Hallo dames, Wij zijn van plan om ons dochtertje per september naar de kinderopvang te brengen. Tegen die tijd is ze 1 jaar. Ik studeer, mijn vriend werkt. Wij hebben een kinderopvang op het oog en hebben binnenkort daar ook een rondleiding, waar ook ruimte is voor vragen e.d. Maar ik ben echt een complete leek op dit gebied. Ik heb dan ook een paar vragen die jullie hopelijk kunnen beantwoorden. Uiteraard kan ik deze vragen ook tijdens de rondleiding stellen, maar ik wil wel enigszins op de hoogte zijn van de basisinformatie: 1. Ik weet nog niet zo goed hoe de vork precies in de steel zit. Ik heb begrepen dat normaliter bij een kdv je van te voren een vast aantal dagen per week afneemt, op jaarbasis. Dus bijvoorbeeld ma t/m do (4 dagen) gedurende 46 weken per jaar (zo werkt het in ieder geval op de kdv die wij voor ogen hebben). Kies je ook van te voren het aantal uur per dag? En hoe zit het als je van een dag geen gebruik maakt, wordt deze alsnog gefactureerd (ik neem aan van wel)? 2. Mijn keuze gaat niet uit naar flexibele opvang omdat dit niet goed zou zijn voor het kind. Punt is echter dat ik studeer en mijn rooster per blok (om de 8 weken) verschilt. Mijn rooster van het hele jaar is al wel van te voren bekend, maar wisselt dus om de twee maanden. Zijn er mama's in een soortgelijke situatie die hun kind(eren) naar de opvang sturen? Hoe gaan jullie hiermee om? Nemen jullie het voor lief dat er dagen kunnen zijn waar je wel voor betaalt, maar je kind niet naar de opvang gaat? Of verlangt studeren per definitie flexibele opvang? 3. Op de kdv die wij voor ogen hebben worden zowel verticale als horizontale groepen aangeboden. Welke geniet jullie voorkeur en waarom? Ik heb er wel het e.e.a. over gelezen op internet, maar ik zou graag echt de ervaringen willen hebben van mama's. 4. Tot slot: ik ben al een lijstje aan het samenstellen van vragen die ik kan stellen tijdens de rondleiding. Zijn er echt dingen volgens jullie waar ik op moet letten, specifieke vragen die ik moet stellen etc.? Alvast heel erg bedankt!
Zo werkt het op de kinderopvang van mijn zoontje. Misschien dat dit elders anders is. 1 je neemt inderdaad voor een vast aantal dagen af, en ook welke dagen. Hier kan ik soms wel een keer ruilen als er op een andere dag plek is. Maar dat zijn uitzonderingen. Als mijn zoontje een dag niet komt krijg ik dit geld niet terug. 2. In jouw geval is flexibele opvang misschien toch een optie. Het is dan wel steeds 8 weken hetzelfde toch? Dat is nog te overzien. 3. Ik heb vroeger zelf op kdv gewerkt en zowel horizontale als verticale groepen. Mijn voorkeur gaat uit naar babygroep en daarna peutergroep. Niet 0 tot 4. Ze zeggen dan dan het zo leuk is omdat de kleintjes van de groten leren en de groten de kleintjes helpen. Maar in de praktijk is er voor beide leeftijdsgroepen niet de aandacht die ze nodig hebben. Dit is mijn ervaring he. Misschien zijn anderen juist positief. Mijn zoontje zit nu op de peutergroep en kan veel zelf pakken enzo. In een groep waar ook baby's zitten is veel meer speelgoed opgeborgen. 4. Bij dit punt is het maar net wat ji belangrijk vind. En vooral de sfeer die je ergens voelt is belangrijk. Worden er leuke actieve en uitdagende dingen gedaan of is het een beetje een saaie boel? Hoe denken ze over (gezonde) voeding? Wat is het pedagogische beleid? (Laten huilen of niet, straffen en belonen enz enz) Succes!
Opvang gaat hier niet per uur, maar per dagdeel. Dat betekent; een ochtend, een verlengde ochtend, een middag of een hele dag. Ook al heb je maar 2 uur opvang nodig, je betaalt dus altijd voor een dagdeel. En als je je kindje bijvoorbeeld breng van 10 uur 's ochtends tot half 4 's middags, maak je maar gebruik van 5,5 uur opvang die dag maar je moet een hele dag afnemen dus betaalt 11 uur. Verder hebben wij geen flexibele opvang. Dat is hier niet mogelijk. Dus je moet vooraf de dagen vastleggen. Als je een dag niet komt, en je meldt af voor half 8, kan je die uren als ruiltegoed inzetten. Vraag hiervoor wel naar de voorwaarden: hoe lang blijft ruilen mogelijk? Hier is dat 1 jaar, dat is luxe. Bij de andere opvang was het 1 maand. Dus je moest binnen 1 maand de uren opnemen anders was het tegoed weg. Je betaalt uiteraard wel voor die uren. Iedere 8 weken van dagen/uren wisselen is niet mogelijk in de praktijk. Er zitten wachtlijsten op bepaalde dagen/dagdelen, dus eenvoudig wisselen kan helaas niet. En vraag ook na of ruilen in de praktijk wel mogelijk is. Wij kunnen bijvoorbeeld zelden op dinsdag of donderdag terecht. Dan zit de groep al vol. Dan kan je wel willen ruilen, maar als er geen plek is heb je in de praktijk nooit de mogelijkheid om ruiltegoed op te maken. Horizontale groep en verticale groep hebben we beide ervaring mee. Ik merk niet aan de kinderen dat ze de ene groep of de andere groep echt leuker vinden. Wel is het fijn bij een groep van 0 tot 4 als er in de groep ook leeftijdsgenootjes zitten waar ze activiteiten mee kunnen doen en de groepen groot genoeg zijn zodat er ook meerdere leidsters op staan. Zo kan gedurende de dag in meerdere groepjes worden gewerkt.
1. Ik neem vaste dagen af voor 52 weken in een jaar. Als ik bijvoorbeeld 48 weken zou kiezen, verlies ik het recht om dagen te ruilen en dat is juist wel wat jij wilt. Kijk hier even goed naar! 52 weken is waarschijnlijk wel iets duurder, maar je bent flexibeler. Je neemt hele of halve dagen af en betaalt inderdaad voor een volledige of halve dag ongeacht hoe laat je je kleintje komt halen. En ja je betaalt ook als je kleintje een dag niet komt. 2. Zie 1. 3. Voorkeur voor een horizontale groep. Zeker als ze zo klein zijn vind ik het fijn dat ze niet direct ook met 3 en 4-jarigen in een groep zitten. Dus babygroep en daarna peutergroep. 4. Vraag naar het pedagogisch beleidsplan. Dus hoe ze de ontwikkeling van de kindjes monitoren. Welke activiteiten organiseren ze? Wat is hun visie? Iedere KDV kan een andere insteek hebben hoe ze met de kindjes omgaan en dat moet wel passen bij jouw opvattingen. Succes!
Hier bleek een contact met 52 weken goedkoper te zijn dan 48 weken. Het uurtarief ligt bij ons namelijk hoger bij 48 weken en dan komt ie boven de maximale grens uit van de belastingdienst. Dus dat betaal je uit eigen zak.. Let daar dus ook even op. Wij hebben dus gewoon voor 52 weken gekozen en de weken dat we vakantie hebben kunnen we inzetten om te ruilen. Maar ook wat mijn voorganger zegt.. dit is niet altijd mogelijk omdat de groep snel vol zit. En we kunnen een ruildag maar 2 weken van te voren inplannen. Wel zijn ruildagen een jaar geldig, dus tot nu toe is het wel gelukt om ze te gebruiken. Misschien is in jou geval flexibele opvang toch handiger. Dat je steeds per 8 weken bekijkt welke dagen je nodig hebt en dit rooster bij t kdv bespreekt. Je betaald idd per dagdeel. Bij ons van 7:30 tot 12:30 en 12:00 tot 18:00. Hele dag is dus van 7:30 tot 18:00. Ik haal de kids rond 17u op, dus dat laatste uur wordt gewoon in rekening gebracht. Verlengde opvang is ook mogelijk vanaf 7u en tot 19u. De uren buiten de normale tijden geldt ook een hoger uurtarief. Bij ons hebben ze alleen maar verticale groepen, dus daar kan ik je verder niet zoveel over vertellen. Dat gaat prima zo. Er wordt vaak in groepjes gewerkt. Ik heb niet het gevoel dat zowel de oudste als jongste aandacht tekort komt daar.