Volgens mij mag dat niet zomaar zonder toestemming van de ouders. Ik zou er zelf niet blij mee zijn! Foto's prima maar die hoeven niet meteen online gegooid te worden. Mijn gastouder maakt regelmatig foto's die ze dan naar mij mailt, en dat vind ik leuk, maar ik zou not amused zijn als ik ze op facebook terug zou zien.
hier is t wel.na accepteren dat je vriend bent dat je op facebook komt echter als iemand vind k leuk drukt dan zien andere de fotos ook en andere kunnen foto eraf halen
hier werd het ook gevraagd, je moest tekenen ervoor. Overigens had je verschillende opties: website van het kinderdagverblijf, facebook, nieuwbrief en nog iets. Maar we kregen dus echt een formulier hiervoor mee.
Nee dat mag niet zomaar. Als je het niet wilt, zeker ook niet doen. Ik zou er ook niet blij van worden dat mij dochter overal op internet te vinden is.
Juridisch gezien mogen ze het gewoon. Het valt onder het portretrecht en volgens mij heb je geen juridisch gegronde reden om niet te willen dat je kindje herkenbaar op de foto komt. Ik zou wel aangeven dat je pertinent niet wil dat je kindje op de foto komt en dan zou het wel heel onbeschoft zijn als ze wel doen. Maar het mag volgens mij wel. Uit nieuwsgierigheid: waarom wil je het niet? Mijn dochtertje staat bv ook wel op een paar openbare foto's van schooluitjes en zo. Ik heb er nooit over nagedacht of ik dat wel zou willen.
Het mag wel ,maar als jij dergelijke dingen wil omzeilen moet je dus zeggen dat je niet wilt dat jou kindje nog langer gefotografeerd wordt op het kinderdagverblijf. Hier moesten wij toestemming geven voor fotograferen en ze zeiden dat het inderdaad kon dat de foto's online werden gezet.
nee,dat mag niet zo maar. Het kinderdagverblijf moet jullie toestemming vragen en daarvoor moet je ook tekenen. Dit gaat ook zo bij scholen, scouting, etc.Als je geen toestemming geeft mogen ze niet zo maar foto's van je kind plaatsen
Nogmaals: het mag wel. Dit is portretrecht en is een onderdeel van auteursrecht. Bij een foto die niet in opdracht is gemaakt zal steeds een afweging gemaakt worden tussen het belang van de portretrecht houdende en de auteirsrecht houdende. Maar tenzij je kind er naakt op staat, of dat je een bekende nederlander bent of anderszijds gebaat bent bij privacy, grijpt de rechter zelden of nooit in in het auteuirsrecht van de tegenpartij. Maar weer: als je duidelijk maakt aan je kinderdagverblijf dat je hier niet van gedidend bent zouden ze wel rete brutaal zijn om ze alsnog te publiceren, en dan zul je wel een conflict met ze hebben neem ik aan. Dus het lijkt me in den minne wel oplosbaar.
Ik weet niet waar je woont,maar hier is dat niet. Hier van de school een filmpje op youtube gezet en foto's op de school website. Ouders zijn hier niet ingelicht hierover een aantal ouders is daar achter gekomen en wilde juridisch stappen gaan ondernemen tegen de school. Dus krijgt ieder nieuw kind een formulier mee voor de ouders, waarop ouders moeten tekenen of ze akkoord gaan dat foto's van de kinderen op de schoolsite worden gezet.gaan ze niet akkoord,dan wordt er niets van hun kind geplaatst. Bij de scouting van mijn dochter hebben wij ook een toestemming moeten geven en een formulier moeten ondertekenen, wat betreft foto's en filmpjes op facebook en hun eigen site.
Bij ons moeten ouders hiervoor tekenen en zelfs als er foto's gemaakt worden, wordt er toestemming dmv een handtekening gevraagd. Ik geloof dat dit bij ons wettelijk is vastgelegd in ons handboek.
Als de ouders er mee naar de rechter waren gestapt hadden ze hoogstwaarschijnlijk het deksel op de neus gekregen. Jurisprudentie is hier behoorlijk helder over. Dat de school en de scouting toestemming vragen juich ik toe, begrijp me niet verkeerd. Ik heb ook liever datze dat doen. Maar ze zijn het niet wettelijk verplicht. Het werkt natuurlijk wel een betere verstandhouding met de ouders in de hand.
Opnieuw, ik juich het toe. Maar dit is niet wettelijk vastgelegd, in jullie handboek kun je niets wettelijk vastleggen. Het staat er in zodat het intern bij jullie nageleefd wordt en ik vind dat super. Maar het viel mij op dat iedereen hier riep dat toestemming verplicht was en dat is het niet. Wettelijk gezien.
dit vond ik dus net Privacy-belang Op internet doet het probleem zich nogal eens voor bij hobbyclubs en scholen. Die maken fotos van activiteiten en publiceren die op hun website. Op die fotos zijn dan vaak de kinderen die meedoen aan die activiteiten duidelijk herkenbaar. Niet alle ouders stellen hier prijs op. Als de ouders een redelijk belang hebben, kunnen ze publicatie van de fotos verbieden. Bij fotos van het dagje uit in het zwembad of zo, en ook bij scholen met asielzoekers of ondergedoken kinderen, kom je al snel aan zon redelijk belang.
Juridisch gezien heb je juist geen grond om bezwaar te maken tegen het maken van de foto op zich. Als het gaat om publicatie, kun je je wel verzetten. Ik neem aan dat geen enkel kinderdagverblijf het zo ver laat komen, maar stel dat het komt tot een gang naar de rechter. Dan moet de rechter een afweging maken tussen het belang van het kind (privacy) en het belang van het kinderdagverblijf (reclame??) Ik verwacht dat in dit geval iedere rechter het recht op privacy zwaarder zal laten wegen. Normaal gesproken zou een kinderdagverblijf / school toestemming vragen. Let op: bij onze schoolis het bijvoorbeeld zo dat op het inschrijfformulier al staat dat er beelden van het kind op de site van de school gezet kunnen worden. Als je dit niet wil, moet je dit zelf op het formulier vermelden. Je kunt je niet verzetten tegen het maken van beelden wanneer het bijvoorbeeld gaat om het filmen van een les van een stagiair of collega waarbij het gaat om intern gebruik (wij leren ervan) of om bepaalde leerlingen te observeren. Maar deze beelden worden nooit gepubliceerd.
@mariska en tupp, jullie hebben daar allebei deels wel gelijk in. Foto's van bijvoorbeeld de kinderen in een zwembad vs reclame voor het kinderdagverblijf, die afweging win jij als ouders voor de rechtbank. Maar als het in dit geval gaat om dat het kinderdagverblijf een facebook pagina heeft waarin ook alle ouders op de hoogte gehouden kunnen worden (dus geen directe of niet alleen maar reclame doeleinden), en daar worden foto's op gepubliceerd van een dagje kinderboerderij, dan heb je geen poot om op te staan. Ik wou alleen maar aangeven dat de keiharde toezegging van veel dames dat het kinderdagverblijf van TS altijd toestemming moet vragen niet zo zwart-wit op gaat.