Ik ben al een poosje bezig met een opleiding. Eind dit jaar heb ik examen. Maar nu heb ik enorme moeite met het theoretische gedeelte. De praktijk gaat me goed af, daar ben ik altijd beter in geweest. De theorie is gewoon moeilijker voor me om te onthouden. Ik lees het keer op keer op keer op keer. En elke keer dat ik het lees denk ik "joh maar da's toch makkelijk" en als ik het dan 5 min later wil herhalen in mijn hoofd of er een vraag over stel tegen mezelf dan sla ik op zwart. Ik heb ergens gelezen dat je de tekst dan moet overschrijven, maarja betekend dat dat ik alles woord voor woord moet overschijven? Wie heeft er de gouden tip zodat de stof ook daadwerkelijk en makkelijk blijft hangen?
Het kan helpen om een samenvatting te maken met de belangrijkste punten. Ik maak ook wel eens een soort schema op een groot papier. Het punt is dat je actief met de stof bezig bent, dus schrijven, vragen beantwoorden, tekenen. Niet alleen lezen of in je hoofd dingen herhalen. Verder helpt het om een soort kapstokjes te zoeken waar je dingen aan kunt relateren. Dus wat is het allerbelangrijkste en hoe past de rest daarbij.
Ik maakte ook altijd uitgebreide samenvattingen. Dus niet alles overschrijven maar in je eigen woorden nog een keer opschrijven.
Samenvatten inderdaad En als jij zo'n praktijkmens bent, probeer dan bij wat belangrijk is in de tekst een praktijkvoorbeeld te bedenken. Of voer het desnoods uit als dat zou kunnen. Waarschijnlijk leer jij beter door te doen dan door te lezen
Iedere alinea van een goed geschreven tekst (zoals een lesboek) heeft een kernzin, de belangrijkste zin. Markeer die en dan heb je een goede samenvatting. Verder proefwerkvragen proberen te bedenken en je laten overhoren. Succes!
Samenvatten en dat leren. Dan dingen die je slecht onthoud weer samenvatten en zo verder. En ja dat kost aardig wat schrijven en tijd maar dan onthoud je het het beste.
Ik kon iets ook 100 keer lezen en dan kon ik het je nog niet navertellen. Ik deed dus inderdaad samenvattingen schrijven en dan echt schrijven, niet typen op de pc of zo. Pas als ik het echt geschreven had, dan kon ik het onthouden.
Ik vat zelf samen, ga dan de samenvatting nogmaals langs en markeer dingen (begrippen in een kleur, theorieën in een kleur), zet pijlen tussen verbanden, zet kaders om echt belangrijke dingen en vul evt nog aan met mijn aantekeningen. Vervolgens lees ik die nogmaals en dan zit het bij mij meestal wel goed. Mocht ik meer moeite hebben met een vak of erg twijfelen of mijn kennis voldoende is dan wil ik nog wel schematisch onderdelen uit het vak bij elkaar groeperen zodat verbanden meer duidelijk zijn en het niet van die losstaande elementen zijn. Soms helpt het een filmpje op youtube op te zoeken over een lastig onderwerp of je zou flashcards kunnen maken (of kijken of die er al zijn van de betreffende opleiding en het vak).
Ook ik ben meer van de praktijk. Maar inderdaad, samenvatting schrijven werkt hier ook erg goed. Soms zijn er bepaalde woorden die ik niet kan onthouden. Ik maak er dan een soort ezelsbruggetje van. Zo moest ik laatst 3 soorten benamingen onthouden, maar ik haalde ze steeds door elkaar. Dit moest in een bepaalde volgorde zijn. Toevallig waren alle begin letters van de kinderen, en het klopte ook nog qua volgorde. Zo kon ik het dus goed onthouden! Dat doe ik dus vaker op deze manier. Werkt ook goed.
Dit! En met een markeerstift het belangrijkste uit een tekst markeren. Zo heb je alle belangrijkste informatie bij elkaar.
Samenvatting en dan weer een samenvatting hiervan. En als ik lijstjes moest stampen ging ik dat associeren met een handeling of een liedje oid. Op de melodie van een liedje een lijstje herhalen. Als ik dan in tentamen zat hoefde ik alleen maar aan het liedje te denken. Succes
Liedjes maken werkt idd goed! Wat ook handig is, is om na ieder stukje voor jezelf te bedenken wat voor tentamenvragen je hierover zou kunnen stellen. Of het direct na het lezen hardop uitleggen aan iemand die het nog niet begrijpt. Dan sla je het automatisch veel beter op en je wordt gedwongen om de kern zelf duidelijk te omschrijven.
Bij mij was het enige wat hielp letterlijk de cursus overschrijven. Dan bleef het tenminste hangen. Duurde lang, maar had wel het meeste resultaat. "Alles" is bij mij belangrijk (ik zie echt geen verschil tussen zogezegde hoofd- en bijzaken) dus een samenvatting maken was voor mij een ramp. Ik was overigens ook iemand die het veel meer van praktijk en oefeningen moest hebben. Ik typte overigens wel de teksten op computer, want ik schrijf sneller op compu dan dat ik het met de hand schrijf.
Iedereen leert op een andere manier, nu is het uitvinden welke manier voor jou werkt Je kunt inderdaad samenvattingen maken, ezelsbruggetjes, praktijkvoorbeelden bedenken, alles inspreken en daarna afluisteren, oefeningen maken, proefexamens maken, tekeningetjes erbij maken, met verschillende kleurtjes tekst markeren en nog veel meer! Van alleen lezen kan bijna niemand echt leren Heel veel succes!!
Spiekbriefje maken Dat is meestal de beste samenvatting. Dan denk je er ook nog over na wat het meest belangrijke is wat je moet onthouden voor je examen. En wat bij mij goed werkt is hardop leren en het aan mezelf uitleggen. Of als er 1 beschikbaar is, een willekeurig ander slachtoffer. een soort presentatie dus. Succes!