een vraagje voor de juffen hier

Discussie in 'De lounge' gestart door kristalhelder, 10 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kristalhelder

    kristalhelder Bekend lid

    21 aug 2011
    743
    0
    16
    Hallo juffen ;)

    Ik heb altijd al juf willen worden. Al vanaf dat ik een klein meisje was roep ik dat. Nu ben ik me aan het oriënteren en morgen ga ik zelfs boeken halen op mijn oude stageplaats. Een reken- en taalboek zodat ik eens kan kijken wat er nog is blijven hangen van die materie:)

    Maar wat ik me nu afvraag. Ik lees her en der berichten van mensen die stoppen met het werken in het onderwijs, omdat er zo ontzettend veel papierwerk bij is komen kijken, waardoor je eigenlijk niet veel tijd meer hebt om met de kindjes bezig te zijn. Ik wil graag weten wat hiervan klopt en hoe jullie dit ervaren?
     
  2. Mama van 3

    Mama van 3 Fanatiek lid

    31 mei 2010
    3.254
    0
    0
    Mijn man is leraar, en heb zelf 2 jaar de pabo gedaan..

    Ik vind inderdaad dat het tegenwoordig erg veel erbij komt kijken..

    Kindjes gaan niet meer zo snel naar so en dus komen ze in normaal onderwijs.. Waardoor de meeste kinderen op hun eigen leerlijn gaan zitten. Wat btekent voor de leraar dat die nu voor bijna elk kind een aparte leerlijn moet maken..

    Het voorbereiden van je lessen, het nakijken van de stof, vergaderingen, bijscholingen,rapporten schrijven, kerst/ sinterklaas enz... Komt er allemaal nog naast het lesgeven..
     
  3. Tese

    Tese Niet meer actief

    Ik heb vriendinnen die juf zijn en van hun weet ik dat het echt je roeping moet zijn anders ga je idd op den duur afhaken.
    Ze hebben sowieso elke week 's avonds vergadering. Je moet niet denken dat als de school om 15.00 uur uit is dat je ook klaar bent. Je zit wel tot 17.00 op school en inderdaad hebben ze 's avonds vaak ook nog genoeg te doen. DEnk aan lesvoorbereiding, rapporten, toetsen nakijken weet ik veel wat nog meer.
    Voordeel wel is dat je veel vakantie hebt, maar ook in de vakantie (aan het einde) ben je zelf al op school voor voorbereidingen.
    Dit is wat ik van hun hoor en vroeger zat ik 's avonds vaak bij een vriendin en haar ouders waren ook leraar. Die zag ik vaak na het eten nog wat doen voor school.
     
  4. sam32

    sam32 Bekend lid

    14 jul 2010
    701
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben zelf juf en het is idd zo dat je werk niet ophoudt na 3 uur. Tot 3 uur geef je les,ben je echt alleen met de kinderen bezig en na 3 uur is het voorbereiden,nakijken,evt gesprekken,vergaderingen enz. In het begin kost het voorbereiden erg veel tijd,maar daar krijg je vanzelf handigheid in en dan gaat het een stuk sneller. Vergaderingen heb ik lang niet elke week en al helemaal niet savonds. Dat heb je wel als je bijv in de or of mr zit( naast leerkracht heb je ook andere taken die je als team moet doen) wel is het zo dat je periodes hebt waarin het drukker is. Sinterklaas en kersttijd,maar ook rond de tijd dat de kinderen hun rapport krijgen
     
  5. malka

    malka Bekend lid

    30 aug 2008
    847
    0
    0
    Ik ben juf. Leuk werk hoor! Maar toevallig gister uitgerekend wat mijn uurloon is, als ik de opvangkosten eraf haal: iets meer als €5,00.... Naast het lesgeven komt gewoon een boel kijken: studiedagen op niet werkdagen, avondvergaderingen, buitenschoolse activiteiten, 10 minutengesprekken, enz. Vorige week moest ik een extra avond en een extra middag naar school, volgende week een extra avond en in de eerste week van december 2 extra dagen en ben ik dus de hele week van huis, terwijl ik part time werk. Denk dus goed na of je dit thuis allemaal kan regelen. Ik vind dit soms best lastig... Plus als je kind ziek is, dan kan je geen vrije dag opnemen ofzo....
     
  6. AnnieF

    AnnieF Actief lid

    7 sep 2011
    237
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi!

    Ik ben ook juf, en ben het ook met de meiden hier eens. Er komt echt nog een hoop extra´s bij kijken. Idd vooral rond de tijden van sint/kerst, maar idd ook door vergaderingen, al dat papierwerk, observaties en rapporten invullen, nakijkwerk, 10minutengesprekjes enz. Het lijkt altijd een relaxt beroep (om 3 uur klaar en lange vakanties) maar dat is het echt niet!!

    Daarentegen is het natuurlijk wel het leukste beroep wat er maar te verzinnen valt;) Heel afwisselend!!
     
  7. Ellamalou

    Ellamalou Fanatiek lid

    22 jan 2011
    1.416
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben ook juf! Zoals mijn voorgangers schrijven komt er zoveel meer bij kijken. (voorbereidingen, agenda, oudercontacten, werkgroepen, vergaderingen, bijscholing, schoolfeest, schoolmaaltijd, musical, ontbijtverkoop, sportevenementen...) Wat mij frustreert is het 'onnodige' papierwerk. Enkel papierwerk dat je moet maken omdat je het moet hebben en niet omdat je er nog iets mee doet. Daar krijg ik het schijt van. (ik krijg er stress van omdat er altijd wel nog iets niet in orde is) Die nutteloze dingen waar je je tijd in moet steken heb ik moeite. En dan de veranderingen die doorgevoerd worden en waar ze een paar jaar later weer van af stappen... Maarja, het hoort erbij hé. De vakanties zorgen ervoor dat ik mijn schoolstress kwijt kan en daarna opnieuw met volle moed ervoor kan gaan. En mijn werk in mijn klas zelf doe ik dan ook met hart en ziel. Anders zou ik het zeker niet volhouden.
     
  8. Tennes

    Tennes Niet meer actief

    Hier ook een juf. Tja, ik vind het nog steeds een leuk beroep, maar voor het salaris hoef je het niet te doen. Er komt veel bij kijken (zie bovenstaande) en als je jezelf geen halt toe roept, kun je echt 24 u per dag met je baan bezig zijn.
    Daarbij vind ik persoonlijk dat de inmenging van ouders steeds groter wordt. Kritisch zijn mag van mij, je mag mij ook alles vragen, er kan veel in overleg, maar de tendens op mijn school is momenteel dat ouders weinig respectvol meer zijn, maar denken alles te kunnen bepalen en dit op zeer onaangename manieren duidelijk maken. En dit vind ik eigenlijk een steeds groter minpunt worden omdat dit ook invloed heeft op de kinderen.

    Je moet echt bewust kiezen voor dit vak....Als ik de keuze weer zou krijgen, zou ik het waarschijnlijk weer doen. Maar dat houdt mij niet tegen om na 10 jaar voor de klas mij te oriënteren op ander werk. Want momenteel heb ik een beetje genoeg van de ouders, het papierwerk, voor ieder kind een apart programma, studiedagen, avondvullende activiteiten.
     
  9. Jufaman81

    Jufaman81 Fanatiek lid

    17 aug 2011
    2.098
    0
    0
    Leerkracht
    Noord-Brabant
    Ik ben ook leerkracht, fulltime in een combinatiegroep 7/8.

    Ik wil als eerste zeggen dat het voor mij de gweldigste baan is die ik maar kan wensen. Voor het geld moet je het niet doen! En je redt het alleen maar als je het echt met heel je hart en ziel doet, anders ben je zo thuis met een burn-out!

    Ten tweede is er inderdaad heel veel werk naast de lesgevende taken. Ik ben op maan-, dins-, donder- en vrijdag tussen 17.00 en 17.30 thuis en op de "vrije" woensdagmiddag werk ik tot ongeveer 15.00 door. Dit komt doordat tegenwoordig ook alles geregistreerd moet worden, ieder oudergesprek, je dagplanningen...alles!! En dat is voor als de inspectie je school bezoekt!!

    Veel mensen hebben hun vooroordelen al klaar als ik zeg dat ik op een basisschool werk. Het eerste wat ze zeggen is dat ik een lekker makkelijke baan heb, want ze denken dat ik om 16.00 uur thuis ben! En anderen vinden het nogal geweldig om te zeggen dat zij het zo zwaar hebben met maar 3 weken vakantie en wij 12 weken per jaar.... Ik moet in de vakanties echt wel aan school werken. Ik doe dan weer energie op, zodat ik de weken daarop er weer hard tegenaan kan!!

    Lees alles hier goed en doe er je voordeel mee! Prettig weekend en groetjes!
     
  10. melisjuh30

    melisjuh30 Bekend lid

    17 jun 2008
    854
    0
    0
    Niet alleen het werk wat erbij komt kijken kan een nadeel zijn.

    Wees je er bewust van dat er op dit moment bijna geen werk is in het basisonderwijs.
    Ik spreek uit ervaring, 3 jaar aan het invallen en nog geen zicht op werk! Wat mij er nu "bijna" toe heeft "gedwongen" om iets anders te zoeken.
     
  11. Sanny76

    Sanny76 Fanatiek lid

    4 feb 2010
    1.912
    0
    0
    Medewerker Educatie bij het Gemeentearchief in Den
    Leiden
    Ik ben maar kort juf geweest (1,5 jaar) en ben daarna weer gaan studeren. Wat ik je zou willen aanraden is om áls je inderdaad de pabo gaat doen en daarna op zoek gaat naar een baan. Heeeeeel goed na te denken over op welke school je aan het werk gaat. (even afgezien van het feit dat het momenteel inderdaad heel lastig is om een vaste aanstelling ergens te krijgen)
    Mijn lesgeef-avontuur is inmiddels al bijna 10 jaar geleden en toen stonden ze op veel scholen nog te springen om mensen aan te nemen, maar ik ben te lui geweest en tegen de eerste de beste directeur die me belde nadat ik m'n cv op onderwijsvacaturebank.nl had gezet, was ik meteen heel enthousiast en na 1 kort gesprek had ik hóp een fulltime baan! Helaas wel op een school waar een zuurpruimenkliek van de wat oudere leerkrachten zat en er veel te weinig begeleiding was voor nieuwe leerkrachten, doordat er nog openstaande vacatures waren en de IB'er daardoor fulltime een groep draaide. De jonge mensen die er kwamen werken waren allemaal in no time weer weg (en ik dus uiteindelijk ook na 1,5 jaar)
    Ga dus eerst lekker sfeer proeven, of kijk tegen die tijd of er op scholen waar je bijvoorbeeld een leuke stage hebt gelopen een plekje is.

    Verder sluit ik me qua extra taken en werkdruk enzo aan bij de bovenstaande berichten. :)
     
  12. Jufaman81

    Jufaman81 Fanatiek lid

    17 aug 2011
    2.098
    0
    0
    Leerkracht
    Noord-Brabant
    Ik doe nu naast mn fulltime baan een opleiding Master SEN gespecialiseerde leerkracht, zodat als ik zwanger zou raken en kindjes zou mogen krijgen, het schoolbestuur niet snel van me af wil, omdat ik meer expertise bezit dan de meeste leerkrachten met een standaard PABO-diploma! Dus ik probeer mezelf als het ware te profileren!
     

Deel Deze Pagina