet te zijn. Ga anders naar een onafhankelijk adviseur en legt je wensen en mogelijkheden bij hem neer. Hij kan je dan advies geven. Wie weet is het wel mogelijk om over te stappen naar een andere geldverstrekker met een gunstigere rente, goede voorwaarden (net zo belangrijk) en valt het uiteindelijk wel mee met de maandlasten. Vraag van te voren wel even hoe de adviseur betaalt wordt (provisie, fee, uurloon) en wanneer de teller gaat tikken.
nou je bouwt een groter bedrag op in je spaarhypotheek, dus als je dan verhuisd kan dat potje in je hypotheek worden gestort en is je schuld dus kleiner. Bijv: je hebt een hypotheek van 2 ton en je hebt na 15 jaar 1 ton gespaard in je spaarpot bij Obvion. Je verkoopt je huis voor 2,3 ton. Dan heb je dus 0,3 + 1 ton is 1,3 ton 'over'. Dit kan je dan weer in een volgend huis stoppen. Dus als je een groter deel gaat sparen, zal dat bedrag wat je na 15 jaar daar hebt staan ook groter zijn en hoef je dus minder hypotheek te nemen op een volgend huis. Wij hebben een 100% spaarhypotheek, niet echt als doel om binnen 30 jaar klaar te zijn, maar meer om zoveel mogelijk te kunnen aflossen als we gaan verhuizen.
Het gespaarde deel kun je inbrengen in een nieuwe spaarhypotheek. Ligt er helemaal aan wat op dat moment gunstig is aangezien niemand weet wat er over 15 jaar weer voor (fiscale) regels gelden.
koala: dankjewel nu is het al een stuk duidelijk. Bedankt! Toch nog een vraagje: belastingaftrek van je hypotheek is maximaal 30 jaar als wij dat goed begrepen hebben. Wij hebben een hypotheek gehad bij vorige huis 3 jaar bij abn bank. En nu inmiddels 5 jaar bij Obvion. Houdt dat in dat we nog maar 22 jaar rente mogen aftrekken?? (die 8 jaar dat we dus hypotheek hebben minus 30 jaar)? Of gaat die 30 jaar op nieuw in als je nieuwe hypotheek afsluit. Anders is dat ook nog een punt om aandacht aan te geven. Het ligt overigens nog iets genuanceerder. We kunnen namelijk ons levensverzekering verzekering ergens anders onderbrengen in de situatie hoe die nu is gewoon gedeelte ook beleggen. Dat houdt in dat het ons JUIST 150 euro bespaart. Maakt de keuze nog moeilijker dan 130 extra maar wel NA 30 jaar garantie dat je hypotheek is afgelost. Nog een beleggingsvraagje. Stel we verhuizen over 15 jaar en met het bedrag wat we voor dit huis krijgen lossen we de hypotheek af want de waarde komt overeen. En we blijven al die tijd beleggen en dat brengt ook geld op kan je die opbrengsten dan ook meenemen in je evt. nieuwe koop/hypotheek? Dank alvast.
Over de eerst afgesloten hypotheek mag je 30 jaar rente aftrekken. Over het algemeen als je verhuist, sluit je dat deel van je hypotheek over en mag je dus over dat deel nog maar het resterende aantal jaren rente aftrekken, maar over het deel dat je nieuw afsluit mag je weer gewoon 30 jaar aftrekken. Voorbeeld: Je koopt je eerste huis met een hypotheek van 150.000 euro. Na 7 jaar verhuis je, nieuwe hypotheek moet in totaal 250.000 worden. Over die eerste 150, die je dan in feite 'oversluit', mag je dan nog 23 jaar rente aftrekken, maar over de nieuwe 100.000 mag je gewoon weer 30 jaar. Ik hoop dat je 'm snapt. Vind het lastig uit te leggen
MvS: we snappen hem hoor dankjewel. Manlief las ook even mee! Het is gewoon heel lastig voornamelijk omdat we er zelf niet zoveel verstand van hebben. Natuurlijk verdiepen we ons er wel zoveel mogelijk in. Gaan vanavond ook voor en nadelen op papier zetten. Maar wat jij al eerder aangaf. Je wilt ook niet alleen maar leven voor je hypotheek en elk dubbeltje 2 keer moeten omdraaien. Maar aan de andere kant wil je over 30 jaar ook niet in de shit komen. We neigen ernaar om de hypotheek zo te laten. Dus deel ook beleggen en deel sparen. Dan wel op advies de levensverzekering ergens anders (goedkoper) onder te brengen. Verhouding is nu: swithypotheek 170.000 euro totaal. Waarvan 60% beleggen en 40.000 sparen. Geen idee of we hiermee veel risico lopen. totale hypotheek is 278.000 waarvan ook nog deel annuiteit. dus zeker afgelost.
Als ik het zo lees, zou ik zelf misschien kiezen om de verhouding wat meer om te draaien, dus meer sparen dan beleggen, maar aan de andere kant hebben jullie niet voor niets ooit voor deze constructie gekozen... Zoals mijn man net zei: de beurs gaat nu juist weer de betere kant op (veel slechter kon het haast niet, toch..?), dus lijkt beleggen me op dit moment zeker niet per se een slechte keuze Het blijft moeilijk en het blijft vooral altijd een gok. De enige die je iets beter onderlegd kan helpen is een financieel adviseur, maar ook dan blijft de beslissing altijd aan jullie. Succes!
Echt lief dat je zo meedenkt. Die overweging van andere verdeling, dus iets meer sparen en minder beleggen zijn we wel een voorstander voor. Beetje een tussenweg. Wel wat hogere maandlasten, maar ook weer niet aan je max. We gaan het voorleggen aan ons adviseur morgen.
Heb je een gesprek met een adviseur gehad over je beleggingsgedeelte? Als je deze gehad hebt, dan moet je doelrisicoprofiel vastgesteld zijn. Je doelrisicoprofiel bepaalt hoe je belegt (dus agressief-, normaal- of wat veiliger beleggen). Je vraag over het beleggingstegoed: Ja, deze mag je ook overhevelen. Als ik het goed heb is de Switchverzekering ondergebracht bij verzekeraar Interpolis. In de verzekering sparen jullie een gedeelte en beleggen jullie een gedeelte. Dit tesamen geeft een totale waarde in de verzekering. En die waarde kun je inbrengen in een nieuwe hypotheek. Je ORV zou ik er inderdaad uithalen (tenzij jullie gezondheid verergerd is en daardoor niet of afwijkend medisch akkoord wordt bevonden bij een andere verzekeraar). Premies van ORV zijn zo omlaag gegaan de laatste jaren.
koala: nee we hebben daar nog geen gesprek overgehad. Wat ORV betreft we kunnen overgaan naar Florius en zouden daar dan 24 euro betalen in totaal voor ons allebei. Echter, betalen nu 188 aan interpolis, maar nergens kunnen we eruit opmaken hoeveel van die 188 euro bestemd is voor ORV. Dat moeten we dus navragen aan ons adviseur.
Op je waardeoverzicht (die je elk jaar ontvangt) staat hoeveel er onttrokken wordt van die 188 euro voor de ORV. Met dat bedrag moet je rekenen om een vergelijking te maken voor de ORV. Maar de adviseur kan dit ook voor je opzoeken.