Naar aanleiding van het topic over energiekosten, vroeg ik me het volgende af. Zoals daar al geschreven, betalen we best veel aan energiekosten in dit huis. Het is een geschakelde 2/1 kap. Voor en achtergevel zijn van betonplaten, dus koud. Zijgevel is gemetseld en niet geisoleerd. Ook de gevel, vloer en dak zijn niet geïsoleerd. We hebben een combiketel van 2002 en zowel boven als beneden cv. Nu hebben we de thermostaat zo ingesteld dat hij 's avonds terugschakelt naar 15 graden voor de nacht en 's morgens om 6 uur weer aanspringt naar 18 graden. Maar dan is het dus overdag wel erg fris in huis. Aangezien ik overdag de enige in huis ben, vind ik het niet zo erg om een extra paar sokken en een vest aan te trekken, maar krijg ik een keer onverwacht bezoek, dan vind ik het wel vervelend dat het zo koud is. Het duurt ook best lang (wel 2 uur) voordat het dan opwarmt naar 20 graden bijvoorbeeld. Nu sprak ik laatst en die zei dat het veel voordeliger was om de thermostaat gewoon standaard op 20 graden te zetten, zowel overdag als 's nachts. Want doordat het 's nachts zo afkoelt (en het beton van de woning dus ook weer koud wordt) duurt het veel langer om weer warm te worden en dat kost extra energie. Als we alles vantevoren hadden geweten, dan waren we hier niet gaan wonen. Ik bedoel, het plekje is mooi, maar de energiekosten rijzen de pan uit, om van de vochtigheid in huis nog niet eens te spreken. Want ondanks dat we boven en beneden dubbel glas hebben en ik alle dagen ventileer en de ramen open zet, loopt het water langs de muren onder het raam naar beneden... Iedere ochtend moet ik op alle slaapkamers de ramen droog maken met een wisser en de muren afdrogen. Ik had laatst de schimmel achter de kledingkast op de muur zitten... Ben benieuwd wat jullie mening is. Verwarming aan of uit 's nachts.
Volgens mij is het beter de verwarming aan te laten staan 's nachts MITS je huis goed geisoleerd is, anders is het alleen maar duurder. En als het bij jullie 2!! uur duurt om van 18 naar 20 te gaan zou ik hem 's nachts zeker laag zetten. Wij hebben hem op 18 staan 's nachts, overdag 19 en 's avonds 20. Maar ons huis is goed geisoleerd. Van 18 naar 20 duurt nog geen half uur geloof ik.
Het kost minder energie om een bepaalde temperatuur te behouden, dan steeds vol stoken om een bepaalde temperatuur te bereiken. Juist in goed geïsoleerde huizen kun je de verwarming wel uitzetten, omdat het niet veel afkoelt en snel weer warm is. Dus in jou geval kan het zeker lonen om de verwarming constant op 19 graden te laten staan. Zeker als het ook vochtig is. Ik woon in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis en merk enorme verschillen met m'n vorige jaren 30 woning! Nu gaat de verwarming snachts gewoon helemaal uit en de volgende ochtend is het alsnog 19 graden.
Ik zou een kijken wat er te verdien valt met isoleren. Wij wonen ook in een 2onder1 woning en wij zijn bezig met spouw isolatie in te laten spuiten. Overal tochband geplaatst. Op langere termijn minder kosten en veel warmte.Ik investeer slim
Het is een koopwoning en isoleren zou inderdaad kunnen. Ware het niet dat we dat op dit moment niet kunnen betalen... We willen heel erg graag verhuizen, alleen als we dat nu doen, dan krijgen we bij lange na niet wat we aan hypotheek hebben. We wonen hier nu vier jaar, ik had toen nog een baan. Wegens reorganisatie is mijn baan vervallen. Ook de ww is al weer voorbij, dus nu alleen van inkomen van manlief. En dat is ieder dubbeltje drie keer omdraaien. Het voelt alsof we in een val zitten. We kunnen geen kant op... Ik ben er de laatste tijd erg veel mee bezig, ook omdat mijn lichaam (ik heb fibromyalgie) last heeft van de koude en vocht in dit huis. Maar ik heb nog geen oplossing kunnen bedenken om hier weg te komen. Enige optie is nu nog om het huis inderdaad met verlies te verkopen en dit mee te nemen in een nieuwe hypotheek in een veel goedkoper huis. Maar ja, dat lijkt me ook niet de oplossing.
als ik jouw verhaal lees, gaat de constante temperatuur jullie niet enorm veel helpen. Jullie hebben een probleem met isolatie en vocht. Is daar iets aan te doen? Verder is een constante temperatuur inderdaad goedkoper. Wij hebben een grote 2kapper, wonen hier met zn 5en en betalen maar 145euro aan stroom en gas per maand. Verwarming staat overdag op 21 graden en 's nachts op 19 graden.
hier staat hij altijd op 20, en ons huis is slecht geisoleerd (delen enkel glas en half steens muur.............) maar toch zijn we zo zuiniger uit, hij hoeft niet ineens van bv 16 graden naar 20 te verwarmen, vaak is het maar 1 graad, goede gordijnen helpen gelukkig. woonkamer is wel goed geisoleerd, maar de thermo hangt in de eetkamer, (de keuken is eigenlijk altijd koud)
Men zegt altijd dat je hem op constante temperatuur moet zetten omdat opwarmen meer gas zou kosten dan hem aan laten staan. Bij jullie zal dit zeker het geval wel zijn als hij er 2uur over doet. Ik doe het iig niet. S nachts en wanneer ik weg ben, staat hij helemaal uit. hij gaat alleen aan als thuis ben en dan niet hoger dan 19. Dikke sokken. Vind warmte niet lekker. Om 19.30 uur gaat hij uit. Warmte blijft hier goed hangen. Ik ben 80 euro per maand kwijt aan gas en electra.
Is echt niet altijd goedkoper. Ik ben duurder uit als ik hem op constante temperatuur laat staan dan wanneer ik hem uit doe. Ligt er natuurlijk aan of je thuis bent of niet. Constant aan laten terwijl je in bed ligt of als je weg bent is natuurlijk ook zonde van het geld. Kan je hem net zo goed uit doen.
Het draait om het gasverbruik om een bepaalde temperatuur te bereiken in huis. Het kost veel minder gas en stroom om een temperatuur in stand te houden (bijv. een nacht lang), dan 's ochtends het huis te verwarmen van 15 naar 20 graden. Een aanvulling: in een goed geisoleerd huis kun je de verwarming zelf wel lager zetten, maar de temperatuur in de kamer zal niet aanzienlijk zakken. (ik geloof dat de onderzoeken hebben aangetoond dat in een goed geisoleerde woonkamer temperatuur 's nachts ong 3,5 graden zakt, in een kamer met vloerverwarming 3 graden.)
Er is mij ook verteld dat dan eerst het vocht "verwarmt" moet worden voordat de woning verwarmt. Vandaar dat het voordeliger zou zijn om continue te verwarmen...
Snap ik, maar ik ben echt goedkoper uit als ik hem uit laat. En snachts en in een leeg huis vind ik het zonde als de verwarming aan staat. Is echt zonde van het geld. Daarom alleen aan als ik thuis ben. Sochtends voor ik weg ga, gaat hij ook niet "even " aan, zoals sommigen doen. Uit.
Dat is een ander verhaal inderdaad. Hier verwarmen we het huis 's ochtends van 6.30 tot 8.30, en dan vanaf 15.30 tot 22.00uur
Als jij zoveel last hebt van vocht in het huis zou ik je zeker aanraden om de verwarming continue op 19 of 20 graden te laten. Je huis warmt nu niet goed genoeg (en lang genoeg) op om het vocht eruit te stoken denk ik. Je ventileert wel prima, maar in dit huis zul je ook goed moeten stoken om al het vocht eruit te krijgen.
Overdag zou het voor jullie nog rendabel zijn, maar snacht's niet. Je kan dan iig nog de (tussen)deuren goed dichtdoen als je gaat slapen. Dat zorgt ervoor dat de warmte in de verwarmde ruimtes niet gelijk wegvliegt.
Ik zou het gewoon een week proberen. Meterstanden opschrijven en een week continue aanzetten. Kun je ook gelijk de invloed op je vochtproblemen zien denk ik. Dan weer de eindstand opschrijven die dan ook de beginstand is van de week dat je de verwarming uit doet snachts. Na weer een week het gasverbruik meten door de eind en beginstand van elkaar af te trekken. En ook zo met de eerste week.