Misschien niet helemaal duidelijk voor de mensen, die gewoon werken bij hun werkgever, maar de consultants onder ons zullen dit wel begrijpen... Rechten Als zwangere werknemer heb je recht op de volgende twee zaken: 1) Zwangerschapsonderzoeken in de baas z'n tijd en doorbetaald 2) Op een werkdag van 8 uur recht op 1 uur extra pauze Als je als consultant bij een klant werkt, schrijf je op 2 plaatsen je uren: Bij de klant en bij je werkgever. Als je gebruik maakt van bovenstaande twee punten, dan kun je dit niet bij de klant schrijven (die pikt dat hier niet). Maar je moet het wel bij je werkgever schrijven. Dit kan niet op de 'projectcode'. Mijn vragen: 1) Waar schrijven/schreven jullie die uren op? 2) Mag de werkgever van mij verlangen dat ik deze uren op 'ziekte' schrijf? 3) Mag de werkgever van mij verlangen dat ik deze uren op 'idleness'/'beschikbaar'/'bankzitten'/'niet ingezet' schrijf? In de laatste twee gevallen heb ik het idee, dat dit aan het einde van het jaar statistisch gezien tegen mij gebruikt kan worden... Wat denken jullie?
Ik werk dan niet als consultant, maar bij ons staat verzuim agv zwangerschap in de verlofkaart als "ziekte" genoemd. Ik zou het overleggen met je werkgever en als ze het op 1 van de twee laatste punten willen noteren, laat dat dan ook vastleggen dat dit soort dingen agv je zwangerschap/controles etc is geweest. Mochten ze aan het einde van de rit lastig gaan doen, dan kun je het aantonen dmv bijv je zwangerschaps kaart.
Yup, als ik de uren schrijf, is er nog een veld achteraan waar ik het in kan zetten. Dus dat zou ik sowieso doen. En mijn kaart, da's een goeie. Bedankt!
Ja het zou erg lullig van je wg zijn wanneer ze je gaan afrekenen vanwege het feit dat je zwanger bent. Bij mij staat zelfs in mn plannings-/beoorderlingsverslagen dat ik zwanger as/met verlof was en dat daarmee rekening werd gehouden.
Niet alleen lullig, maar ook onwettig. Maar goed... recht of geen recht, daar heb je niet zo veel aan. Als ze je weg willen hebben, lukt dat toch wel. Dan verzinnen ze wel wat anders. En feit is wel dat ik straks 3 maanden geen geld in het laatje breng, en bovenstaande genoemde uren ook niet. Zullen ze niet blij mee zijn.... Huidige manager zal er geen probleem mee hebben, maar we krijgen een nieuwe en ik heb geen idee hoe die daar instaat...
Ja, maar je kost hen die vier maanden ook niets hè. Je zwangerschaps/bevallingsverlof wordt immers door het UWV betaald.
Schrijf je je gewone pauze ook onder een bepaalde code weg? Dan zou ik daar de extra pauze ook onder wegschrijven, eventueel met een aanvullende uitleg erbij.
Beetje laat, sorry, ik zag hem nu pas. Ik heb het bij ons altijd op 'bijzonder verlof' geschreven, met als omschrijving dat het bv een bezoekje aan de gyn was. Daarmee verantwoord je wel je uren, maar gaat het meestal ten koste van je bonus, omdat de meeste consultants afgerekend worden op het aantal facturabele uren. Dus dan werkte ik meestal iets langer door bij de klant, maar schreef toch het bijzonder verlof en maakte daar overuren van Wij hebben ook geen specifieke code over zwangerschapsgerelateerd afwezig, maar ik bewaarde gewoon mijn urendeclaraties met opmerking erbij dat het zwangferschapsgerelateerd was. In mijn beoordeling aan het einde van het jaar werd heel even aangestipt dat mijn facturabiliteit laag was maar dat is niet meegenomen in mijn beoordeling, was ook wel logisch (en tegen de wet, als ze dat wel hadden gedaan) Ik heb het ook bij de Commissie Gelijke Behandeling uit laten zoeken dat je als vrouw gedurende je zwangerschapsverlof niet in aanmerking komt voor je bonus, ondanks dat het UWV je loon gewoon doorbetaald aan je werkgever. Maar daar is een uitspraak van de rechtbank over geweest dat de bonusregeling van je werkgever dan niet geldig is omdat het UWV de loonbetaling op zich neemt, en het UWV geen bonusverplichting ten opzichte van de werkneemster heeft :x
Werk al 15 jaar als consultant, en schrijf dus ook al 15 jaar lang m'n uren. Ik vind dat je die uren in elk geval nooit op een declarabel project kunt schrijven. Je kunt nl niet van een klant verwachten dat die betaalt voor jouw doktersbezoeken of extra pauzes. Doktersbezoek heeft vaak dezelfde code als ziekte, dus daarvoor kan 2) dus een optie zijn. Ik denk dat ik deze optie ook wel eens gebruikt heb, al plande ik mijn doktersbezoeken meestal buiten werktijd. Extra pauzes zijn geen ziekmelding, dus daarvoor zou ik optie 3) verwachten. Hier heb ik nooit gebruik van gemaakt. Ik werkte gewoon m'n normale uren. Een nette werkgever past je targets overigens aan op je verminderde inzetbaarheid. Dan meestal ook de bonusgrondslag (dus voor de bonusberekening doe je dan alsof je parttime bent gaan werken). Bij mijn toenmalige werkgever werd dit wel gedaan, ook voor de periode waarin werd gekolfd. En als laatste: de uitkering van UWV is gemaximeerd op het maximum dagloon. Als consultant met behoorlijk wat werkervaring ga je daar toch wel bovenuit - en dan vult de werkgever je salaris aan. Voor die groep kost zwangerschapsgerelateerd verzuim en verlof wél iets voor de werkgever. Met als bijkomend nadeel dat je in die periode ook geen omzet maakt.
Ja en daar heb ik nu dus compleet schijt aan, want ik heb zojuist te horen gekregen dat er geen ruimte is voor salarisverhoging dit jaar, wegens teleurstellende resultaten. Ja goddamnit, niet door mij dus! Ik ben het afgelopen jaar (ging over 2011) niet idle geweest, had een lovende klantbeoordeling en mijn review was ook hoog. :x:x:x Straks lekker genieten van mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof en ondertussen waarschijnlijk solliciteren... Heb het echt gehad nu. Bonus zat er sowieso al niet in, voor niemand niet, maar nu dus de salarisverhoging ook al niet doorgaat, is het voor mij einde verhaal... Oh en ik ben nu HEEL ERG geneigd om gebruik te gaan maken van die pauzes, ook als ik ze niet echt nodig heb... Maar ALLEEN vanwege mijn loyaliteit bij de klant en met name in het project waar ik in werk, doe ik dat dus niet...