Ik weet dat het algemene advies 1 jaar is... Maar zijn er ook dames die hun kind eerder al zout hebben gegeven? Er zijn namelijk 2 dingen waar ik tegen aan loop. Ten eerste waren vandaag de zoutloze rijstwafels op bij de supermarkt en heb ik dus de gewone gekocht. Kan dit nou echt kwaad? Verder krijgt mijn zoontje in principe vers te eten, maar zo af en toe geef ik hem een potje. Maaaar... hij heeft niet meer voldoende aan de 8 maanden potjes. Hem iets nageven als een toetje werkt niet. Hij heeft NU honger en niet over een paar minuten. Ik heb yoghurt geprobeerd maar dat wil niet. Hij heeft gewoon behoefte aan meer warm eten. De 12 maanden potjes zijn groter, maar bevatten zout. Is ook dit nou echt zo erg? Ik heb een mannetje wat erg "voorloopt" (in hoeverre je daarvan kan spreken) wat betreft eten. Hij zit sinds 8 maanden oud al op 2 flessen waarvan 1 papfles en eet ook al een tijdje 2 boterhammen en een kom vol avondeten. Hij eet gewoon makkelijk vast voedsel. Nou ja, ik wil hem echt niet direct borden vol zout voeren, maar kan dat beetje in de rijstwafel en heel af en toe in een potje kwaad?
Als je er voor zorgt dat hij er goed bij drinkt kan het volgens mij helemaal geen kwaad hoor. Spuugt hij niet na zo'n kom vol eten? Anaïs houdt trouwens ook zo van eten, maar het lijkt soms alsof er geen stop op zit. Ook qua drinken niet! Dus dan ben ik de stop maar, want anders wordt het echt spugen hier.
Hij spuugt inderdaad wel wat sneller. Maar zonet had ik bijvoorbeeld een kind dat dus na een potje echt compleet overstuur was. Terwijl mijn zoontje praktisch niet huilt... Dan heeft ie dus gewoon echt honger volgens mij. Drinken doet ie trouwens niet bijster veel... Ik denk zo'n 100cc a 150cc water op een dag naast zijn 2 flessen.
Ja dan zou ik wat voorzichtiger zijn met zout. Mijn dochter drinkt naast d'r 2 flessen nog 400 a 600 cc lichte diksap. En als je hem direct erna een banaantje geeft? Die kan je vrij makkelijk breken en kunnen ze op deze leeftijd ook al ongeprakt eten?
@ pinguin: jeetje wat drinkt ze veel! Drinkt mijn zoontje nou echt zo weinig dan? Het is al veel meer dan wat het was, hij begon namelijk met zo'n 40cc.
Mijn zoon was ook geen drinker op die leeftijd maar zij dus wel. Ze drinkt wel veel inderdaad. Zodra ze d'r tuitbeker ziet begint ze erom te miepen
Hier ook zo'n kliko... mijn zoontje heeft nu nog genoeg aan zelfgemaakte prak in de hoeveelheid van (denk ik ) 1 potje (200 gram). Daarna piept hij wel wat, maar ik rem m een beetje omdat het inderdaad spugen werd... Ik geef m vaak water tussen de maaltijd door, dat vult gevoelsmatig ook wel wat. Maar om op je vraag terug te komen: ik denk dat een beetje zout geen kwaad kan. Teveel zout heeft een slechte invloed op je nieren (ook invloed op bloeddruk). Maar die potjes van tegenwoordig zijn zo gecontroleerd... Misschien kun je de olvarit/ friso etc advioes lijn even bellen of een 12 maanden potje kwaad kan voor een 8 maanden oude baby? By the way: ik geef de keren dat ik een potje doe voor onderweg ofzo ook een 8 maanden potje omdat dat (dacht ik) beter overeen kwam met mijn zelfgemaakte hap (groffer en incl vlees/ vis). Of zijn er nog andere verschillen? Kan dat kwaad?
Ik denk dat af en toe wat zout niet zo veel kwaad kan. Maar ik zou het niet te vaak doen, hij is pas 8 maanden. De olvarit potjes vanaf 12 maanden zit volgens mij geen zout in. Ik heb er toevallig nog een paar staan en daar zit geen zout in.
Koop je zoutloos brood voor je zoontje dan? Hier hebben we heeeeel langzaam al ruim voor 1jr zout ingevoerd. Ik kook met een fractie zout vergeleken bij wat ik eerst deed en dan eet ze lekker met de pot mee. Wij voegen zelf evt toe. Tja, ze adviseren hier wel nul zout tot het 3e jr, maar dat vind ik echt overdreven. Zolang je niet van de ene op de andere dag een klap zout in het eten gooit, lijkt me bij een gezond kindje niet veel op tegen om heel langzaam een beetje zout te introduceren. Maar goed, ik ben wel een beetje makkelijk daarin misschien. Heb ook gewone melk al bij 7 of 8mnd gegeven. Suiker zit ook wel es ergens in... o jeeee.
Het is niet aan te raden zout toe te voegen maar dit geldt ook voor volwassenen. Je gaat naar mate je ouder wordt steeds zouter eten en dus is het verstandig zoutloos te starten. Mijn zoontje krijgt geen toegevoegd zout maar producten waar zout in zit wel. Je kunt wel aan de gang blijven. Hij krijgt bijvoorbeeld geen zout op z'n eitje en als ik aardappelen kook dan voeg ik geen zout toe etc maar mee eten met sauzen waarin wat zout zit.. ja dat wel.
Ik was ook niet van plan om eigenhandig zout toe te voegen aan zijn eten Dat doe ik zelf al nauwelijks bij mijn eigen eten (manlief daarentegen wel, maar die doet dat dus zelf nadat ik heb gekookt). Het ging me vooral om zaken als bijv. het zakje macaronikruiden als ik macaroni maak, of de tomatensaus bij de pasta, de nasikruiden, etc. Ik heb geen idee hoeveel zout daar bij zit en of dit dus kwaad kan... Iemand die opnieuw wil antwoorden? Overigens drinkt mijn zoontje opeens sinds 2 dagen nauwelijks water Niet via de fles, niet via de tuit en niet via een beker. Hij slaat het allemaal uit mijn handen. Iemand die daar een verklaring voor heeft? Het ging namelijk zo goed... Op zijn top dronk ie wel 200cc water (met warm weer). Daarna werd het dus een tijdje 100 a 150cc en nu is het nauwelijks 50cc...
@Merijn ik zou me er niet te druk om maken hoor.. je kan gerust wat zout introduceren, het is zo'n onzin! Dan zou je bij 11mnd zoutloos en bij 12mnd mag het dan ineens weer wel?? Natuurlijk geen bergen zout geven, maar met de pot mee eten kan écht geen kwaad (bijv. de nasi kruiden / tomatensaus die je noemt) Misschien is hij het water beu en wil hij het wel drinken als je wat roosvicee toevoegt??
Amen. Liam eet ook gewoon lekker met ons mee. Niets mis mee, vind het echt belachelijk hoe spastisch er soms over wordt gedaan. Tuurlijk voeg ik geen zout toe aan producten, maar waar al zout in zit dat eet hij gewoon.
Oke oke... nou dan denk ik dat ik het toch maar eens ga doen... Lijkt me ook veel lekkerder dan die kale macaroni (met gehakt en groenten) die hij nu krijgt. Alhoewel hij het met veel smaak lijkt weg te eten Trouwens gelukkig vanavond alsnog veel water gedronken en vandaag toch nog zo'n 100cc op... Maar misschien moet ik inderdaad eens wat thee proberen.
Ik zou zelf echt uit blijven kijken met zout dat je relatief gemakkelijk kunt voorkomen: niet koken met zout en dus ook niet zoute crackers geven. Het kan echt schadelijk zijn voor de niertjes, die het gewoon nog niet goed kunnen afvoeren, ook al wordt er veel water bij gedronken. Ik zou het risico gewoon niet nemen, is het niet waard in mijn ogen.
Heel af en toe zout toevoegen is echt niet erg, maar pas wel op. Tot 1 jaar kunnen de nieren het zout nog niet goed afvoeren, daarom wordt dit afgeraden. Af en toe zal heus geen kwaad kunnen, maar ik zou nu nog voornamelijk zoutloos koken.
Misschien is het handig om te weten dat de gemiddelde Nederlander 3 tot 4 keer zoveel zout gebruikt als dat hij of zij nodig heeft en dat kan nog enorm verder oplopen als je bijvoorbeeld regelmatig chips eet of zoute vleeswaren en veel brood. Op het moment dat je dus een baby (en dat zijn ze tot 1 jaar) laat mee eten dan moet je heel goed kijken naar de hoeveelheid zout... in brood zit zout, in koekjes zit zout, in vleeswaren zit zout (in bijna alles zit zout) en als je dan ook nog andere voedingstoffen gaat geven waarin toegevoegd zout zit dan kom je al heel snel aan een te grote hoeveelheid. Met de pot mee eten is dus helemaal niet zo handig, behalve als je zelf spaarzaam bent met zout en zoute producten (zoals kant en klaar sauzen). Voor de smaak hoef je het ook niet te doen want je kindje weet niet beter. En oja, nogmaals... je gaat steeds zouter eten. Dus als een kind nu went aan de smaak van zout dan zal dat met het jaar toenemen! Zout is prima en dat heb je echt nodig maar voor een klein kind zit er al genoeg natrium in voedingstoffen zonder dat ze er aan toegevoegd worden. Niet alleen beinvloed het je vochthuishouding maar een teveel aan natrium is vooral ook van negatieve invloed op de Kalcium opname en Kalcium is weer belangrijk voor de botten (een reden waarom bijvoorbeeld ook het geven van vitamine D wordt aangeraden). 3 maanden op een leven van 12 maanden is wel veel hoor.... We hebben het hier wel over 25%!!! Dus 'die paar maanden' zijn juist heel belangrijk.. je moet eens kijken wat een kind allemaal leert in die tijd dan weet je weer even hoelang 3 maanden is!