Ziek zwanger en uwv

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door mom2015, 6 sep 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. mom2015

  mom2015 Lid

  28 jun 2015
  7
  0
  1
  NULL
  NULL
  Beste uwv webcare medewerker,

  Ik zit in een ingewikkelde situatie en ontvang graag advies voordat ik ga bellen.
  na mijn bevalling ben ik in de zw terecht gekomen met verschillende klachten. Een aantal maanden geleden heb ik een brief gekregen dat ik een wia kon aanvragen maar dat leek zo ver en daarnaast was ik hard bezig met mijn herstel bhv verschillende therapieën. Ik keek eigenlijk uit om me beter te melden en weer een baan te zoeken. Nu ben ik er onlangs achter gekomen dat ik weer zwanger ben. Dit heeft me even gekost om t te beseffen en ben de afgelopen weken ziek geweest waardoor ik me helemaal niet meer heb bezig gehouden met het uwv of mijn administratie in het algemeen. Paar dagen geleden kreeg ik een brief waarin stond dat ik bijna de 104 weken nader einde zw dus. Ik heb nog ongeveer 4 weken. Wat kan ik nu het best doen?? Moet en kan ik alsnog wia aanvragen of ziektewet of ww? De laatste keer heb ik een hele nare vrouw meegemaakt bij het UWV waar door ik echt bang ben om daar weer contact mee op te nemen. Ik hoop advies te krijgen. Mvg
   
 2. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste Mom2015,

  Ik begrijp dat je graag wilt weten wat je het beste kan doen in jouw situatie. Je bent bijna 2 jaar ziek en de Ziektewet zal binnenkort stoppen.

  Aangezien je nog steeds ziek bent is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de WIA-aanvraag in te dienen. Dat kan digitaal via onze site met jouw DigiD. Klik hier om naar de aanvraag te gaan.

  Je bent nu officieel te laat met de aanvraag, hierdoor kunnen wij niet garanderen dat je een WIA-beslissing ontvangt voordat de Ziektewet stopt. Houd er daarom rekening mee dat je tijdelijk geen uitkering ontvangt. Geef in de aanvraag ook aan waarom je te laat bent.

  Zodra wij de aanvraag hebben ontvangen krijg je een gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Zij beoordelen in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Klik hier voor het stappenplan WIA.

  Ik wens je heel veel beterschap en een fijne zwangerschap.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen
  UWV Webcareteam
   
  mom2015 vindt dit leuk.
 3. mom2015

  mom2015 Lid

  28 jun 2015
  7
  0
  1
  NULL
  NULL
  Beste Jeroen

  Hartelijk dank voor uw reactie
  Ik wil geen wia aanvragen om verschillende redenen ondanks ik nog wel klachten heb. Ik wil het liefst nog even werken tot mijn verlof ivm te grote gat op cv en ik heb echt een nare ervaring met het uwv en wil daar liefst nooit meer komen.
  Mijn zw verloopt dus over een paar weken wanneer kan/Mag ik een ww aanvragen? Bv einddatum zw is 20 sept moet ik dan nu aanvragen en dan start 20 sept of moet ik me eerst beter melden na afloop?
   
 4. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste Mom2015,

  Ik begrijp dat je geen WIA-uitkering wil aanvragen. Maar je geeft wel aan dat je nog steeds ziek bent. Het is daarom niet mogelijk om de WW-uitkering aan te vragen.

  Voor de WW-uitkering moet je volledig beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Blijkt achteraf dat dit niet kan in verband met ziekte dan kan de uitkering alsnog worden ingetrokken.

  Mijn advies blijft nog steeds dat je het beste de WIA-uitkering kan aanvragen.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen
   
  mom2015 vindt dit leuk.
 5. mom2015

  mom2015 Lid

  28 jun 2015
  7
  0
  1
  NULL
  NULL
  Bedankt voor je reactie maar denk dat ik het niet goed heb uitgelegd maar ik was met mijn herstel bezig en dat ging goed. De afgelopen weken ben ik ziek geweest maar dat hoort bij een zwangerschap het eerste trimester. Ik ben niet zodanig ziek dat ik niet meer kan werken dat bedoel ik.
   
 6. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste Mom2015,

  Als je denkt dat je volledig beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en hiervoor ook kan solliciteren kun je de WW-uitkering aanvragen via deze link.

  Denk je niet volledig te kunnen werken dan kun je de WIA-uitkering aanvragen.

  Het is een keuze die je zelf het beste kan maken.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen
   
  mom2015 vindt dit leuk.
 7. mom2015

  mom2015 Lid

  28 jun 2015
  7
  0
  1
  NULL
  NULL
  Beste Jeroen

  Dank voor uw reactie

  Ik denk idd dat ik wel beschikbaar ben maar niet voor het aantal uur als voorheen ( 36) Ik wil nu een baan zoeken voor max 24 uur. Dit is toch ook beschikbaar voor werk? Sorry ik heb niet eerder met het uwv te maken gekregen en stel de vragen hier omdat ik hier duidelijke antwoorden zie van uw collega s en aan de telefoon heb ik het idee dat ze me niet begrijpen.

  Even kort samen gevat kan en wil wel werken maar niet zoveel uur ( eigen keus)
  Heb waarschijnlijk al iets op het oog maar niet zeker vandaar dat ik me afvraag of ik de ww kan aanvragen en of dat de dag dat me zw verloopt moet doen of nu al met startdatum in de toekomst of ??
  Alvast bedankt
   
 8. UWV

  UWV VIP lid
  Medewerker

  Beste mom2015,


  Je wilt graag weten wanneer je de WW-uitkering kan aanvragen. De WW-uitkering kan je 1 week van te voren aanvragen. Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?
  Je kan niet op je WW-aanvraag vermelden dat je voor minder uren een WW-uitkering wil.

  Maar wat je wel kan doen is als je de aanvraag verstuurd hebt dan een bericht sturen via de werkmap dat je 24 uur beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Hetzelfde bericht stuur je ook via Mijn UWV en dan Mijn Berichten. Dit om te voorkomen dat er voor 36 uur WW-uitkering wordt toegekend in plaats van 24 uur.

  Wist je trouwens dat je naast je WIA-uitkering mag werken? En dat dan een gedeelte van je inkomsten worden vrijgelaten van je WIA-uitkering? Meer informatie vind je hier

  Je mag ook iemand meenemen naar de afspraken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige.

  Met vriendelijke groet,

  Viktoria
  UWV Webcareteam
   

Deel Deze Pagina