Zolang het geen aflossingsvrije hypotheek is (waar ik vanuit ga) maar een annuïteitenhypotheek moet je het in 30 jaar totaal aflossen ja (dit weet je toch als je tekent voor de hypotheek?). Maar als het goed is zit dat ook in je huidige aflossingsschema al berekend. Met annuïteiten betaal je de eerste jaren meer rente en minder aflossing & de laatste jaren dus meer aflossing en minder rente, je maand bedrag blijft de gehele looptijd gelijk. Dit geldt dus overigens ook voor de eventuele nieuwe hypotheek. Elke hypotheek moet je in 30 jaar aflossen, tegenwoordig (al best een tijdje) zijn er geen aflossingsvrije hypotheken meer. Stel je hebt vanuit vroeger een aflossingsvrije hypotheek (of deel ervan) dan mag je dit wel je leven lang meenemen, hier zit doorgaans wel hogere rente op.
Aflossingsvrij bestaat gewoon nog, alleen niet aftrekbaar, maar dat was toen de rente zo laag was toch niet veel, dus zeker nog interessant. Hier hebben we vorige jaar onze aflossingsvrije hypotheekdeel verlengt, tegen een gewone marktconforme rente.
Je bruto maandbedrag bedoel je? Want netto kan het juist wel veranderen door de hypotheekrenteaftrek. Wij hebben ook de annuïteitenhypotheek, gekozen zodat we maximaal hypotheekrenteaftrek hadden in de eerste jaren.
Tuurlijk wist ik dat we de hypotheek voor 30 jaar hadden afgesloten, maar ik dacht dat he het kon overzetten..
Fat geldt voor iedereen toch? Niet alleen als je de rente voor 30 jaar vast hebt laten zetten? Ik raak zelf bijna in de war, haha
@nelta Het bestaat nog inderdaad & je kan hem dus inderdaad meenemen als je er al 1 had, maar je kan tegenwoordig niet meer een aflossingsvrije hypotheek nieuw afsluiten. @taliaa ik had het inderdaad over de bruto maandlasten De meeste banken zullen echt niet zomaar akkoord gaan met een langere looptijd dan 30 jaar voor aflossing verwacht ik... dit heeft ook te maken met leeftijd uiteraard, als je 30 bent wanneer je een hypotheek neemt zien ze liever dat je hem op je 60e hebt afgelost dan op je 70e pas ivm risico op overlijden De 30 jaar is niet voor niks standaard bij het afsluiten denk ik!
Ik krijg de indruk dat je focus nu vooral ligt op de vraag of je een hypotheek kúnt afsluiten. Maar heb je ook al nagedacht over wat je nieuwe maandlasten zullen gaan zijn en of je dat ook wílt betalen? En dan dus niet het meest gunstigste scenario maar juist het meest ongunstigste. Ik viel 1,5 jaar geleden stijl achterover van wat wij op papier konden lenen. Maar de maandlasten die daar tegenover stonden zou ik never nooit willen dragen omdat het mijn dagelijkse leven te veel zou beperken.
je kunt ook nog steeds een nieuw aflossings vrij hypotheekdeel afsluiten, alleen niet voor je gehele hypotheek bedrag. Wij hebben een annuïteiten hypotheek, maar vorig jaar voor onze verbouwing twee extra leningdelen toegevoegd welke beide aflossingsvrij zijn. Hiervoor nooit een aflossingsvrije hypotheek gehad. Ik zou me kunnen voorstellen dat het bij ts ook een eventueel optie kan zijn voor het nieuwe huis (een extra aflossingsvrij hypotheek deel ipv de gehele hypotheek oversluiten), maar ik ben geen expert.
Je hebt gelijk inderdaad! Zat ik daar nog even naast haha! (Bijna) niemand zal het echter aanraden over t algemeen omdat je rente hoger is en over nieuwe aflossingsvrije hypotheken geen renteaftrek mag plaatsvinden (alleen over de meegenomen aflossingsvrije hypotheek van voor 2012/2013). Maar doordat je het niet mag aftrekken is het dus duurder dan annuïteiten hypotheek, het kan in maandlasten wel schelen doordat je niet aflost. Maar in mijn optiek kan je het huis gewoon niet (comfortabel) betalen als je dat soort trucjes moet gaan uithalen om tot het aankoopbedrag te komen. Als er dan ook maar iets veranderd in het leven ben je gelijk de Sjaak. Maar ieder voor zich natuurlijk om daar wel/niet voor te kiezen En eens met @CroqueMadame! Zoals zij ook aangeeft: ik zou nooit een maximale hypotheek willen, want dan zouden we bijvoorbeeld niet meer op vakantie kunnen. Dan zouden we geen weekendjes weg meer kunnen, dan zou ik hele budgetten moeten bijhouden & waren we direct in de knoop gekomen met die gas en elektra stijgingen. Als men dat over heeft voor een huis moeten ze dat vooral doen, maar ik zelf zou er ook nooit (bewust) voor kiezen als het ook anders kan. Zelfs niet voor mn droomhuis.
Met de huidige rente is aflossingsvrij niet interessant, maar dat was het de afgelopen jaren inderdaad wel. Hier idd ook geen max hypotheek. Wij wonen nu goedkoop, maar volgens nibud zouden wij nog iets van 1400 extra kunnen betalen, maar no way dat ik dat zou doen.
Wij hebben dit ook recent met onze hypotheekadviseur besproken en hij gaf aan dat ze rekenen met een waarde van je huis die 10% lager is dan de recent ge taxeerde waarde door de makelaar. dus stel de makelaar taxeert het huis op 6 ton dan gaat de hypotheek adviseur ervan uit dat het huis voor 5.4 ton minimaal wordt verkocht en op basis van dat bedrag kun je dan kijken hoeveel je daarbij nog zou kunnen lenen voor een nieuw huis
Je haalt hier, denk ik, een officiele taxatiewaarde en verwachting van de makelaar wat betreft de verkoopprijs door elkaar. Ik noem ‘m toch even, het is nl een belangrijk verschil De verkopende makelaar kan en mag geen taxatie doen - dat moet door een onafhankelijke partij gebeuren. Maar ik ga ervan uit dat je niet daarop doelt, maar op de schatting wat betreft verkoopprijs, door de makelaar.
Klopt, en met de huidige nog steeds overspannen markt is de taxatie waarde (vooral met een NWWI rapport) vaak lager dan de aankoop waarde. Dus moet je hoe dan ook zelf geld meenemen en kun je minder lenen omdat de hypotheek uitgaat van een officieel taxatierapport
Je hebt een taxatie rapport nodig en je moet meestal (aantoonbaar) 2 jaar dubbele lasten kunnen overbruggen. Hoeveel rente betaal je nu? Ik schat zo rond de 3% als je nu nog 20 jaar vast hebt en wellicht voor 30 jaar hebt afgesloten Dat loont wel om mee te nemen dan. Hou er ook rekening mee dat de HRA afgebouwd wordt, ga zeker met een adviseur praten.
Is dat altijd overal? Ik kan me niet herinneren dat daar bij ons expliciet naar gevraagd is. Ze hebben wel naar het spaargeld gekeken, maar we hebben het er helemaal niet over gehad dat dat ook was voor dubbele lasten? Misschien ook anders bij een nieuwbouwhuis overigens?