Wij hebben met Julia best veel boekjes gelezen, ook omdat ze het heel leuk vond en wij het een fijne manier vonden om tot rust te komen voor het slapen gaan. We lezen dus minstens 2 keer op een dag een boekje. Nu weet ik wel dat het goed is om boekjes te lezen, maar vervolgens is ze de afgelopen tijd ook in hele korte tijd heel goed gaan praten. Heeft dit zo direct met elkaar te maken? Is het een wisselwerking (veel lezen = veel praten, maar veel praten = ook veel lezen)? Ik ben namelijk wel erg benieuwd of veel boekjes lezen nou echt zoveel invloed heeft of niet!
Julia praat trouwens echt bovengemiddeld goed. Ze heeft in 4 maanden meer dan 80 woorden geleerd, kent meer dan 5 lichaamsdelen bij naam, meer dan 10 dieren van naam of geluid en begint inmiddels met 2-woord-zinnetjes (niet doen, mama koken). Maar ik vraag me toch echt af waar ze dit allemaal vandaan haalt
het zal vast wel zijn invloed hebben denk ik, maar niet zo super veel hoor. Praten is belangrijk, maar ik denk dat als je minder voorleest dat je kind dat niet meteen een taalachter stand heeft. Ik ben zeker een voorstander van voorlezen en praten tegen je kindje, hij luisterd toch aandachtig naar mama en neemt alles in zich op. Maar toch is het ook per kind verschillend. Layla (onze oudste) loopt 1 a 1,5 jaar voor met haar taal, maar Dani (13 maanden) zegt veeeel minder als Layla op die leeftijd. je kunt een goede taalontwikkeling iig niet afdwingen door veel te lezen + praten
Ik denk zeker dat het helpt als je veel en duidelijk tegen je kindje praat. Maar wat je kind daar op jonge leeftijd mee doet, daar heb je volgens mij geen invloed op en is meer een kwestie van aanleg of karakter. Hier wordt ook veel gelezen en gepraat en ons meisje praat ook heel veel en duidelijk voor haar leeftijd. Het duurde even voordat ze ging praten, maar sindsdien is ze voor iedereen verstaanbaar. Elk nieuw woord wat ze zegt, zegt ze zo duidelijk dat iedereen haar begrijpt. Als ik dan een neefje zie, toen die zo oud was, verstonden alleen zijn ouders hem. Maar goed, ieder kind is anders... Ik vind het in ieder geval erg gezellig, zo'n kletskous in huis!
ik denk dat het wel goed is om voor te lezen, maar dat het niet leidend is. Ik kan helaas nog niet voorlezen voor Tim omdat hij de rust niet vindt.
Hier niet die ervaring, lees heel veel voor, vanaf het begin al, maar mijn oudste praat echt niet veel.
Wij hebben nooit echt veel gelezen. Sowieso niet voor het slapen gaan, wel kwam (en komt) ze regelmatig met een boekje aanzetten, om daar hooguit 2 minuten samen in te lezen. Onze dochter praat ook erg goed voor haar leeftijd, maar hier dus geen direct verband met boekjes lezen.. Ik ken trouwens ook een gezin waarbij de oudste ontzettend goed praat, en de jongste (op dezelfde leeftijd) nog steeds geen woord zegt. En beide zijn geen lezers. Ik denk dus dat het voornamelijk aan de interesses van het kind ligt..
Hier wordt veel gelezen en ook onwijs veel gekletst! Mijn zoon babbelt de oren van je hoofd, duidelijk verstaanbaar haha zooo leuk!
Kan er zo geen onderzoek voor vinden, maar het is wel bewezen dat voorlezen, maar ook liedjes zingen ed, helpt bij de taalontwikkeling van je kindje.
Hier blijkt uit ervaring dat veel samen lezen niet werkt Onze jongens zijn nu 1,5 en zeggen echt zo goed als niets verstaanbaars. RM zegt toet bij rijdende dingen... En voor ze 1 werden zeiden ze al wel eens mama, maar dat is weer helemaal over. Wel begrijpen ze veel taal. Ze kunnen een paardje uit de little people bak pakken en dat soort dingen, maar verstaanbaar praten is er niet bij. Volgens mij verstaan ze elkaar overigens wel prima. Tweelingen zijn vaker later met praten, zolang ze elkaar snappen vinden ze het vaak wel prima. Ach ja, we hebben geduld.
Ik denk als het kind eraan toe is, hij/zij ook gaat praten en kans dat met veel boekjes lezen/zingen etc. ze wel steeds meer woorden gaan gebruiken omdat ze het ook horen in verhalen etc. Maar met Joris wordt ook elke dag gelezen vanaf dat hij een maand of 8/9 was. Hij praat voldoende (ook vrij vlot), maar zijn spraak daarentegen is nog altijd niet goed. Veel onduidelijke woorden (voor vreemden dan ). Dus ik denk dat het ook te maken heeft met het kind zelf...
Hier werkt het niet, lees veel voor maar zoontje zegt nog geen woord. Paar weken terug een keer papa en mama en daarna niet meer gedaan.
Hier wordt veel voorgelezen en samen gelezen, als sinds ze geboren is (het voorlezen dan ). Het hoort bij ons avondritueel en ook op de dag wordt er regelmatig door dochterlief naar een boekje gegrepen. Ze begrijpt veel, maar qua woordjes komt er nog maar minimaal uit. Papa, mama, beebie, uit en dan houdt het wel een beetje op. Maar dan tel ik niet hele arsenaal aan klanken en kreten mee . Puck denkt nl zelf wel dat ze al prima kan praten
Ik ben met onze oudste dochter al heel vroeg begonnen met lezen, met een paar maanden al, als bedritueel. Ze kon dan heel geinteresseerd luisteren Nu is ze bijna drie en praat de oren van m'n hoofd. Nog steeds lezen we samen op een dag heel veel. Ze kan zo een half uurtje op de bank met mij een boekje lezen. Ik weet niet of het komt door het vroege en vele voorlezen (we zullen het zien bij nummer 2). Maar gister op het bureau vertelde ze dat een kindje van 3 nu vijf woordzinnen moet kunnen maken. Nou, mevrouwtje bleef maar praten in de wachtkamer, zinnen van 10+ woorden...
Volgens mij verschilt het per kind. Mijn dochtertje en zoontje ben ik beiden vanaf 10 maanden voor gaan lezen. Mijn dochtertje zei al over de 70 woordjes met 18 maanden en mijn zoontje zegt nu met 17 maanden pas iets van 15 a 20 woorden, dus best een verschil. Hij leert wel woordjes uit die boekjes, hij krijgt zijn speen ook pas na het voorlezen, zodat hij de woordjes ook na kan zeggen i.p.v. maar half met die speen in zijn mond wat uitpruttelt. Hij heeft motorisch zich razendsnel ontwikkeld, zo hebben ze allemaal een vlak waar ze zich sneller op ontwikkelen. Hij heeft ook duidelijk minder interesse in boekjes, terwijl mijn dochter er geen genoeg van kan krijgen. Nou ja, hoe het was geweest zónder boekjes voor te lezen, zal ik natuurlijk nooit weten, dus het is moeilijk vergelijken.
Haha, minstens 2 boekjes per dag, vind je dat veel?? Mijn dochter wil wel 100 boekjes op een dag lezen en af en toe word ik tureluurs van al die boekjes!! Ik denk dat boekjes lezen zeker bijdraagd aan de woordenschat. Maar net als met zoveel dingen, moet het kind er vooral aan toe zijn en het ook leuk vinden. Als ze t zelf leuk (gaan) vinden, dan komt het wel en willen ze steeds meer lezen en nazeggen. De een meer en sneller dan de ander.
ik lees elke dag door, zing liedjes, praat de hele dag door tegen/met haar. Maar verder dan mama zeggen komt ze niet .
hier een ventje van bijna 1.5jaar die alleen 'bah' en 'die' zegt. Zo heel nu en dan een 'mama'. 'papa' zit er nog steeds niet in, probeert ie wel sinds 2dagen te zeggen
dat gaat niet op hoor, wij lezen meerdere malen per dag voor (zo leuk, Ties komt ook zelf met het boekje aanlopen waaruit hij voorgelezen wil worden) maar Ties is nu zo druk bezig met lopen dat hij momenteel even helemaal niets verstaanbaars zegt.