Vraagje voor de "Duitswonenden" onder de zwangeren.... Wij zijn bezig met de aankoop van een huis in Duitsland en als alles goed gaat, hoop ik zelfs nog voor de feestdagen te kunnen verhuizen. Het is relatief kort bij de NLe grens (zo ongeveer 10 km) Ik weet dat in Duitsland eigenlijk geen thuisbevallingen worden gedaan (trouwens vriendlief "eist" bijna dat ik in het ZH ga bevallen) en dat ik dus in een Duits, dan wel Nederlands ziekenhuis moet gaan bevallen. Hoe zit het nu in Duitsland met de kraamperiode? Blijf je 8 tot 10 dagen in het ziekenhuis of ga je al vrij snel weer naar huis? Ben je dan thuis op jezelf/partner aangewezen of bestaat er in Duitsland ook zoiets als kraamzorg? Vooralsnog wil ik in een NL ziekenhuis gaan bevallen, enerzijds omdat het mijn eerste kindje is en alles nieuw en vreemd is dus een vertrouwde omgeving/taal is fijn, anderzijds omdat ik wel een aardig mondje Duits spreek, maar geen medisch/technisch Duits.
Dit is nou precies wat ik ook graag zou willen weten. Wij hebben ook net een huisje gekocht in Duitsland en hopen rond 1 Febr. definitief daar te kunnen wonen. Ik wil her en der eens info in gaan winnen maar als ik iets meer duidelijkheid heb zal ik het je laten weten.
In Duitsland is GEEN kraamzorg. Je blijft 3 tot 4 dagen in het ziekenhuis en dan ga je naar huis met kind. Hoe je het dan thuis organiseert, is van jezelf afhankelijk. Vervolgens komt een Nachsorgehebamme (die moet je zelf zoeken) de eerste 10 dagen een uurtje per dag langs om de kraamvrouw te controleren. That's it. Mijn moeder komt daarom 2 weken kramen hier. Je moet wel beslissen waar je dan gaat bevallen. De meeste Krankenkassen vergoeden alleen een bevalling in een Duits ziekenhuis. Dus: de onderzoeken en bevalling in Duitsland. Je krijgt dan een 'Mutterpass' waar alles in wordt opgeschreven. Deze pas moet je altijd bij je hebben. Onderzoeken worden hier gedaan door een gyn, pas vanaf week 20/21 zoek je een verloskundige (=hebamme). Ik woon wat verder in Duitsland en doe alles hier (woon halverwege). Als je nog vragen hebt, kun je me pb'en.
Ik weet dat er hier in Twente een samenwerking is met een kraamzorgorgansatie. Mijn zusje woont ook net in DL en heeft wel kraamzorg gehad. Ze is poliklinisch bevallen in een nl. ziekenhuis. Ik ga alleen ongeveer 15 km verderop wonen en moet wegens medische redenen toch in het zk bevallen.
Ik werk als kraamverzorgende En we geven ook Kraamzorg aan gezinnen in Duitsland ( Mits ze een Nederlandse verzekering hebben behouden ). Dan heb je nl. recht op kraamzorg . Wil evt. wel meer 'vertellen' , als dit gewenst is
Aangezien wij beiden in NL blijven werken, blijven we vooralsnog ook in NL verzekerd voor ziektekosten. Heb wel begrepen dat ik me ook moet aanmelden bij een Krankenkasse, maar dat dat dan eigenlijk meer een formaliteit is. Ik denk dat ik in Winschoten ga bevallen, is het meest dichtbijzijnde NLe ziekenhuis vanaf waar we gaan wonen. Dus ja ik zou graag meer willen weten over de grensoverschrijdende zorg. Anders zal ik inderdaad een andere oplossing moeten vinden, denk ik. Ik zat te denken aan een vriendin van mn zusje, zij is kraamverzorgster. Maar zij woont wel te ver weg, dan zou ze intern moeten komen (dat is ook geen probleem natuurlijk) Maar als het anders zou kunnen.....
Ja als je je Nederlandse verzekering houdt en je in een Nederlands ziekenhuis bevalt, dan zal je wel recht hebben op kraamzorg. Ik heb dat niet. Ik woon te ver van de grens en heb ook geen Nederlandse verzekering meer.
Wij blijven ook beiden werkzaam in NL en houden ook onze verzekering. De krankenkasse is idd als formaliteit. Loran, vertel ons meer Natuurlijk is dat gewenst. Weet jij ook zo tot hoever over de grens je kraamzorg zou kunnen krijgen?
Ook ik woon in duitsland en ga in een nederlands ziekenhuis bevallen. Mijn reden is dezelfde als Hopmarjanneke aangeeft. Mijn duits is redelijk, maar medisch duits is toch iets anders. Wij krijgen gewoon nederlandse kraamhulp. Mijn eerste vraag toen ik het kraamcentrum belde was dan ook: Komen jullie ook in duitsland? En dat doen ze gelukkig. Anders even door zoeken naar een ander centrum. Het is wel zo dat wij erg dicht bij de grens wonen, als we verder in duitsland gewoond hadden had het niet gekund.
Dan komt daar kraamzorg het Groene kruis ook! (sorry voor reclame). Wij gaan veelal over de grens bij Nederlandse gezinnen die (vlak) over de grens wonen. Omdat je als 'nederlandse' wel recht hebt op kraamhulp .
Het ligt er ook aan hoever je van de grens afwoont. Je kan welicht een kraamzorgcentra bellen, die in de buurt zit? En daar navraag gaan doen? Ik weet niet waar je woont in duitsland, maar onze kraamzorgcenra biedt wel de mogelijkheid aan :Wink:
Ha, mooi dat ik dat dan weet! Dus ik zal me daar één dezer dagen eens in gaan verdiepen.... ben nog net geen 4 maanden heen. Volgens mn moeder moest ik dat zeer binnenkort wel gaan doen 8) eens langs een kraamcentrum oid. Ja, het is wat mij betreft gewoon wat vertrouwder zo'n eerste keer. Ook qua kraamzorg dat 'vraagt' toch wel even iets gemakkelijker hè.
@Loran: weet je misschien ook of ik dan ook een NLe verloskundige zou kunnen bezoeken? Of zou ik wel een "hebamme" en Duitsland moeten bezoeken en/of achter de hand moet hebben ingeval van nood?
Dit zou ik niet durven zeggen.. Je ka he proberen, maar denk van niet, omdat ze dan ook va huisbezoek naar Duitsland gaan, en dat gebeurt niet zo snel volgens mij. Kraamzorg zou ik indd. snel gaan regelen Dan ben je nog op tijd oor een intake-gesprek etc. . Want de drukke periode voor volgend jaar begint al aardig vol te worden .
Jaaa heel graag! Ik ben zwanger en heb nu een vk over de grens gevonden in Nederland. Ik werk in NL en ben dus ook verzekerd in NL. Maar nu: de vk kan niet de bevalling doen (denk je daar nu al aan - ja!), dus wordt ik later weer overgedragen aan een gyneacoloog. Kraamzorg zal ik volgens de verzekering krijgen door 'iemand die beschikbaar is' want ik mag niet zelf kiezen... En weet je misschien hoe het zit als je toch in DL bevalt omdat dat dichter bij is dan het ziekenhuis in NL? Ben je dan nog wel verzekerd?
Als je in Duitsland bevalt en je bent in NL verzekerd, dan moet je toch zeker de kosten bij je verzekering indienen.
Ik had ook toen ik zwanger was van mijn dochtertje een verloskundige in Nederland. Was de bedoeling dat ik in het ziekenhuis in Nederland zou bevallen, maar de bevalling ging zo snel dat het een thuisbevalling is geworden. Dat is iets wat duitsers echt heel raar vinden, omdat alle vrouwen in het ziekenhuis bevallen. En kraamzorg kwam ook gewoon aan huis, omdat mijn vriend en ik beiden in Nederland werken en we dus daarvoor verzekerd zijn. Wij wonen 7 km over de grens en zover gaan ze zowieso nog wel.