zijn er kinderen van 4 die nog niet zindelijk zijn?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Natasja2, 14 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Natasja2

  Natasja2 Actief lid

  16 feb 2007
  179
  0
  0
  Noord Brabant
  we "tobben" een beetje met de zindelijkheid van onze oudste. Hij wordt in september 4. hij gaat al vanaf 2,5 voor het slapengaan op de wc plassen. als hij niet wil, gaat hij niet. we hebben er heel lang geen punt van gemaakt dat hij in z'n luier bleef plassen en poepen en proberen dat nog niet te doen. maar zo langzamerhand ben ik er heel erg aan toe dat hij zindelijk wordt. alle kinderen uit onze omgeving van zijn leeftijd en tot een paar maanden jonger zijn inmiddels zindelijk. maar onze Yoran plast en poept nog vrolijk in zijn luier. vindt het ook niet vies om met een poepluier aan te lopen. hij loopt regelmatig in zijn blote billen of (in de winter) met een onderbroekje rond. ook op zijn verzoek. dan gaat hij vaker naar het potje. maar net zo vaak laat hij het gewoon lopen. we prijzen hem de hemel in als hij op het potje plast/poept en maken er niet zo'n punt van als hij dat in zijn onderbroek doet. we hebben al beloningssysteem in de vorm van stickers en kleine snoepjes.
  ik probeer me voor te houden dat ieder kind zijn tempo heeft en dat hij op z'n 4e vast wel zindelijk zal zijn. maar is dat zo? moeten we er meer druk op leggen? mijn nachtmerrie is dat hij nog niet zindelijk is als hij naar de basisschool moet. in alle eerlijkheid: hebben/kennen jullie kinderen die met hun 4e nog niet zindelijk waren? wat hebben jullie daaraan gedaan en hoe heeft school erop gereageerd?

  alvast bedankt voor jullie reacties!
  groetjes, Natasja2
   
 2. duikster

  duikster VIP lid

  13 nov 2005
  5.714
  73
  48
  in de klas van mijn zoontje zit een meisje dat nog niet zindelijk is (wel als gevolg van medische problemen) maar zij heeft gewoon een luierbroekje aan onder haar kleding en verder geen gedoe. Zij geeft overigens wel zelf aan als het misgaat. Omdat ze obstipatie heeft, poept ze eigenlijk nooit in haar broek op school. Door de obstipatie heeft ze echter ook weinig controle meer over de blaasfunctie en kan dat dus niet altijd aanvoelen wanneer ze moet plassen
   
 3. Sparco

  Sparco Nieuw lid

  15 mrt 2011
  4
  0
  0
  Mijn zoontje heeft er ook heel lang moeite mee gehad. Hij wordt in juni 5 en is pas sinds november vorig jaar dat het goed gaat overdag. 's nachts is het echter nog altijd een luier.
  Was bij hem een knopje wat echt plots om ging

  Volhouden dus...
   
 4. nanette77

  nanette77 VIP lid

  11 jan 2009
  10.817
  545
  113
  Vrouw
  ik heb soms ook wel het idee dat de luiers van nu te goed zijn..
  Ze voelen zich niet echt vies daardoor..
  Misschien kun je een onderbroek in de pamper doen..
  Dan voelt hij meer tegen zijn kont aan dat hij nat is;)

  en je inderdaad niet te druk maken..
  Elk kind is anders en geeft zijn ritme wel aan..
  (maar ik snap wel dat je het fijn zou vinden voor hem als hij zindelijk is voor hij op school zit)
   
 5. raspberry

  raspberry Niet meer actief

  Misschien dat jullie er iets te relaxed mee zijn geweest?
  Ik zou namelijk op een gegeven moment wel zoiets hebben van: voordat je gaat slapen, ga je op de wc. Dat hoort gewoon, doen alle mensen, ook papa's en mama's.
  En overdag als hij het laat lopen: ruim jij het dan op? Want als hij het wel KAN, is het misschien een idee om het hem te laten opruimen of hem te laten helpen met opruimen? Dat dat misschien een stimulans gaat zijn om er beter op te letten?

  En misschien gewoon eens met hem praten? Dat je gewoon graag wilt dat hij leert om zelf naar de wc te gaan, omdat dat wel handig is straks op school enzo? En dat hij daar groot genoeg voor is, dus dat je dat met hem wilt gaan proberen?
  Geen echte druk dus, maar meer in de vorm van stimulans. Geen beloningssystemen, (ik ben daar nooit zo voor, als het om normaal gedrag gaat), maar dus gewoon een stimulans die bij hem past?
   
 6. Snoopy1979

  Snoopy1979 VIP lid

  8 okt 2006
  33.304
  6.535
  113
  Vrouw
  Brabant
  Hij is misschien wat laat, maar ik zou me nog geen zorgen maken. Wij waren met Eva ook heel makkelijk en die gaf ook niets om een poepluier, vertelde juist trots aan iedereen dat ze gepoept had en iedereen moest komen kijken :). Ruim een maand later was ze opeens binnen een week zindelijk (wij vroegen altijd wel of ze haar luier uit wilde laten en opeens wilde ze dat) en 2 maanden later was ze 's nachts ook zindelijk.

  Wat betreft de basisschool, hij moet pas echt als hij 5 is hè, voor die tijd is het wel gebruikelijk om te gaan natuurlijk, maar vanaf 5 jaar zijn kinderen pas leerplichtig.
   
 7. Roba77

  Roba77 Fanatiek lid

  11 jul 2006
  1.079
  0
  0
  Ik zou me nog niet te druk maken, mijn zoontje word morgen 4 jaar. Is sinds sept zindelijk met plassen overdag, in dec ook met poepen (deed hij nl gewoon in zijn broek tussen sept en dec) en 's nachts is hij nog niet elke nacht droog. Hij wil geen pamper aan, maar slaapt er 9 vd 10 keer gewoon doorheen. Ach ja, we wassen maar gewoon vaker, komt vast ook weer goed. Succes
   
 8. puckje

  puckje Bekend lid

  9 jun 2007
  555
  0
  0
  Overijssel
  Hier hetzelfde probleem. Emiel wordt in juli 4 en mag dan naar de basisschool. Maar hij is nog totaal niet bezig met zindelijk worden. Gaat wel op de wc zitten als wij dat willen en ook op het KDV. Plast soms wel en soms niet.

  Hij is hyperactief en met zoveel andere dingen bezig dan met zindelijk worden. De leidster op het KDV zei dat het nog wel z'n tijd heeft en we hem absoluut niet moeten pushen want dan wordt het niets met hem.

  Ik wacht maar rustig af, het zal vanzelf wel komen.
   
 9. deepfreeze

  deepfreeze VIP lid

  29 nov 2007
  11.895
  42
  48
  Een maand geleden zat ik ook met deze vraag (aug jarig).. Nu loopt hij zonder luier rond, en heeft amper ongelukjes meer..

  Ik zou eigenlijk willen zeggen: laat het even helemaal gaan. Ons jochie wilde af en toe op het toilet, maar dat was eens per week een keertje, en dan kwam er niks. In december geprobeerd zonder luier. Resultaat: om 10 uur al 5 natte broeken en 2 chagerijnige mensen in huis. Geen succes dus.

  Nu 2 weken geleden bedacht dat ik het nog weleens kon proberen. Op donderdag begonnen, 3 natte broeken over de dag verspreid en de rest netjes op de wc gedaan. De dag erna nog 2, en sindsdien zo goed als droog.. Hij had het gewoon opeens door.

  In die tussenperiode ben ik er helemaal niet mee bezig geweest. geen woord over gezegd, gewoon alleen op de wc/potje op zijn aangeven.

  Ik wil vooral zeggen: ga er niet te paniekerig mee om, hij voelt blijkbaar wel iets, dus hij moet alleen zijn koppie nog omzetten dat hij ook naar de wc moet gaan dan. Dat komt wel..
   
 10. Fiene

  Fiene Fanatiek lid

  27 jun 2008
  2.432
  0
  0
  Onze oudste wordt in juni 4. Nou gaat hij straks niet naar school dus die druk was er niet, maar ik wilde m toch wel zindelijk hebben. Niets hielp, hij wilde niet eens op het potje, alleen het noemen van een potje was al aanleiding tot megadrama, krijsen, schreeuwen noem maar op.
  Tot ergens vorige maand, van de een op de andere dag was hij volledig zindelijk en sinds deze week ook 's nachts!
   
 11. Only me

  Only me Niet meer actief

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat wij wel heel erg vroeg zijn met een kindje wat al bijna zindelijk is. Ze is 1,5 jaar. En gaat sinds een jaar al op de pot om een plas en poep te doen. Ze loopt zelf naar de deur toe en klopt erop als ze moet plassen en poepen, en dan loopt ze naar het potje die bij het toilet staat.

  Ik heb de techniek van mijn schoonmoeder gebruikt die dit ook bij alle 3 haar kids heeft gedaan en haar moeder op haar beurt, en diens moeder ook.

  Mensen geloven mij niet, zeggen dat het absurt is, maar goed... denk maar wat je wil. Mijn dochtertje vind het schitterend en geeft toe, waarom niet? Wat is er nou lekker aan een vieze luier aan je billen? En het scheelt ons de centen en vieze gezichten haha.

  Het enige is dat ze in de nacht nog wel een luier om heeft, maar dat is helemaal niet erg. Komt vanzelf wel.

  Ieder kind is anders, de 1 is vlot en hoeft weinig gestimuleerd te worden. De ander vind het maar best zo en doet ook geen moeite om zindelijk te worden...
   
 12. mamaSuusenTessa

  mamaSuusenTessa Bekend lid

  8 okt 2010
  893
  0
  16
  NULL
  Eindhoven

  Misschien dat je kan uitleggen wat je techniek is?Ik heb namelijk nog nooit een kindje gezien van 6 maanden dat zelf op het potje kan zitten,of laat staan er naar toe kan kruipen of lopen?

  Ontopic...Ik ken wel een aantal kindjes die in groep 1 nog niet zindelijk waren.Maar na een aantal weken waren ze ineens wel zindelijk!Waarschijnlijk is het bij sommige kindjes...goed voorbeel doet volgen.
   
 13. Jalea

  Jalea Fanatiek lid

  24 jun 2006
  2.396
  0
  0
  onze zoon is net 4 en is ook nog niet perfect zindelijk. overdag gaat het meestal wel goed (soms een ongelukje door net te laat bij de wc), maar 's nachts heeft hij nog een luier om. Hij slaapt zo vast dat hij er niet van wakker wordt. ook als we een eind gaan rijden of ergens heen gaan waar we niet zomaar bij een wc zijn, krijgt hij nog wel eens een luier om. Want wat moet je op de snelweg als je kind zegt dat er NU geplast moet worden?
  ik maak er zelf geen probleem van, hij is zindelijk overdag en dat is het belangrijkste (anders worden ze niet toegelaten op school)
   
 14. Only me

  Only me Niet meer actief

  Ik heb ook niet gezegd dat het met 6 maanden is.... die heb ik zelf ook nog nooit gezien aangezien zo'n kind nog niet eens kan zitten. Mijn dochter ging vanaf 9 maanden écht op het potje, toen ze goed zelfstandig kon zitten. Telkens als ze er iets in deed hebben wij haar gewoon heel goed beloond met hard klappen, jaaa roepen en liedjes zingen!!! Dat vond zij blijkbaar zo leuk dat ze het heel gauw door kreeg. Ook zet ik haar bij het wakker worden gelijk op de pot, na ieder hapje eten en voor en na het bad, en tussendoor.

  De techniek die mijn schoonmoeder gebruikte ging mij net te ver, dat is vanaf 6 maanden en dan tijdens de voeding een pot eronder houden.
  Dat vond/vind ik ten eerste vies en ten tweede ook te overdreven. Ik heb het bij ons kindje gewoon geprobeerd vanaf 8/9 maanden, en ze vond het nog leuk ook! Ik denk dat het ook gewoon per kind verschillend is. Het nadeel is dat het alleen steeds later gebeurt, het zindelijk maken....
   
 15. mora27

  mora27 VIP lid

  25 nov 2009
  6.381
  0
  36
  webwinkel eigenaar
  in een huis
  mijn dochter van bijna 3 heeft er ook echt geen zin in en poept en plast weer in haar luier... we hebben een periode gehad dat ze zo ineens uit haarzelf op de wc ging zitten en ook echt poepte en een plas deed.... ik ben nu begonnen om haar op vaste tijden op de wc te zetten.. smorgens voor het badderen, als ze uit bed komt na het middagdutje, eind van de middag voor het eten nog eens, en savonds voor het naar bed gaan... of ze dan wat doet op de wc is niet zo erg maar dan went ze eraan....
   
 16. Nora86

  Nora86 Fanatiek lid

  17 mrt 2006
  4.738
  0
  36
  Wow wat hoopvol die verhalen hierboven. Mijn pluk is dan nog wel maar 3 , maar hij heeft totaal geen interesse in de wc of het potje. Nooit gehad ook. Ik wacht nu de zomer af en laat hem dan in zijn blote kont rondhuppelen , hopelijk helpt dat een beetje.
   
 17. Christy79

  Christy79 Actief lid

  14 jul 2009
  378
  0
  0
  NULL
  Overijssel
  Ook wij dachten dat het nevernooit niet zou gebeuren voordat hij naar school ging... Damiën is 3 jaar en 5 maanden en had totaal geen interesse. Ook samen gaan plassen op de wc hielp niet, want ook al deed hij dan een plas, dan kon het zo zijn dat hij 10 minuten later weer in zijn broek plaste...
  Tot........... 3 weken geleden... ineens zei hij overdag: Mama, ik moet plassen!!!! En hij is vanaf die dag gewoon zindelijk... Hij is nu zelfs al een dag of 5 's ochtends droog (wel met luier hoor) :D Dussssss, GROTE kans dat het er zo toch ineens van komt... En anders zijn er inderdaad ook nog de luierbroekjes!
   
 18. Joyce84

  Joyce84 VIP lid

  24 nov 2006
  5.350
  0
  0
  administratief medewerkster
  Rotterdam
  Nou hier nog zo'n kind hoor :p Hij is nu 3,5 en soms gaat het goed en soms niet. Laat hem thuis vaak zonder luier lopen en dan gaat het op zich wel goed, maar alleen omdat ik best vaak vraag of hij moet plassen, want uit zichzelf zegt hij het niet en ik wil hem ook niet pushen. Ik hoop idd ook dat het komt voordat hij 4 is.
   
 19. sillaah

  sillaah Fanatiek lid

  21 sep 2006
  1.429
  0
  0
  Utrecht
  Mijn dochter is 4 jaar en draagt nog 24/7 luiers !!
  We lopen echter wel met autisme onderzoeken,
  ze is niet welkom op school omdat ze niet zindelijk is, we hebben hier 2 scholen geprobeerd.
  Ze mocht bij 1 komen proberen maar omdat ze ook verlatingsangst heeft EN niet zindelijk is mag ze niet terug komen..
   
 20. deepfreeze

  deepfreeze VIP lid

  29 nov 2007
  11.895
  42
  48
  @sillaah,
  Dat is vervelend zeg. Al is het gezien de combinatie met autisme niet raar, maar wel lastig dat ze niet naar school mag.
  Zijn jullie al aan het kijken naar speciaal onderwijs, of kijken jullie het nog aan voorlopig?
   

Deel Deze Pagina