maar waarom vullen ze dan niet gewoon het gaatje? Of mis ik nu iets? Dan hoeft ze toch geen kroon? Mijn dochter heeft een keer een gaatje gehad toen ze 5 was, is gewoon geboord en gevuld. Heb echt nog nooit gehoord dat een kind een gaatje had en er dan een kroon op gezet wordt.....
Die witte kronen kun je beter uit je hoofd zetten. De rrden dat dat niet meer geplaatst wordt is niet omdat het duur is, ouders waren vaak bereid het verschil zelf te betalen. Maar het witte kroontje is gewoon het zilveren kroontje met een wit laagje erover. Na ongeveer een half jaar slijt dat witte laagje door al het eten enzo en dan komt de zilveren kroon weer tevoorschijn. Tandartsen kregen dus te maken met ouders die bewust voor een duurdere witte kroon hadden gekozen en kwamen na een half jaar met zilveren kronen te zitten. Dit leverde natuurlijk veel boze ouders op en klachten dus nu zijn ze er mee gestopt. Dus al ga je het op eigen kosten betalen het witte slijt en het zilvere komt tevoorschijn. Je hebt dus heel kort gezegd twee opties: zilveren kronen erop of kiezen eruit. Een middenweg is er niet.
Bij mijn dochter boren en vullen ze niet omdat zij een verstandelijke beperking heeft. Om in haar kies te boren zou ze onder narcose moeten, want van het geluid van de boor alleen al zou ze al hysterisch worden, om over het zetten van de verdoving nog maar helemaal te zwijgen. Zij zit ook bij een speciale kindertandarts. Mijn zoontje niet, die gaat naar dezelfde tandarts als mijn man en ik en ik heb eigenlijk geen idee wat daar het beleid is mbt gaatjes in het melkgebit.
Goh, ik heb er ook nog nooit van gehoord, kronen bij (jonge) kinderen. Ik weet dus niet wat ze hier doen, denk gewoon boren en vullen. Ik heb zelf vier witte vullingen in vier kiezen, die zitten er echt al 15 jaar. Zijn dat dan ook grijze vullingen met een wit laagje?
Nee dat is composiet. Volgens mij is het plaatsen van kronen gewoon geldklopperij, kijk als boren bij een kind echt geen optie is of de vulling valt er steeds uit, dan snap ik het, maar in eerste instantie zou ik eerst boren en vullen. Is in een kwartiertje klaar en met kronen duurt het langer of moet je vaker komen toch?
Bij mijn dochter hebben ze eerst elastiekjes tussen de kiezen geplaatste en 2 weken later zijn tijdens 1 afspraak beide kroontjes geplaatst. Alles gaat overigens gewoon via je zorgverzekering hoor. Ik heb er geen euro zelf voor betaald.
Dat klopt dat het via de zorgverzekeraar gaat, maar ze verdienen er wel meer aan . Sowieso dus een consult extra. Terwijl boren en vullen vaak ook prima gaat.
Wat een apart verhaal. Ik heb zelf een witte kroon (al langer dan 5 jaar), die echt niet slijt. TS: ik zou ook met verzekering overleggen of ze wel een deel van witte kronen vergoeden.
Ze mag dir verhaal verifieren bij de tandarts. Ze zal hetzelfde horen. Misschien zit er een verschil tussen kronen voor volwassenen en kinderen maar dit wat ik hier heb verteld komt van een kindertandarts die dit minstens 15 jaar doet. Het blijft het zilveren kroontje met een wit laagje erop wat later (binnen relatief korte tijd) slijt.
Ah ja, zo bedoel je. Dat snap ik inderdaad. Zoals ik zei zit onze dochter bij een speciale kinderkliniek, waar kinderen komen die een beperking hebben en/of heel bang zijn. Dus ik kan me voorstellen dat ze daar om die reden kiezen voor die kroontjes ipv boren en vullen. Behalve dat je dus niet hoeft te verdoven en dat geluid van de boor zou ik verder ook niet weten wat de voordelen zijn van een kroontje ten opzichte van vullen.
Mijn broertje van 8 heeft vorige week ook een zilveren kroon gekregen. Hij had een gaatje in een melkkies. Hij gaat ook naar een speciale kindertandarts omdat hij angstig is. Hij is trouwens super trots op zijn zilveren kroon en laat hem aan iedereen zien
In jullie geval snap ik het ook heel goed. Onze tandarts verdooft trouwens niet bij kinderen, in eerste instantie. Bij diepe gaatjes waarschijnlijk wel, maar bij niet diepe gaatjes schijnt het bij kinderen geen pijn te doen. Onze hooggevoelige dochter van toen 5 heeft geen kik gegeven
Oh echt joh! Dat is helemaal fijn. Verdoven is overigens ook niet zo heel erg, ze verdoven eerst oppervlakkig voor met een zalfje. De prik voelen ze dan nog wel, maar wat minder. Mijn zoontje heeft het 2x gehad, allebei zijn voortanden zijn getrokken 😏. Lekker charmant...
Wat de ta (hier ook een kinderta gespecialiseerd in bijzondere kindjes) ons vertelde is dat een gaatje een kies soms instabiel kan maken, waardoor het kan breken. En omdat je liever geen tandjes uithaalt bij kinderen ivm het definitieve gebit, maakt een kroon het gehele gebit sterker. Er werden ook gaatjes gevuld. Maar de andere kiezen waren er te slecht aan toe, dus kreeg hij kronen. En voor iemand denkt: hoe kan een kind zo'n slecht gebit hebben? autisme en extreme angst voor tanden poetsen. Zelfs in de houdgreep spartelde hij zo hevig dat we er niet bij konden. De ta was zó super met hem dat die angst helemaal weg is en hij heeft sindsdien geen enkel gaatje
Ja verdoven valt best mee, laat zelf altijd boren zonder verdoving, maar moest met een wortelkanaalbehandeling natuurlijk wel een verdoving en dat viel inderdaad reuze mee. Heel charmant 2 voortanden eruit . Maar goed, dat gebeurt met wisselen vaak ook, alleen bij jouw zoontje wat eerder. Mijn jongste heeft net 4 maanden zonder voortanden rondgelopen en wat er nu doorkomt staat zo scheef dat het ook geen gezicht is