hoi ames, ik wil graag zelf babi ketjap maken maar er staan zoveel soorten van op internet dat ik niet weet welke nu echt lekker is. weet iemand een lekker recept hiervan en dan het liefst met spresiebonen er door heen
Daar zoek ik ook al lang naar! Van de afhaal chinees vind ik het erg lekker, maar de supermarktpakjes niet zo, dus ik lees mee
Uit het kookboek van mn oma: Ingrediënten: - 1 kg hamlappen - 500 gr. speklappen - 1 theelepel zout - 1 theelepel zwarte peper - 4 eetlepels olie - 1 ui - 2 theelepels knoflook - 2 schijven djahe - 1 theelepel sambal oelek - 1,5 dl. ketjap manis Bereiding: Pers de knoflook en snijd de djahe fijn. Snijd de hamlappen in blokjes van 2 cm. en de speklappen in reepjes van 1,5 cm. Maak de olie zeer heet in een grote braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten aan. Als de pan te vol is zal het vlees stoven in plaats van bruin worden. Schep het vlees op een bord. Pel de ui en hak hem fijn. Bak de ui met de knoflook en djahe in dezelfde pan goudgeel en bak dan de sambal even mee. Voeg het vlees er weer bij met de rest van de ingredienten. Breng aan de kook en laat daarna op heel laag vuur zachtjes ongeveer 1,5 uur afgesloten stoven, tot het vlees helemaal gaar is. Schep het teveel aan vet van de saus en serveer meteen.
Ik maak het zo voor 2 personen (of porties want ik lust het zelf niet ). Nodig: - 2 a 3 speklappen - 2 a 3 uien - paar teentjes knoflook - Ketjap manis - sambal - citroensap of azijn - suiker - gember (liefst vers) - peper, zout - Olie om in te bakken Bereidingswijze: - Snijd de speklappen in stukken, kruid ze met peper, zout en geraspte gember. Laat eventjes liggen zodat het intrekt. - Snijd de uien in stukken. Mijn man houd ervan als het grof gesneden is. - Snijd de teentjes knoflook klein/pers ze uit. - Braad de stukjes speklap in olie aan totdat ze bruin zijn. - Doe de gesneden uien en het knoflook erbij totdat ze glazig zijn. - Giet de ketjap manis erbij totdat de spek en uien goed onder staan. - Rasp er wat verse gember overheen. - Doe er wat citroensap, suiker en sambal bij naar smaak. Hier is het zo'n eetlepel citroensap, theelepel suiker, 2 theelepels sambal. - Laat een uurtje of 2 sudderen. Het lekkerste is als je het een nachtje laat staan, dus dag van te voren maken!