Hallo allenmaal. Ik zie dat er veel discussie is tussen het onderwerp konijnen. Starten we hier even een discussie (moet leuk blijven) Samen? Ik heb me even erin verdiep rond gevraagd ect. Als je een konijn wilt en met ze 2e wilt houden ga dan voor een gecastreerde man en een vrouwtje, alhoewel ik vind als het mannetje gecastreerd is alsnog wel is wil gaan rijden op de vrouw. Uit ervaring weet ik dat je echt goed moet opassen want mannetjes willen nog wel is het koppie rijden. Vrouwtje is het opgegeven moment zat en zal bijten. Voeg de rest maar toe... Rekening houden met het feit dat 1 konijn zo 1 meter nodig heeft dus 2 konijnen wordt het 2 meter. (Of een flatje) Wel rekening houden met het kan fout gaan gaat het fout moeten ze wel uit mekaar gehaald worden. (Geef het natuurlijk wel even de tijd om te wennen maar vaak zie je wel of het er echt heftig aan toe gaat) Wat eigenlijk vaak altijd wel goed gaat zijn 2 zusjes uit hetzelfde nest,. Ikzelf heb altijd geleerd dat konijntjes liever solitair leven in hun holletje, buiten het holletje zijn het groepsdieren zo beschermen ze mekaar tegen de gevaren. Maar in hun holletje zijn ze eigenlijk altijd alleen. Dus voor mij is het de conclussie: Koppeltje en mannetje moet gecastreerd zijn dat gaat vaak goed. Bij mij heeft het veel vraagtekens omhoog gebracht want je hoord elke keer anders. Zelf heb ik een konijnenfokkerij en uit ervaring weer ik dat het niet goed gaat als je met ze 2e houd maar 2 zusjes kunnen wel goed gaan. Vandaar mijn vraagtekens. Eten. Een konijn heeft geen gebit heb ik geleerd. Ze hebben stifttanden en snijtanden. Voor hun voorste tanden zit achter ook nog tandjes. Zoals de meeste wel weten is dat het 'gebitje' altijd doorgroeit bij en konijn. Dus er moet altijd wat te kauwen zijn. Hooi mag onbeperkt maar brokjes niet. Ik kies zelf voor enkel brokjes omdat ze met mening vaak selectief te werk gaan en ze hun voedingstoffen niet allenmaal binnen krijgen. Als een konijn ook ze brok eet maar ook het lekkers is er geeb probleem. Er moet dus altijd wat te kauwen zijn maar ook veel door de tanden anders krijgen ze olifantentanden. Laat de discussie maar beginnen ben benieuwd naar ieder zijn ervaringen. (Niet lelijk doen we spreken ieder uit eigen ervaringen en of geleerd)
Hier gingen zusjes uit hetzelfde nest trouwens niet goed. 4 zusjes en het was 1 en al knok. Verschillende combi's gemaakt en ook dat ging niet goed. Dus noodgedwongen apart. Later nog konijnen apart gehad maar die zaten echt te verpieteren. Zoveel leuker als ze met meerdere zijn. Later combi's gehad van 2 a 3 "vreemde" vrouwtjes. Als er 1 dood ging dan kwam er een jongere bij. Nooit geen problemen mee gehad. Laatste combi was ram met vrouw. Ging ook super. Hier hooi als hoofdvoer en 2 handjes gemengd voer. Selectief eten vind ik geen probleem. Tuurlijk eten ze eerst het lekkere eruit. Maar het bakje blijft net zolang staan tot de brokjes ook op zijn Elke dag is alles op.
Ik zelf vind het zo vreemd dat het elke keer weer anders is met de konijnen. Heb een beetje het gevoel dat jezelf moet kijken hoe de konijnen op mekaar reageren en wat er gezegd word maar het 'informatie' is. Soort van je moet een verha hebben om te kunnen vertellen naar je klanten. Mijn moeder fokt al 10 jaar konijnen en bij haar is het altijd zusjes geweest dienze aanrade on bij mekaar te doen nooit problemen. Blijf het een raar verhaal vinden
Ik vind selectief eten wel een probleem. Het is net zoals een peuter die selectief zijn groenten nooit eet. Dan houd je ook geen evenwichtig dieet meer over. Daarom hebben wij geen gemengd voer en is ieder brokje hetzelfde. Voor de rest hooi, hooi en nog eens hooi met water. Verder krijgen ze een stukje fruit/groente van wat wij ook eten (wat ze mogen volgens de lijst van de dierenarts). Maar in snoephoeveelheden en altijd voorzichtig opgebouwd. (En mijn voedster kan het echt niet uitstaan als ze maar één aardbeienkroontje krijgt aan het begin van het aardbeienseizoen ). Wij hebben onze voedster eerst laten castreren, werd ze een stuk zindelijker van en voedsters hebben een grote kans op bmh kanker, dus twee vliegen in één klap. Met grote kans bedoel ik dat de helft van de Engelse voedsters van 3 jaar tumoren heeft aan de baarmoeder, maar het is niet helemaal duidelijk hoeveel dat over de Nederlandse foklijnen zegt. Daarna hebben we er een leuke ram uit de opvang bij gehaald, ook gecastreerd. Het koppelen heeft wel eventjes geduurd, 2 weken, voordat we ze 's avonds alleen in de ren durfden te laten. Inmiddels zitten de 2 alweer een jaar samen en onze nerveuze, vaak stampende voedster is veranderd in een rustig dier dat er vaak heel relaxed bij ligt. Gevochten hebben ze sindsdien niet meer, maar af en toe probeert de een nog wel op de ander te rijden: rangorde bepalen. Onze ram werd trouwens samen met zijn broertje naar de opvang gebracht, allebei ongecastreerd en het ging prima met die twee samen. Alleen heeft de opvang na de castratie van de heren moeten wachten totdat de gele vlekken er met de rui uitgingen, voordat ze weer enigszins toonbaar waren . Onze konijnen hebben een hok, dat altijd open staat en een grote (puppy)ren. Daarnaast is er nog een grote doos in het hok. Ze zitten dus niet verplicht op elkaars lip en kunnen elkaar ontlopen. We betrappen ze eigenlijk nooit op ruzie. Ook mogen ze een aantal uren per dag uit de ren, daar maakt eigenlijk alleen onze voedster gebruik van, de ram blijft vaak liever in de ren (behalve als er iets lekkers in de keuken te krijgen is).
Het enigste koppelen dat ik ooit had was een rammelaar en voedster, 1 keer laten dekken en toen hakkietsakkie voor de rammelaar. Dat is altijd goed gegaan met die twee. Qua voeding: brokken en 1 keer per week een winterpeen. Daarnaast nog gedroogde kruiden en hooi.
Wij hebben een konijn wat alleen is, maar ik kan niet aan haar merken dat ze eenzaam is of zit te verpieteren. Hoe kan je dat merken aan een konijn? Die van ons is levendig, komt nieuwsgierig bij het gaas kijken als je langs loopt. Hipt de hele dag door haar hok (boven en beneden) en vindt het heerlijk om in een hele berg hooi te zitten. Elke dag wordt ze door de kinderen uit het hok gehaald en spelen ze met haar. Ik heb dus niet het idee dat ze ongelukkig is. Wij geven haar trouwens gemengd voer, ze eet alles in 1 keer op en krijgt dat 1 keer per dag. Verder een hele berg hooi en lekker vers water. 't Is echt een schat van een konijntje en we hopen haar nog lang te hebben!
Dan zal ze zich echt niet eenzaam voelen als ze zo leuk bezig is. Je ziet echt snel aan je konijn als ze zich eenzaam zouden voelen Verschillende verhalen zeg. Wat ik vanmiddag heb gehoord is wat ik hier heb beschreven. Wildit ook gaan aan houden want om elke keer te veranderen bij klanten zou echt niet werken. Trouwens tegenwoordig willen klanten niet teveel geld uitgeveb waardoor je uiteindelijk alsnog op 1 konijn komt..
Moeilijk te zeggen waaraan je het merkt bij jouw konijn. Het verschilt ook echt per konijn. We hebben jarenlang een rammetje alleen gehad, deze konden we niet koppelen vanwege niet-eetproblemen (oorzaak gebid). En deze was veel mensgerichter dan onze voedster die we ook een paar maanden alleen hebben gehad. Onze ram deed zelfs aan paardje rijden op de rug van mijn vriend, het beest sprong zelf op de rug van mijn vriend en bleef dan zitten terwijl mijn vriend een stukje door de kamer kroop. Onze voedster was één bonk zenuwen en dan helpt het vaak om er een vriendje bij te halen. Gelukkig ook bij haar. Ik heb begrepen dat zo'n 80% van de Nederlandse konijnen alleen zit, die zullen echt niet allemaal doodongelukkig zijn, maar ik denk wel dat ze bij een geslaagde koppeling nog gelukkiger worden. Maar als ze 'vervelend' gedrag beginnen te vertonen, komt dat vaak doordat ze niet goed in hun vel zitten. Denk daarbij aan continue stampen, ééntonig gedrag, lusteloos, niet goed meer eten, etc. Dan kun je naar de dierenarts gaan om een medische oorzaak uit te sluiten en wanneer dat gedaan is, lees je toch vaak dat ze echt opknappen met een vriendje. Dat is ook de ervaring die ik met mijn voedster heb.
Mijn konijn is hermafrodiet en om die reden nog niet gekoppeld. Ze is qua gedrag meer een voedster, maar ja die ballen hè...
Hoe duur zijn jullie konijnen dan? De aanschafkosten vallen in het niet met wat wij aan de dierenarts kwijt zijn, ik snap dat jullie die klanten niet willen wegsturen, maar ik vraag me oprecht af of als je alleen al twijfelt over de aanschafprijs, je wel aan een huisdier moet beginnen. Dan hebben wij nog het geluk dat we geen geld kwijt zijn aan vakantieopvang. De asiels zitten vol met huisdieren waarvan de eigenaar ze toch te duur vond in het onderhoud . Honden, katten en de rest.
De konijn is het probleem niet maar de eerste aanschaf is het probleem. Klanten maakt niet uit hoe of wat een konijn nodig heeft willen zo weinig mogelijk uitgeven. Dus wil je er 2 komt erbij een duurder hok, meer eten meer van alles. Is overigens met alles zo honden katten, niets word meer aangenomen. We proberen er altijd het beste van te makeb en vaak worden ze nog met hun neus op de feiten gedrukt na een tijd. Dus wat ik al zei. Konijn is niet zo duur, 1ste aanschaf daarin tegen helaas wel...
Wij hadden eerst 1 mannetje. Dat vonden we toch wel zielig zo alleen dus nog een mannetje erbij. De ene gecastreerd en de ander nog niet. Dit ging prima samen. Later de ander ook gecastreerd en nog steeds prima samen, totdat de jongste overleed. Probleem met de tandjes en na de operatie een haartaanvak gekregen en overleden. Ons andere konijjn miste zijn vriendje zo erg dat hij besloot om niet meer te eten. Dus hup naar de dierenarts en dwangvoederen. Ineens ging het weer beter. Toen een vrouwtje gekocht. Een echt jong ding. Dit ging prima samen. Totdat het vrouwtje op het mannetje ging rijden ( ja, een vreemde combi...) toen haar laten casteren. Daarna ging het weer super. Ze zijn echt goede maatjes. Ze hebben een dubbel hok met een grote ren eraan. Qua eten krijgen ze veel hooi en iedere dag schoon drinkwater in 2 flesjes. Eentje boven in het hok en eentje beneden. Ook krijgen ze 's ochtends en 's avonds brokjes. We hebben brokjes die er allemaal hetzelfde uitzien. Ze vinden het heerlijk. Ook af en toe iets van groente of fruit. Maar meneer is heel kieskeurig en lust bijna niks. Alleen gras, sla, broccoli en appelschilletjes. Mevrouw daar in tegen, die eet alles wat los en vast zit. En toch is ze volgens de dierenarts wat mager. In het hok en in de ren liggen een aantal wilgentakjes om op te knagen. Ook ligt er in het hok en in de ren een houten knaagspeeltje. In de ren staat een tunneltje van wilgentakken, een bal met een belletje erin, een kleine voetbal en sinds kort een bak met zand. Ze vinden het geweldig. Een keer in de zoveel tijd, als het lekker weer is, mogen ze los lopen in de tuin. Dat vinden ze helemaal feest.
Konijnen moeten altijd gekoppeld worden. Idd het beste gecastreerde man en vrouwtje. Bij ons rijdt het vrouwtje vooral op het mannetje ha ha, duidelijk wie de baas is.. Het zijn Duitse hangoren formaat hond ze hebben een groot hok met ren maar mogen 9 vd 10 keer door de hele tuin banjeren. (ze kunnen niet ontsnappen) we hebben bewust onze tuin konijn proof gemaakt. Bij ons zijn ze echt onafscheidelijk, als er bezoek is zien we ze bijna niet, zijn we met het gezin dan lopen ze de hele tijd in de buurt van ons en willen ze uitgebreid geaaid worden.
Ook qua aanschaf kun je het zo duur maken als je wilt, kooien kun je soms voor een prikkie krijgen, goed ontsmetten en klaar. Konijn zelf, tja, dan zou ik zeggen ga eens kijken bij mensen met 'oeps' nestje of bij de opvang. (liefst opvang want daar zitten er genoeg die een lekker warm hokje zoeken ).
En dat hoeft niet eens met een ander konijn, de mijne had de eerste tijd genoeg aan mijn hond lekker spelen en snuffelen, en meneer was dik tevreden. Naderhand nog een cavia in het hok erbij gezet en ook dat ging goed totdat helaas de cavia overleed. En de voedster had ik gekregen van een vriend dus toen had meneer helemaal geluk hahaha. Maar nogmaals, ze hoeven niet perse met een ander konijn, het mag ook een cavia, of een ander kleiner dier zijn.
Hier twee boefjes een mannetje en een vrouwtje hok met ren en genoeg ruimte. We merkte ook dat onze puk eenzaam was toen heb ik verschillende dierenartsen gebeld en advies gevraagd over een tweede erbij het koppelen enz daarna een afspraak om hem te castreren en hij bleek kern gezond :-D We zijn toen inderdaad naar een fokker gegaan en gaan daten en het was liefde op het eerste gezicht. Puk heeft zo dus zijn eigen vriendinnetje uitgezocht en ze zijn erg vrolijk en gelukkig samen. Hier eten ze alleen bits? Brokjes in dezelfde vorm kleur 1 x per dagen niet te veel. Voor de rest gewoon hooi en vers water elke dag. Blijft leuk zo'n konijntjes in de tuin.
@Sasjuh: bij gebrek aan beter zal een konijn inderdaad naar een hond/ cavia of wat voor dier dan ook trekken. Maar het beste is nog altijd om een konijn samen te laten leven met een ander konijn. Het blijven groepsdieren. (net als mensen, jij vind het spelen met de hond ook leuk. Maar ligt ook liever in bed met je vent?) Hier 7 konijnen. Oeps. De bedoeling was 2. Twee keer een nestje. Voor 2 jongen een huis gezocht. Bleven er 3 over. Samen met paps en mams. Mannen zijn geholpen. (gekozen om de mannen te laten helpen vanwege het verschil in kosten van sterilisatie/ castratie) Hadden toen nog de hele tot hun beschikking. Maar ruzie. Echt niet normaal. Info ingewonnen op een forum en daar hadden ze het vermoeden dat de verhouding niet goed lag. (2 dames, 3 heren) Er toen twee dames bij gezocht. Ging 1,5 jaar goed. Hadden een ren en regelmatig los in de tuin. Maar ineens, in de lente. Knokken die vrouwen. Mama konijn accepeerde alleen haar dochter nog. Dus de dames die erbij waren gehaald niet meer. Die apart gezet met een (zeer verlegen) heer erbij. Nu zitten de konijnen in 2 rennen. Ze kunnen elkaar wel zien/ voelen/ snuffelen. In iedere ren staat een konijnen hok zodat ze een holletje kunnen maken. Er staat een hooiruif waar ze in kunnen zitten/ eten of wat dan ook. (ze slapen er vaak in) Er liggen ook diverse plastic pijpen waar ze in kunnen zitten/ verstoppen/ schuilen. Ren is overdekt. Ze mogen nu niet meer de tuin. Ze krijgen biks te eten. 1x per dag 2 handjes per groep. En natuurlijk onbepert hooi en water. Regelmatig groente/ fruit. Voorheen kregen ze iedere dag maar we hebben flink moeten bezuinigen dus nu krijgen ze alleen restjes. Merk wel dat ook bij konijnen (net als bij mijn honden en cavia's) echt een groot verschil is in karakter. Het mama konijn is het meest dominant. (rijd dus bij iedereen op de kop, hun manier om te laten zien dat ze baas zijn) Vader konijn vind alles best. Dochter is bijna net zo'n haaibaai als haar moeder. Die twee hebben nog wel een wat ruzie. (maar gelukkig niks ernstigs) Broer 1 staat zijn mannetje maar vind het meestal wel best. Van de tweede groep zijn de beide dames echt aan elkaar gewaagt. Daar vliegen de plukken haar nog wel eens in het rond. Vooral in de lente. Hebben 1 jaar ook gehad dat ze beide wonden hadden op hun rug. Gaat nu gelukkig beter. (meer schuilplekken/ niveauverschillen gemaakt zodat ze elkaar uit de weg kunnen) Broer 2 is heel verlegen en kan echt niet tegen beide dames op. Maar de dames zorgen wel heel goed voor ze. Treft ze regelmatig aan dat ze met hun 3en in de hooiruif liggen. Zeker nu met mijn dochter, die de genen van haar ouders heeft en dus gek is op dieren vind de konijnen geweldig. Zij kan (bij beide groepen) in de ren gaan zitten en de konijnen komen schooien om aandacht (en eten haha) Ondanks dat dochter niet altijd even zachtzinnig is.