Hallo borstvoedende dames , Momenteel ben ik 33 weken zwanger van de tweede spruit. Mijn oudste heeft 9 dagen bv gehad. Hij was volgens kraamhulp een luie drinker. Ik had wel voldoende melk. Hij is na geboorte niet zo gek veel af gevallen. Dus dat zal dan goed zitten, neem ik aan? Ik kon, doordat hij een luie drinker was, mij zo gek laten maken dat ik met 9-10 dagen (ja rond die welbekende regeldag) ermee ben gestopt. Kolven ging bij mij niet. Achteraf heb ik daar zo enorm veel spijt van gehad, dat ik ben gestopt. Waarom had ik niet de lactatiekundige ingeschakeld? Waarom ben ik niet van te voren naar een bv infoavond geweest? Waarom heb ik mij van te voren niet "ingelezen"? Nu ga ik het anders doen! Gister heb ik boekje over bv gelezen (in Utrecht is het een roze boekje van het cb). De 29e ga ik naar een bv voorlichtingsavond. Als ik bv problemen ondervind ga ik hulp inschakelen. Ik wil langer voeden dan tot eerste regeldag!!! De oudste had veel problemen met zijn luchtwegen van 3 tot 15 maanden. Hopelijk de jongste, als ze bv krijgt niet. Nu zijn mijn vragen - als bv de eerste keer niet gelukt is, is er dan nog wel 'hoop' dat het bij de tweede wel lukt? - Onze oudste is een zoon, de jongste een dochter. Volgens kraamhulp zijn jongens moeilijker met bv, is dat zo? - Wat als ik weer een luie drinker krijg? Hoe krijg ik haar effectief aan het drinken? - Hoe hebben jullie je voorbereid op bv? - Zoon liet nog wel eens tepel los met drinken, volgens kraamhulp "omdat hij lui is", maar komt dit wel door de luiheid? Alvast bedankt!
Hee Sweet, wat leuk -> Nieuwe ronde, nieuwe kansen! -> Ik heb nooit gehoord dat jongens anders zijn met bv dan meisjes maar dat zegt niet alles. hier in ieder geval nooit problemen gehad. -> Ik zou dat vooraf ook op je cursus bespreken. Verder kan borstcompressie misschien helpen? -> cursus volgen (2 middagen) en borstvoeding.com uit mijn hoofd geleerd. Kraamhulp met certificaat, bevalplan borstvoedingsvriendelijk, nummer van lactatiedeskundige op mijn nachtkastke -> Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Verhaal van de week - Luie drinker Leuk dat je het weer wil proberen, succes met je voorbereiding!
Ik heb een cursus gevolgd, dat vond ik heel nuttig! Veel vragen die ik had konden toen al beantwoord worden, dat heeft me in de kraamweek wel geholpen.
Ik vind de opmerkingen van je kraamzorg over een 'luie drinker' een beetje gek... Mijn zoontje liet als pasgeborene ook regelmatig even de tepel los. Maar ja, het is voor zo'n ukkie ook inspannend dat drinken. Volg een cursus en lees een boek over bv. En als de kleine er dan eenmaal is, geeft het de tijd. Bv geven is heel fijn en de moeite zeker waard! Veel succes!
Bedankt voor de antwoorden. Juju, borstcompressie is dat niet dat je op een bepaalde manier in je borst drukt/knijpt. Waardoor er melk in het mondje van de baby komt, waardoor hij of zij weer gaat drinken?
Over dat het de 1e keer niet is gelukt, dat is natuurlijk niet zo Zoals je het omschrijft kwam je productie goed op gang dus dat is toch weer positief!! Geen idee of een jongen moeilijker is, nooit van gehoord! Ik heb ook geen idee wat iemand onder een luie drinker verstaat??! Zo'n kleintje drinkt wat het nodig is, dat in slaap vallen is in het begin heel normaal. Meestal worden ze wel weer wakker als je tussendoor even de luier verschoont. En ik heb me ingelezen op internet, verder geen cursus of boek
Wat onaardig van de kraamhulp om je oudste 'lui' te noemen! Borstvoeding is reuze-atuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf. Babies en moeders moeten het allebei leren, dat kost soms tijd, daar heb je soms hulp bij nodig (hulp die de kraam je eigenlijk zou moeten geven). Van te voren een cursus bij VBN of LLL volgen (die zitten o.a. In Utrecht en Maarssen) helpt je al een stuk op weg. En je hebt natuurlijk al ervaring! 9 dagen is even goed een borstvoedingsperiode, het zal allemaal niet meer helemaal nieuw voor je zijn en omdat je al ervaring hebt kun je denk ik ook makkelijker zelf bepalen of en wanneer er hulp van buiten nodig is en waar jouw grenzen liggen. En elk kind is gelukkig anders, dus neem dit kindje gewoon helemaal zoals het is, nieuw en onbevangen. Jij voelt als moeder wat allemaal kan!
Het scheelt inderdaad dat ik al ervaring heb, al zijn het maar 9 dagen. Wat betreft aanleggen en al, ik was blij het roze boekje te lezen. Even een opfrissing. Vanmiddag is de brief van Vitras CMD bij mij op de mat gevallen (ik woon in Nieuwegein). Cursusavond is maar 2 uurtjes! Wel erg kort, lijkt mij? Zal ook eens bij LLL en VBN kijken, al ken ik deze instanties helemaal niet. Zitten volgens mij niet hier in Nieuwegein. Dirksmama, kom je uit de regio Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein? Wat is eventueel een goede Lactatiekundige? Hoe regel je zo iets? Bel je hem/haar zelf of hoe zit dat? (Loop nu even op de zaken vooruit, mar je weet nooit)
http://www.zwangerschapspagina.nl/borstvoeding/282717-tips-gevraagd.html Misschien heb je hier iets aan, dit topic had ik van te voren geopend. Waar ik het allermeest aan heb gehad is het boek 'Borstvoeding' van Stefan Kleintjes te gaan lezen. Dat boek heeft mij zeer goed voorbereid. Zo goed dat toen ik echt hele foute 'adviezen' kreeg voldoende zelfvertrouwen had dat het wel goed zou komen als ik door ging op mijn manier. Nu voed ik mijn kindje al bijna 14 maanden.
Idd het boek borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen. In Utrecht kun je bij VBN terecht Vereniging Borstvoeding Natuurlijk Je kunt rechtsboven op een andere plaats zoeken. Ook vind je op de sit van VBN een aantal lactatiekundigen Vereniging Borstvoeding Natuurlijk Verder kun je op de site van NVL ook lactatiekundigen vinden. Zoek Lactatiekundige IBCLC | Particulieren | NVL Borstvoeding – zeker over borstvoeding Heel veel succes met de voorbereidingen en hopelijk op naar een goede borstvoedingsperiode!
Mijn oudste heeft ook maar een week bv gehad, mijn middelste 26 maanden en de derde nu ruim 2 maand alweer, dus ja, het kan absoluut! Ik snap ook niet zo goed wat onder luie drinker wordt verstaan, drinken aan de borst kan helemaal in het begin heel vermoeiend zijn voor die kleintjes. Hier werd de bos ook regelmatig los gelaten, maar dat kwam hier doordat er veel melk tegelijk kwam en hij even weer bij moest komen. Heeft in elk geval niets met lui zijn te maken. Als ik zo lees hoe gemotiveerd je bent, denk ik dat het helemaal goed komt. Ik stond er precies hetzelfde in tijdens mijn tweede zwangerschap en ook al was het begin weer moeilijk, ik heb uiteindelijk dus lang gevoed, dus komt vast helemaal goed hoor.
Ah wacht eens... Dat loslaten van de borst kan dus maar ook zo zijn dat er veel melk in één keer toeschoot? Vandaar misschien ook dat hij weinig was afgevallen? Ik ga eens dat boek ook aanschaffen. Hopelijk heb ook ik er wat aan!
Maartje, aan je topic heb ik op dit moment heel veel! Er word mij nu ook veel meer duidelijk! Nu heb ik die doorzettingsvermogen wel. En de rust (het is de tweede), dus nu moet het lukken. Met hulp van doorzettingsvermogen en opbeurende woorden/adviezen van het forum. Ja, ik sta voor 200% achter mijn besluit. Vriend beweert dat ik het op ga geven, dat ik te ongeduldig ben. Maar ik zal hem dit keer eens een poeppie laten ruiken! Slik, herken dingen van kraamhulp bij de oudste. Die duwde mijn zoon ook echt letterlijk mijn borst in als hij niet goed wou happen. En als hij niet goed aanhapte dan plukte zij hem zonder pardon van mijn tepel af (AU!!!!!). Niet echt een prettige ervaring. Nee, die kraamhulp wil ik niet meer. Hoe lief ze ook verder was hoor!
Alvast heel veel succes, het komt vast goed! Ja teveel melk tegelijk is hier ook een belangrijke reden van loslaten, matig aanhappen en protest... Soms lost ze het zelf op door eerst maar wat te sabbelen en likken en alles wat ze teveel vindt gewoon weg te laten lopen, als de eerste stortvloed voorbij is gaat ze dan goed drinken. Als ik problemen voorzie laat ik soms al van tevoren wat melk weglopen met kolf of de hand. Ik ben in het begin heel streng geweest op het aanhappen: niet goed happen was weer los. Maar dan wel door eerst met mijn pink in t mondhoekje en tussen de kaakjes het vacuüm op te heffen! En je moet een heel kleintje ook wel echt actief naar je borst brengen - als hij/zij het mondje wijd opent.
@Sweetchocolate: Ga je wel weer met hetzelfde kraamzorgcwntrum n zee? Want als je nu toch weer contact met ze hebt, zou ik deze punten toch even met ze bespreken. Dat zij dit zo doet is -mag ik hopen- een stukje onwetendheid. Dat betekent dat het kraamzorgcentrum hier toch meer aandacht aan noet besteden in werkoverleg / nascholing. Probeer je vriend zo ver te krijgen dat hij niet meer dat soort uitspraken doet, maar je juist steunt. Borstvoeding is iets prachtigs, maar kan (zeker in het begin) best pittig zijn. Als hij dan zegt "Hoe d'r toch mee op." dan motiveert dat natuurlijk ook niet echt. Misschien kun je hem ook wat stukjes laten lezen uit het borstvoedingsboek. Zodat hij je juist kan steunen en je helpt. Bijvoorbeeld door 's nachts de baby bij je te leggen, te verschonen en weer terug op bed te leggen, zodat jij af en toe gewoon kan blijven liggen tijdens een voeding. Of door overdag even wat meer zorgtaken voor jullie oudste over te nemen, zodat hij de tijd en de rust hebt om je te richten op de borstvoeding. Met jouw instelling en voorbereiding gaat het, als er geen gekke dingen gebeuren, zeker lukken! Oh ja, nog een laatste tip: als het loslaten inderdaad kwam door een (te) harde toeschietreflex, dan kun je voor een voeding even een beetje melk met de hand 'afkolven' door jezelf te 'melken' (masseren dus).
Hier staan een aantal lactatiekundigen uit de buurt: Links Ik heb zelf de eerste. En ik heb haar gewoon gebeld. Ik heb het boek "handboek borstvoeding" van laleche league gelezen. Vond ik erg fijn.
Ik heb in Utrecht gewoond, mijn oudste is in het Oudenrijn geboren. Iemand anders heeft je al links gegeven gelukkig. Één van de vrouwelijke kinderartsen van het Anthonius is ook lactatiekundige. Genoeg aanbod in de regio hoor!
In zo'n avond van twee uur kunnen ze je genoeg vertellen hoor! Het is goed m voorbereid te zijn, maar het is ook weer geen hogere wiskunde natuurlijk Als je daarnaast het boek leest, heb je echt al ontzettend veel informatie. En aan het boek heb je ook nog eens een prima naslagwerk, voor als je eens twijfelt. (En die momenten komen vast!)