Hoi Ik heb gisteren besloten om weer te gaan studeren. Maatschappelijke zorg niveau 3. Ik heb er ontzettend veel zin in. Mijn vraag is nu echter. Hiervoor had ik een uitkering maar hoe doen andere mama's dit? Zijn er regelingen ivm kinderopvang en eigen bijdrage? Aangezien studiefinanciering minder is als de WWB uitkering is, En er ook meer opvanguren nodig zijn en je niet alles van de belastingdienst vergoedt krijgt. Uiteraard lopen de vaste lasten ook gewoon door wat je ook moet betalen naast schoolgeld. Ik wil zo graag weer studeren maar hoe ik het nu zie is het niet eens mogelijk.. Of toch wel? Werken ernaast zie ik persoonlijk niet zitten omdat ik m'n dochter dan helemaal niet meer zie ivm alleenstaande moeder zijn. Ik heb inmiddels wel een nieuwe relatie maar woon op papier nog alleen. Groetjes Danielle.
Het is denk ik eerst zaak om te onderzoeken of je überhaupt studie financiering krijgt. Mijn broertje heeft 2 mbo opleidingen gedaan. (in de eerste was geen werk te vinden) de tweede had hij geen recht op studiefinanciering. als hij naar hbo ging had ie wel weer 4 jaar recht. Lekker krom.... Hij heeft zijn studie en bijkomende kosten betaald met een studie lening (en werken) en inmiddels afgelost . Het aflossen stelt niks voor. Moet pas na paar jaar en naar verhouding wat je verdient, en je kan ook meer aflossen als je dat wil. Op duo kan je wel berekenen wat je recht is. Met kinderen was het in de goede tijd wel meer. Mijn stiefbroer kreeg behoorlijk bedrag! (naast ook nog stage vergoeding) Door de bezuinigingen is het helaas niet beter en duidelijker op geworden . Hopelijk is er wel mogelijkheid voor je om te gaan studeren
Ik heb nog 48 maanden recht op studiefinanciering. Het gaat mij er meer om.. Of het haalbaar is financieel. Want stufie wordt m'n inkomen dan' maar ik moet dan ook eigen bijdrage kV betalen naast wat ik vergoedt krijg van de belasting. Plus schoolgeld. Dit had ik allemaal niet met m'n uitkering natuurlijk. En die is sinds januari 912 nog wat. Nou is stufie 974 nog wat (met lening). Nou las ik net iets over eenoudertoeslag van duo. Eens even kijken .. Lijkt mij haast onmogelijk zonder baan ernaast....
Als je weet bij welke onderwijsinstelling je die studie wolt gaan doen, kun je een afspraak maken met de decaan van de opleiding. Die is ook op de hoogte van het financiele plaatje voor alleenstaande moeders.
Bloemetje. Voor nieuwe studeerders vanaf september klopt dat ook, maar als Dimisto al studiefinanciering heeft verbruikt, valt ze nog in de oude regeling. Als ze vers begint aan de stufi, dan is het inderdaad een lening. Goed puntje!
Jij hebt recht op een ouder toeslag dan krijg je 1041 per maand van duo en 340 kindgebondenbudget. Daarnaast qua kinderopvang toen ik tijd alleenstaande was betaalde de gemeente mijn kinderopvang eigen bijdrage dus ik kreeg belasting geld en de gemeente legde het resterende bedrag bij. Lesgeld gaat in termijnen via automatische incasso.
Neem contact op met DUO. Zij kunnen je vast duidelijk vertellen waar je wel en geen recht op hebt in jouw situatie. Als je weet of je in aanmerking komt voor studiefinanciering en hoeveel, kun je bij de belastingdienst ook weer kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag etc. Zelf vorig jaar begonnen met een HBO-opleiding via thuisstudie (klassikaal en voltijd geregistreerd) en heb recht op studiefinanciering (290?p/m), ov kaart en kinderopvangtoeslag. Krom in mijn geval, omdat ik maximaal 1 dag per maand naar school ga, maar zolang het zo is maak ik er wel gebruik van. Mijn studie kost me nu maar 150 op jaarbasis en dat is ook de enige manier waarop dit betaalbaar was.
Voor mij is het financieel haalbaar. Je hebt stufi, volledige lening, een collegekrediet, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, huur/zorgtoeslag, kinderbijslag, kindertoeslag etc. Alles bij elkaar zit je best ruim; kan ik je vertellen. Maar goed, dat ligt wel natuurlijk aan je persoonlijke omstandigheden.
Wij hebben er overigens voor gekozen niet extra te lenen. Maar dat is natuurlijk aan jezelf. Ik zag het niet zitten zo'n bedrag terug te moeten gaan betalen of überhaupt als 'schuld' te hebben staan. Maar ik had het gelukkig uiteindelijk ook niet nodig. Als het echt noodzakelijk is kun je dat extra bijlenen altijd overwegen, maar informeer je eerst goed over waar je recht op hebt bij DUO, belastingdienst en gemeente. Veel succes!
Oh super bedankt voor jullie reacties. Ik zag mijn 'droom' al bijna in duigen vallen. Ik zal nu even DUO bellen en de gemeente, alles even samenvatten enzo. bedanktttt!
Sorry maar ik vind je behoorlijk opportunistisch klinken. Je wilt gaan studeren maar niet er naast werken. Je had een uitkering en nu vraag je je af hoeveel de stufi is. En dan als uitsmijter de zin "Ik heb inmiddels wel een nieuwe relatie maar woon op papier nog alleen." oftewel...je woont samen.
Eerlijk gezegd vind ik dat ook wel een beetje. Zou zelf ook graag wel weer studeren zonder te hoeven werken en betaalde bso enzo Denk dat je wel realistisch moet zijn. Over de studieschuld, mocht je gaan lenen: Je schuld telt tegenwoordig mee voor de hypotheek en het terug te betalen bedrag is onder de nieuwe draagkracht regels (waar to dan ook onder valt) per maand veel hoger! Ter vergelijking, ik kon kiezen of ik onder de oude regels wilde terug betalen of de nieuwe, was een grensgeval. Oude regels was 120 euro per maand, nieuwe 365 euro per maand.
Dit. Als je samenwoont, dan ook op papier en geen misbruik maken van de situatie zoals je nu doet. En het op die manier verpesten voor de mensen die er wel netjes mee om gaan
wat denk je van een BBL opleiding? Zo te zien is dat mogelijk voor wat jij wilt doen. Dan werk je en leer je tegelijk, je krijgt een salaris naar je niveau(dus hoe verder je bent in de opleiding hoe meer je krijgt, tot je bent afgestudeerd en je dus een volledig start salaris krijgt). Op die manier heb je meer inkomen dan je zou hebben met alleen stufi. En je hebt nog steeds recht op allerlei toeslagen enzo. én stufi ook geloof ik. Maar inderdaad, ga eens langs bij de school waar je heen wilt en praat met een decaan. Daar kun je een hoop informatie vandaan halen. edit: en bijkomende voordelen; de opleiding wordt vaak betaald door de werkgever, vaak met een contract dat je na de opleiding x aantal jaar bij hun blijft werken.