Dat snap ik Belize, maar soms is t wel lastig om niet onbewust te dwingen. Een kind voelt het ook wel aan als je lichtelijk geirriteerd raakt dat het niet wil eten/slapen/plassen. Hoe moeilijk is het als je kind wekenlang bijna niets wil eten of extreem slecht slaapt? Niet iedere ouder kan dat 'laten gaan' en er vanuit gaan dat het vanzelf wel goedkomt. Dan gaan ze vanalles proberen en dat voelt een kind ook als druk, hoe mooi je het ook probeert in te pakken
Hmmm ik heb het denk ik erg makkelijk hier. Mandy gaat gemiddeld tussen 19 en 2000 te bed, sporadisch later als we visite gedaan hebben... en ze wordt rond 7 wakker! Eten geef ik haar.. want soms is ze super entousiast, doe me er maar 4 en eet ze er toch maar 2-3. Over eten zal ze ook niet doen, merk wel dat als we echt tafel dekken, ze iets meer eet, maar ook niet te veel. Het gaat gewoon goed. Hier naast hebben we mensen uit afganistan wonen, en ik merk wel dat ik het moeilijk vind dat hun kinderen zo heel laat naar bed gaan (en ja dat is idd meestal rond 2300 uur) Ik vind het voor de jongste nog niet zo erg... maar de kindjes die al naar school gaan, lijkt mij erg vermoeiend voor ze.. maar goed, dat is ieders cultuur en ik bemoei me er niet mee. Ik geef alleen aan dat het mij vermoeiend voor een kind lijkt..dus ik oordeel niet...
nou; nu je het zegt:ik vind dat het kind echt wel gezonder is als hij iets van n 'druk ' aan voelt van zijn mama wanneer hij ni slaapt niet wil eten en de hele dag vervelend is daardoor.
dat is heel anders dan je kind wil domineren(=onderdrukken).het verschil is of de druk direct of indirect gedragen wordt door het kind. het zelfde vr het dragen van verantwoordelijkheid van eigen welzijn.
nou zoontje was om 6:20 wakker.voor plasje. ik ben benieuwd wat hij vandaag gaat doen. net fruit op.straks naar buiten.prachtig weer!
Hier worden de kinderen ook als ze laat naar bed gaan vrij vroeg wakker. T zeker! M kan soms wel uitslapen. Ik denk dat je met dit soort dingen niet in algemeenheden kunt spreken: ieder kindje zit weer anders in elkaar. M is een slechte slaper, altijd al geweest. Sliep vanaf anderhalf nauwelijks meer smiddags, tenzij ik lange enden ging wandelen. Vanaf 2 jaar was het echt gedaan met middagdut, in slaap vallen 's avonds was een waar drama en dat is zo gebleven met ups en downs. Het gaat nu weer goed T gaat naar bed als hij moe is en mag slapen zo lang hij wil. Zowel overdag als snachts. Nu moet ik ma, di, do ,vr M van school halen en dan moet ik hem vaak wakker maken. Heel zelden slaapt hij niet en dan is hij eigenlijk om 18u al op. Maar ook als hij slaapt in de middag dan gaat hij om 19u naar bed. Meestal slaapt hij direct, soms ligt hij nog te kletsen. Dat kan bij uitzondering tot half 9 duren. Hij wordt zo goed als altijd rond 6u wakker.
Zo doen wij het ook, onze dochter gaat door de week zo rond 19 uur naar boven en onze zoon rond 19.30 In het weekend is het 20 uur en 20.30 uur. En als ze echt moe zijn dan vragen ze zelf of ze al naar bed mogen
Wat ik me wel afvraag als je kindje altijd pas rond 23.00 naar bed gaat,wanneer heb je dan wat tijd voor jezelf? Ik ben alleenstaande mama dus michien dat dat verschil maakt al is het ook wel fijn om samen avondje met je partner te zijn.Ik heb het dus een ruim half jaar zo gehad,nou kreeg er wat van zeg,nooit geen 5 tellen rust!
hahaha in turkije staan het gezin en familie voor. dus je hebt als je kinderen hebt geen andere leven.je kunt wel samen weg gaan als je moeder op je kinderen past of bij andere famililelid die dat doet.
De reden waarom ik mijn kind(eren) zo 'vrij' kan laten omdat ze ongelofelijk goed geconditioneerd zijn vanaf dat ze 5 weken oud zijn. Het slaapschema is nog altijd gelijk aan toen ze net geboren waren. Mensen zijn gewoontedieren en daar maak ik flink gebruik van. Tot anderhalf jaar: altijd wakker gemaakt om 8:00 (dag beginnen) slapen: 10:00 - 11:00 (eerste maanden 9:30 - 11:00) en 13:00 - 15:30 (later 2 uur tussen 13:00 en 16:00) en tussen 19:00 en 20:00 naar bed. Dit is vanaf week 5 'ingevoerd' en nu nog steeds zo. Zoon gaat ook nog steeds bijna elke middag rusten op zijn kamer. Hij slaapt dan zelden maar heeft wel de gelegenheid en doet het echt even rustig aan. Puzzel maken, boekje lezen in bed, even liggen en soms.. soms slaapt hij lekker even (niet te lang want anders kan hij 's avonds niet slapen) @Belize... mijn zoontje sliep toen hij 2,5 jaar (hij is nu bijna 4) nog ruim 12 uur per dag (en dat meestal in zijn geheel gedurende de nacht) en soms wat meer met een uur of 2 overdag en dan sliep hij 's nachts wat korter (ging wat later slapen). Dochter is nu bijna 26 maanden en slaapt nog gemiddeld 14 uur per etmaal. Natuurlijk hangt het van het kind af maar ik denk dat wij zo 'succesvol' zijn omdat we vanaf de tweede maand gelijk heel sturend zijn geweest en dan is het nu niet meer nodig... . Dat KLINKT dus heel vrij maar dat lijkt maar zo...
hahaha cygnet, ik zie het al dat jij hele makkelijke babies had. maar goed, mijn jongen doet ook hetzelfde schema als toen hoor. dat betekent vr hem minder uren slapen. maar goed, niemand kan aan hem zien dat hij slaap nodig heeft hoor. hij is wel vrolijk en aktief.
ok: zoontje hft net in slaap gevallen op de bank. ik zal hem nu niet wakker maken! ik ben benieuwd hoe lang hij nu gaat slapen en om hoe laat hij in de avond slaapt en natuurlijkf hij wat gaat eten;avond eten hier is 17:30u. ik denk dat hij het mist!!!
cygnet: nog n verschil met je zoon:werd je zoon wakker in de ochtend toen hij 2,5 jaar oud was omdat hij moest plassen, niet in de luier plassen dus. ik weet wel dat je je zoon wakker maakte in de avond om hem te laten plassen. dat doe ik dus niet en hij is droog tussen 19uur -iets over 6uur. maar ik denk dat mijn zoontje daarom iets minder slaapt dan je zoon toen deed. ik weet het niet.maar ik zou niet durven om hem wakker te maken vr plas. hij slaapt nog steeds nu. maar ik kan me niet voorstellen dat hij dan om 19uur gaat slapen straks. experiementen... misschien slaapt hij gewoon door tot morgen ochtend....
ik heb hem gewoon tegen half 8 nr bed gebracht. hij hft 5 mn later zijn licht aan gedaan.ik weet niet wat hij doet in zijn kamer. maar hij roept mij niet. ik laat hem dus zoals cygnet het doet.
Hier een mannetje met een regulatiestoornis en voornamelijk zelf de rust vinden om in te slapen vind hij erg lastig, je kan het vergelijken met ons volwassenen als we liggen te piekeren in bed over iets...resultaat woelen en wakker liggen. Ik breng hem wel met structuur naar zijn bed tussen 8.00-8.15 maar het gebeurd zelden dat hij voor 21.00 ook echt slaapt. Vaak pakt hij een boekje of speelt met zijn favo knuffel. Hem laten werkt hier beter als hem dwingen te slapen dit lang gedaan maar liep ik vaak op tot middennacht en werd hij wel 10 keer wakker in de nacht! Nu slaapt hij gemiddeld van 21.15 tot 7.45 al zijn er uitzonderingen de laatste tijd dat ergens tussen 4.30-6.00 zijn batterij weer op high staat en hij klaar wakker is
om 20 uur ging hij bijna slapen maar niet op zijn bed maar onder zijn bed.ik heb hem in bed gelegd en zo sliep hij weer door. hij is 17 uur wakker geworden dus uit middagslaap en 3 uur later kon hij weer slapen. geweldig!
maar toch; weer om 6:20 wakker vr plasje, koud plasje in de luier en slechte stemming omdat hij nauwelijks gegeten had in de avond denk ik. ik denk dan maar toch wakker houden in de middag en dan tegen 19uur nr bed. ik denk dat mama moet het allemaal bepalen.